Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na zdraví?

10. 11. 2004
6
0
1542
Autor
Kokotka

Na zdraví?

Eh... Při pohledu do záchodové mísy ze vzdálenosti menší než je deset centimetrů se mi zdá, že jsem potkal mimozemskou civilizaci. Poněkud polorozpadlý zdravý rozum mi ale velí: “To není mimozemšťan, to je tequila s citronem!” Takže Honzo, příště až si budeš zase o narozeninovém mejdanu připíjet na zdraví, nezapomeň vynechat pivo, víno, vodku a tequilu. Když ale odolat té pěkné drobné osmnátce nebylo zrovna nejsnadnější... Snad právě proto, jsem si objednával dál a dál, ačkoli mi rozostřený zrak dával jasně najevo, že jsem již dávno přebral.

Už snad celá staletí si lidé připíjejí na zdraví. Nejčastěji samozřejmě alkoholickými nápoji. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlel (snad až na tou záchodovou mísou), ale proč vlastně? Snad si naši praotcové mysleli, že je alkohol léčivý. Téměř každý dnes ví, že tomu tak není. Vždyť jen kolik lidí se díky alkoholickým nápojům denně zemře? A nebo raní kocovina, ta nám ke zdraví také moc nepřidá. Tak proč “na zdraví”? Tato zázračná formulka, bez které si oslavu či posezení s přáteli nedokážeme představit, pro nás zůstane na do smrti zahalená tajemstvím. Všichni stejně víme, že až se příště sejdeme nad sklenkou toho dobrého zlatavého moku řekneme si “na zdraví!”

“Salud!”

“Chears!”

“Na zdarovje!”

A proč vlastně ne... Všude na světě se tahle kouzelná větička používá. Proč ale nezavedeme výraz mnohem výstižnější. Něco, co by klasicky okomentovalo stav, který bude přímo nastávat. Větu, která by ho přesněji definovala. (Paní profesorko, vy mi ale zavařujete mozek!)

Takže máme možnost dokonce vybírat.

Chováme se jak idioti. Smějeme se vlastním vtipům. Nikdo nás neposlouchá, přesto všichni mluvíme. A připadáme si děsně bezvadní. Za prvé: “Na náladu!”

Většinou se zlejeme do bezvědomí, těch pár socek, co tvrdí, že nepijí, vynechávám (záměrně). Za druhé: “Do bezvědomí!”

Vyvádíme jak kreténi. Skáčeme na sebe. Vrážíme do sebe lokty. Dáváme si herdy do zad. Motají se nám nohy, jazyk i oči. Padáme a plazíme se. A všichni jenom zíraj, co se do nás vejde. Za třetí: “Do sraček!”

Vysvětlit nám, “náctiletejm klackům”, že si ničíme zdraví, je situace dovedená do krajnosti. Zhola nemožné! Vidíme starý “páprdy”, co maj zarudlý frňáky. Slyšíme lékařská upozornění varující nás před cirhózou jater a kdoví čeho ještě. Na všech protidrogovejch přednáškách do nás cpou rozumy, aby holky nepily alkohol v těhotenství, že to má vliv na plod. My to přece všechno víme. Ale kdo nás se nechá dobrovolně připravit o ten pocit, kdy je absolutně nejlepší, nejšikovnější, nejvýřečnější. Kdy nám mysl odplouvá někam do sedmého nebe (a pak se ráno úplně zničená vrací zpátky). Kdo nás donutí si to uvědomit?

 

Chtěl jsem se omluvit za výše uvedené vulgarismy a velmi obecnou češtinu (možná místy až diskutabilní), ale realita je mnohdy ještě horší. Děkuji za pozornost.


j_i_r_i_k
16. 02. 2005
Dát tip
Uf, obecnou češtinu klidně odpustím, vulgarismy též, ale chears místo cheers a některá očividně chybějící slova už jsou trochu moc... Trochu úcty k čtenáři prosím...

PÍT TIP

Lotoska
11. 11. 2004
Dát tip
:-) mi kdysi v Norsku říkali....chlastej hajzle! aniž by to bylo někomu konkrétně:-) omluva za ty slova, ale ono se to jinak vyjádřit nedá. *

Kokotka
11. 11. 2004
Dát tip
díky všem, takový ohlas jsem ani nečekal.... to bylo jako práce do školy.... díky taky za nový podněty a jazykovědu, snad to využiju :-)

ondrech
11. 11. 2004
Dát tip
za málo, pro tebe všecko!!!

Kytiii
10. 11. 2004
Dát tip
pěkný brácho... ale ani bych tě radši v tomhle stavu neviděla :o)*

ondrech
10. 11. 2004
Dát tip
to je skvělé a pravdivé a pěkně napsané a všecko.***TIP

Vaud
10. 11. 2004
Dát tip
Výborný. TIP na zdraví.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru