Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebe, peklo, sběr

07. 11. 2004
11
4
6932
Autor
Chazzy

Nebe, peklo, sběr

 

 Sešit je velice užitečná věc. Dá se do něj psát a posléze si pořízený zápis z jeho útrob přečíst. To je všeobecně známo. Nikdy by mě ovšem nenapadlo, že tato školákova pomůcka může mít i vlastní názor. A přece je tomu tak. Stačí, abyste ho otočili čelem k lavici a jeho jasné strohé prohlášení vás praští přes oči.

„Až dosloužím, chci do sběru!“

Je nezamlčitelnou pravdou, že na sešitech novějšího vydání budete uvedenou větu hledat jen velmi těžko. Co přimělo současné výrobce k takové cenzuře, o tom se lze jen dohadovat.

 Možná již tiskařům připadá zbytečné stále se opakovat a věří, že si sdělení budeme předávat z pokolení na pokolení jako rodinné stříbro. Nevím a pátrání po tomto problému nechávám svým následovníkům. Mě spíše vrtá hlavou, co tím chtěl básník, respektive sešit, říci.

Možností výkladu mě na padá hned několik. Věta může být například modlitbou, kterou nábožensky založený notes prosí o místo na onom světě.. Je-li tomu tak, pak je tedy sběr něco jako nebe. Co by pak ale bylo peklo? Nabízí se skládka, jelikož spočinout vedle tlejících potravin a všemožných dalších smrdutých surovin je možná horší než satanovo lože. Tento osud by si zasloužili špatnou vazbou či oslími rohy.

Ono sdělení ovšem ani v nejmenším nemusí být tak vznešené. Snad je to pouhopouhá nápověda majiteli. Ten, ocitnuvše se na vážkách, jak se věrnému pomocníkovy po skončení jeho služeb odvděčit, mohl by zakoupit třeba květinu.

Je to sice pěkná pozornost, ale uznejte, nač bude sešitu například růže notabene když nemá oči, nos, ruce a dokonce ani vázu? Aby nedošlo k takovému

faux-pass, ujišťuje člověka raději hned, bez obalu na obalu, co ho nejvíc potěší.

A stejně jako je mnoho druhů lidí, tak i každý papírový jedinec má jinou představu, čeho chce ve sběru dosáhnout.

Ten s pohodlnou povahou učinil pravděpodobně ještě v tiskárně se svými spoluvazníky dohodu, že si po šichtě dají spicha, aby si konečně užili života. Samozřejmě do té doby, než jim začne další pracovní cyklus.

Workholik si naopak pojišťuje nekonečný přísun stále nových úkolů, který neskončí s poslední popsanou stránkou.

Buddhista pak věří, že na onom posvátném místě dosáhne reinkarnace ve vznešenější bytost, třeba v kalendář.

Masochistu přitahuje vidina rozřezání na nudličky a následné potupné složení v roli záchodového papíru.

Sebevraha láká stejný osud, ovšem doufá, že se na něj zapomene, v nic jej opět nesloží a on zůstane roznudličkovaný na věky věků.

Mohla bych pokračovat dál, ale podle mého jsem dala příkladů víc než dost. Už teď mám pocit, že až budu kupovat svému dítku jeho první sešit, nezapomenu mu s tajemným výrazem pošeptat to dávnověké moudro: „Až doslouží, dej ho do sběru!“, a pak  ještě tišeji dodám:

„On by se na tebe jinak zlobil!“  

 


4 názory

Markel
15. 04. 2008
Dát tip
Líbilo, neotřelé, trochu učesat a šlo by to hned dát do nějakého časopisku, osvěžující - T

FunThomas
19. 04. 2007
Dát tip
už jsem pár fejetonů četl a musím říct že tenhle se mi hodně líbí..... to: Senyoryta ....wtf?

Senyoryta
06. 04. 2007
Dát tip
Vožif to sprosťárnama. Sem u toho skoro spal.

Chazzy
25. 02. 2005
Dát tip
Doprčic já se z toho pravopisu po.... Ale musim ti dát za pravdu, že jako autoři bychom si měli hlídat nejen sloh, ale také onu mluvnici. Omlouvám se a doufám že jsem v mladé generaci nezpůsobila až takový chaoz. Dík.

Moc hezký!

ondrech
23. 01. 2005
Dát tip
dokonalé! Dobře se to čte! A až mpc pravdivé.:))))))***TIP

Chazzy
23. 01. 2005
Dát tip
Děkuji, msím zabrousit do tvé tvorby- jo a přišla ti pošta :-)

Chazzy
13. 01. 2005
Dát tip
Děkuji-zájem potěší. Každopádně rozhodně nekončím s přísunem dalších textů, takže budeš mít co dělat abys mě "přečet" Navíc jsem velmi složitá osobnost. :-)

Alojs
13. 01. 2005
Dát tip
Napodobne :) Ja sice ted nemam "muzovske" obdobi, ale precist si ode me neco muzes. udelas mi tim radost. cao

Alojs
29. 12. 2004
Dát tip
Libilo... mam pocit, ze te uz mam plne prectenou (tj. vsechny dila, aby sis to nevylozila spatne:-))

Lotoska
08. 11. 2004
Dát tip
...tímto způsobem jistě své dítko jednou zastrašovat nebudu, ale vzhledem k tomu, že patřím spíše mezi tříditele odpadu a papír pravidelně skládám na hromadu, které se pak zbavuji, naučím tak činit i to své potomstvo a třeba pak dosáhnu i toho, že onen sešit bude spokojen a já též, protože budu doufat, že nám více nezdraží poplatky za poplenice. jedno k druhému :-)

posledni veta zni vrazdene:*))))))chudaka ditko pak bude strasit pan sesit ve snech ve sklepe na pude...:*))))))))))t*

myslím, že podobná věta exisuje v zoologických zahradách: "Nekrmte nás,nemáme hlad!!"..:) Úžasney nápad..*


Dero
07. 11. 2004
Dát tip
Dobrý, moc fajne! .o) *

Nicollette
07. 11. 2004
Dát tip
první věta mě vystrašila, jak sloh ze školy.... potom už fajn *

a2a2a
07. 11. 2004
Dát tip
Nerad to píšu, ale mám připomínky. Předně svázat text "chci či patřím do sběru" s modlitbou je násilná konstrukce a nškteré následující úvahy jako spoluvazník,workholik taktéž, nemají s přáním přijít do sběru nic společného. Podívej se také na překlepy. Ale naštěstí jsem zde ojedinělý a těším se, že příště už budu patřit mezi fandy. Děkuju.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru