Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poletí až do nebe

Výběr: Dero, Empty
22. 10. 2004
23
0
11881
Autor
StvN

Někdy mě to tak přepadne, to krasosmutnění. Jiříku, tohle je tvá čajová plus Louis Armstrong -What a wonderfull world.

 

         Rozlehlou plání mezi oblými skalisky se hnal vítr. Bral s sebou suchou trávu a dubové listí. Ve středu obrazu stál asi třicetiletý muž a skláněl se k děvčátku, které drželo draka. ?Musíme mu udělat pořádný ocas,? říkal, ?aby se držel rovně a neblbnul. Nahoře to fouká ještě víc než tady.?

 

Koupili nejlevnějšího draka s obrázkem brouka Pytlíka, proto bylo nutné jej upravit. Doma na původní nit přivázali ještě jednu dvakrát delší. Teď se snažili připevnit fáborky na ocas. ?Počkej,? volal otec, když foukl vítr a děvče nesené drakem odskočilo jako panenka. Stoupl si před ní a pokračoval ledovými prsty. Dětské vlasy povlávaly kolem spojených hlav. ?Tak,? řekl konečně. ?Já ho pustím, ty budeš držet špagát.? Holčička se na něj zoufale podívala. ?Neboj se, nemusíš nic dělat. Poletí sám a já se k tobě hned vrátím a pustíme ho do výšky.?

 

Drak vzlétl lehce jako Julie nesená Romeem, za okamžik napjal provázek, nadzvednul malou Kristýnku a donesl ji přímo do náruče jejího otce. ?Ale no tak,? řekl, ?ještě ty abys mi uletěla.? Převzal řízení a odmotával. ?Pouštění draka není lehká záležitost,? říkal, aby ji poučil. ?Když se ti takhle povolí, vidíš jak se stáčí, jako by chtěl letět hlavou dolů? Musíš ho přitáhnout. Stačí pár kroků a vystřelí vzhůru jako šipka, vidíš?? Kristýnka koukala na Pytlíka, který si poletoval chvíli nahoru, chvíli dolu. Občas pohledem sklouzla na tatínka, který jej neúnavně hnal výš a výš.

 

Nakonec se napnul celý provaz. Celá nit byla odmotána. Spadala z výšky prohnutá jako klouzačka a končila ve velkých rukách muže, po kterých bloudily malé ručky jeho dcery, která chtěla pomoct.

 

?Pošleme psaníčko?? zeptala se Kristýnka a vytáhla malý lísteček z kapsy. ?Můžeme,? řekl a připevnil jej na nit. Chvíli se tetelilo, popolezlo a zase se tetelilo. ?Nechce se mu,? řekla. ?Zkus ho postrčit výš,? radil otec. Děvčátko dostrkalo lísteček jak nejvýš dosáhlo, ale on se jenom tetelil. Nikam nešplhal. Kristýnka se smutně podívala na otce, ale ten se usmál: ?Naštěstí jsem jedno připevnil na draka už doma. Už dávno je nahoře, vidíš?? a ukázal na draka. ?Vidím,? řekla potichu. ?Pustíme ho?? zeptala se po chvíli.

 

Tak ho pustili. Nesl se nad hlavy hor, až nebyl vidět. ?Poletí až do nebe,? řekla si pro sebe Kristýnka a chytla se mužské ruky.


reka
14. 01. 2006
Dát tip
to bylo prijemne. koukal jsem v kritikach, ze ti MeTB doporucil Jaro, leto, podzim, zima... a zase jaro od Kim-ki-duka. Tak jsem dostal chut ti doporucit 3-iron. i kdyz jsi to uz nejspis videl. prectu si od tebe neco vic povidkovyho.

StvN
14. 01. 2006
Dát tip
Neviděl. Díky.

Miky_Mauz
06. 12. 2004
Dát tip
pekne poeticky.to se mi libilo a moc!tip

StvN
06. 12. 2004
Dát tip
Diky, pane.

Dent
25. 11. 2004
Dát tip
hmmm...napsaný je to dobře, uznávám. jenom přemýšlím, jestli hodně děl není psaných v náznaku z toho důvodu, aby čtenář, který pointu objeví, nezaměnil radost nad vlastním iq s kvalitou dílka... nevztahuj to na sebe

StvN
25. 11. 2004
Dát tip
V tomto případě je to psaný v náznaku proto, že kdybych tam dal jasnou pointu, stal by se z toho klasický americký doják a já nechtěl, aby to vypadalo, že jde hlavně o dojetí. Jde o celkový obraz. Pointa je bonus a proto je schovaná, protože její nalezení vskutku člověka potěší.

Dent
25. 11. 2004
Dát tip
taky jsem napsal, abys to nevztahoval na sebe....jen mě to u tvého díla napadlo....ano, proto že když jsem ho dešifroval se mi začalo líbit několikanásobně víc. Předtím to byl obrázek, hezkej, ale obrázek-pak už to byl příběh... měl jsem na mysli jiná díla na písmákovi, zejména pokud jde o poezii

StvN
25. 11. 2004
Dát tip
Pak jsi vzorný čtenář. Toho efektu jsem chtěl dosáhnout. Máš pochvalu. Pokud jde o poesii, tak na tu odborník nejsem. Všímám si, že se záměrně dělají asociace na asociace, takže pak je každá báseň mnohovýkladová, o čemž si mnozí myslí, že je správné, poněvadž tu panuje hloupý názor, že když si v básni každý najde to své, je to dobrá báseň. Já si naopak myslím, že báseň musí mluvit jasně, byť nejasným jazykem, a musí dávat jediné východisko právě z toho důvodu, pro jaký jsem schoval pointu do tohoto příběhu, aby totiž čtenář měl radost sám ze sebe a ze svého pochopení básníka.

Dent
25. 11. 2004
Dát tip
supr! pochvala! s názorem na poezii vcelku souhlasím...moc ji tady nehodnotím, páč málokdy rozumím (a nebojím se to přiznat). Možná právě proto, že se tam snažím hledat právě tu konkrétní věc, kterou chtěl autor sdělit, což se u mnohovrstevnatých, hlubokých básní dělá blbě. Kolikrát mám pocit, že je to jen snůška dobře znějících metafor a obrazů, o které sám autor neví, co si má myslet. Ale lidi to tu maj zjevně rádi....

StvN
25. 11. 2004
Dát tip
No jo. Nemohl jsem si pomoct. To ten obraz.

Barbar
17. 11. 2004
Dát tip
Trefil ses mi do nálady, dneska se chtěl nechat přejet náš pes.Vyděsil celou rodinu, nějakýho chudáka řidiče co jel stovkou kolem našeho a sám si dost natloukl. Dostal jakousi injekci od doktora a pomalu se všichni vzpamatováváme.

StvN
17. 11. 2004
Dát tip
Možná ses ty trefil do mý nálady.

StvN
14. 11. 2004
Dát tip
Mladická nerozvážnost, řekl bych.

Plopez
14. 11. 2004
Dát tip
Paranoicus mi poslal avízo a mě to nedá se nevyjádřit se po přečtení Emptyho kritik, ve kterých postupně prohlédl. Přijde mi to dojemné, obzvlášť jak vysvětluje pointu. A pak dává výběr. Jen tak dál!

Paranoicus
13. 11. 2004
Dát tip
Neupoutaný drak nedoletí do nebe, dokonce ani kdyby někomu měl donést kdovíjak důležité psaní. Když není nic, co by draka poutalo k zemi, zmocní se ho vítr a rozbije ho. Stejně tak u lidí.

Dílko sice inspirativní, přesto však mám pocit, že mělo inspirovat k něčemu jinému. Je mi líto.

katugiro
13. 11. 2004
Dát tip
Paranoicus: To, že je Ti líto, je hluboká kritika, ke které bych měl dostat avízo?!

StvN
13. 11. 2004
Dát tip
Nemusíš se omlouvat.

Para: Ty jsi mi rozesílač.... Zkus příště užíti clávesy Ktrl....

Empty
13. 11. 2004
Dát tip
tohle je přeslazený a bez pointy. Precizně napsaná seriózní povídka, která mě však nikterak nenadchla, mrknu, co tu máš dál...

StvN
13. 11. 2004
Dát tip
Pointu jsi možná přehlíd.

Empty
13. 11. 2004
Dát tip
Omlouvám se, dneska jsem asi trochu tupej. Až teď mi to došlo. Holčička, otec, ale maminka nikde a dráček letí se vzkazem do nebe. Beru svoji kritiku zpět a omlouvám se za nepozorné čtení. Takhle je to tip a ještě jednou sorry...

Empty
13. 11. 2004
Dát tip
Já nevim, teď bych si nejradši nafackoval, protože mě to dost dojalo. A já to tak strhal:-( no dodatečně dám i výběr, abych utišil svědomí...

arthamir
13. 11. 2004
Dát tip
to je nádherné... dětské snění :-)

Aneurysma
12. 11. 2004
Dát tip
Na to, že tvoje kritiky jsou fakt drsný, jsem čekala lepší práci.

StvN
12. 11. 2004
Dát tip
Jsi trochu mstivá, ne? Tohle je prcizní práce. Jestli si to nemyslíš, předlož argumenty, ale neplácej mi tu do větru nějaký tvoje ublíženecký řeči. Nejsme na xchatu.

Jinny
09. 11. 2004
Dát tip
Milý...

StvN
09. 11. 2004
Dát tip
Tebe jsem taky dlouho neviděl. Hned jsem u tebe.

...ke kávě...

andromeda
02. 11. 2004
Dát tip
milé, hlavne ten konec.. taky jsme chodili s detma casto poustet draky, je to krásný zvyk, jednoho takového drácka máme doma pripraveného na skríni, jen mu chybí provázek... TIP

sammara
02. 11. 2004
Dát tip
takové romantické:)

Fidunka
02. 11. 2004
Dát tip
Nádherný, milý a zaslouží můj tipik!:-)

StvN
01. 11. 2004
Dát tip
Jistě, proč si občas nazablbnout? Dík, že ses stavila.

StvN
31. 10. 2004
Dát tip
MeTB - dík. katugiro - ptej se po matce. Jinak je to jednoduchý obrázek, nemusí ti nic dát.

katugiro
31. 10. 2004
Dát tip
Tak jo, ptám se. *

MeTB
30. 10. 2004
Dát tip
No, ze všeho nejdůležitějsi je koupit si lístek, pak tě snad uvadeči pustí dovnitř. :-) Dávají to v artových kinech - Světozor, OKO a nejlepší létající kino v Praze - Aero (http://www.kinoaero.cz).

katugiro
30. 10. 2004
Dát tip
Když budu vstřícný čtenář, budu se ptát po matce. Když ne, řeknu, že jsem žádnou pointu neviděl a že mi to celé nic nedalo, nuda. Ani v jednom případě si ale jistý nebudu, nepoznám, co tam dokážeš zamotat. Zatím se zdržím hlasování.

MeTB
29. 10. 2004
Dát tip
Ver mi, ze nebudu. Dokonce chci tohle dokoncit (bude to sci-fi, ale protoze ja jsem ja a pisu, jak pisu, bude to zvlastni sci-fi) a pak na nejakou dobu pero odlozit. Ale kdo vi. BTW: Videl jsem vcera film od Kim Ki-Duka Jaro, leto, podzim, zima... a zase jaro a kdyz uz jsem tu, musim ti ho ze vsech sil doporucit. Uzasne.

StvN
29. 10. 2004
Dát tip
Jak se na ten film dostanu?

StvN
28. 10. 2004
Dát tip
Brosqička - ne každá kritika je pro nějaké dobro. Jestli se tě nedotklo uvnitř dobře, s tím těžko něco udělám. Jak už bylo řečeno, je to podzimní pohodovka. Další možnost je, že ti unikla pointa. Plopez - a že mě jistě znáš velmi dobře. MeTB - jasně, je zo obrázek z kalendáře, na kterej koukám, když na koleji piju čaj a poslouchám Armstronga.

Plopez
28. 10. 2004
Dát tip
StvN: Neznám. Chtěl jsem tím říct, že máš lepší.

Alojs
28. 10. 2004
Dát tip
No, StvN, je to pěkně napsaný, jen co je pravda. Asi konečně opravím toho svýho draka a půjdu ven, dokud je tam hezky :-)

MeTB
28. 10. 2004
Dát tip
Vidíš, já zase viděl v televizi klip She Will Be Loved od Maroon 5 (skutečně vynikající skupina) a rozhodl jsem se napsat nostalgický příběh z nějakého baru. :-)

StvN
28. 10. 2004
Dát tip
Plopez - jo? Zatim se ti nic nelíbilo. MeTB - znám a souhlasím. Ale nepiš furt.

Brosqička
27. 10. 2004
Dát tip
možná bys měl kritiku přijímat trochu velkoryseji, je přece pro Tvoje dobro. Ptáš se, co mi tam chybí? Něco, co by ten příběh ozvláštnilo, takhle si to přečtu, řeknu:hm, fakt hezký, ale do dvou minut na to zapomenu. Není to zkrátka něco, co by se mě dotklo tam uvnitř.

MeTB
27. 10. 2004
Dát tip
Nic pro diabetiky. :-) Měl bych nějaké ty výhrady: že jsou krátké věty na začátku druhého odstavce moc holé, že je to spíše jediný obraz, než pořádná povídka...ale co. K písničce a čaji, proč ne. Tip.

Plopez
27. 10. 2004
Dát tip
Kdybych tě neznal, řekl bych, že to psala patnáctiletá dívka, která se zatím hledá, chodí s bubínkem na kampu popíjet víno z krabice...sluníčkoví lidičkové, mějte se rádi atd....brr!

Brosqička
26. 10. 2004
Dát tip
v jednoduchosti je krása a tohle je prostá krásná myšlenka, ale přesto mi tam něco důležitýho chybí..

StvN
26. 10. 2004
Dát tip
Říkáš to velmi správně. Tobě tam něco chybí. Možná jsi to nenašla. každopádně taková kritika mi nepomůže. Snaž se to formulovat, ano?

... chybí tomu lehkost, kterou tvoje díla ohromujou (nebo odrazujou) ostatní čtenáře ... taky se mi zdá, že je to poněkud nucený, až strojový - nevím jestli je to úplně tvoje parketa a jak často si pouštěl v poslední době draka ... každopádně umíš lepší a údernější, tohle je až příliš pohodovka vhodná na podzimní lenošení :-/

StvN
26. 10. 2004
Dát tip
Ano, je to pohodovka, copak to se psát nesmí? Copak z toho nemůže mít čtenář radost, potěšení?

ssalpy
26. 10. 2004
Dát tip
Julie? proč ne........... je to "předimenzované" ale takové je celé tohle dílko. Mě tam spíše nesedí: Ve středu obrazu stál.... Je to dobré ale píšeš i líp.

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Venefica, Permon9k - četli jste to vůbec? sicco - schíza, co dodat mám prostě nálady....

komedie
24. 10. 2004
Dát tip
milé...

Vespa
24. 10. 2004
Dát tip
Převzal řízení... (tohle mi do toho moc nesedí, ale bohužel mě nenapadla žádná náhražka) Jinak, co dodat? V poslední době jsi melancholičtější než je zdrávo. Proč? (můžeš to považovat i za řečnickou otázku) A dám ti tip, snad ti zvedne náladu. (je zaslouženej, tak se na mě hlavně nenaštvi :o)

Vespa
24. 10. 2004
Dát tip
Jo a ta Julie... mi tam sedí.

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Vždycky jsem byl melancholickej.

Vespa
24. 10. 2004
Dát tip
Tak toho nech, je to nezdravý!

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Proč myslíš?

Vespa
24. 10. 2004
Dát tip
Dostávám z tý tvý melancholie osypky.

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Budu tě muset naočkovat. Je to zlý?

Vespa
24. 10. 2004
Dát tip
Je to hodně zlý!

StvN
23. 10. 2004
Dát tip
Dero - prosím, pane. Kytiii - mám za to, že pokud došla, pak to víš jistě a není pochyb, ale tady to psát nebudu.

pozorovatel
23. 10. 2004
Dát tip
Konce jsem si vlastně ani nevšiml, protože z povídky vyplynul sám. A to je moc dobře. Jinak mi ten závěr přišel jako takové uvolnění, slastné vydechnutí, které známe všichni. Lehké pousmání, velké štěstí, vyrovnanost a ještě něco.

sicco
23. 10. 2004
Dát tip
kde se v toběbere tolik melancholie, do teď jsi mi připadal jako drsňák povedlo se, jen co je pravda

guy
22. 10. 2004
Dát tip
jo ... přesně ... a podbarvený tím Armstrongem naprosto ... ***

ShArKeY
22. 10. 2004
Dát tip
nuda

Dero
22. 10. 2004
Dát tip
Viz. upřesnění - velkou měrou. *

pozorovatel
22. 10. 2004
Dát tip
Že ty pouštíš draky... *

etna
22. 10. 2004
Dát tip
Jediný co bych tam vynechala je ta Julie ... to mi tamvůbec nesedlo Jinak je to krásný a úplně to vidím před sebou, za to ti posílám T!!!

fungus2
22. 10. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

Kytiii
22. 10. 2004
Dát tip
souhlasím s etnou, ta Julie tam nějak nebyla nutná... byl to jinak hezky namalovaný obrázek...

wazzup
22. 10. 2004
Dát tip
moc líbilo! tip

j_i_r_i_k
22. 10. 2004
Dát tip
Tohle že je čajová? Mno, ve snění Tě nechytam... Ale chytlo mě to, to chce reakci :)...

Helga
22. 10. 2004
Dát tip
Taky tu Julii ne. Jinak Tě úplně vidím, v tom Tvém kabátě...

StvN
22. 10. 2004
Dát tip
Dobře, Julie je trochu předimenzovaná, ale beztak mi nějak nesedí vaše reakce. Přijde mi, že jste to nepochopili do detailu, že vás pointa minula, nebo se mýlím?

Dero
22. 10. 2004
Dát tip
Smím klub ... ?

Kytiii
22. 10. 2004
Dát tip
když mi napíšeš, v čem ta pointa byla, tak ti napíšu, jestli mě minula nebo ne... :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru