Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stará rána

09. 12. 2004
24
0
8512
Autor
Eilil

Když mi v hlavě doplynula tahle věcička, hnedle jsem si vzpoměla, jak jsem si v dětství říkala, že otázka "žiji?" Je zároveň jasnou odpovědí. Jak jinak bych si ji mohla položit. :o)

 

Zase se míjím,

jak ze staré rány

mi teče ctnost.

A nemysli, já vím svý!

Že když zvedám bradu

všem pádům na protest,

 neni to hrdinství.

Je to jen netečnost.

(Však komu čest, tomu čest.)

A jediné co dnes

si nepromíjím:

 Necítím bolest.

..... ŽIJI?


Day_light
17. 09. 2005
Dát tip

MilanH
21. 01. 2005
Dát tip
Smutná, hezká TIP

gioco
09. 01. 2005
Dát tip
Odpověď stejně jako v dětství. * :-)

Giga
08. 01. 2005
Dát tip
t.

Jajoch
14. 12. 2004
Dát tip
Zaujímavé, zejména prolog...ale nějak...nevím, něco subjektivního mi brání to otipovat...promiň, nedokážu vysvětlit co mi tam chybí, ale...něco...ach jo...:-)

Eilil
14. 12. 2004
Dát tip
Holane.. :o) děkuji moooc.. :o))) Jajochu.. :o) ale di.. :o) nevzdychej mi tady, človíčku.. :o) to se stává.. a stávají se horší věci.. ;o)

Jajoch
14. 12. 2004
Dát tip
Eilil: :-) Mně vadí, že nevím, co mi tam chybí, že to nedokážu vyjádřit...;-)

Eilil
14. 12. 2004
Dát tip
Jo tím občas taky trpím.. ale to se stává.. a prostě nějaký pocit.. někde hluboko zašantročenej.. těžko vypátratelnej.. popsatelnej.. třeba se to časem vylepší.. :o)

Jajoch
14. 12. 2004
Dát tip
Už vím, co se mi tam příčí - teď jsem si to (asi po desáté) přečetl a zjistil, že nechápu tohle: ...si nepromíjím: Necítím bolest. ... Btw. je to správně, že to nechápu nebo je tam nějaká maličkost, která mi uniká?

Eilil
14. 12. 2004
Dát tip
ne je to vpořádku.. já si někdy přijdu divná, když se mě nedotýkaj věci, které by se mě (podle mého názoru dotýkat měli).. :o))))

Jajoch
14. 12. 2004
Dát tip
Eh...tak já to zkusím někde v koutku duše pochopit...a za půl roku Ti přijdu říct...;-)

Rhett
13. 12. 2004
Dát tip
Občas se sice ztrácím v rýmech, ale myšlenka je pěkná. Mám rád zaznamenávání právě těchto pocitů prostřednictvím poezie - říkám tomu "vnitřní fotografie". Prostě člověk je plný svých vlastních reflexí. A nahodit je někdy na papír není vůbec špatné. :-)

Eilil
13. 12. 2004
Dát tip
To si řekl moc pěkně Rhette.. :o) vnitřní fotografie.. :o) to je bomba přirovnání.. :o)

stewewonder
12. 12. 2004
Dát tip
Nezij pro bolest zij pro lasku. To ze necitis bolest starych ran znamena ze tvuj prah bolesti byl jis prekrocen a ze si pro tyto rany trpela dost. Mozna by sis mela urcit jiny meritko zivota nez kolik bolesti citis tolik si ziv

Eilil
12. 12. 2004
Dát tip
ale láska mnohdy souvisí s bolestí.. Stýví.. no.. :o) děkuji moc.. máš v mnohém pravdu.. tedy tak jak to cítím já.. ale kdo cítí lásku, cítí i bolest.. a chci být na blízku lidem, kteří jí prožívají.. proto je třeba, abych věděla jaké to je.. abych si to uměla představit.. a nikdy na to nezapoměla.. s tím měřítkem máš pravdu.. ale bolest souvisí se všema emocema, kterých je člověk schopen.. kdo prožívá lásku, radost.. a tak prožívá i bolest.. a naopak.. :o)

stewewonder
12. 12. 2004
Dát tip
Dobre s tim souhlasim ale jak pises stara rana ... to ze chces citit bolest ze starych ran znamena to ze chces oprasit strare lasky nebo jiz necitis zadnou bolest nikdy nic ? Pokud nikdy nic pak je docela mozne ze tim jak bolesti vyhledavas doopravdy se stavas otupelou. Dalsi vec ktere nerozumim je proc chces byt na blizku lidem kteri bolest prozivaji ... kazdy ma nekdy nakou bolest ... nekdo vetsi nekdo mensi ... nekdo na dusi nekdo na tele. Ale proc u toho musis byt ... svet je tak krasny a pokud se budes divat jenom na jeho odvracenou stranu dokazes se odtamtud vratit ? Vim ze tem lidem asi chces pomoci a umet se vcitit ale spis si rikam je lepsi proti bolesti bojovat nez ji vyhledavat. A jak vis kazdy z nas muze nekdy bolest pusobit : ( podle mne by bylo uzitecnejsi nez studium bolesti studium prevence bolesti.

Markel
12. 12. 2004
Dát tip
Líbila i oslovila a nechat bolet a nebo apatie? Každý den jinak, podle nálady. - T

stewewonder
12. 12. 2004
Dát tip
Kdyz ti bolest polame kridla

Eilil
12. 12. 2004
Dát tip
milý stýví.. začínáš být svých názorech osobní a radikální.. chci jen projevit účast lidem, kteří bolest cítí.. a nedokážu to pokuď nebudu vědět jaké to je.. a nechci nikdy dosáhnout citové otupělosti!!!! ale nehchci zabředávat do bolesti.. to jsem nemyslela.. vím o krásách světa .. a když někoho něco bolí.. zvlášť když je to blízký člověk, chci být s ním.. a projevit mu jen účast a taky ho samozřejmě nějak povzpudit, utěšit, rozveselit, to je přirozené, ne? Třeba když milujeme.. nebo tak.. a neříkám, že neni třeba proti bolesti bojovat.. ale někdy je dobré vědět jaké to je.. prostě třeba jen pro zábavu.. ani bolest se nemusí brát tragicky.. a tuhle věc nevnímej jako cinismus.. jen jako určitý odstup od bolesti... a jiný pohlded na ni.. někdy vzniklo z bolesti hodně moc dobra a tak.. nebo cenných věcí.. tak to alespoň vnímám já..

stewewonder
12. 12. 2004
Dát tip
Eilil ... nechtel sem byt osobni. Je mi lito byl jsem li spatne pochopen ja se vcituji a vcituji se i do bolesti a jakakoli ma bolest (treba i ta prevzata) je osobni ... protoze prebiram jen od blizkych ... A bohuzel se nedokazu na to podivat s nadhledem ono mozna je to ma deformace ale bolest pro zabavu pro mne zni silene. Ucast tem co citi bolest projevuji protoze ja se pamatuju a vim jaka bolest je.

stewewonder
12. 12. 2004
Dát tip
No na nebo taky reknu patri jim to ... : ) Protoze dle pozorovani je nasvete porad dost lidi kteri by potrebovali vic bolesti v zivote aby byli lepsimi lidmi.

Eilil
12. 12. 2004
Dát tip
tak to vidíš.. děláš to taky.. :o) je to přirozené pro lidi, kteří ví jaká je bolest a záleží jim na druhých.. a je to zjevně i Tvůj případ..

Valentino
12. 12. 2004
Dát tip
Život je jedna velká bolest, kdo tvrdí, že nikdy žádnou necítil, nežil... a staré rány bolí ze všeho nejvíce, zvláště když jsou stále otvírány... ale kdo zvedá stáe bradu i přeze všechny pády je větší hrdina než si myslí... vyrovnat se s vlastními bolestmi a ještě pomáhat druhým, to je pravé hrdinství...

guy
11. 12. 2004
Dát tip
... není to hrdinství. Je to jen netečnost ... - tohle nejvíc *

Lulu
11. 12. 2004
Dát tip
Zaver je... vyborny....

tenos
10. 12. 2004
Dát tip
zavýskl čtvrtý rozměr bytí a ticho dětské vany zanítí staré rány čas touhu odmývá jsem mrtev za živa ? ............................tenos_:-) t*

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
synáčku to si řekl naprostno krásně.. jen mám obavy o to co se s člověkem stává, když už neumí prožívat.. jestli je to harmonie.. nebo apatie... ale třeba jde jen o zvyk.. ale s tím co si tu napsal souhlasím.. a děkuji.. je to velice příznivé řešení.. šlověk zůstane vyrovnaný.. ale ne lhostejný.. :o) Květinko.. děkuji slunínko... jsi mi blízká jako květinka květince... :o)

vesuvanka
09. 12. 2004
Dát tip
synáček i kouzelná_květinka Ti to napsali moc hezky, i mně dílko zaujalo a přidávám TIP

Alimra
09. 12. 2004
Dát tip
*

Lotoska
09. 12. 2004
Dát tip
*

kyťulinko moje .... kdepak máš to dílko předtím? :-)) Janinko, děkuji.. jsi milá... naše hvězdička... :-)

Print
09. 12. 2004
Dát tip
*!

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
Vesuvanko.. :o) děkuji moc.. jsi milá.. Cannisha.. :o) kuji.. :o) moc moc.. Alimro, Lotosko, Dream.. Mockrát Vám děkuji za návštěvu.. a za hvězdičky... :o) vypadáte jako pás Orionu.. :o) v jedné pověsti jsem četla že to jsou tři diamaty, které rytíř Orion nabýdl darem své vyvolené.. Diamanty cti, lásky a věrnosti... tak si můřete ověřit, která jste která. :o))) ještě jednou děkuji.. :o) Kvítinkoláčku medový.. :o) jsem ho smázla.. ono to ani nebylo dílko.. jen jsem byla sama v počítačové učebně.. a neměla jsem u sebe nikoho komu bych se vyžvanila.. :o) a já si pak vždycky říkám, že bezohledně zatěžuji lidi svými stavy.. to já opravdu nechci... :o) tak jsem to raději smázla.. Printe :o) děkuji moooc.. :o) Jsi čtvrtá hvěyďulka.. v souhvězdí.. :o) tak nevím. můžeš si vybrat.. Betelgause, Belatrix, Haeka, Rigel, nebo Saiph (doufám, že jsem ty názvy nenapsala uplně špatně..) :o))) Která by se Ti líbila nejvíc.. ?? :o) Rigel a Betelgause. jsou nejjasněšími z celého Orionu.. :o)

jejkote, koláčku a medový? :-)) si světloušek kytilonkovatýýý... mlask..... nee, neobtěžuješ..... chjo, si mi připadla taková tralala knííík..... šokoládku....(_)c

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
:o) děkuji Květinko jsi můj paprsek okvětní.. :o) jsem byla včéra drobet vyplašená.. :o) a objevilo se pár takových citových minibomb... ale fofrem jsem to zpracovala.. :o) i za Tvé pomoci.. děkuji moc.. :o) ono to má vždycky něco do sebe.. a jsem za takové momenty dost ráda. :o) jak jsi řekla Ty sama.. člověk alespoň ví a cítí celou bytostí, že žije.. :o)))

Pulcik
09. 12. 2004
Dát tip
juuu, moc pekne...opravdu =)

a když zvedám bradu přímo nad záhadu žít či nežít co já vím ale co, stejně Ti to nepovím t. má něco do sebe

není zač .... tak nějak mi to připadlo.... no, si taková moje beruška sluníškovatá :-)) minibomb? a fofrem jsi to zpracovala.... achich... nevím, jestli to jde tak fofrem zpracovat, ale asik jo, víš co děláš Eililinko nejvzácnější... :-)

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
ty si pokládek holčinko.. :o) jo .. dá se to zpracovat.. tak nějak aby se člověk neutápěl, když kolem něho se pořát dějou kráásné věci.. vychází slunce.. a každé ránko, prosím! :o)))) píše mu květinka.. :o) a voní mi na stránkách..:o) to člověku nemůže být smutno ani zmateno příliš dlouho.. :o)

já vím, jenom zakopat... :-))) no, sluníčko dneska moc nevyšlo, ale zase jsem se probudila, což samo o sobě je radostné.... a navíc..... je mi teplo, mám co jíst, co pít a mám hvězďulinku kytinkovatou, co je jako víla, která rozdává úsměvy, radost a lásku.... ach.... se mám-e.... :-)) to jsem ráda, ale kdyby přeci, tak juk ke mi a já Tě pohladím... mlask...

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
jééé holka.. jak já Te mám ráda.. umíš v člověku probudit tu největší vřelost.. a :o) děkuji Ti kvítenko milovaná.. za to, že si!!!! :o) a to.. kdyby to...:o) samé u Tebe.. jsem tu též.. :o) i s tím pohlazením a obejmutím.. a tak. :o)

se tetelím, všímáš, jak se tetelím.... :-)) já su taková budička....hech, eštěže ne bludička, že? :-))) Já sem taky straaašně moooc ráda, že jsem se tu s Tebou potkala a někdy se musíme potkat aj doopravdy.....moc, moc.... já sem to tušila, že si andílek kytičkovatý.... :-))

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
taky si myslím.. musíme doopravdy.. :o))) andělíčku.. :o) děkuji moooc :o)

taková nevinná dušička kytičkovatá.... tak nějak Tě vidím..... eště svatozář a je to dokonalééé.... mlask.... :-)) já děkuji..

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
kvěťulko.. si broušilínek nejbrouškovatější.. i já Tě vidím se zářivým úsměvem, s nejlepším čajem pro hosty a jahodovým pohárem.. :o) víla s jahodama.. :o)

Noe1
09. 12. 2004
Dát tip
ech ... moc ji nerozumí, ale líbí, holka, moc *t

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
Jen sem si vzpoměla, jak mi kdysi kamarádka řekla: "Já když Tě viděla z té tramvaje, jak si odhodlaně šla proti větru.. Řekla jsem si: V té holce je taková síla!" To bylo těsně po oné staré ráně... :o))) a kdyby mě viděla jít dneska takhle proti větru.. kdy se ranka připoměla.. to co by viděla by vážně nebylo ňáké hrdinství.. ale jenom ta netečnost vůči problému.. ale výsledný efekt (vzpřímené držení těla) je stejný.. :o) no nevím, jestli jsem to uspokojivě vysvětlila.. spíš jsem se do toho ještě víc zamotala.. :o)

Noe1
09. 12. 2004
Dát tip
To neva ... nemusím všemu rozumět, stačí vnímat a cítit ;-)

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
:o) pravda že. :o) taky si někdy říkám.. :o))) kuji.. :o)

jo, jahody ráda.... mňam.....si Tě budu hýčkat ..... si taková jemná dobrotivá a miloušká kytilinka.... hezký den ti přeji andílku... :-))

Eilil
09. 12. 2004
Dát tip
nene to je jen kvalita posuzovatele.. co se tu objevuje.. :o) tedy Tebe.. když mě chválíš.. srdíčko srdečné.. :o) a hýčkat budu já.. :o))) pampalalačinkama.. :o))) krááásný den kvíťulátko.. :o)

mňamka mňamkyyy.... vraauuuuň... mňauuu... mlacky mlask... :-))

dadik
09. 12. 2004
Dát tip
synáček to napsal výborně... ty taky pěkně Eilil...

dadik
09. 12. 2004
Dát tip
dala jsme tipa?,,:))

Ilarion
09. 12. 2004
Dát tip
*

synáček
08. 12. 2004
Dát tip
Bolest není třeba cítit... ale je třeba (neustále) vnímat (rozpoznávat) podněty, které v nás dovedly bolest vyvolávat... v dobách, kdy jsme ještě bývali (tolik) zranitelní... Je krásná... celá... T****

Nejhorší je ta bolest uvnitř, protože ty rány na těle se zahojí, člověk zapomene, ale ty uvnitř, ty jsou nejhorší, ale zase víme, že žijeme.... moc kytilinko moje beruškovatá...... t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru