Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ó mnohosti!

06. 12. 2004
0
0
4105
Autor
Marty73

Seděl na výlisku z červeného plastu ve tvaru židle. Nad ním na stěně troje hodinové ručičky odměřovaly vteřinu za vteřinou. Tokio, New York, Praha. Seděl a tvářil se zamyšleně, aspoň si myslel, že se tváří zamyšleně. Seděl a nechtěl už nic řešit, ale myšlenky samy neustále narážely do jeho mysli.

 

„Možná znáte pane doktore tu povídku od Raye Bradburryho o tom Marťanovi co se promění na toho, koho milujete a postrádáte, protože je sám a poslední svého druhu, ostatní Marťani totiž vyhynuli na planý neštovice nebo příušnice, je celkem jedno, co to vlastně bylo. Jemu je strašně smutno a tak se pochopitelně na přání  metamorfuje do koho zrovna chcete. Všimněte si, že nikdo z těch dotčených trapitelů, kteří chudinku Marťánka vyždímali, jak já hubku na nádobí, protože nesnáším ten pocit, že v ní nakonec vždycky zbude troška vody, že ti bídáci si ani jeden nepředstavili boha. Lásky v boha je totiž v nás všech strašně málo. Dokonce si myslím, že lidstvo na tu skutečnou oddanost a víru v boha teprve čeká, ještě není dokonáno, ještě musíme ujít velký kus cesty.“

Psycholog chápavě pokýval hlavou. „To je vše strašně zajímavé pane Hloubavý, ale pro dnešek končíme.“ Usmál se a vyšel na chodbu, kde se stylem supermana vysvlékl z kůže, ale nestál tam superman, ale krásná Venušanka Hermína Kingová.

Pak se objevily závěrečné titulky, Lidstvo, odysea slabých, 2004. díl tohoto seriálu, který pojednává o smyšlené nesmírně hloupé a pošetilé rase lidí, kteří žijí na fiktivní planetě jménem Země.

 

Velký bramborovitěprůsvitnozelenýXiz se na svém kanapi znuděně protáhl. „Mámo, už to strašně natahujou, posledních sto dílů se na to nedá koukat. Nejdřív jako že ano, že to do pár let skončí a logicky poté co vynaleznou atomovou bombu, se ta zmutovaná sebranka lidí musí zákonitě poroučet do kopru, ale ne, ono to má moc velkou sledovanost, takže se těm mizernejm producentům vyplatí trošku to natáhnout přes lidský práva a podobný kraviny a celý vesmír u Kosmovize tím dokonale otrávit. Takový hezký konec to mohlo mít, a teď budou umírat na ekologický katastrofy dalších sto let. Jsou to idioti. Tak nevím kdo jsou větší idioti, ty lidi nebo ty producenti. Nakonec to ještě bude mít pokračování a nějaký archaický galaktický průkopníci objeví zpustošenou Zemi a u ní na Měsíci genetickou databanku a celej ten brajgl se pokusí dát do pořádku, snad tentokrát, protože tenhle kolotoč se pochopitelně pořád opakuje, nezprovozní toho moulu člověka, protože pak se na to vážně nedá koukat.“

 

Právě jsem dopsal povídku a sedím na výlisku z červeného plastu ve tvaru židle. Nade mnou na stěně troje hodinové ručičky odměřují vteřinu za vteřinou. Tokio, New York, Praha. Sedím a tvářím se zamyšleně, aspoň si myslím, že se tvářím zamyšleně. Sedím a nechci už nic řešit, ale myšlenky samy neustále narážejí do mé mysli…

  


trigate
18. 01. 2005
Dát tip
Problém je, že takových děl je mraky mraků a mě osobně to většinou nebaví ani komentovat, natož něco takového psát.

Marty73
13. 12. 2004
Dát tip
Přiznání: Nápad mi přišel tak dobrej, že mi ostatní připadalo nepodstatné. Což sebou možná nese nízkou úroveň zpracování. Ta tendenčnost mimozemšťana je fakt, nu což zkusím s tím ještě něco provést.

Dolente
10. 12. 2004
Dát tip
Náhodou ten rámec mi přijde docela dobrej! A vůbec, neni to špatný, ale moudrá z toho nejsem. Nic z toho "nevyniká", abych tak řekla...

Marty73
08. 12. 2004
Dát tip
V pohodě, nechci z toho dělat vědu a nemyslím, že všechno co napíšu je geniální. Celé to stojí na nápadu relativizace vesmíru a vrstvení dimenzí, nakonec přes veškerou představivost skončí vše ve tvé hlavě. Těch vrstev je tam dost a přišlo mi to docela vtipné, ale možná mám trochu úchylný smysl pro humor. Rozhodně nemířeno k Vespa a Mortimer, ale Arogance některých mě uvádí v úžas.

Vespa
08. 12. 2004
Dát tip
Heleď, nikdo neřiká, že to neni vtipný, jen říkam, že to asi tak nevynikne, když je to zpracovaný, tak jak je. Snažila jsem se to brát s nadsázkou, ale nějak se mi tam pořád motaly nepovedenosti jako je například: posledních sto dílů a dalších sto dílů, fakt to bije do očí. A do tak krátkýho dílka se mi nehodí ani ten zopakovanej obraz, ale dobře, tvoje volba.

Mortimer
08. 12. 2004
Dát tip
Mě osobně nejvíc asi nejvíc vadí ta část s monologem mimozemšťana. Připomíná mi takové to plané filozofování, které vkládají podprůměrní autoři do svých děl aby zvýšili jejich morální potenciál (nemyslím to nijak zle, prostě mi to tak připadlo)

doute
07. 12. 2004
Dát tip
třeba k rozumu

Mortimer
07. 12. 2004
Dát tip
Ehh, nemůžu si pomoct ale přijde mi to takový...hmm...roztažený a nemastně neslaný..... Navíc jsem už kdysi něco podobého četl....

Vespa
07. 12. 2004
Dát tip
Tak tohle je, chm... Taky mi to něco připomnělo... Neni to moc originální a to zpracování... Nic proti.

doute
06. 12. 2004
Dát tip
moula člověk....přesně tak, ale víš co....myšlenky ti nesluší....))))

Marty73
06. 12. 2004
Dát tip
Jak nesluší? Rád přijmu kritiku, když bude k věci.

doute
06. 12. 2004
Dát tip
až přijde dílo k věci....pak možná....))))

Marty73
06. 12. 2004
Dát tip
Ke které věci? To jsou keci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru