Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční trhy

13. 12. 2004
0
0
4265
Autor
Beatles

O trzích v našem městě. Jak jste na tom vy?

„Vánoční trhy“

 

K

11. 12. 2004

 

do jste byl někdy v Německu nebo v Rakousku na vánočních trzích, pravděpodobně šílíte z toho, co je možné vidět tady. Ale proč chodit tak daleko, někdy se jeďte podívat na vánoční trhy do Prahy, Brna, nebo třeba jen Havlíčkova Brodu.

Měla jsem možnost vidět vídeňské, drážďanské a berlínské vánoční trhy. Jak takový trhy vypadá? Vládne tam silná vánoční atmosféra, která lidi nutí nakupovat vánoční dárky. Nejčastější jsou stánky se „svařákem“ a jinými teplými nápoji, jablíčka obalované v jakémsi sladkém, rudém „želé“, perníčky, cukroví, buchty a všechno to voní, kam jen se pohnete. Samozřejmě nechybí kulíšky, šály, rukavice a sem tam se najdou i svetry a bundy. Další sortiment je menší velikosti, ale přesto značně zastoupen: svíčky všech tvarů, barev a vůní, dřevěné hračky, dřevěné a skleněné ozdoby do oken a na vánoční stromeček, svícny, jmelí… Není těžké při takové atmosféře propadnout předvánočnímu shonu, ale když vše včas zařídíte, mohou se trhy stát romantickou vycházkou ozvláštněnou příjemnými vůněmi a lahůdkami.

Ale tady? Jen se někdy jděte podívat na „Vánoční trh“ u nás? pokud se ráno nepodíváte do kalendáře, ani si nebudete jisti, jestli se tyto trhy alespoň trochu týkají Vánoc. Spousta oblečení (proti zimnímu nic nemám, ale letní?), sem tam stánek se jmelím. A to je vše? Ne, ještě zde najdeme několik stánků s botami. Možná ještě teď někdo v půlce prosince nesehnal ty pravé, ale letní lodičky by snad na Vánočním trhu být nemusely. Ano, i u nás se najdou svíčky a vlašské ořechy, ale je jich jen málo a jsou od středu náměstí spíše odstrčeny, místo aby byly upřednostňovány. S teplými dekami souhlasím, ty se v zimě mohou hodit, ale stánky, které by měly vyloženě vánoční nebo zimní zboží jsem všeho všudy našla 3, pokud nepočítám toho pána prodávajícího vlašské ořechy, který málem stánek ani neměl. Byly to tyto: stánek se jmelím, nádhernými vánočními věnci a pozlacenými šiškami, druhý byl stánek domova důchodců a poslední stánek s vánoční tématikou byl Klubu maminek Rolnička. Není to ostuda pro celé město, když máme o „Vánočních trzích“ pouhé tři vánoční stánky?

Pokud Vám to vyhovuje, nedá se nic dělat, ale pokud byste stejně jako já uvítali trhy s oblečením zvlášť (já je nechci vystrnadit úplně, pouze z Vánočních trhů), můžeme s tím přeci něco udělat. Tohle totiž záleží na kultuře lidí, kteří tu žijí.

Tak to je asi vše, co jsem k tomu chtěla říct. Uvidíme, jaké to bude tento rok…

Konec


Nicollette
07. 01. 2005
Dát tip
Pišta s Prokletím předvedli velmi úsměvnou konverzaci, vo tom žádná :)) u té úvahy mi chybí to co Pištovi.... ale jako námě k přemýšlení je to dobré.... a docela jsem se teď i naštvala, že jsem takový ignoranti :-)) teda stánkaři...

Chria
23. 12. 2004
Dát tip
Souhlasím s Hanee.

Beatles
17. 12. 2004
Dát tip
No, něco málo jo, ale všechno taky nevím. Třeba Lucka Bílá mi nepřipadá špatná, ale něco se mi nelíbí, to je fakt. Jenže já do toho nemám moc co kecat, když se mi to nelíbí, měla jsem hlasovat. Ale já tak nějak ani nepostřehla, že nějaké hlasování bylo.:(

Beatles
16. 12. 2004
Dát tip
Hm, možná, já nevím, moc jsem na ně nekoukala.

Beatles
15. 12. 2004
Dát tip
Jo, asi máš pravdu, chtělo by to víc napsat, jak to vyřešit. :(

Beatles
15. 12. 2004
Dát tip
Jsem od Havlíčkova Brodu. Tak to je fajn, že apoň v Praze je to jinak. Co myslíš těmi Slavíky?

Alaris
15. 12. 2004
Dát tip
Podle mě to vystihuje náladu vánoc přesně... Ale stejně jsou vánoce svátky kýče...

houda
15. 12. 2004
Dát tip
Ale sračka je něco úplně jiného. Nechci to popisovat. :)

podezdívka
13. 12. 2004
Dát tip
Neklesej na duchu, třeba ten vánoční sortiment bude k dostání v červenci ;-). Jo, jo, někteří trhovci nemaj soudnost.

Beatles
13. 12. 2004
Dát tip
To je fakt. Naštěstí teď - zítra jedu pryč a tak snad něco vánočního uvidím:)). To jsem ráda, že se mnou někdo souhlasí:).

houda
13. 12. 2004
Dát tip
Je to ostuda, hurá na radnici! P.S. Co prodával ten pán vánočními ořechy?

Beatles
13. 12. 2004
Dát tip
Aha, chybky, doufám, že to půjde opravit:). Já jsem to už doma opravila, ale na disketě to mám asi po starém.

"Jak takový trhy vypadá?" ---- checht.. :))) Jinak... úvaha mi přijde mírně...placatá. Proč se nezamyslet na důvody, proč se tak děje, a navrhnout možnosti změny. Že je třeba NĚCO udělat je sice milé, ale nicneříkající. Celé mi to připadá jako popis rohlíku.

Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
Pišto, vždy jsem věděl, že co se týče pečiva, jsi rasista... to Ti vadí že má dva rožky?????? m.

Hele, sice ses mě teď pokusil urazit, ale já ti to odpouštím, neřekls mi "Pyž", jako obvykle....:))

Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
Och, jak si blahosklonný ;o) Pyž blahosklonný, lat. Pigius benevolus ;o))) m.

A je to tady zase... :(

Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
Kdybych měl srdce, je mi Tě i líto ;o) m.

Kdybych měl kladivo, už tady nejsi... :))

Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
Kde jsi-i, kde jsi-i, celou no-oc (aneb song prostatika)... Mi řekni, jak bys asi kladivem zajistil krevní oběh, hlavičko ;o) m.

Ha. A kdo je tady chirurg - já nebo ty? Tak se neptej, a projev slepou důvěru.

Prokletí
13. 12. 2004
Dát tip
slepý chirurg? to je něco jako ohryzkový kompot.... eneb jak říká Fifinka: To tu ještě nebylo ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru