Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hej, nohy

09. 12. 2004
4
4
4279
Autor
Augustus

Takový malý úlet napsaný z pouhé radosti z pohledu na krásu.

Hej, nohy, nohy, ach, nohy!

Vy máte pro krásu vlohy.

Hej, kolena, kolena, kolena!

Byla jste pro sukně stvořena,

vždy těsně u sebe sevřena,

krátkou sukýnkou nehalena,

co něžně tulí se na stehna.

 

Ó, nohy, nohy, ach, nohy!

Vždy byly jste předmětem touhy.

Po letmém dotyku na kůži,

myšlenka hloupá se přiblíží.

Může Váš podpatek ublížit?

 

Vy, nohy, nohy, ach, nohy!

Tak sevřeny v kratičký háv,

Vy, jdete si pyšně jak páv,

ale také stejně ladně.

Vy posly jste nejlepších zpráv,

neboť ten, kdo leží na dně,

uvidí vždy první Vás, nohy.


4 názory

Augustus
08. 07. 2009
Dát tip
To já taky:)

tessie
08. 07. 2009
Dát tip
Štástná jsem, že těšit mohu (jen proto, že chápu nohu/touhu.. napadá mě teď moc blbůstek :D). Ne, vážně jsem ráda, že máš z mého komentáře alespoň hezký pocit. :)

Augustus
08. 07. 2009
Dát tip
Díky, tímto jsi mne obzvlášť potěšila. Každému se tato báseň nelíbí, ale já k ní v rámci své tvorby chovám obzvlášť něžné city.:)

tessie
08. 07. 2009
Dát tip
Úžasně odlehčená :) a taky konečně dílo, které umí s námětem dalo by se říct prostým dělat divy a nemusí se opírat o srdceryvnost citů Se zlepšenou náladou a díky tipuju :)

Tak odpusť,ten jednoslovný byl tenhle. Předně.

Myslím, že spíš budu to přemoudřelé náfuka, které nehodlá dokazovat věci, jež jsou podle něj evidentní. Jak si představuješ, že bych mělo dokazovat svou kompetenci? Seznamem publikační činnosti? Diplomem? Literárním rozborem čehokoli? Ani jedno z toho dělat nebudu... Proč by tohle mohlo být lepší než to klaté Sněží? Možná právě proto, že na něm nelpíš. Protože když je z básničky cítit chtění, touha něco povědět za každou cenu... víš jak.

Augustus
22. 11. 2005
Dát tip
Ohledně chtění chápu, co jsi tím myslelo. Věci, co se Tobě zdají být evidentní již nemusí být takové pro ostatní. Jednak se můžeš mýlit a také ti ostatní nemusí být ani zdaleka tak sečtělí, inteligentní či přemýšliví jako Ty. Proto se vždy vyplatí své závěry zdůvodňovat. A nejenom proto, že je to jeden z mála způsobů, jak se můžeš odlišit od té spousty pseudointelektuálů a rádobykritiků, kteří se, utopení ve vlastním egu, snaží okolí balamutit vzletnými kecy, za kterými se nic neskrývá. Navíc nedokazovat věci, jež se Ti zdají evidentní, je příšerně arogantní. Sám tuto chybu často dělal a nepřál bych nikomu ji opakovat. Lidé totiž mají v podobných případech nepříjemnou vlastnost vnímat tón Tvých slov na úkor jejich obsahu. Onen tón si pak vyloží jako útok na svou osobu a jen zbytečně se naštvou, místo aby se nad Tvými teoriemi alespoň zamysleli a třeba si i vzali poučení, pokud je to možné. Výsledný efekt Tvého projevu je pak zcela opačný, kontraproduktivní. Z toho vyplývá, že naopak nezdůvodňovat své myšlenky (byť by se zdály evidentní) je zbytečnou ztrátou času oproti alespoň pokusu o jejich vysvětlení.

Osobně budu radši za arogantní šmejd. Taková je zas moje zkušenost.

Augustus
22. 11. 2005
Dát tip
Proč?

Ale tohle má vtip.

Augustus
21. 11. 2005
Dát tip
Děkuji, jsem rád, že se Ti to líbí. Předpokládám, že na rehabilitaci mých básnických schopností v Tvých očích to nestačí, ale přesto mne velmi těší, že sis v mé tvorbě něco podle své chuti našlo.

Nestačí, to je pravda. Protože, kdybys opravdu měl básnické schopnosti, nebral by ses tak o to pekelné Sněží. Poněvadž to není autorská ("rodičovská") zaujatost, to snad ani nemůže být... Tohle má (samozřejmě?) řadu chyb, ale jednak to má nápad, jednak to ten nápad nezabije didaxí... Ledacos jsem ochotné tu prominout pro pointu.

Augustus
21. 11. 2005
Dát tip
Já se o Sněží neperu, alespoň to tak necítím. Nemyslím si, že je to má nejlepší báseň (i když má nejvíc tipů) a vlastně ji ani nepovažuji za nijak zvlášť dobrou (rozhodně však lepší než Hej, nohy). Sám osobě nejsem přesvědčen, že mám nějaké obzvláštní básnické schopnosti. Spíše jen tak veršuji a občas se mi něco povede. Kdybych chtěl být uznávaným básníkem, musel bych na sobě ještě HODNĚ pracovat. O Sněží jsem se s Tebou nepřel nýbrž kladl dotazy ve snaze zjistit, jestli jsi jen další přemoudřelý náfuka, který z přebujelého ega útočí na ostatní nebo přemýšlivá osoba s poněkud ostrým vystupováním, která má však své názory něčím podložené.

vesuvanka
18. 01. 2005
Dát tip
Pěkná, rozjásaná... TIP

Entrée
05. 01. 2005
Dát tip
tý vole, to je správná úchylárna:))

Augustus
28. 12. 2004
Dát tip
A pročpak? To Ti ty veršíky připadají tak hrozně nedokonalé nebo Ti nesedí opěvování krásy (obzvláště vlastní?!)? To přijde dosti nepochopitelné.

Beatles
26. 12. 2004
Dát tip
Napiš. Ale nevím, jestli se to bude té jisté osobě líbit. Já bych byla například proti.

Augustus
24. 12. 2004
Dát tip
Občas pociťuji nutkavou touhu napsat celou sbírku a nevynechat v ní jediný centimetr, avšak to, zdali vůbec vznikne a jak by měla v konečné fázi vypadat má zcela ve své moci jistá osoba. Ale nemusíš se bát. většina z toho by se nejspíš stejně nikdy nedostala ven.

Beatles
23. 12. 2004
Dát tip
Dobrý, máš cit pro krásu. Všímáš si detailů, ale na můj vkus až moc. Doufám, že podobně nebudeš psát i o jiných místech:).

dismorphia
15. 12. 2004
Dát tip
se přečti

Augustus
15. 12. 2004
Dát tip
Já v tom nic podrážděného nevidím. Já se tak běžně vyjadřuji.

dismorphia
15. 12. 2004
Dát tip
aha :) no jo, na netu se ledasco nepozná, pak se omlouvám

Augustus
14. 12. 2004
Dát tip
Proč myslíš?

Augustus
13. 12. 2004
Dát tip
Lituji každého, kdo nedokáže ocenit krásu a těšit se z ní, což ze mne ještě nemusí nutně dělat kance, supizme. Málem jsi mou poetickou duši ranil. Ale to je dobrý, neboj. Děkuji za chválu, nikdy jsem to nepovažoval za víc než malé odlehčení. Nejde přece jen o nohy, milá dismorphie. Omlouvám se, Cannisho, nebylo to myšleno tak arogantně, jak to nakonec vyznělo.

dismorphia
13. 12. 2004
Dát tip
tady je ale podrážděno :)

supizmus
12. 12. 2004
Dát tip
no jo, takovej mladej a takovej kanec. místo věnování se studiu se koukáš holkám po nohách. (koneckonců kdo ne...). ovšem jako takové malé odlehčení je to text nadmíru sympatický

dismorphia
11. 12. 2004
Dát tip
asi jsem nikdy nepochopila zapálení pro nohy

Augustus
10. 12. 2004
Dát tip
Zkus sehnat si někoho, kdo by Tě na rukou nosil. Však rýmy Tvé být Tebou opravit bych zkusil. Ač totiž nohy nemají, povážlivě kulhají.

ó kolena, kolena... nein, ich habe gesagt....(Škola základ života)

Terpsichore
09. 12. 2004
Dát tip
Pěkná pointa! *

Augustus
09. 12. 2004
Dát tip
Terpsichore, děkuji. Augustine, nechápu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru