Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Holka s holkou? No a co má být?!

Výběr:
23. 11. 2004
13
5
7708
Autor
Jehanne

The greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return

Petra. Byla to vlastně moje první láska. Se vším, co k ní patří. Měla jsem před ní nějaké kluky, ale nikdy jsem s nimi neprožila to, co s Petrou.
Naše první sblížení bylo, asi jako na začátku každého vztahu, "jen" na přátelské úrovni. Troufám si říct, že to bylo snad jedno z nejkrásnějších období našeho vztahu. I když přišly chvíle mnohem intimnější, všechny neměly v sobě to kouzlo prvního poznávání.
Každou noc jsem usínala s myšlenkou na to, že se zítra zase uvidíme. Opravdu mi stačilo jen to "málo". Nedokázala jsem se v sobě vyznat a nechápala jsem, co cítím a proč. Jen mi bylo v její přítomnosti moc krásně.
Vlastně si ani přesně nevzpomínám na den, kdy jsme spolu začaly "chodit". Chtěly jsme to obě. Vím, že jsme cítily to samé. Poprvé v životě jsem věděla, že tohle opravdu chci. Právě s ní. Nikdo jiný pro mě neexistoval. Kdo poznal vzájemnou lásku mě dobře chápe. Lépe mě ale chápe ten, kdo o lásku druhého z nějakého důvodu přišel. Jako já. Některé důležité okamžiky a pocity člověk pozná teprve až když je ztratí.
Zažily jsme spolu nádherné chvíle, které mě ani jí nikdy nikdo nemůže vzít. Snad jen zapomenutí, ale doufám, že člověk, který miloval, nemůže svůj cit ze své paměti vymazat. Ani ona. Dny se rozplynou a vztah se může vytratit, ale na lásku se zapomenout nedá.
Možná, že v životě vždycky nejde nutně jen o to, co právě máme, ale zejména o to, co jsme prožili a cítili. Pomáhá mi myslet si a věřit tomu, že co je příliš krásné nemůže trvat věčně. Alespoň se to nestane "normálním" a stereotypním. I když ztráta lásky bolí víc, než cokoliv jiného. Někdy si člověk myslí, že je snad opravdu lepší zemřít. Ale doopravdy to tak není. Lepší je lásku prožít a třeba ji i ztratit, než ji nepoznat vůbec a jen o ní snít. Zpočátku jsem vinu za rozchod dávala jen jí. Dnes jsem přesvědčená o tom, že když přijdeme o lásku a péči druhého, je to hlavně naše vina. Každý se po pár měsících dostane do stavu, kdy si myslí, že je dva už nemůže nic rozpojit, že jejich láska nemůže být větší a intenzivnější. Je to omyl a často bývá příčinou rozchodů. Tak tomu bylo i u nás. Myslela jsem si, že nás nemůže nic a nikdo rozdělit. Málo jsem se snažila náš vztah budovat a měla jsem pocit, že stačí to, že víme, že jsme spolu, že se milujeme, že jsme tu jedna pro druhou. Vím už, že to je zoufale málo, že to nemůže nikdy stačit.
Vztah se buduje každým dnem, každým okamžikem a každou maličkostí, které si málo vnímavý člověk možná ani nepovšimne. Letmý úsměv, dotyk v pravou chvíli a hlavně pochopení stavů druhého tvoří důležitou část v budování vzájemného vztahu. Tolerance a snaha chápat se navzájem, dostatek prostoru pro vyjádření pocitů - třeba i negativních, to je základem důvěrného vztahu.
Člověk se necítí bezpečněji a jistěji než když ví, že ten druhý ho poslouchá a vnímá, že se snaží pochopit jeho myšlenkové pochody a duševní stavy. Že je tu opravdu pro něj.
Mojí velkou chybou je, že se nesnažím komunikovat. Každá maličkost mě dokáže rozčílit, ale svoje pocity v sobě dusím. Ubližuji tím sobě i lidem kolem sebe. Ničím tím vztahy. Teď už vím, že když lidé neumí druhému říci, co cítí nebo co si myslí, vzbuzují tím u druhého pocit nedůvěry.
A když člověk cítí, že ho ten druhý nechápe, tak se samozřejmě snaží najít pochopení jinde. Není to tak úplně vina jen jednoho, ale strach z hádky nebo naopak z "ticha" udělá své.
Chybami se člověk učí. Některé chyby bych raději udělala o několik let dříve, abych se z nich mohla poučit, pak bych třeba o její lásku nepřišla.
V této době vím jistě jen to, že jí vděčím za to, co jsem s ní poznala. Za to, že vím, že jsem schopna tak velkého citu. A vím, že ji miluji a nechci přestat doufat, že se mi třeba jen zlomek toho, co mi dovolila poznat, nějak vrátí. Zůstává mi naděje, v kterou si ale netroufám věřit.


5 názorů

neroušek
14. 09. 2009
Dát tip
*

Jehanne
25. 11. 2006
Dát tip
taky nemám slov. Mám knedlík v krku z té smutně krásné kritiky. Nechtěla jsem Ti brát iluze a doufám, že jen přeháníš... Protože... Ty MŮŽEŠ.

assez
23. 11. 2006
Dát tip
hmmmm...nemam slov...myslela jsem,ze neco takoveho prozivam,ale kdyz to tak popisujes,tak mi prijde,ze ani nemuzu ...je to moc krasne a moc smutne...tip

FreeRes
26. 04. 2006
Dát tip
působí to na mě dost emotivně a ...velmi pěkný!

guestova
08. 02. 2006
Dát tip
:-)

Jehanne
19. 11. 2005
Dát tip
A proroctví se naplnilo...


Marty73
05. 05. 2005
Dát tip
Krásně vykreslené pocity a síla projevu, pro mě tip, tedy pro ty ostatní

Honey
27. 04. 2005
Dát tip
s literarniho hlediska nic moc, ale tematika je mi blízká *

Petr_Pan
23. 04. 2005
Dát tip
:-) to si nezasloužim takovýhle mazlení ega - ale - stejně dík + neni za co + měj se pěkně .. :-)

Petr_Pan
21. 04. 2005
Dát tip
se omlouzvám, ale - povídky nečtu - nicméně - bude fajn, pokud to zařadíš sama - nic/nikdo Ti v tom nebrání, máš můj souhlas + hlavně nezaškrtávej "pouze v klubu" - ať nemáme další diskusi :-) btw - dík za avi

Jehanne
21. 04. 2005
Dát tip
už sem spravila kategorii... :)) Já na to roztřiďování moc nejsem. Btw.-Neumím zařadit :(( Dík za návštěvu :)

Petr_Pan
21. 04. 2005
Dát tip
soukromě

Jehanne
21. 04. 2005
Dát tip
Thank ya! že sis dal takovú práci sa mnoj ;) Milej klučina, já to pořád řikám :) veřejně ;))

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Hezky napsaná povídkoúvaha (či úvahopovídka?), plná trefných postřehů. Vyvážená, mající spád. Krásně spřádáš a odvíjíš vlákno příběhu. Sloh jasný a výstižný. V polovině jsem počala nabírat dojmu, že ti Tvou lásku odvede nějaký kluk, se kterým nebudeš moci soupeřit při milování se svojí Jedinou (i když se říká, že dívky ví, kam sáhnout lépe než kluci), a konec mi připadl takový nepatrně zhroucený vyčítavým sebezpytem, avšak poslední větou jsi povídku krásně uzavřela. Vítej mezi nás bezvěrce neznámá dívko. :-) Tip si určitě zasloužíš. Avšak proč nepíšeš další povídky? Veršíkovaných smskařin jsou na Písmáku stohy. Určitě máš vyprávěcí talent, výstižnost i schopnost prožívat co píšeš. Těším se na Tvou další. Pokračování téhle? Pošli prosím avíčko, až napíšeš. Tahle povídka byl tak trošku Tvůj příběh viď? Znám ji?

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
P.S. Ty příšerný amerikanizmy v prologu (tedy celý prolog) jsou těžce out dívko. A to i v takovém U.K. Ruší. Spíš by se hodilo něco vícejazyčného jako "pakaži mě ljubov.." jako v té písničce + C´est conné jeune fille? (nebo tak nějak - v překladu to má znamenat: Zdalipak to děvče znáš? ale prosím za prominutí, jestli jsem to přeložila zpět do frániny nějak blbě, já francouzsky umím tak akorát líbat..:-)) ) + něco kupř. holandského :-)

Jehanne
18. 03. 2005
Dát tip
Moc hezký... Já děkuju. /Nallien:“Tak sme si tady všichni navzájem poděkovali“ LOL/ Jsem ráda, žes nad tím přemýšlel... Já strašně ráda nutím lidi, aby sa zamysleli. Líbí se mi, že dokážu přimět někoho přemýšlet. Když zrovna teda nechtějí přemýšlet nad mnou... Víš co... Mám stejný pocit jako Ty, že sebou nesmím nikoho otravovat. Mosíme si o tem někdy příště promluvit. Třeba s Emčou na pivu, hm? Určitě k temu má taky co řéct. Vím, že je to blbost, myslet si, že sebou někoho otravujeme, když jsou to naši kamarádi. Páč právě proto je tím neotravujeme. Spíš nechceme, aby sa někdo kvůli nám trápil. Docela bludný kruh. No, o tem po tem... Budu sa moc snažit, aby moje láska neudělala další ďouru /tak sa díře řiká u nás, btw./ v Tvojí rozedrané duši. Abych Tě nezklamala. Chudák Dášula, ta ode mě má srdíčko totálně zjizvený, poslední sa mi podařila dneska dopoledne. Jsem fakt kretén. Ale teď jsem s ní mluvila 45minut /to sa mamka nesmí dovědět.../. Hanbím sa a moc sa na sebe zlobím na to, co jsem jí způsobila. Ona sa na mě nezlobí, ale kdybych se v deset /nebo v kolik to bylo/ konečně nevzbudila, dyž mi /zase/ volala, a nechala bych ji v těch myšlenkách, který kvůli mě zcela oprávněně měla, zešedivěly by jí všechny její nádherný tmavý vlasy. Tak prej už je v pohodě. No, stejně si to neodpustím. Kua. Příště Ti řeknu, co sa stalo, ju? Jednou jsi říkal „...kdykoli si vzpomeň...“ víš, ne? Tož tak. Jinak ta úvaha /zdrobnělina je jako úvažička, nebo co?:))/ je moc pěkná. Já nechci být teda prokleta tím způsobem, jak to asi myslíš. To mosíme taky probrat. Téma Láska, Sex a Trápení :)) LOL, jokeuju, of course. Téma Láska, „chození“ s někým, co je to milovat etc. Páč já to vidím úplně strašně moc jinak /jeden z důvodů, proč „nikoho nemám“. No takhle sa to fakt nedá. Mosíme naživo. Esli Tě to teda nebude obtěžovat./ Ježiš, teď mi hraje Don’t Cry „...babe... maybe... some day...“ Mosím Ti je někdy půjčit. Btw.mám ty videoklipy, hm? Esli nezapomenu, budeš je mět... Kurňa, náxem si to spletla s mailem ;)) Ten Ti jdu psát za chvíli :) Ber tento text jako takovou předehru. LOL

DreamRevolt
17. 03. 2005
Dát tip
Láska...Hehehe...Znám...Chtěl bych neznát...Je krasný žít láskou...Ale...Je jednoduché umřít láskou...Znal jsem ji...Dnes ji neznám...Snad jenom pár krásných vzpomínek...Ale...Každá zlomená láska člověku dělá do duše díru...Ale...Možná chci být jako cedník...Ale...Je nádherný, když do tebe láska vtrhne, vykrade tě a nechá jen mlhu krásy, které se člověk nemůže dortknout...Ale...Bolí vidět lhostejnost kdysi milovaného...Ale...Láska je prokleti lidí...Ale...Pak chci být proklet... No nic... Každopadně si mě zase donutila přemyšlet timhle směrem...Děkuji...

Nallien
06. 02. 2005
Dát tip
tůhleta je podle meho tvoje best;) ja nevim jak mam vyjadrit jak na me zapusobila....rozhodně to jak popisujes jak to je s tema vztahama a tak... neumim psat kritiky a ty kecy kolem takze me zkus omluvit.... reknu ti jenom ze jo a dost*

doute
24. 11. 2004
Dát tip
jo naděje, bez ní se nic neděje....chápu a souhlasím, taky jsem se poučil...))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru