Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mlha se snesla na ...

Výběr: vesuvanka
15. 10. 2004
5
0
6939
Autor
MilanH

Melancholická

         Mlha se snesla na podzimní krajinu. Všude vládne posvátné ticho a klid. Jen slabý větřík se prohání, listím již prořídlých  korunách stromů. Mlha stále více halí krajinu do svého mléčného hávu. Občas se z daleké vesnice ozývá štěkot psů. Kráčím bahnitou polní cestou uprostřed polí. Vyhýbám se nespočtu kaluží.

    Cítím až do morku kostí tu nádhernou podzimní melancholii. To úžasné mrazení v zádech, při kterém se tají dech. Nořím se do stále hustší a hustší mlhy a většího a většího ticha.Vnímám stále více svůj hluboký pravidelný dech. Pociťuji tu neskutečnou harmonii mezi mnou a okolní krajinou.

     Cítím tu mystičnost pomíjivé přítomné chvíle, kdy vše se zdá být trvalé a jakoby na věky nemněné. Zároveň nepatrný vítr ke mně donesl vůni spálené bramborové natě. To ho pro mě nezastupitelného posla podzimu na Vysočině. To ho podzimu, tak stvořeného pro snění a pro básníky.


MilanH
18. 10. 2004
Dát tip
andromeda - Děkuji za názor. Budu si dávat větší pozor !!! elyn - děkuji :-)

MilanH
18. 10. 2004
Dát tip
Děkujui :-)

makros
17. 10. 2004
Dát tip
sleeping beauty: udělala jsi hrubý faul :-(( dílo je evidentní kýč a rozprava je úpně zbytečná... ... tam, kde byla příležitost ke skutečné kritice, jsi se však pouze vykrucovala...

Walker
17. 10. 2004
Dát tip
buď blbě vidim... a nebo to chce pár oprav... ale jinak tip

Elyn
17. 10. 2004
Dát tip
Dílo není překvapivé, atmosféra se ale podařila, jako střípek nálady dobré... růženko, ty urážky snad nemusely být...:(

Elyn
17. 10. 2004
Dát tip
Hele, růženko, jak te mám ráda, tak tady bych ti jednu střihla.. tohle je argument jak...ehm... tvůj vkus byl uražen? Tak ok.. Napíšu nelíbí, nic nového, .. ale neurážím hned ostatní..přece.. a nějaké diskuze jsem si tu z tvojí strany tentokrát, bohužel, nevšimla,.. začala jsi rovnou urážkou.. - pokud je tohle taky jedna z alternativ, pak ji asi nechápu.

Elyn
17. 10. 2004
Dát tip
nesnažím se tě převychovat, jen mě tohle chování naštvalo, tak jsem se ozvala.. diskuze, co vedete s vesuvankou jinde, asi tuhle autora nezajímají a nebude je pročítat... Proto by měly jít tady výpady vůči vesuvance stranou. Ta jiná taktika, ok.. fajn, nehádám se - tvůj přístup, ale nerozumím proč.. Když vlastně, krom urážek, nic nepřinese.. Měj se hezky..

Elyn
17. 10. 2004
Dát tip
růženko, tímhle: omezeností je ovšem i to, považovat formu výtky za jakkoli podstatnou - prostě pokrytectví se ty oháníš? (samozřejmě, že forma výtky je podstatná, leckdy na ní závisí život.. informace se dá sdělovat mnoha způsoby - a ne vždy je jedno, jakým způsobem je sdělována. Ale to ty víš...)

blatotlacka
17. 10. 2004
Dát tip
Vezmu to krátce: Pěkné.

vesuvanka
16. 10. 2004
Dát tip
.

andromeda
16. 10. 2004
Dát tip
taky mne podzim ucaroval svojí krásou-tip, krásne jsem se prosla mlhou s tebou... /pozor na chybicky - to ho/toho-at nejsi tercem ostrých kritik..../

vesuvanka
16. 10. 2004
Dát tip
sleeping_beauty díky. Tato kritika je vpořádku a své chyby uznávám. Ono moc záleží na slovech, která pro kritiku použijeme. Mnohem lépe zní např. "Podívej se, ty jsi možná přehlédl..." než "to je hrozný, ta tvoje nepozornost..." Je v tom podstatný rozdíl a ta jemnější forma je daleko přijatelnější. Na gramatické chyby občas upozorním autora zprávičkou, ale někdy mě zaujme obsah dílka natolik, že chyby přehlédnu jako v tomto případě Pokud jde o poezii, jsem opravdu laik, nikdy jsem se její odlbornou stránkou nezabývala. Díky tomu, že čtu básně na Písmákovi, zaregistrovala jsem podstatný rozdíl mezi poezií 19. století a současnou, ale já si vyberu z obojího. K básním přistupuji čistě citově, netroufám si kritizovat jejich formu (klišé atd.). Svými kritikami se snažím autory spíše povzbudit, aby psali... v dílech mnohých (často začínajících) je hodně smutku, zklamání, pocitů osamělosti.... A právě tito autoři by měli hodně psát, svěřit se, aby se im ulevilo. Potřebují jiskřičku naděje, radosti a povzbuzení, které se jim snažím dodat... Měj se pěkně

papouch
15. 10. 2004
Dát tip
Ještě aby trošku mrholilo a jsou to Dušičky jak vyšitý... :-) jojo, miluju Vysočinu

MilanH
15. 10. 2004
Dát tip
Děkuji moc :-) :-) :-)

vesuvanka
15. 10. 2004
Dát tip
Moc hezky jsi vyjádřil podzimní, vyloženě dušičkovou atmosféru. Vytváří velmi živý obraz - na chvíli jsem jeho součástí, jdu po té bahnité polní cestě, vyhýbám s loužím, cítím tu zvláštní vůni mlhy smíchanou s vůní spadaného listí.... Zaujal mě i závěr básně a také Tvoje láska k Vysočině TIP a V

MilanH
15. 10. 2004
Dát tip
Jsem rád, že to , tak cítíš. Mej moc hezky :-) :-) :-)

dadik
15. 10. 2004
Dát tip
nevím, CO to je pro nás v této melancholii..znám, dobře znám...pěkný..t

Cavalera
15. 10. 2004
Dát tip
no nevím:-(

MilanH
15. 10. 2004
Dát tip
dadik - děkuji :-) :-) :-) Vissel - to tam je spíše pro navození nálady :)

sk8ergirl
15. 10. 2004
Dát tip
Mne se líbí, jakou to mám atmosféru...

MilanH
15. 10. 2004
Dát tip
Děkuji to mně těší :-) :-) :-)

vesuvanka
15. 10. 2004
Dát tip
sleeping_beauty už zase začínáš? Nech toho!!! A jestli chceš vědět, co si o Tobě myslím? - Neumíš jednat s lidmi - kritiky podáváš urážlivým způsobem (přečetla jsem si další Tvé líbezné avi u Etny) a já s Tebou opravdu končím, protože jsi nepoučitelná a .... další avi mi neposílej!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru