Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Raz dva tři, psychiatři

Výběr: Elyn, Cannisha
19. 11. 2004
42
23
11863
Autor
Vaud

Přiznávám se! Míval jsem z nich docela strach.  Možná vidí až na dno duše? A někdy i dál! Snad čtou myšlenky? Pokud ano, tak asi tuší, co vám teď budu psát. O kom? No o psychiatrech. Většina psychologů  vystudovala psychologii proto, aby se vyznali sami v sobě. Psychiatři ne. Jsou to  milí podivíni.  Nevěříte? Třeba vás přesvědčím.

 

         Poprvé jsem o psychiatrii slyšel od dědečka. Dělal v penzi zřízence na psychiatrickém oddělení. Vyprávěl mi, jak jeden pacient byl zamilován do televizní hlasatelky Retkové. Vždycky, když uváděla další pořad, tak běžel aby jí dal pusu. Dědeček obrazovku čímsi naleštil a pak jen čekal. Chudák pacient. První ránu statickou elektřinou dostal už před Azimutem. Další  pak  před Večerníčkem a po Televizních novinách.  Nešťastná láska? Nevím. Možná měl pocit, že mezi nimi přeskočila jiskra porozumění. Každopádně jsem na dlouhou dobu získal mylnou představu o elektrošocích.       

 

         Pak se jednoho dne stali z mých kamarádů psychiatři a z psychiatrů kamarádi. Dostal jsem za úkol některého z nich oslovit a pozvat na konzilium. Byl to záhadný případ. Pacient stále mlčel a nikdo nevěděl proč.   Můj spolužák na něj chvíli svítil baterkou, chvíli ho oklepával kladívkem. Pořád nic. Potom mi udělal nejkratší psychiatrické konzilium: ?Ty vole, já fakt nevím co mu je?.  A šel pryč. Psychiatři jsou známí svými dlouhými záznamy. Krátký záznam jsem viděl  jen jednou. To když jsem poslal na vyšetření sexuálního devianta. Z psychiatrie přišel zápis: Pacient mne drží pod krkem,  bije pěstí do obličeje a křičí: ?ty kurvo psychiatrická?. Vaše diagnóza souhlasí s naší. Aplikován Haloperidol. S pozdravem dr. XY. 

 

         Musel jsem tedy najít jiného psychiatra. To abychom rozlouskli případ našeho mlčícího pacienta. Pozval jsem si vyhlášenou kapacitu. Ten naši variantu, že jde o chronického bobříka mlčení nepřijal. Zkusil odlišnou vyšetřovací metodu. Schoval se za pelest a? bafal na pacienta. Tedy abyste rozuměli ? snažil se ho překvapit hlasitým výkřikem slova: ?BAF!?  Medicína kráčí mílovými kroky do nového tisíciletí. A staré dobré ?BAF? s ní. Alespoň v psychiatrii. ?Toho už taky nezvi?, procedil mezi zuby polohlasně můj docent. ?Třeba má pacient nějakou horší pojišťovnu..,? pokoušel jsem se bránit alternativní medicínu šeptem.

 

         Pořád máte pocit, že čtou myšlenky? Že to jsou nadlidi? Ještě trochu? Dobrá. Tohle snad tohle už konečně zabere! Stavila se u mě manželka kamaráda-psychiatra. Pro nějaký recept. Přijela s hlubokým kočárkem a s malým ?Zlatíkem?. K mému překvapení vezla i balík pornočasopisů. Jen tak. Nebyl jsem asi první, kdo na ně  zíral.  S kočárkem musela přejet nejmíň polovinu města. Všimla si mého překvapeného pohledu.

 

?Jdeme za tátou do služby.? ?Před chvílí volal, že mu nejde internet!!? 

 

         Čili shrnuto a podtrženo: psychiatr je taky člověk. Jenom člověk. A prý se od svých pacientů často liší jenom tím, že má ty správné? klíče.


23 názorů

Vaud
20. 07. 2011
Dát tip
asi jsem nevedel, jak to zakoncit :-)

emko
06. 03. 2010
Dát tip
Já mám teď na škole trochu psychologie (v rámci pedagogického minima) a k psychologům jsem nedůvěru nezískal. Spíš bych to charakterizoval slovem "odpor" :) .

Vaud
05. 03. 2010
Dát tip
já na psychiatry trpím a trochu nedůvěru mám k psychologům :-) třeba pak za svou celoživotní přízeň dostanu jednou pěknou polstrovanou celu :-))

emko
05. 03. 2010
Dát tip
if (bool_eMko_satisfied) tip++;

Vaud
08. 05. 2009
Dát tip
Milly - psychiatri jsou cajomilove a vetsinou bajecni podivini :-)) Sv Euralie - dikes za navstevu!

Santi€
07. 05. 2009
Dát tip
:)

Milly
22. 04. 2009
Dát tip
"Bafal na pacienta..." :-D!!! Četla jsem.. .-) (ráda) Já znam zatim asi jen jednoho- sympatickej mladej muž je to- že jsem ho prvně potkala v Duhový čajovně snad mluví za vše.. .o) a jo -t-

Vaud
14. 03. 2009
Dát tip
psychiatři mají jakési stigma, což si podle mě nezaslouží (měli by ho mít psychologové) :-))

Vaud
03. 01. 2009
Dát tip
už jsem opravil :-)) díky!!

Vaud
23. 07. 2008
Dát tip
dikes!!

ra dost točí st :o)

Alú
19. 02. 2008
Dát tip
Dědeček je best! *

Vaud
11. 03. 2007
Dát tip
Hradec Kr., Jeseník, Kroměří, Bohnice ;-), tam všude někoho znám ;-) a jsou to fajn lidi

Vaud
11. 03. 2007
Dát tip
Psychiatři jsou fajn ;-) mám mezi nimi hodně přátel, tak to můžu zodpovědně tvrdit!

Kurt2
01. 08. 2005
Dát tip
nejde mu internet.....to je mazec *

Toxman
16. 06. 2005
Dát tip
BAF ! :)*

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
:-))) nejvíc: Třeba má pacient nějakou horší pojišťovnu... To sedí jak ... na hrnec!!! *t

_Psyché_
06. 03. 2005
Dát tip
je, ty by sis rozuměl se stanislavem :o) vono psychiatři, psychiatři, ale co třeba taková staniční sestra (nebo jak se jim říká) - v Bohnicíh... jedna tam dělá už 20 let nebo kolik a tenkrát sem si skutenč ěnebyla jistá, kdo tam patří víc...:o)) musí mít veselé životy, tyto bytosti ... *

eustacia
18. 01. 2005
Dát tip
:-))

Vaud
18. 01. 2005
Dát tip
eustacia - díky, že ses stavila

Montrealer
30. 11. 2004
Dát tip
Na "chronického bobříka mlčení" (oh, jak odborně vyjádřená dyjagnóza) mohu odpovědět skutečnou příhodou, kterou jsem už kdesi publikoval. Pacient také chronicky mlčel, pak ale, když jsem se na tomtéž oddělení objevil za rok (nevím, co s ním za tu dobu dělali), tak už mluvil... mluvil, ale jak !?

Montrealer
30. 11. 2004
Dát tip
Tak jsem si tě dal na seznam oblíbených autorů... na 2 pokusy. Při prvním pokusu jsem si tam dal sám sebe... ne, netrpím nadměrnou sebeláskou (narcisismem), ale při obsluze některých serverů dělám často chyby přímo školácké. Takže k onomu případu "chronického bobříka mlčení" - zveřejnil jsem na Liteře příspěvěk "Pan Hrdý a jeho velký den" pod nickem Montrealer. můžeš ho přímo najít odkazem: www.literra.cz/moduly/autor/php/dilo.php?dilo_id=6565&autor_id=433 Nebo vyhledavačem Google (jiný to nenašel) zadáním tohoto hledaného textu: "pan hrdý a jeho velký den" Já mám chuť to šoupnout i sem, ale jsou tací, co slídí po všech literárních sérvérech (takzvaní pavouci slíďáci) a když už něco někde jinde četli, tak na Písmákovi za to na autora "vrčí". Zažil jsem to u svýho posledního příspěvku "Jak se stát úspěšným neurotikem". Tím ostatně už jsem, takže se vlastně nic neděje... až na to, že si tě postupně přečtu celýho. Tvůj styl mi sedí. To není mazání medu kolem... a kolem, to je prosté konstatování. Oznamovací věta. Tečka.

Feanor
27. 11. 2004
Dát tip
geniální~

Vaud
27. 11. 2004
Dát tip
Dííík!

j_i_r_i_k
26. 11. 2004
Dát tip
Ale to víš že to někdo číst bude... A s chutí, to jako jo :)...

Markel
26. 11. 2004
Dát tip
Pěkně jsem si početla - T

Vaud
26. 11. 2004
Dát tip
Díky!! Pokud mně nečteš, tak bych se Ti chtěl velmi neskromně doporučit :-))

Vaud
25. 11. 2004
Dát tip
To jsem moc rád!! :-)))

seal
24. 11. 2004
Dát tip
A hele, kvůli tomuhle asi začnu číst fejetony:) T*

Yossarian
23. 11. 2004
Dát tip
napsáno krásným stylem, tip

Super. Klub.

Vaud
21. 11. 2004
Dát tip
:-)))))) Díky!!!

yo toto je dobre :) chcem ist studovat psychu, dozvi ci zo mna bude dalsi cvok :))) *

Mochin
21. 11. 2004
Dát tip
fakt dobrý. možná ještě lepší, než hluboký úvahy nad koncem světa, nenudil jsem se - máš tip!

Delahaye
20. 11. 2004
Dát tip
...první ránu dostal už před Azimutem ... ..třebá má nějakou horší zdravotní pojišťovnu ... :-)))) jsi klasa ! T.

Vaud
20. 11. 2004
Dát tip
Ohhh! Udělali jste mi radost! Začínal jsem se bát jsem se, že to nikdo nebude číst!

vesuvanka
19. 11. 2004
Dát tip
Chronický bobřík mlčení.... všechny jsou pěkné... TIP

Elyn
19. 11. 2004
Dát tip
:)))))))))))))))))) a promluvil ten pacient nakonec? :)) *

Craerassy
15. 11. 2004
Dát tip
tip,. ale stejně by mě zajímalo, jetsli promluvil:-)))

Vaud
15. 11. 2004
Dát tip
Crae_: Už si nevzpomínám... ale myslím, že dlouho ne. Nakonec to byla mrtvice nebo co.. nebo jak říkala jedna moje pacientka: matku kleplo, taťku kleplo, ségru kleplo a jestli se mně budte doktore ještě chvíli vyptávat, tak mně klepne taky..

Craerassy
15. 11. 2004
Dát tip
ježíš, mě z tebe klepne brzy taky:-))))

To je fakt, taky bych rád věděl, jestli nakonec promluvil, nebo to skončilo nějak jinak. Je to trochu ochuzení čtenáře, ale on to snad přežije. A když ne tak vzhůru na psychiatrii! Tip

a2a2a
14. 11. 2004
Dát tip
tip, hlavně za první odstavec. A pak že se geny nedědí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru