Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bázlivá

02. 11. 2004
2
0
2048
Autor
toyenka

Bázlivá

 

V dešťových mracích odlesky slz,

vichřice bičuje nevinné.

Zkřivený škleb mi na tváři zmrz,

kdy tahle němohra pomine?

Děsí mě plíživost večera,

bojím se objetí chladu tmy,

vždyť znáš to tápání za šera,

kdy konejšíš mé divoké sny..


Nobodaddy
04. 11. 2004
Dát tip
za "němohru" tip ... málokdo vymýšlí nová slova

toyenka
03. 11. 2004
Dát tip
Jan: No.. mě je to nějak jedno.. pro mě by stačila kategorie - poezie.. Já jsem něco jako přírodní živel, co napíše svůj pocit, barvu nějaké chvíle.. a víc o tom nedumám.. Třeba to jednou přijde, že o tom začnu přemýšlet.. :-)) (Díky)

toyenka
03. 11. 2004
Dát tip
Jan: Mimochodem, tohel je starší, než to včerejší.. o pěknej kus cesty.. :-)

papouch
02. 11. 2004
Dát tip
... a mně se to líbí. :>

toyenka
02. 11. 2004
Dát tip
hlavně že mi nenadáváš, že to je moc depresívní.. :-))

papouch
02. 11. 2004
Dát tip
já?? krucifix já přece nadávat neumím, hergot.. :-))

Jannis
02. 11. 2004
Dát tip
Zajímavá báseň. Postřeh o osamnění a moci večera není sice originální, ale zato je zajímavě zpracován- což je pro mne přinejmenším stejně důležié jako neotřelost námětu. Formálně se mi líbí použití pravidelného rytmického schématu i rýmového konstruktu- ALE. Když se podíváme na poslední verš, jistě se shodneme, že se schématu značně vymiká. Jistě to mohl být autorský záměr, ale přeci jen. Komplementární verš je: bojím se objetí chladu tmy kdy konejšíš mé divoké sny.. V prvním tam jsou dva daktyly, trochej a katalektický trochej, zatímco v závěrečný bychom mohli vyslovovat jako jamb (což by bylo velmi nepřirozené), nebo spíše jako předrážku, trochej, trochej daktyl a katalektický trochej. Zkrátka a dobře se při čtení na tomto verši zadrhávám, což v kontrastu s plynulým průběhem zbytku básně vypadá "podivně". Naštěstí to zachraňuje katalektický trochej na konci obou veršů, který tento rytmický problém mírně napravuje. V mých očích to není nějaká výrazná chyba, báseň se mi líbí- ale když stojíš o tu hlubší kritiku...

gabio
02. 11. 2004
Dát tip
malinko ohraný, ale líbí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru