Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tanec čísel se dá tančit i bez orchestru

30. 10. 2004
8
15
8266
Autor
Augustus

Jeden z mých starších fejetonků.

 

Nedávno, když jsem se přistihl, že usínám nad matematikou, jsem se pokusil zamyslet nad čísly obecně. Co pro nás vlastně znamenají? Jakou hrají v našem životě roli? „Obrovskou,“ zněla má odpověď, když jsem za pár chvil probudil na pivem polité definici paraboly. Celý náš život prostupují čísla různých druhů, způsobů a podob. Jsou to čísla osobní. To jsou ta, která bychom si měli pamatovat, jako například číslo domu, rodné číslo, počet dětí, číslo na linku důvěry a jiné. Potom existují čísla mobilní. To jsou ta, která si chceme zapamatovat. Jako například číslo mobilu té krásné blondýny v černém, která tvrdila, že mě zná, ale já si, bohužel, nemohl vzpomenou odkud. Nebo jsou i čísla debilní. To jsou ta, která si musíme zapamatovat. Jako například 6,023 krát 10-23, což je Avogadrova konstanta, či 1378, což je rok, kdy se nějakému falckraběti Ruprechtovi narodil syn Ludvík III. Bradatý. To ale není všechno. Existují i čísla vyloženě smutná jako 3, 4, 5, pokud mají spojitost s trojicí chemie, fyzika a matika. Nebo jsou i čísla vyloženě veselá jako 10, 12, 14 a někdy i 17, když jsou to stupně a znamenají sestavu Gambrinus, Pilsner, Černá hora a Velvet. Samostatnou kapitolou jsou procenta. U nich je to všechno relativní. Například z testu z angličtiny chci mít vždy minimálně 80%, ale třeba u takové lihoviny mi bohatě stačí i procent 40%. Někdy s námi však čísla dokáží pořádně zatočit. Když se jich nakupí příliš, je z toho pořádný tanec, a to i bez orchestru. Naposled jsem to zažil, když mě oblíbený terč mého ostrovtipu, vulkánský filozof Xallivarius, zasvěcoval do tajů matematiky. „Tady to vytkneš. Tuhle podělíš. Tohle se ti vykrátí. Tamto určíš jako parametr. Nakonec částečně odmocníš a musí ti to vyjít,“ vykládal, když pomaloval skoro celou tabuli písmenky a čísílky. Chvíli jsem mlčel a pak jsem se ho váhavě zeptal, jestli by to nechtěl zkusit pomaleji a s obrázky. Na druhou stranu jsem si vzpomněl, jak jsem mu referoval o dějinách Bavorska: „To bylo takhle: Vládl tam Jindřich IV., známý jako Jindřich II. Svatý, syn Jindřicha Svárlivého. Ale pak se vlády domohl Jindřich V. Lotrinský. Později se stal pánem Bavorska Jindřich VI., známý jako Jindřich III. Jenomže toho vyhnal Jindřich VII. Lucemburský. Ale ani ten se tu příliš dlouho neohřál, protože se vrátil Jindřich VI. Potom převzal vládu Jindřich VIII., známý jako Jindřich IV., syn Jindřicha III., což byl vlastně Jindřich VI. Dál už je to poněkud nepřehledné,“ vykládal jsem nadšeně. Z výrazu jeho tváře jsem ale pochopil, že bych se to měl asi pokusit namalovat. Jak vidno, čísla nám mohou dosti pomoci, ale také s námi dovedou pořádně zatočit. Hlavní je nenechat si zamotat hlavu a hlavně si nesplést Jindřicha IV. s Jindřichem VI.


15 názorů

thales
26. 08. 2011
Dát tip
celkom zaujímavé :)

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Upřímně, doteď jsem žil v blažené představě, že tohle vše tam je. Jde o můj první fejeton, ale myslel jsem si, že také nejlepší. Budu o Tvých připomínkách přemýšlet.

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
Upřímně, čekal bych rozdělení čísel k nějakému danému poměru, spojitá rozdělení, charakteristiky rozdělní napsané humorným jazykem a s humorný závěrem. Po přečtení Tvých ostatních fejetonů jsem nyní čekal víc.

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Hm...dobře, co duchaplného bys ve fejetonu s takovým názvem chtěl mít? Kontrolní otázka: O čem myslíš, že tenhle je?

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
jistě

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Na tohle téma?

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
čekal jsem něco duchaplnějšícho

Augustus
18. 07. 2009
Dát tip
Proč myslíš?

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
Je to pouhé rozdělení čísel, nikoli fejeton.

Augustus
31. 01. 2009
Dát tip
Všiml jsem si.:(

To by bylo moc potřebné. Fejetonistů je zde jako šafránu.

Augustus
31. 01. 2009
Dát tip
Momentálně nemám moc času, ale chci se na psaní znovu vrhnout.

Jé, ty žiješ? Vypadalo to, že jsi nějak literárně ustrnul.

Augustus
31. 01. 2009
Dát tip
Děkuji.:)

Rozjezd perfektní! Tipuju.

Afranat
30. 03. 2005
Dát tip
ale...ale...to je fakt...máš pravdu...musím si to propočítat, ale předběžný výsledek vypadá na TIP

Terpsichore
01. 03. 2005
Dát tip
Joj, básničky máš pěkný, ale fejetonek ještě o pár tříd lepší, nechceš nějaký přidat? Kdyby jo, pošli mi avi, ja ti posilam * a :-)

Augustus
01. 03. 2005
Dát tip
vesuvanko: Děkuji moc za TIP. Každého zkrátka oslovuje něco jiného. Je pravdou, že dnes bych tento fejeton již napsal jinak, avšak nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Ioannes: Mám sice jiný názor, rozhodně však budu o tom Tvém přemýšlet. Díky za poznámku. Terpsichore: Moc děkuji za chválu, velice potěšila. Přidání dalšího fejetonu plánuji a rozhodně dostaneš včas avízo.

vesuvanka
18. 01. 2005
Dát tip
Zajímavý fejeton a něco na tom je. Mě oslovují čísla vyjadřující například geografické údaje, chemické rozbory, ale i historická data - to jsou čísla, pod nimiž si dovedu něco konkrétního představit, jsou pro mě živá.... ale čísla v účetnictví jsou pro mě nepřehledné a suché cifry, ale k někomu promlouvají, jsou živé - znám účetní, pro něž je práce s těmito ciframi doslova koníčkem.... TIP

Beatles
03. 01. 2005
Dát tip
No, to máš sice pravdu, že je zajímavé, jak moc je to matoucí, ale ne každý ví, jak to bylo ve skutečnosti.

Augustus
28. 12. 2004
Dát tip
To je vskutku zajímavý nápad, Beatles, a nemohu tvrdit, že se nic takového nechystá. Avšak nevím, kdy to bude, jelikož toho mám poslední dobou docela hodně - hlavně práce v redakci se mi vrší a vrší a pro změnu vrší. Já chudák naivní si myslel, že někomu bude připadat zábavné, jak je ta pasáž naprosto matoucí a nepřehledná navzdory své historické autentičnosti. No nic. Od toho to přece zveřejňuji, abych věděl, jak dílka čtenáři vnímají a jak je chápou.

Beatles
26. 12. 2004
Dát tip
Fejeton má být (pokud vím, jasný¨), tak tahle pasáž je prostě taková... zkus třeba napsat nějaký napínavý příběh z historie, ne? Já se o to snažím skoro pořád viz piráti, ale ty k tomu máš potřebné znalosti. Proč by to nemohlo být založeno na skutečných událostech a jen pozměněny některé detaily. Třeba bys tak podnítil zájem lidí o historii.:)

Augustus
24. 12. 2004
Dát tip
Aha. Díky za upozornění, Zbyhoňi Já již se s nimi nějak domluvím. Děkuji, milá Beatles. Zde je alespoň vidět, jak zažraný jsem historik. Já jsem měl totiž vždy pocit, že ten fejeto nestojí za nic, krom oné pasáže o Jindriších.

Beatles
23. 12. 2004
Dát tip
Jo dobrý, konečně taky vím, jak vypadá fejeton, jinak mi nikdy žádný vtipný nepřišel. Ta matika mi až tak hrozná nepřišla, ale myslím si, že jsi to s těmi Jindřichy trochu přehnal - sice je fakt, že je to skvěle nepřehledné, ale tahle část je poněkud nudnější, i když mám dějepis ráda.

Zbyhoň
22. 12. 2004
Dát tip
Bacha, myslím, že do klubu můžou dílo vkládat pouze admini odkazů. Ale jestli na to bude fejeton mít, jistě ho tam někdo foukne...

Augustus
21. 12. 2004
Dát tip
Děkuji. Již se něco chystá, odstavce to mít dozajista bude a do klubu se to chystám vložit. Veselé Vánoce všem!

Zbyhoň
20. 12. 2004
Dát tip
Za odstavce bych se taky přimloval; během čtení jsem si říkal, že by tomu slušel klub, ale závěr je slabší, tak zůstanu na nižším levelu - tip a doufám že zas něco podobného zveřejníš :o)

Není to špatné. Podle mě, když budeš psát dál, tak to bude jenom lepší. Doporučil bych ti dělat odstavce - pro lepší přehlednost. A vítej v klubu!

Augustus
01. 11. 2004
Dát tip
Od Xallivaria, pokud vím. Jinak pozor! Je na své jméno neobyčejně háklivý. Děkuji Vám oběma, pro takové čtenářky je radost psát.

Katariina
31. 10. 2004
Dát tip
Pobavila jsem se. *

I_v_a_n_k_a
30. 10. 2004
Dát tip
od Xallivaria(use/?/) je to vážně moc dobré a začátek též stojí za přečtení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru