Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Plurál domesticus

Výběr: Dero
13. 12. 2004
33
13
11073
Autor
Vaud

         Náš Prďolka sedí na bobečku  a hraje si s vláčkem. Prďolka? Vlastně se jmenuje Honzík nebo chcete-li Jan. Ale odmalička posbíral už spousty jmen. Ještě se ani nenarodil a už to byl Červík a Kopáček. Pak Mrňousek, Malý tygr,  Hoprdík nebo Honýzek. Když zlobí, tak je to Loupežník, Honza a někdy i  Malej Hajzlík.  Jindy se proměňuje v  Honzulku, Jeníčka, Honzíka a někdy až v Honzíčka. V poloze Honzíček tráví asi tak 2% dne a 100% spánku. Pak je to taky naše Sluníčko, Štěstíčko, Náš hodnej chlapeček – to se tulí. Pokud je ospalý a klíží se mu víčka, tak je to Brouček. Případně Brouček medový (to je naděje, že usne brzy!). 

 

         Zdrobněliny mají své výhody, ale taky jednu zásadní nevýhodu. Je zarážející, že oslovení Honza (Michal, Kateřina…) se používá u dětí jen ve chvílích, kdy zlobí. Celé dětství jste Honzík a v dospělosti  vás jednoho dne  začnou oslovovat, jako když jste přinesli čtyřku z matiky.  To přeci nemůže dělat dobrotu! Všimněte si, že Honza je v mém seznamu někde na úrovni Loupežníka a Hajzlíka. Můj skotský švagr Mike, bude Mike ještě v domově důchodců. Trochu jim závidím, že se jmenují pořád stejně. Mně Míšo říkají kromě rodiny už jen známí z dětství. „Dospělýmu chlapovi přece nebude nikdo říkat Míšo“, zní argument mojí manželky. Pravda. Trochu mi to schází. Ona sama si totiž užívá svou zdrobnělinu, Jmenuje se  Vítězslava a takhle by jí neřekli doma ani za podpálení družiny. Navíc to má v naší rodině i praktický rozměr.  Pozvete-li si na návštěvu Míšu a Víťu, tak si člověk nemůže být jist, jestli nejsme spíš nějaké registrované partnerství.

 

         Všimnuli jste si, jak se mění oslovování s věkem? Začíná to chvílí, kdy žena je v TOM. Spíš by se mělo říkat, že TO je v ní.  Zatím bez většího citového náboje.   Trochu odosobněný vztah přetrvává i chvíli po narození. Nejlépe patrný je tento fenomén u babiček. Projevuje  se zprvu onikáním:  „ono se to na nás tak krásně směje! Ono se to pokakalo!“ Nebo nerozpoznáním některých částí kojencova těla: „čípak je to prdýlka? (nožička?  pindík?)“. 

 

         Jak dítě roste, tak se mění i vztah rodiny k němu.  S ním se mění i oslovení. Chtělo se mi napsat na  plurál majesticus – královské MY, ale ono to je jiné „my“.  Nechce se mi věřit, že to zatím ještě nikdo nepojmenoval. Možná plurál infantibus nebo plurál domesticus?   „My jsme se teda nabumbali a   pak jsme se pěkně vyčůrali!“, hlásí pravidelně babičky. Ale Honzík už není mrně. Musím tomu  udělat přítrž! Tak čekám na příležitost a novou tchýninu  hlášku. Zrovna přišla jedna vhodná: „My jsme si ale pořádně prdli!“ Odkládám noviny a strkám hlavu do kuchyně:  „Maminko, kdyžtak … ty SVOJE prdíky … ty mi hlásit nemusíte!“  


13 názorů

Vaud
23. 09. 2009
Dát tip
tisíceré díky!!

Augustus
23. 09. 2009
Dát tip
Nice:) Pěkný vtipný fejeton a ještě na mé oblíbené téma, hrátky s jazykem (Proč si pod tímto pojmem jistý druh lidí (mne často nevyjímaje) představuje něco zcela jiného?:-D). Jako obvykle jsi nezklamal a zlepšovat si náladu "čtením Vauda" je, jak jsem slyšel, nejenom pro mne sázka na jistotu. Jen v tomto případě je vidět více než jindy, že oplýváš tím stylem jemného humoru, který neřeže, ale hladí, aniž by po něm zůstávala pachuť plytkosti. Takže zase jednou TIP jako hřib!

Vaud
25. 03. 2009
Dát tip
Po-z-Po-Kve - chudak bratranek Vojtyla :-)) a co Diana - neni to na zdrobnovani moc dia?

Diana
25. 03. 2009
Dát tip
My máme tolik jmen dokonce i pro psa. je s podivem, že ten šakal slyší na všechno. I na jméno právě teď čersvě vytvořené :-))) Zase moc dobré téma a moc dobře napsané! ******************

Vaud
19. 12. 2008
Dát tip
díky moc :-)) fejetonista je vždy ve střehu hledat problémy tam, kde zdánlivě nejsou :-)

Klasika. Téma je zcela vyčerpáno, a já také. Už se nesměju, ale chrochtám.

Vaud
21. 08. 2008
Dát tip
díkes!

tsuki
21. 08. 2008
Dát tip
.) a furt se to líbí.)

Vaud
21. 08. 2008
Dát tip
:-) jé to je dávno, co jsem to psal :-)

tsuki
21. 08. 2008
Dát tip
chacha, tohle mě baví.) zvlášť, když je toto pro mne celkem aktuální situace.)) TIP

mishka
08. 05. 2005
Dát tip
já to měla naopak celou dobu mně oslovovali Michalo (případně na mně volali Michal - jako bych byla kluk, či co...) a když jsem vyrostla, tak najedou Míšo, Miško, Michalko (FUJ!!!) atd. Jinak jedna moje kamarádka taky používá tenhle tvar a člověk se nestačí divit, když mají obě opruzenou buchtičku... :-) *t

Vaud
22. 02. 2005
Dát tip
Holky díky :-)!

Šminka
22. 02. 2005
Dát tip
Myslím, že MY díky:- )))

ano, MY diky... hodne vzacny koreni, to co tu rozdavas... :_)

jsem si malem poprskala monitor kuretem ! :-D :-D :-D super - tip

Šminka
21. 02. 2005
Dát tip
uáááááá:-)))) *

Vaud
10. 02. 2005
Dát tip
Honzo díky!!!

Yossarian
06. 01. 2005
Dát tip
*

adraj
01. 01. 2005
Dát tip
>>>>>>>>>>>>>>>******-

Vaud
19. 12. 2004
Dát tip
a2a2a, Montrealer - díkas :-)) Zbyhoni, B_G: náš klub vzkvétá navzdory nepřejícím básníkům! Musíme se všichni fejetonisti stát redaktory a pak to dopadne!

Vaud
19. 12. 2004
Dát tip
a2a2a, Montrealer - díkas :-)) Zbyhoni, B_G: náš klub vzkvétá navzdory nepřejícím básníkům! Musíme se všichni fejetonisti stát redaktory a pak to dopadne!

Zbyhoň
19. 12. 2004
Dát tip
Připadá mi trošku pod úroveň cpát se do redakce (a bijte do mě, do snoba prašivýho intelektuálskýho) a doufám, že u vás, bratři fejetonisti, to potupné označení redaktor neuvidím :o) Omluva všem, kdo ho snad mají a já si toho ještě nevšiml :o)

Zbyhoň
18. 12. 2004
Dát tip
Výborné, pane, myslím že jeden z Vašich nejlepších :o) Přeju veselý Zlatý výběr, tenhle kousek na to opravdu zhusta má.

Montrealer
17. 12. 2004
Dát tip
............vaud Vaudovo "registrované partnerství"... takzvané manželství ((|:~)) mezi mnou a mojí squaw prakticky skutečná jména nepoužíváme. ona je "příšerka" a pro mě se v průběhu let taky něco podobného našlo. naše neteře jsou "pípušky" a jelikož jsou 2, tak už je nějak rozlišovat musíme. ponechali jsme jim zdrobnělá křestní jména (Lenča & Janina... to mi přijde únosné). Přitom už se nám brzo budou vdávat... Lenča skoro určitě, Janina "neví". mám glaukom, špatně snáším velký kontrast, proto používám to podbarvení,ale používám i jiné tupozraké pomůcky (vysoký kontrast ve Windowsech, ale úmyslně nastavený na "teplé" barvy). ještě však vidím slušně a nezanedbávám to. hezký článek, příjemné počteníčko...

Co ti na to mám napsat Vaude? Co? Snad jenom... Tip Klub

misicka
16. 12. 2004
Dát tip
zaujalo:) prostě tip:)

Vaud
16. 12. 2004
Dát tip
StvN, Erin, Summoon, RMM, misicka, Montrealer. B_G dííííky moooc!! v(a)nilinko - Kateřinám taky nikdo neříká Kateřino :-), jen tetě Kateřině v Saturninovi...

Craerassy
16. 12. 2004
Dát tip
zmínil jsi Kateřinu...tak se jmenuje moje sestra...vynutila si, abysme jí všichni říkali Honzíčku...takže od jejích dvou let ji celá rodina takhle oslovovala, jen ve školce s tím měli problém, protože kdykoli paní učitelka řekla Kačenko, spustil náš Honzíček příšernej řev-))) tip

Vaud
16. 12. 2004
Dát tip
Crae - děkuji! Když bude náš Honzíček zlobit, tak mu budu říkat Kateřino!

a2a2a
16. 12. 2004
Dát tip
Bohužel, už týden mám velmi omezený přístup k internetu, a tak nestíhám téměř nic číst. Zde si tipnu, poněvadž jako vždy to má šmrnc. Já osobně téměř všechny své známé, včetně kolegů v práci, oslovuju zdrobněle a oni mne také. Pouze sourozence oslovuju normálně, ale i dospělé neteře, synovce i mé syny zdrobněle. Jinak je dobře, že jsi nanesl toto docela zajímavé téma. - tip

Craerassy
16. 12. 2004
Dát tip
ježíši, to nee:-)))...ségra chtěla být kluk, ale pochybuju, že Honzíček by rád byl dívkou.-)))

Sunmoon
15. 12. 2004
Dát tip
Bavila jsem se...:o) hlavně v úseku Míša a Víťa...:o)) dávám t* a děkuju za avi (v)anilinové...takže Katřina, říkáš? Pokusím se, ale obávám se, že mám tu Kačku asi nainstalovanou příliš hluboko...:o)

Montrealer
14. 12. 2004
Dát tip
Přezdívky mé squaw a moje vlastní (které používám jen my dva) pramení z drobných, ale ve svém důsledku závažných přeřeknutí, která se stala kdysi dávno. Ona je "příšerka" a já jsem něco podobného. jinak *t*

Tomu přesně rozumím. Hlavně to s tím oslovováním. Když jsem byla malá - říkali mi Kačka. Když jsem povyrostla - stala se ze mě Kačena, takže jednou, když jsem jaksi zlobila babičku a ta mě chtěla zvlášť úsečně napomenout, oslovila mě formálně "Kateřino" a mě se to tak strašně líbilo, že jsem pak babičku málem "uzlobila"..... :)

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
U Tebe se člověk vždycky dobře pobaví, Vaude... :-) Já to mám vymakané, mi odmala říkají přezdívkou, která mi asi zůstane do konce života... ...a rodiče mám víceméně normální... synovci i neteřím tykají... :-))))))

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Díky! Mně lidi říkají "doktore", protože si nepamatují, jak se jmenuju :-)

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
Vaude, to není k zahození... :-) Když si to tak vezmeš oslovení doktor má tolik význámů - člověk, který nezná Tvou profesi Tě může považovat za kohokoliv, třeba právníka :-) - někdy může být výhoda mít kolem sebe sklerotiky :-))))

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
btw: K takovému omylu dojde ale jen v případě, že nenosíš i v civilu bílé ponožky... :-)

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Známému - právníkovi říkali taky doktore. Když se ve vesnici, kde měl chalupu někdo řízl do prstu pilou, tak běžel za "doktorem". Ten mu poradil, aby si prst cucal... Dodnes je ve vsi za odborníka přes úrazy! :-))

JazROY37
13. 12. 2004
Dát tip
:-))) No, ještě, že po Tobě nechtějí řešit právnické případy, že? :-)

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
díky :-))

KarolinaUS
13. 12. 2004
Dát tip
Supr, jeste jsem nad tim nikdy takhle nepremyslela. Fakt dobra prace.:)*

Elyn
13. 12. 2004
Dát tip
:) * ....:)

Terpsichore
13. 12. 2004
Dát tip
Výbornej závěr! Opět jsi mě dsotal smíchy pod stůl, takže opět * :-)

vesuvanka
13. 12. 2004
Dát tip
Je moc pěkný celý...babičky rády používají plurál... závěr mě rozesmál nejvíc... TIP

Shellinka
13. 12. 2004
Dát tip
*

Vespa
13. 12. 2004
Dát tip
Skvěle! Jako vždy jsem se pobavila. :o)))) tipííík

j_i_r_i_k
13. 12. 2004
Dát tip
Teda V... Ve... Va... doktore, Ty prostě umíte...

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
KarolínkoUS, Elyn, Terpsichore, vesuvanko, Shellinko, Vespo: díkas moc!!! :-)) Tohle je fejton jen tak pro radost. j_i_r_i_k moc tomu nerozumím, ale stejně mi to udělalo radost!

podezdívka
13. 12. 2004
Dát tip
Začíná to chvílí, kdy žena je v TOM. Spíš by se mělo říkat, že TO je v ní - to je teda fakt :) Zase jsem se pobavil *t

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
podezdívka dík! TO je vůbec matoucí slovo. Viz odposlechnutá dívčí konverzace -nedostala jsem TO, tak jsem asi v TOM.

Markel
13. 12. 2004
Dát tip
Výborné, jako vždy jsem se pobavila a zamyslela - T

j_i_r_i_k
13. 12. 2004
Dát tip
Vaud: To neva, hlavně že tak :)... A k té odposlechnuté konverzaci, když ještě přidáš, že TO dělala před měsícem poprvé...

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Markel - moc dík! j_i_r_i_k: Možná je v TOM, protože TO dělala bez TOHO.

Dero
13. 12. 2004
Dát tip
Vaude, snažně Tě prosím, vkládej svá díla jako doposud - ve velmi pozdních hodinách. Když si poté ráno, před obvykle velmi trudnomyslným odchodem do školy, přečtu takové dílko, hned je celý den krásnější. Vážně. Dneska jsi mi vskutku prozářil celý dlouhatánský den. :o) "Nejlépe patrný je tento fenomén u babiček. Projevuje se zprvu onikáním: „ono se to na nás tak krásně směje! Ono se to pokakalo!“ Nebo nerozpoznáním některých částí kojencova těla: „čípak je to prdýlka? (nožička? pindík?)“. " Neskutečné! :o))) * A i když je to spíš taková blbůstka, tak dopadem na mě jako čtenáře zapůsobila. Proto přidám i v ... Díky.

Stevenson
13. 12. 2004
Dát tip
-))).

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Dero - mám z tvého komentáře velkou radost! Jednak jsi můj oblíbený autor a za druhé veselosti moc lidí neocení! Jinak s nočním vkládáním - byl jsem teď v USA, tak mám ještě posunutý čas a chodím spát až pozdě v noci! Takže do budoucna nemůžu slíbit.. :-)) Stevenson - díky!

j_i_r_i_k
13. 12. 2004
Dát tip
Vaud: V poho, až se srovnáš, tak uděláme sbírku na to, abys jel do států zas a posunul se do pozdních hodin :)...

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
j_i_r_i_k: Sqělý nápad! Tak já vám snad něco z těch států napíšu! Dřív než to zapomenu.

Pacer
13. 12. 2004
Dát tip
Svým komentářem jsi mne nalákal podívat se na tvé stránky. Tohle je bezva :)) Něčím mi připomínáš kolegu Holuba :)) Jo, a tip :)

Vaud
13. 12. 2004
Dát tip
Pacer dík! Kterýho Holuba? Emila? Sem s ním! To musí být úžasný autor! :-))

Pacer
13. 12. 2004
Dát tip
:))) Máš štěstí, že lékaři se (obvykle) neříká vole :))

StvN
13. 12. 2004
Dát tip
Bezva.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru