Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doutnající popel a věnec z jeřábu

Výběr: Elyanne
20. 11. 2004
7
1
8279
Autor
cherubinka

 

K

rálovna noc pomalu odcházela. Její vlečka z tmavého tylu se sunula krajem, ustupujíc před mlhavým závojem rána, které jako nevěsta při svatebním obřadu zkrápělo svá ňadra rosou. Na východě už vykukovala rozčepýřená hlava slunce, když poslední hvězdy zdobící lem vlečky pohasínaly. Tráva na kopci posetá tisíci jiskřivými diamanty rosy se lehce vlnila ve větru.

Leželi v trávě a mlčeli. Poslouchala tep svého srdce. Bilo pomaleji než obvykle... Otřásla se zimou a přitáhla si provlhlý plášť až pod bradu. Konečky prstů ji zábly, u úst se tvořily obláčky páry. Může být první květnové ráno opravdu tak chladné? Poslední dubnovou nocí přeci ztratila zima nadvládu a má nastoupit jaro. Podívala se na muže, co ležel vedle ní. Jejich pohledy se setkaly.

Připadala mu, jak kdyby byla mrtvá. Husté havraní vlasy dávaly vyniknout její zsinalé tváři. Bělostný živůtek a sukně, která smutně hladila její kotníky urousanou krajkou, připomínaly šat do rakve. Vypadala, jakoby z ní dnešní noc vysála všechen život. Ještě před pár hodinami tančila s ostatními děvčaty ze vsi kolem ohně a oči jí zářily, když přeskakovala plameny. To bylo veselí! Pálili na hranici Moranu. Teď zbyl jen doutnající popel a věnec z jeřábu, co jí zdobil vlasy. Přivinul její zkřehlé tělo těsněji k sobě, aby ji trochu zahřál. Políbil ji na promodralé rty a cítil, jak se chvěje.

Ach, ten oheň! To byla noc! Stařenka jí včera pošeptala starou pověru. Přeskočí-li plameny dívka s chlapcem, brzy se vezmou. Běžela k němu, chytla ho za ruku a skočili. V tu chvíli cítila, jak plameny olízly cíp její sukně a jiskry propálily živůtek. Měla pocit, že si lačný oheň bere kousek její duše. Dál tančila, zpívala a veselila se, ale už ne s takovou vervou jako předtím. Když kostelní zvony odbíjely půlnoc, každým jejich úderem se cítila slabší, až s posledním zazvoněním klesla k zemi. Chtěla se zvednout a pokračovat v tanci, ale neměla sil. Zůstala bezvládně ležet. Nyní, když je tu on a objímá ji v první májový den, chtěla by mu nastavit růžolící tváře k políbení, ale krev jí tuhne v žilách a srdce tak pomalu tepe. Tak tiše, téměř  neslyšitelně...

„Miluji tě a přál bych si, abys byla mou ženou. Vezmeš si mě?“ zašeptal jí do ucha, ale marně čekal na odpověď. Poslední obláček páry z jejích úst nesl s sebou vzhůru i její duši.


1 názor

Stařec_007
10. 02. 2011
Dát tip
T

Elyanne
06. 11. 2005
Dát tip
Krasne.

Havranka5
04. 11. 2005
Dát tip
avi

Pěkné, smutné a pro mě s nádechem nostalgie. *

Havranka5
08. 06. 2005
Dát tip
V tomhle dni nekončící plískanice, kdy se to všechno kolem mě hádá do krve a chce rozvádět a já nevím co ještě, kdy trpí nevinní i děti, bylo pro mě Mrakulčino nepozorné škobrtnutí rozverně veselou jiskřičkou. No, řehtám se tomu ještě teď. :-))) P.S. Mrakuš, když jsi zjistila, že jsem to nepsala já, doufám, žes dodržela slovo :-) (dám tipa a srším chválou...) P.P.S. Tohle dílko vlastně ani nevím proč, ale visí mi pořád na srdci jak jeřabiny za ušima. Něco v něm je, co mě nutí se stále vracet.

Mrakula
08. 06. 2005
Dát tip
ad Havranka: Dodržela, doržela. Kdy sem to zjistila? Mno, už ze začátku mi to bylo divné, žádný přechodník a navíc KRÁTKÉ:)))) Ale v druhé půlce najednou dlouhé souvětí, tajemná atmosféra. No nic, občas nerozeznám ani vlastní díla od cizích;-) Mrakul má před examinacemi a momentálně si buď ve své chaloupce prolévá makovici pekelnými blivajzmoudry nebo čte na netu povídky. Žádný div, že už jí z toho šplouchá...

Mrakula
08. 06. 2005
Dát tip
(Na Mrakul sou Jeřabiny trochu trpké, ale pořád lepší než Pozorovatelovi Sourozenci, kteří mají jánevimkolik typů, ale nikomu ani muk.)

Havranka5
07. 06. 2005
Dát tip
a co takhle avi pro Ajuschku a Mrakulu?

Mrakula
07. 06. 2005
Dát tip
Aniž bych četla předchozí kritiky: Název je opět skvělý. Tentokrát sem si ale tolik nepošmákla, sloh je na mě až moc jednoduchý - zvláště potom, co sem četla skautíky a luxík, které každému vřele doporučuju. V první půlce je to samé klišé. Druhá půlka už je lepší, ale na mě moc prosté a málo dějové. Na druhou stranu je to určitě lepší, než většina krátkých povídek, co sem tu četla. Nenapsat to Havranka, asi dám tipa a srším chválou, ale takhle smůla. Hodila sis Tvými předchozími díly u Mrakul moc vysokou laťku, Krákuš:-) To dobré co je na příběhu, je že nikoho nemůže naštvat:-) ale Mrakul má raději poněkud méně nevinné texty. (Jestli mi chceš oplatit stejnou mincí, podívej se na mé básničky. Pro kritika úplná pastva.)

Mrakula
07. 06. 2005
Dát tip
Po přečtení kritik: Ajéje, tak sem vyžilý dekadent:-))))))))))))

Mrakula
07. 06. 2005
Dát tip
A citilivá sem asi jako naše nová mikrovlnka, škoda pro mě takových děl!

cherubinka
07. 06. 2005
Dát tip
Asi mýlka tohle nenapsala Havranka :-)))

Mrakula
07. 06. 2005
Dát tip
A sakra,já si spletla autora, to je Ceherubínky, tak to sory, dneska nemám den. Ale aspon to bylo upřímný. A je to rozhodně lepší, než kostelní povídka - sloh a tak mrakul se omlouvá a dává tipa

cherubinka
07. 06. 2005
Dát tip
To neva :-) Do Havrančina slohu mám ještě tisíc mil cesty, to je mi jasný. Aspoň vim, co a jak. Fík... teda dík.

Mrakula
07. 06. 2005
Dát tip
Fakt se znovu omlouvám za své šplechty, sem chaotik, Havranka mi poslala jen avízo a mě už to večer zkrátka nemyslí. Ve slohu si udělala velký pokrok, když sem si vás spletala:)

Havranka5
31. 03. 2005
Dát tip
a ještě avi pro Brosqičku

Kytiii
21. 03. 2005
Dát tip
Havranka sic je poněkud zamilována do oduševnělých vět, nevzala ani trochu v potaz, že zde se ještě snoubí pannenská nedospělost s nevyzrálostí... :o) povídka je to pěkná, ale zasloužila by si hlubší podtext, námět i rozsáhlejší zpracování... Do ozdobených souvětí přidat trochu akčních vět. Děj zrychlit a prostředí vybarvit. Postavy více propracovat a tajemno vystupňovat... A pak by už bylo úplně jedno, jak by děj skončil... Jako pokus a cvičná slohová práce dobré... Zkus to přepracovat a uvidíme (je škoda nechat takový námět ležet ladem)...

Kytiii
21. 03. 2005
Dát tip
jo a ještě avi pro Ditu

Havranka5
18. 03. 2005
Dát tip
Překrásné slohem i obsahem. Snad se v budoucnu najde víc čtenářů, kteří odvrhnuvše své touhy od veršíkatých smskovin, se ponoří do příboje čistých i zmatených, roztoužených i očekávajících citů dýšících skrze vytříbená souvětí a provázející mnohdy nelehká dívčí rozhodnutí. Pro vyžilé dekadenty s otupělými a závislými čivy snad klišovité a úsměvné, však nikoliv pro vnímavá a citlivá srdce. Skláníc svůj, tu neřestně lascivní, hned zas něžně jemný a krásnu oddaný havraní zobák, zaklovávám tip*

Jeheheman
02. 12. 2004
Dát tip
zkoušíš psát různými styly.. tohle mi aspoň připadá jako taková zkouška.. docela hodně moc se povedla:))) Ještě si vymyslet lepší téma (resp. příběh) a můžeš se pustit i do mírně starostvětského románu:) Abych nepřechválil, tak některý přirovnání mi přišly trošku komický i když chápu že to jsou jen takové metaforky. Např. to ráno s orosenými prsy vyvolalo úsměvy na mé dětinské tlamičce;o)

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
Hmmm... to je zajímavé...

Kandelabr
20. 11. 2004
Dát tip
no je to takové sladkobolné, chvilku mi to hrozně vadilo, ale chvilku zase ne, atmosféru to mělo docela hezkou (třetí a čtvrtý odstavec), je tam hodně klišé, ale tak nějak se to tam hodí, takže jsem vlastně v rozpacích jestli tě pochválit nebo ti vynadat :) hm ten konec to fakt kazí. připomnělo mi to Hastrmana od Urbana, podobná atmosféra...znáš?

cherubinka
20. 11. 2004
Dát tip
Ne, to neznam. Ten konec je fakt takovej podivnej, nevěděla jsem, co s tim.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru