Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opíjení

20. 10. 2000
10
0
7346
Autor
Špuntík

Člověk musí být pořád opilý. V tom je celý vtip – toť je jediná otázka. Abyste necítili, jak hrůzné břímě času láme vám bedra a ráží vás k zemi, musíte se ustavičně opíjet. Ale čím? Vínem, poezií nebo ctností – čím vám libo. Opíjejte se však! A probudíte-li, se kdy na stupních paláce, v zelené trávě škarpy, v své pochmurné domácí klauzuře a vaše opojení opadne nebo vyvane, tažte se větru, vlny hvězdy, ptáka, hodin – všeho, co prchá, všeho, co lká, všeho, co krouží vesmírem, všeho, co zpívá, všeho, co mluví, - otažte se, kolik je hodin, a vítr, vlna, hvězdy, pták i hodiny vám odpovědí: „Je hodina opájení. Nechcete-li být nevolníky a mučedníky času, opíjejte se, neustále se opíjejte! Vínem, poezií, ctností – čím vám je libo!“ Charles Baudelaire

Já sním sen Mozek plný korálů V ústech ustřicovitých Pach rodících se mořských koníků. Běžím po útesu S ploutvemi myšlenek Slunce mi šplouchá na maják A delirium má pré. Na palubě zbytků Ranních kocovin Kostra včerejších skleniček Blije své rekviem. Na rukách slinu mořských pěn Lížu své rány kokosovým mlékem A krev mi běsní v příboji tequily Místo třešinky na dortu jen citron. A přesto se opíjím dál, Noční oblohou, Co mrzačí mé svědomí, Tequilou, Co zabíjí mé svědomí, Láskou, Co zabíjí mne celého, Poezií, Co mne zase křísí. Na listu dopisním Sluní se mé ranní sebevraždy Uprostřed zrcadla Přivřených víček. Skáču z hlubin Svých uchlastaných myšlenek, Abych opět plul Zas a dál do další putyky života. Kotvu už jsem dávno ztratil A tak občas bloudím. Když vystřízlivím Či se ze sna probudím. Plachty zas napínám I když dechu se mi nedostává Abych se hnal s bouří o závod Do nejbližších den alkooceánu. A přesto se opíjím dál, Večerním sluncem, Co polkne mne do svých útrob, Vínem, Co spolkne mou hořkost, Láskou, Co zničí mne celého, Poezií, Co mne zas přivede – k chlastu. A tak se stále opíjím.

Jákob
26. 10. 2000
Dát tip
Špunťo dobrý. Drsný je to tak akorát ... líbí a jdu se opájet........

au_ten_tyk
26. 10. 2000
Dát tip
správně, chlastat a chlastat. to mají králíčkové rádi

Miroslawek
25. 10. 2000
Dát tip
Poetica: mohla bys mi, prosím Tě, sdělit, které téma je originální? Já jen abych věděl.

Lyryk
23. 10. 2000
Dát tip
op ojen :-)

jorel
23. 10. 2000
Dát tip
saxanko: mash asi rada jima morrisonovic, vid? tahle basnicka podle me patri k jeho nejlepsim. ale ma jich vic a taky texty a pisne.... rozhodne diky za ni. mrknu se na trochu na tebe ;o))

jorel
23. 10. 2000
Dát tip
avizo...

zirafka
21. 10. 2000
Dát tip
souhlasim se xpired :-) a tip nevypustim

Vcela
21. 10. 2000
Dát tip
Rozhodně zajímavý! P.S. Jak voní rodící se mořští koníci???Že by po soli?

Poetica
21. 10. 2000
Dát tip
Co říct? Ačkoliv to tak nevypadá, námět originální není. Jediné, co se dá hodnotit je forma. Ta převyšuje obsah a díky použití slov na správných místech evokuje sen opravdové putyky. Na několika místech ujíždí rytmus, ale i přes to všechno, mě toto dílko zaujalo natolik, že mu udělím tip.

Miroslawek
20. 10. 2000
Dát tip
Není to dost baudelairovské, ale je to dost dobré. Na to cos zamýšlel, nejsi možná dostatečně agresivní ve výrazu, avšak jak Tě znám, ani by mi to k Tobě nesedělo. Takhle jsi to Ty. Moc líbí. TIP

hermit
20. 10. 2000
Dát tip
Souhlasím částečně s Miroslawkem, báseň o opíjení, chlastání by asi mohla být agresívnější. Opíjení v realitě většinou není vůbec jemné, ale jsou tam i smrduté zvratky, moč a předtím taky spousta dobrých pocitů... Ale je to i tak dobré, líbí se mi to. Dávám Tip.

hermit
20. 10. 2000
Dát tip
Dokonce jak si to teď čtu potřetí, tak se mi zdá ještě lepší, docela bych dal ty tipy dva, kdyby to šlo... :)

xpired
20. 10. 2000
Dát tip
Souhlasím s Miroslawkem kromě poznámky o nedostatečné agresivitě. Podle mne je ta báseň - v rámci možností - dokonalá.

pjer
20. 10. 2000
Dát tip
Moc se mi to libi. Toho citovaneho Baudelaira se taky miluju. Myslim si, zes ho vystihl. (I kdyz mi druha pulka prijde slabsi, ja osobne bych pri prepisovani nektere sloky vynechal.)Opijet se clovek muze vsim (treba i TV serialy). A cim se opijis, takovou mas kocovinu. Il faut etre toujours ivre.

Vio
20. 10. 2000
Dát tip
Nemám čas to teď zcela vstřebat, ale na první pohled je to dost dobré. Rozhodně i teď vím, že si to zaslouží TIPík.

Miroslawek
20. 10. 2000
Dát tip
xpired: tou agresivitou jsem nemyslel nějakou hrubost, sprostotu či křik, jen na opíjení (nikoliv opájení) je to málo drsné - příliš jemné, špuntíkovsky.

Bambulka
20. 10. 2000
Dát tip
bezdechý TIP!

Tohle je prvni nerymovana (ale versovana!!! - Pismak jako netni hnizdo basniku by si mel uvedomit rozdil) basen ktera se mi liba, jinak jim vetsinou nerozumim. Asi je prvni tim, ze to neni jen volny chod myslenek rychle vy(b?)litych na papir , ale ze je za tim premysleni. Prvni tri sloky me nad(y)chly, pata mi tam nesedi, a v kontrastu s posledni mi prijde nedostatecne kontrastni. Skoda jen, ze more se postupne ztraci v mori jinych obrazu...

Jo vono je to Spuntik... Vite jak se to zobrazuje na Jablku bez cestiny? Misto S^ je tam tecka uprostred vysky pismene, cili puntik. No a potom ten zbytek po S^... A ja si rikal kdo tam ten puntik dokazal v ASCII narvat, a ze jsem ho tu predtim nevidel...

jorel
20. 10. 2000
Dát tip
rozhodně zajímavé dílko; na tohle téma jsem četl krásnou a velice výstižnou básničku od Jima Morrisona v Divočině, ale bohužel si ji nepamatuji. Jen vím, že začíná otázkou "Proč piji?".

suva
20. 10. 2000
Dát tip
Cítím slanost a kyselost tequilového alkooceánu ... jen ta druhá půlka už mou fantazii tak nedostihuje

Saxanka
20. 10. 2000
Dát tip
Ale já si ji pamatuji: Proč piju? abych mohl psát poezii. Když se všechno zamotá a vše ošklivé jde bokem, usne,pomíjí, člověk procitá a co zbude,je skutečnost. Tělo je nadranc,zato duše tím víc sílí. Odpust mi,Otče,nebot vím, co činím. Chci slyše poslední básen posledního básníka. J.D.M. Divočina

Saxanka
20. 10. 2000
Dát tip
A zapomněla jsem na *!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru