Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tisíc dnů mezi námi

07. 12. 2004
2
0
2573
Autor
dlhagi

prológ predpokladám netreba, ale pre tých čo treba, začalo to takto: Ústecký deník - 19.11.2004 Národní dům zrušil vystoupení zpěvačky Zuzany Navarové se skupinou KOA, který se měl uskutečnit ve středu 24. listopadu v rámci Ústeckého folkového podzimu 2004. \\\\\\\"Koncert se nekoná kvůli vážnému onemocnění Zuzany Navarové.\\\\\\\" řekla včera Milena Halířová, pracovnice Kulturního střediska města Ústí nad Labem. Dovolila som si, hoci bez súhlasu autorov, ale snáď mi odpustia, zozbierať príspevky na túto smutnú udalosť (aké škaredé slovo) z rôznych diskusií na internete. Na moje milé prekvapenie som zozbierala vyše 80 strán príspevkov od fanúšikov tejto neopakovateľnej osobnosti... Vyberám tie najúprimnejšie a najkrajšie z nich... preto, aby sme videli, čo to skutočne znamená, rozdať sa ľuďom z lásky... ...

iDNES

Dneska ráno v 9 hodin mi umřel kamarád, který měl Zuzanu Navarovou moc rád. Tak mi napadlo, že třeba jdou spolu................Šťastnou cestu............... (madla)

Popravde - muziku Zuzany Navarove jsem moc rad nemel a ani na jejim zpevu jsem "neulitaval", nicmene ani to mi nebrani uznat, ze byla skutecne vybornou zpevackou a jeji odchod je velkou ztratou. "Zubata" je, bohuzel, nekdy strasne nespravedliva... (VODNAR)

Sbohem , budeš žít dál v našich a v Tvých písničkách. Sbohem Zuzanko... (Malvin)

Velká ztráta pro každého, kdo hudbě opravdu rozumí ( Poletka, 07.12.2004 15:02 )
Ještě nikdy jsem na žádný příspěvek nereagovala, ale teď musím někomu říct, jak moc je mi to líto...

Bože, podej mi ještě ten kalich, to víno, co nocí se měnívá na líh... dvacet let je to moje nejoblíbenější zpěvačka. Ryzejší písničky než to, co se jí povedlo na posledních albech, asi nenajdeme. V pátek v hospodě si andělskou, marii, cestu dom a další zahrajeme, a ne naposledy... (alesnovak1)

pre Zuzku ... podľa mňa len tí môžu oddísť do stavu pokoja a nekonečnej rovnováhy, ktorí už dorástli do naplnenia svojho bytia.....a silovým pôsobením svojej energetickej podoby sú stále s nami (danaAnd)

Bože, podej jí ještě ten kalich, to víno, co s nocí se měnívá na líh ... Mám v srdci žal, její písničky byly pro mě něco jako dudlík namočený v medu, ty další mi budou chybět . (luborec)

Ked sme na konci oktobra nestihli koncert v bratislavskom babylone, utesovali sme sa, ze na buduci rok nejaky bude. Nebude. Ale niektori po sebe zanechaju len zast, pohrdanie a aj mizernu hudbu. Po pani Navarovej vsak zostali stovky dobrych pesniciek a spomienky - aj na to, ze ked ste sa s nou stretli len ako fanusik, vzdy bola mila a prijemna. (krakatoa)

Nesmutnete.... radujte se ze tu s nami byla, radujme se z toho co nam tu zanechala, co nam uz nikdo nemuze vzit , dekujeme Zuzko nezapomeneme ! (aspon teda ja ne - Deepy)

Tisíc dnů mezi námi... orámovalo mých -náct. Teď už jsem jí dlouho neposlouchal, ale vevnitř to zůstalo. Děkuju. Je to smutné (smallfrank)

slunce co pálí do mraků
Včera večer jsem na ni myslel. Chtěl jsem jí něco napsat. Poděkovat za to, že je někdo, kdo by mi jakoby rozuměl, aniž bych ho znal a rozuměl jemu/jí. Poděkovat jí za koncert, kdy jsem jí v červnu viděl z dvou metrů, chvíli s ní mluvil a byl z toho vedle jako puberťák. Na příštím koncertě jí přinesu kytku, řekl jsem si. Třeba to nebyla náhoda, že jsem si na ni vzpomněl. Třeba k ní moje myšlenky v tu chvíli i dolítly... Teď pláču a víc pro ní udělat nemůžu. (david-ludvik)

Kde jsou ty písne mý kde jsou, že tady nejsou Bylo jich málo a tak, lí-la-la voda je vzala Kde jsou ty vody kde že jsou, vždyt tady nejsou Sucho se zdálo a tak, lá-lí-la noc je vypila
Kde jsou ty noce mý kde jsou, že tady nejsou Bílá tma zbyla tak ji, lí-la-lo slunce sežralo Kde jsou ty slunce kde že jsou, vždyt tady nejsou Zbylo pùl kila a tak, basama spolknu ho sama … (Nantes)

sbohem, teď už vím, co jsi myslela tím tisíc dnů mezi námi, jako nekonečno nevypadá
sbohem zuzko a zpívej dál z hudebního nebe
chára (chara1)

Nebe nepočkalo (Bajeasar)

3.11.04 jsem byla na jejím koncertu v Č.Budějovicích, plném dynamiky. Snažila se do poslední chvíle dát lidem energii a sílu, stejně jako v písničce ,,Do posledního dechu". (manul)

'koho bohove miluji, umira mlad...' (martap)

Venku sice svítí slunce, ale den nám nějak zešedl.Jak říkával pan Werich: Jsou lidi,kteří tu už nejmíň tisíc let nemuseli být a jsou lidi, kteří by tu měli minimálně těch tisíc let mohli být (nějak tak to řekl,není to citát). No a Zuzana ta by tady měla být věčně, aby nás mohla svým zpěvem a novými písněmi těšila. No nicméně ať je Ti tam Zuzko dobře a určitě se setkáš s jinými velikými osobnostmi a uspořádáte tam Velký Božský nebeský koncert. (zetes)

z toho je mi opravdu smutno. Přál bych jí ještě víckrát tisíc dnů mezi námi.......(i-zajic)

SME

bola si uzasna tu na zemi, nech ti to tam hore spieva rovnako famozne (zefo)

Ostane mi v spomienke ako sa uklana so slepym harmonikarom. (dzurindomeciarizmus)

a uz od rana sa odhodlavam pustit si cd... aj ked je to vlastne zbytocne, pesnicky mi hraju v hlave od chvile, ked som si tuto zvest precital... hmmm, za poslednych par tyzdnov uz niekolkykrat slzy v ociach a knedla v krku... a vonku prsi o dusu... este vcera do cepice snezilo... a dnes nekdo na zlutou bolest medu nakapal... alebo slanej vody na nezahojene jazvy... pred casom ich vyryl vietor na tele hor, ktore milujem... a teraz odletel aj hlas, ktory mi dpkazal vzdy pohladit dusu... pohodu tam hore, zuzana, viem, ze ta budem pocut v sumeni stromov v lese, zurcani vody v potoku, v tichu pod hviezdami... (barlolamac)

CeskeNoviny

...dnes pivo na zelenou a chtěla bych říct nechoď nikam. Od Nerezů až doteďka - tisíce hodin radostí a smutku kdy jsem Zuzanu poslouchala, pamatovala si fantastické texty. Vděčím jí za strašně moc. tak leť a hodně štěstí!, i když nám budeš pekelně chybět (kostrb)

Státní dluh bude umořen, tunely budou ucpány, politici budou nahrazeni, ale zpěvačka jako byla Zuzana Navarová se už nikdy nenarodí. Zatracenej rok 2004. (thethird)

Lidovky.centrum.cz

Mozna pro vas to je nespravedlive, ale urcite ne pro ni, ona tu za pul stoleti udelala tolik dobra co malokdo za 100 let.Uz udelala vse co mela, prejte ji pokoj, mela dobre a velke srdce a ted, je ji moc dobre,protoze naplnila svuj osud, tak se aleson nechte inspirovat a naplnte ten svuj! (ju_rik)

Zrovna včera večer jsem snad po třech letech opět poslouchal Stará láska Nerez a vy. Když jsem si přečetl titulek, čas se zastavil. Zuzano, měl jsem Vás moc rád... (Kessa)

...A TEČOU MI SLZY, PŘESTOŽE MI JE SKORO 50 (JirkaCV)

A já přesně to samé včetně toho věku.
Umřel mi velmi blízký člověk, se kterým jsem v životě ani nemluvil. (Cestmir)

Vážená redakce, v takovém případě má i prázdný příspěvek smysl, protože vystihuje pocit v duši. (sexofonista)

I ja, hovado prvni tridy, musim uznat, ze ta zenska byla genialni a skromna! Ac jsem ji osobne neznal, zustane pro me spickova umelkyne a "lepsi" clovek (nebo skoro bohyne, ve srovnani s nasi parlamentni "elitou naroda") (Pekosek)

těm ostatním nezbývá, než aby plakali

většinou pláčí sami nad sebou a vlastní ubohostí. Aneb: komu co brání zkusit být také takový?! Poctivost bez touhy po poctách, bohatství bez majetku!
KAM se tento etos dnes poděl, když VY jste odešla? Navíc TAKOVÝMTO způsobem ... bez stavění bolesti na odiv...bez hysterického křiku ... kolik z nás je tak pokorných a silných?

ano - je to kopanec mezi oči nám všem - a máme se co učit u Vás (Zak)

ZUZANO - BYLA SI UZASNA, MELI SME TE RADI OD ROKU 86 KDY SME TE SLYSELI POPRVE .... videt a slyset te zpivat na zivo, byl jedinecny zazitek! jsme sice neverici ale doufam ze ty v nebi budes !!! (Vasek)

Moc mě to překvapilo a musím říct, že velice zasáhlo. I když jsem Zuzanu Navarovou neznala osobně, skrz své písničky mezi nás přicházela s naprostou lehkostí a samozřejmostí, nenuceně a já osobně jsem byla velice ráda za tato neosobní setkání. Naštěstí stihla za svůj krátký život natočit spoustu krásných skladeb a písniček, takže pro nás "pouhé posluchače" nikdy nezemře... Upřímnou soustrast všem pozůstalým. (Kristýna Králíčková)

Poté, co jsem se dozvěděla tu něšťastnou zprávu, poté, co jsem si přečetla všechny příspěvky ... chybí mi slova, která by dokázala vyjádřit mé pocity! Věřím, že všichni, kteří se zde vyjádřili a nejen Ti, ale i tisíce a tisíce dalších, kteří pochopili odkaz v písních a hudbě Zuzky, tento odkaz si uchovají a budou jej šířit dál, tak jak to dělala Zuzka. Svou tvorbou nám dokázala hodně dát! Prosím pojdme pokračovat v tom, oč nás ve svých písních žádala ... byla to láska!!! Neplačme, ale oslavujme to, že jsme měli to štěstí, mít tak krásného člověka mezi námi ... byl to posel z nebes!!! Píšu "neplačme" a přitom tady bulím, jak želva. Ale Zuzka si zaslouží víc než slzy, zaslouží si štasný úsměv,který nám ona dokázala dát."Neodešla jsi, jen jsi se přesunula Zuzko a já Ti děkuji za to, že jsi tady byla! Jseš a stále budeš krásný člověk a krásný posel lásky! S úctou Tobě Zuzanko!!! (Irena S.)

Quem di diligunt, adolescens moritur.
Koho bohové milují, ten umírá mlád. (Plautus) (mike)

Kdysi pan Werich s panem Horníčkem vedli zhruba tenhle dialog: "Senecca zemřel ve věku 105 let. Je to dlouhý, nebo krátký život?" "105 let? - Dlouhý život!" "Ne. Neboť Senecca mohl být živ dalších dvě stě let a stále by světu měl co říci, zatímco v tuto dobu po tomhle světě chodí jánevím kolik třicetiletých, kteří už tu dvě stě let nemuseli bejt!" Další moudro "utrousil" při jakési rodinné pitce můj strýc. V pokročilé hodině jsme již vedli pfilozofické debaty a mimo jiné na téma "krátkověkost géniů". V ten okamžik se probral strýc již notně dlouho dřímající, zdvihl hlavu a prohlásil: "Takový chytrý lidi a umřou mladý.... Jenom my, debilové tu budem do stovky"................. Jenom doufám, že se taky dostanu aspoň na okraj toho "Muzikantskýho nebe" a že si spolu, Zuzko, zajamujeme jako před rokem v Telči........ Sbohem (Ritchie)

asi před dvěma měsíci mi známá řekla o její nemoci. Myslel jsem, že je to jen jeden z mnoha dalších "drbů". Žel, nebyl. Asi má nejoblíbenější zpěvačka a já, pakůň, od ní nemám ani jedno CD, kazetu... Teď konečně mě to snad donutí s tím něco udělat. Ještě shlédnutej koncert minulej podzim v Ústí a teď... už nic. Skvělá muzika, úžasný texty - vždycky O NĚČEM. Mám slzy v očích. Doprčic...! (zrzkofil)

Doufam ze se jen vratila na svou planetu a ze ji nekdy najdu, kdyz uz mi pomohla spoluvytvorit muj myslenkovy svet. Diky Zuzko (Filip)

Přišla, předala svou krásnou hudbu a písničky a zase odešla. Takových lidí je málo a díky za ně. Akorát mě úplně dostalo, že jsem dnes na jedné ulici potkala Karla Plíhala a hned za rohem z rádia říkali o Z. Navarové. To byla pecka. (Bíba)

pamatuji si když jsem Zuzanu Navarovou slyšela poprvé v životě na jedné dvoraně slávy v 80.letech,první co mě napadlo bylo kde se v takové křehké ženě bere taková síla a krása v hlasu,její nepřehlédnutelná dravost mě tenkrát přímo očarovala.Nikdy jsem nenašla nikoho kdo by Vás ve Vašem žánru překonal.Je to moc smutné,že tak mladý člověk,který oslovil tolik lidí tu již není.Tichou vzpomínkou vzdávám čest Vaší hudbě i osobě (hanina)

Skoda,ze si to vsechno nemuze precist.jak moc ji lidi meli radi.Treba se zase nekdo takovy narodil. (smutna)

Milá Zuzano,...
není co říct. Nejsou slova. Teď.
Ale spoustu toho zůstalo.
Teď je smutno...ale za kouskem nebe/ dojíš se chlebem/ a ten je s medem/ dokud...

V psích nečasech
měl jsem Tě ve vlasech
a teď šeptáš
šeptáš
déšť... (Ondřej Buddeus)

hele zuzko, jestli je v nebi internet, tak to ted ctes :) vypalil jsem si na cestu 3 tvoje alba v mp3jkach a poustim si je na spani, jsou luxusni.
Pozdravuj ptaky nahore (Jirka)

Vidět tě ještě jednou jedenkrát,
okamžik kratší nežli krátký vzdech.
Vteřinou pouhou tvoji hudbu poslouchat
mrazení v zádech, zatajený dech.
Slyšet tě ještě jednou naposled.
Jak by ta chvíle byla milá pro mne.
Umět tak vrátit čas, roztočit zpátky svět,
vnímat tě když slunce vstává, když zapadne.
Vidět tě ještě jednou jedenkrát,
stovky barev zářící ze tvých písní,
znovu prožít květy, zrání, listopad
kdy mé Já po tvé muzice žízní.
Vidět tě ještě jednou jeden krát ..... Sbohem (bamap-JP)

Literra

Ždímu slzy
příliš málo světla..
holubice nad splavem
prozradí sladké tajemství...
Písně neumřou... 07.12.2004 18:44 (Seregil)

Totem

jako duševní masochistka i já samozřejmě hned sáhla po posledních albech s KOA... zvlášť Skleněná vrba... Andělská, Lajla tóv, Namořnická... byla to geniální ženská... (mishka)


Písmák

:o( navždy zelený lístek spadnul (Augustin_Šípek)

..ona se netrápila, užívala si každou chvilku. Byla jsem na jejím koncertě a neskutečný, co z tohohle ohromně skromnýho človíčka čišelo energie, přestože věděla....
Byla to paní zpěvačka, opravdu úžasná osůbka.
a "ticho" je sice hezká vzpomínková věc, ale ještě hezčí bude, když se o týhle osůbce bude dlouho povídat. - obdiv, že i přesto všechno dokázala hrát a zpívat a rozdávat lidem.... (Lotoska)
Joen_B
04. 01. 2005
Dát tip
..hezké a citlivé. TIP

Dotek
21. 12. 2004
Dát tip
Smutek mi bere slova.

dlhagi
07. 12. 2004
Dát tip
pardon za nevyžiadané avi, ale nemohla som si pomôcť... :( snáď poteší...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru