Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Charita

Výběr: a2a2a, vesuvanka
24. 10. 2004
18
0
7996
Autor
Kytiii

Pomůžete taky?

CHARITA

 

Otevřela jsem popuzeně oči. V žaludku jsem cítila mírnou nevolnost. Okolo mě se na gauči a na zemi povalovalo dalších šest lidí. Křeč mi projela podbřiškem. Otočila jsem hlavu na stranu a pozvracela si rukáv. Usnula jsem.

 

„Neni co hulit.“ Slyšela jsem z dálky hlas. Ostré světlo mě bolelo i přes víčka. Byl den. Kolem mě se nikdo nepovaloval, všichni už byli na nohou a kmitali. Uklízeli Adamův byt, aby rodiče nic nepoznali. Okna byla dokořán otevřená a uvnitř začínalo mrznout. Naskočila mi husí kůže. Probírala jsem se velmi pozvolna. Až mě přes nos praštil ten smrad ze zaschlých zvratek na oblečení. Zvedl se mi žaludek. Znova. Odpotácela jsem se do koupelny a svlékla se do naha. Vanu jsem uvítala dlouhým krknutím. Přepadla jsem přes její okraj a v leže nahmatala baterii. Zázrakem jsem se neopařila. V novém opojení jsem jen tak ležela a nechala na sebe valit proudy vody.

„Nelo?“ Otevřely se dveře. Adam. Jen jsem zvedla oči a zamumlala: „Hm?“

„Můžu se přidat?“ Nečekal na odpověď.

Adam měl moje tělo rád nejvíc ze všech. Tomáš, Roman ani Petr se mnou nebyli tak často.

„Prej už neni co hulit,“ přerušila jsem tříštění vody o vanu a Adamovo funění. Uchechtl se: „Vždycky je co hulit!“

Když skončil, usušil se, hodil na sebe trenýrky a tričko a na pračku položil malý pytlíček. „Dík.“

 

V bytě, který se už docela nápadně podobal příbytku lidí se potulovala spousta neznámých lidí. Postupně se vytráceli, ale Janu jsem nikde najít nedokázala. S Janou jsme se v prváku začaly bavit s těmahle klukama. Byli o tři roky starší a ukázali nám teprve, co je to život.

Prošla jsem tenhle Vinohradskej zámek už po stý. Do patra a zase zpátky, ale Jana nikde, přestože na věšáku stále visela její bundička. Tak jsem zoufale zapadla do poblitýho gauče, kterej někdo šikovně přikryl prostěradlem. Abych byla taky co platná, strhla jsem to prostěradlo, kdysi dávno asi bílý, zmuchlala ho do nevzhledné koule a chystala se ho hodit do rohu, kde se už mezitím nakupily jiná prostěradla. Z tý hromady hnusu koukaly černý vlasy. Vlasy mojí milovaný Janičky. Vytáhla jsem ji na světlo. Byla úplně mimo. Ani fackování nepomohlo. Zvedla jsem ji na nohy a táhla na záchod. Teprve, když jsem jí hlavu strčila do umyvadla a pustila ledovou vodu, začínala dávat najevo, že ví o existenci světa.

„Ty vole! Co to bylo za sráč? Ještě teď mě pálí v nose!“ zaskuhrala do proudu. A měla pravdu. To nebyl normální koks, ale nějakej pajcovanej šmejd. Když jsem minule kupovala sama, tak to bylo úplně jiný. Jenže jako nezaměstnaná studentka, hrome, kdy jsem naposledy byla ve škole, jsem musela brát za vděk kdejakým příspěvkem pro nemajetné. A když nám Adam navrhnul tenhle koksovo-zhulovací dýchánek, nešlo to odmítnout.

 

Barevné listí se snášelo kolem nás v náporech listopadového větru. S Jájou jsme seděli na lavičce a čuměly na veselý maminy s prckama v kočárech, na důchodce, který dávali svejch pravidelnejch pět koleček kolem parku. Batohy narvaný k prasknutí sešitama a knížkama jsem koply na trávník. Bylo kolem desátý dopoledne a měly jsme zrovna psát písemku z ekonomiky a než chytnout další kouli, radši jsme se zdekovaly hned po první hodině. Cígo mezi prsty příjemně hřálo a poslední paprsky sluníčka ještě stačily s pomocí černejch bund nenechat zmrznout naše štíhlý tělíčka.

„Já už ten fet od Adama nechci ani vidět!“ obrátila se na mě vážně Jana. „To se na to radši vyseru nadobro. Ale tohle, Neli, nechci už nikdy zažít!“

„Já taky ne! Byl to fakt horor. Myslela jsem, že umřu. Nemohla jsem se ani pohnout, ani mluvit, ani nic. Děsnej stav!“

„Víš co, a dělat těmhle prasatům kurvu, za takový sračky. To je už moc ubohý!“

„Ale mě se Adam docela líbí,“ namítla jsem.

„Jsi kráva, nebo co? A o co jako myslíš, že mu jde? O tvý krásný modrý voči?“

„Hm.“

„A hlavně Adam není jedinej, s kým chrápeš, nebo ne?“

„Máš recht. Co s tím?“ Představa, že z nedostatku prachů, začnu krást, nebo si přestanu užívat, mi byla víc než odporná. Na kradení jsem byla srab a na skoncování s fetem jsem neměla. Típla jsem cígo o rantl lavičky a cvrnkla ho do trávy. Křehly mi prsty, tak jsem si na ně začala dýchat, ale moc to nepomáhalo.

„Víš, nedalo mi to spát, a přemejšlela jsem,“ začala Jana. Vážnej pohled skelných očí nedával prostor pro diskuzi. Ačkoli jsem si byla jistá, že spát nemohla z úplně jinýho důvodu. „Mám vostrej nápad, jak si přividělat a moc se nenadřít.“ Tajemnej úsměv, co jí pohrával na tváři mě napnul.

„Jakej?“

„Se nech překvapit...“

 

V úterý ráno jsme stály na chodníku před I. P. Pavlova. Terranovu zrovna otevírali a z Mekáče vycházeli první konzumenti.

„Dobrý den, nechcete přispět na mentálně postižené děti?“ pronesla jsem poprvé nesměle. Na krku jsem měla efektně pověšenou plechovku polepenou bezduchými obrázky vystřiženými z časáku.

 

Poledne. Za pade, co jsme nenápadně vytáhly z Janiný plechovky, jsme si koupily dva burgry a kolu.

„Nástup na šichtu!“ povzbudila mě Jana. Mrkla jsem na ni. Zástupy lidí, co se na nás valily dávaly tušit tučnému zisku.

„Dobrý den, nechcete přispět na mentálně postižené děti?“ drze jsem strčila nějaký zmalovaný rašpli plechovku pod nos.

„A na jakou nadaci to je?“ zajímala se hned. Naučeně jsem se usmála, vytáhla leták, co Jana sbalila bůhví kde, a mile jsem odvětila: „Nadace Sluníčko dětem, mladá paní.“

„A kolik chcete?“

„Každá koruna je potřebná. Jde to na dobrou věc. Děti ocení každou pomoc.“

Prsty s efektně dlouhými, špičatými nehty v barvě rtěnky a očních stínů otevřela značkovou peněženku. Chvíli pátrala mezi regálky plnými karet a účtů (jistě za hadry) a nakonec vytáhla zmuchlaný kilo. S povýšeným úšklebkem to vrazila do plechovky. Měla jsem chuť jí říct do ksichtu, co si myslím, o takovejch cuchtách, ale škrobeně jsem se usmála. „Děkujeme mnohokrát.“

 

„A já bych dneska na oslavu skákla koupit nějakej haš od Aliho, co?“ rozjařeně jsem prdla poslední dvacku na komínek.

„Pět tisíc šest set devadesát dva! To je hukot!“ smála se Jana.

„Hele, co zejtra. Nepudem taky oblažit ty šrotny ze třídy?“

„Ale taková Léňa s Míšou by na špeka šly.“

„Tak jo... Budem taky jednou za charitu.“

 

Ale západ slunce u nás na činžáku je stejně nejhezčí. Zvlášť když sedíte na molitanu s nejlepší kámoškou, hulíte pěknýho špíčka, na kterýho jste si sami vydělali. Nemusíte kvůli tomu na nikoho roztahovat stehna ani lízt nikomu do prdele. Prostě si ubalíte brčko, sednete na střechu a čumíte do blba. A je vám fajn.

 

KONEC


Brosqička
04. 01. 2006
Dát tip
tahle se mi líbila... a má hloubku. *t

*

Havranka5
27. 06. 2005
Dát tip
Jo, tohle je supr. A pravdivé. * Nejhorší na tom je, že naivní útlocitky, co mají mnohdy samy hluboko do kapsy, si myslí, že když dají peníze místo svým dětem, na akce typu: sluníčko dětem, na opuštěné děti, proti rakovině a jánevímcoještě, tak ty peníze jdou opravdu tam, kam jim najaté holčiny nakukávají, že jdou, a nikoliv na mercedesy a vily zakladatelů všemožných nadací a fondů.

Pisces
18. 05. 2005
Dát tip
Sem tam chybka - mně/mě, ale především "přividělat"! To měkké "i" tam bije do očí :-) Jinak na Tvé poměry nějak krátké, ale obsah tím rozhodně neutrpěl. Nejsem z toho tak nadšená, jako z ostatních, protože moje hodnocení zní: o něco lepší než standartně moc dobrá povídka :-) k dokonalosti ji kousíček chybí...ale na druhou stranu nikdo a nic není dokonalé. Takže asi tak... *

pozorovatel
08. 04. 2005
Dát tip
s tou charitou to neni tak jednoduchý, zvlášť v Praze, zvlášť na ÍPáku, ale to je fuk dobrý no, ale víc nic viz. Pišta, StvN *

jenaL
13. 03. 2005
Dát tip
* pises tohle docela syrowe, takowejhle ziwotdocela znam, ale nektery veci tam mas v nadsazce, coz kvalite povidky ale asi jenom prospiva... a pak zase ten vsudypritomnej sex:))coz me teda nevadi? *

Kytiii
13. 03. 2005
Dát tip
což mě přivádí na myšlenku, že jestli jsi takovýto úchylátko :o) tak ti něco soukromě pošlu, if chceš... :o)

jenaL
13. 03. 2005
Dát tip
juuuuuu tak to chci...

vesuvanka
12. 03. 2005
Dát tip
Velmi dobrý nápad, pěkně zpracovaný a varující... TIP a V

Člověk by řekl... jestli ty v tom nejedeš...

Kytiii
15. 11. 2004
Dát tip
:o) viz odpovědi na kritiky výše... ne, nejedu - ani jsem to nezkoušela...

To jsem se dočetl, že pouze pochlastáváš s Miroslawkem, ale stejně...:)) ten dojem se nabízí. Jinak co se textu týče, mám dojem, že na tohle téma už psali mnozí, a nemohu říci, že bys jej nějak ozvláštnila. To je možná rada do budoucna - pokusit se o víc než jen prvoplánové zobrazení morálního i fyzického úpadku.

Kytiii
15. 11. 2004
Dát tip
to bude asi taky tím, že tohle nebylo ani ode mně nic hlubšího... a dokonce to uznávám...

Vaud
25. 10. 2004
Dát tip
Zajímavý. Nejdřív jsem si říkal, že tohle ne. Všude kam se podívám je to o drogách, bezvýchodnosti a bezduchým sexu. Ale pak mně to dostalo. Prima. Posílám Ti Tip. PS: už nefetuj!

Kytiii
25. 10. 2004
Dát tip
já nefetuju - a asi mi to ani neuvěříš, ale já to ani nikdy nezkusila (teda když nebudu počítat tak tři prdy trávy, co jsem zkusila v sedmnácti a tak :o) jsem nekuřačka a i alkohol konzumuji pouze s Mírou :o)

Vaud
25. 10. 2004
Dát tip
:-))

Lotoska
25. 10. 2004
Dát tip
Asi už je to běžný, ale jsem ráda, že jsem do toho nikdy nespadla.....dobrej námět ...

Kytiii
25. 10. 2004
Dát tip
To buď... já do toho taky nikdy nespadla :o)

Kokotka
24. 10. 2004
Dát tip
ségra píšeš fakt dobře... doufám, že ti teda nenaroste frňák, ale tip

Barman
24. 10. 2004
Dát tip
Dobrý čtení a pěknej závěr, člověk přece myslí v první řadě na sebe že?*

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
díky... jasně že jo... a co je pro některý hnus, je pro druhý krok kupředu...

fungus2
24. 10. 2004
Dát tip
Je to skvělé. TIP

neni to náhodou propagace drog?

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
no to si děláš snad srandu? právě naopak... chci ukázat, že oni jsou schopni pro drogy udělat cokoli, nic je nezastaví... dokážou využít všeho - všech dostupných prostředků, aby si mohli ukojit svoje potřeby!!!

tak to jo :) dík za vysvětlení!

ondrech
24. 10. 2004
Dát tip
hustýýýý! Já to věděl od začátku, že ti dám tipa, takže ***TIP!!!!

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
KlaPi: správné... jak by řekl klasik: "Hulení není řešení!" :o) --> vlastně mi ještě nikdo nevysvětlil, proč tolik mladejch lidí podléhá tomuhle svinstvu... tak se tomu snažím přijít na kloub... Ondrášek: díky... umíš potěšit, jako vždycky :o)

a2a2a
24. 10. 2004
Dát tip
Kytičko, s velkým zájmem jsem četl, jsem mile překvapen, jak je to autenticky napsané, díky i té hantýrce a navíc zajímavé pohledem dívky. A poslední odstavec parádní. Tip + výběr

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
děkuji mnohokrát... konečně se mi něco taky podařilo dobře zakončit :o)

alim
24. 10. 2004
Dát tip
je to natolik dobre, ze se jeden dokaze v duchu zapojit..*t:-)

Alojs
24. 10. 2004
Dát tip
Skoro šokující, ale v dnešní době už asi i malé dítě ví, jak to na světě s drogama chodí. Ale mě to zaujalo, konec je přesně takový, jaký má být, žádná smrt, jen balancování na hranici mezi životem a hrobem. fakt dobrý a tipnu si.

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
alim: Aby ses nám nezapojil příliš pevně :o) Alojs: Děkuju a souhlasím... Taky byly doby, kdy jsem pro nedostatek ehm zkušeností a touhou být zajímavá, končila všechno sebevraždou, vraždou nebo podobnou úchylárnou... toho se teď snažím vyvarovat... nebo spíš už mi to nepřijde tak nutný... asi proto, že stejně všichni jednou umřem, takže to není nutný cpát všude, že... :o)

StvN
24. 10. 2004
Dát tip
Dočetl jsem. (nač hlubší kritiku k tak povrchnímu dílu)

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
ech... podporu jsem snad ani nečekala...

Kytiii
24. 10. 2004
Dát tip
avi

ondrech
24. 10. 2004
Dát tip
Kytiii - obvykle mi vadí, když mi na internetu říká někdo ondrášek, ale od tebe ani ne.:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru