Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minipříběhy

14. 11. 2004
10
7
8463
Autor
Markel

náladovky


Nasávám živou vůni deště
zapomněla se ještě
na listech stromů
v omítkách domů

Větrem ožily kaluže
jedna druhé pomůže
zostudit věže kostela
břišními tanci docela
se oloupily o svou důstojnost
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Kapka se leskne v potu tváře
tak nevinně jak oči lháře
se rozhlíží je plna záře
roste přerůstá sama sebe
z té odvahy ji trochu zebe
pohltí slunce kousek nebe
pak ruku s kapesníkem tebe
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Za žaluziemi
ústřižky života
večer se topí
lapá po dechu
i my už jdeme spát
kříčejí ptáci
klesají oblohou
a smrky sklánějí hlavy
ve zbytcích větru
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Tak jako zanedbané dítě
ze strany na stranu
večer i po ránu
kývá se odtažitě

Krmí se pamětí léta
žije si vlastním životem
suchá kytka za plotem
na konci světa
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Lidé spěchali
uprostřed náměstí
pod morovým sloupem
spal na lavičce
přikrytý červenou bundou
jeho dlouhé vlasy
jako by nežily
panna Maria shlížela
na omšelé botasky
s rozvázanými tkaničkami
mírně se usmívala
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Mlčky přešlapuje
národ kontejneří
s plnými břichy
den už se šeří
kovová těla
jak překrmené husy.
V noci jim útroby
vyjídají potkani

7 názorů

pupin
15. 08. 2008
Dát tip
souhlasím, že to mělo asi prořídnout...přiznám se,že to pak svádí číst povrchněji...

Markel
14. 08. 2008
Dát tip
pupin: díky, že jsi u mne byla, to jsem chtěla dát najednou co nejvíc dílek a bylo to na škodu věci, už to měnit nebudu, měj se fajnově :-))

pupin
12. 08. 2008
Dát tip
líbí se mi "národ kontejneří" plus myšlenka - atrkáme hlavy do plechovek,jo, zůstanou nám tam.. a taky se mi líbí, jak kaluže tančí břišní tance-ha,ha..prima

Markel
26. 05. 2008
Dát tip
nepřekonatelné klišé: díííky :-))

Markel
23. 02. 2007
Dát tip
Usmáty_autor: díky, jsem potěšena :-))

dosť dobré;) * a avi a klub;)

Samicka007
28. 01. 2005
Dát tip
líbí, některé obzlvášť povedené, jen se ti vloudily dvě chybičky - ve slově náměstí a za plotem *

Markel
28. 01. 2005
Dát tip
Samicka007: Díky moc, opravím, jsem ráda, že se líbily!

synáček
28. 11. 2004
Dát tip
"Tak jako zanedbané dítě ze strany na stranu večer i po ránu kývá se odtažitě..." T

vesuvanka
23. 11. 2004
Dát tip
Krásně napsané, dílko je jako malá galerie obrázků ze života. Nejvíce na mě zapůsobil ten předposlední... není ta mírně se usmívající panna Maria Brána Matky Boží? TIP

Markel
23. 11. 2004
Dát tip
vesuvanka: Brána Matky Boží je v uličce kolmé k náměstí, na náměstí stojí morový sloup, na jehož vrcholu stojí Panna Marie, hlídá tu moji krásnou Jihlavu. Morový slou byl postavený jako poděkování jihlavských občanů poté, co skončila ve středověku jedna z mnoha vln morové nákazy. Děkuji za tvůj zájem a pochválení s T.

vesuvanka
23. 11. 2004
Dát tip
Díky za vysvětlení. To je podobné jako v Plzni. Tam je také na náměstí u Chrámu svatého Bartoloměje morový sloup, který byl postaven jako poděkování, když skončil mor....

Markel
23. 11. 2004
Dát tip
vesuvanka: Když už jsem v tom chlubínkování, tak tu máme ještě tři přenádherné kostely, gotické i raně barokní, 2 kamenné kašny, jsou ozdobené pískovcovými sochami antických bohů-Neptuna a Amfitrité a další a další pamětihodnosti. Jihlava byla nejstarší horní město v českých zemích, těžilo se tu stříbro, město bylo tudíž bohaté a proto si mohlo dovolit tyto dnes již památky. V Česku je tak krásně, příroda i staré stavby, chystám se ještě do Řecka a pak již budu navštěvovat jen krásná místečka u nás.

vesuvanka
23. 11. 2004
Dát tip
Markel, díky. To se budu muset do Jihlavy někdy v létě podívat, jenom jsem jela přes Jihlavu kdysi dávno vlakem. Naše země je krásná - na poměrně malém území se nachází spousta přírodních zajímavostí, různých typů krajin a hodně památek - kulturního bohatství našich dějin. Mám také zamilované místo v Čechách, a tím je České středohoří.

Andulka
21. 11. 2004
Dát tip
- to tvy rymovani.....me tam sedi....protoze tvoje verse zrovna nejsou o lehkosti na srdci a vetru ve vlasech...:-) takze ty rymy to shodi na takovou lehci rovinu...... - Ja bych ti zase vytknula tu grafickou upravu.....vis, vyhodila ty oooooo , nechala jeden pribeh jednu sloku a od sebe je oddelila * (jednou hvezdickou uprostred). ... - tady bych si jeste pohrala s titulkem basne, protoze mam pocit, ze to odbyla trochu rychle.....Vis, treba Pribehy z mesta Prahy.....nebo tak nejak v tom duchu, ja myslim, ze citis, co tim minim....:-)

Markel
21. 11. 2004
Dát tip
Andulka: vím, co tím míníš, polepším se, díky za tvůj čas mně věnovaný, oceňuji to, hlavně za kritiku, tu potřebuji nejvíc. Měj se krásně!

Lotoska
15. 11. 2004
Dát tip
lecos jsem si tam vybrala :-) *

Rowenna
15. 11. 2004
Dát tip
Zajímavá je předposlední. Jinak - rýmy poněkud školácké.

Markel
15. 11. 2004
Dát tip
Rowenno: máš pravdu, kritiku beru. .Byla jsem v minulosti postižena Žáčkem a jemu podobnými, prostě jsem si myslela, že ho všichni berou a že já, pokud chci tak nějak jít s dobou a být sama pro sebe v kurzu, že bych měla psát tímto a nebo podobným způsobem. Je to trochu technokratický způsob, já jsem z jiného těsta, tak se pokusím být svá a psát tak, jak to cítím. Snad jsem se moc nezkazila, aby nebyla cesta k sobě samé možná, ale myslím, že to bude dobré, protože jsem toho dosud moc nenapsala. Jen ta moje první a předposlední báseň je nová, ostatní z let minulých. Díky!

Elyn
14. 11. 2004
Dát tip
některé jsou moc fajn... a je v nich něco, co nutí je dočíst, to je dobře... jsem zvědavá na další... pro mě hlavně první a dvě poslední...

Markel
14. 11. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu, není pro nováčka moc povzbuzující tak nízká návštěvnost, asi to tak chodí. Co bys radila, víc kritik? Neumím se o kvalitách děl ostatních autorů vyjadřovat fundovaně-snad časem

Elyn
14. 11. 2004
Dát tip
Markel, poradila bych jedno - především nepublikovat všechno naráz. Líp si to každý vychutná, když to bude jedna věc .. U nováčka to tak bývá, že nemívá větší návštěvnost do chvíle, než si ho jeho čtenáři najdou. zkusím nějaká avi, třeba ti k tomu někdo ještě něco víc řekne..;) hlavně se nenech odradit.. to, co píšeš rozhodně zajímavé je..;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru