Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čarodějnické procesy

Výběr: Ragnar
23. 11. 2004
6
0
5675
Autor
johanne

Kousek za městem Šumperk, v polích u cesty na rozhlednu Háj se ve vysoké trávě ukrývá nenápadný němý svědek jedné z nejtemnějších etap v dějinách města - čarodějnická boží muka, vystavěná v době bezuzdého řádění inkvizitora Františka Bobliga z Edelstadtu na Šumpersku a Velkolosinsku.

Postavit je v roce 1648 nechal syn Jindřicha Peška, bohatého a váženého šumperského pláteníka, na památku svého otce, jenž byl i se svou manželkou obviněn z kacířství a čarodějnictví. Přestože se pláteník ani při nejtěžší tortuře k obvinění nedoznal, čekal jej stejný osud jako všechny údajné ďáblovy pomocníky. Bobligem byl označen za obzvláště nebezpečného čarodějníka a chráněnce ďábla, jenž mu pomáhá překonat všechnu bolest, proto byl upálen i bez přiznání.

Obviňování a upalování bohatých měšťanů bylo víceméně vrcholem hrůzné honby náboženského fanatismu využívajícího lidových pověr o ďáblových posluhovačích, jež přivolávají na celé obce i kraje neštěstí v podobě živelných pohrom a epidemií, zkombinovaného s touhou po moci a mnohdy neukojitelnou zištností členů inkvizičního tribunálu. Čarodějnické pověry, jakýsi duchovní mor, se Evropou šířily již od poloviny 15. století. Ke cti českých zemí došlo k hromadným inkvizičním procesům právě jen na Šumpersku a nedalekém Jesenicku.

Nebýt pověrčivosti losinské hraběnky Gallové starší, která dala Bobliga z Edelstadtu jakožto zkušeného inkvizitora na Šumpersko povolat, tragédie čarodějnických procesů by zřejmě nenabobtnala do takových rozměrů. Podnět k podezření z čarodějnictví dal sobotínský farář Schmidt, když se vernířovická žebračka Marina Schuchová pokusila odnést z kostela hostii krávě porodní báby Groerové, prý aby kráva dojila více mléka. Z obyčejné babské pověry se stala aféra, věznice se plnila obviněnými a losinský mistr popravčí Jakub Hay, známý jako kat Jokl, mohl začít oprašovat mučící nástroje. K uvěznění mnohdy stačilo pouhé anonymní udání a rozrůstání seznamu potenciálních čarodějníků ruku v ruce s takřka neomezenou mocí tak zkušenému inkvizitoru daly možnost zacílit výš. Od žebráků přechází k měšťanům, od měšťanů k vlivným představitelům města, dokonce i ke kněžím. Nejznámější obětí a zároveň nejtvrdším Bobligovým odpůrcem byl šumperský děkan Kryštof Alois Lautner. Od začátku ve svých kázáních otevřeně naznačoval, že inkviziční řádění je na hony vzdáleno křesťanskému učení lásky, nakonec však ani on spárům inkvizitora neunikl. Během patnácti let bylo Bobligovým přičiněním upáleno v Šumperku a na Losinách přes sto mužů a žen.

Čarodějnická boží muka se tak stavěla jako symbol naděje; byla tesknou vzpomínkou na nespravedlivě obviněné a upálené. Existuje také domněnka, že se u nich příbuzní či přátelé nešťastníků snažili uložit alespoň symbolické ostatky svých drahých. Jejich utrpení odvál čas. Jejich dílo však zůstalo zachováno, jen byly kameny obroušeny větrem; kolemjdoucím lidem má stále co říct o tom, kam může vést slepá, nepodložená víra.


Ragnar
24. 02. 2005
Dát tip
...mimochodom, ak by Ta to zaujimalo, svojho casu vysla skvela kniha (no, 2 knihy, :))) jedneho francuzskeho historika na temu "dejiny strachu" - v nej pise aj o kulturnych a spolocenskych suvislostiach strachu z diabla, z carodejnictva a zo zien, :)) Jean Delumeau: Strach na Západě ve 14. - 18. století I - II., přel. Jana Smutná - Lemonnierová. Argo, Praha 1997-1999. Fundovana recenzia na tu knihu je tu: http://aluze.cz/2000_01/delumeau.php Nech sa Ti dari, :))

johanne
24. 02. 2005
Dát tip
jo, zajímá :), dík

johanne
24. 02. 2005
Dát tip
avi:o)

johanne
22. 02. 2005
Dát tip
fotky by mi k tomu nedali, je to moc krátký :), nicméně souhlas, že by se k tomu pro dokreslení něco hodilo... sem :) dál - opravdu šlo o zneužití pravomocí, inkvizitor Boblig byl nedostudovaný právník, který si touto cestou získal velký majetek - k vlastní církvi ani nepatřil; ale - ruku v ruce s tím šla i víra a strach lidí z ďábla, což je představa, kterou razilo právě náboženství dík :)

Ragnar
10. 02. 2005
Dát tip
Johanka, ako zaujímavý článok do novín je to IMHO veľmi fajn. Ide pekne jedným ťahom, nevyzerá ako zlepenec X útržkov z vlastivedných knižiek (žiaľ, mnohé články tohto typu k tomu skĺzavajú). Ešte tak doplniť jednou - dvomi fotkami alebo kresbami. Obsahovo by som možno doplnil zmienku o tom, že tieto procesy vlastne neboli náplňou činnosti inkvizície ako takej, ale zločinného zneužitia právomocí (mimochodom, pravdepodobne aj v tom duchu sa niesol protest popraveného kňaza). Ale to je možno téma na iný článok... Obraz inkvizície v spoločnosti je totiž už fakt o inom. Za tento článok tip, :))

Nicollette
18. 01. 2005
Dát tip
přišlo m ito jako článek do novin nebo časopisu a pak sem si to přečetla v tvý kritice:-) je to velmi dobře napsané, rozhodně by mě to v novinách zaujalo (a nejen proto, že se o tuhle tematiku trochu zajímam)..... četla něco sem o těhle procesech.... jak byli ti, co je dávali popravit, krutí.... jak dívkám rvali mezi nohy rozžhavené železné tyče... byla to síla... ten jejich dobový "jemnocit" skvělý *

Mauglí
05. 12. 2004
Dát tip
Minulý rok jsem byl v Sobotíně o zimních prázdninách a spali jsme tam na faře jen pár metrů od kostela, kde se odehrál ten incident s hostií. Jinak knížku Kladivo na čarodějnice od Kaplického doporučuji, je to poučné čtení.

Mauglí
05. 12. 2004
Dát tip
a napsala jsi to poměrně poutavě a zajímavě

Alojs
26. 11. 2004
Dát tip
Asi tak. Dobre napsane. Byly to hruzy. Fuj.... az mi nabehla husi kuze!

johanne
25. 11. 2004
Dát tip
Cannisha: v nejbližší době další exkurz do doby čarodějnic neplánuju :)) Markel: dík :)

johanne
24. 11. 2004
Dát tip
jo, čarodějnice jsou rozhodně zajímavý téma :)... není úplně od věci se do materiálů o nich ponořit :D... když má tedy člověk čas a motivaci, že

Markel
24. 11. 2004
Dát tip
Zajímavě napsané, byla jsem tam a je to pro mne nepochopitelné, co se kdysi dělo za hrůzy - TIP

johanne
06. 11. 2004
Dát tip
jo, fajn

johanne
05. 11. 2004
Dát tip
opsáno?! drahý sicco, za koho mne máš? tohle je můj text, faktické informace jsem samozřejmě čerpala z odborných knih, nicméně do textu jsem je zařazovala stylisticky pozměněné. Neopisuju. Tohle byl článek do soutěže MF Dnes. Jestli chceš, tak ti sem klidně můžu naskenovat jeho otištěnou verzi v novinách. jen tak btw, co jsem udělala, že se do mě takhle navážíš :o?

sicco
05. 11. 2004
Dát tip
tak tím případem máš mojí neskonalou úctu, mohla by si psát odbornou literaturu. Prostě je to jak z knihy, takže moji narážku by si vlastně měla brát jako poklonu. A to navážení ber s odstupem, já to většinou myslím dobře, akorát ty svoje slova neumím uhladit do stravitelné formy.

sicco
03. 11. 2004
Dát tip
a to je opsáno odkud'?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru