Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

řekla

15. 12. 2004
1
0
2161
Autor
Evička

Diotima

 

 

           plozením a rozením v krásnu

          

           v nesmrtelnosti a věčnosti

 

           hledáme trvalé dobro

 

 

           erotické opojení

           

           se pojí s touhou

 

           po ovoci těla a ducha

 

 

            tušením zániku

 

            plodíme a plodíme

 

            mláďata a zpěvy

 

            často bez rozumu

 

 

            zasvěcení však

 

            hledají krásu

 

            v duších

 

            o jejich ušlechtilost pečují

 

             v božských činnostech a poznávání

 

              než ony pochopí

 

              podstatu krásy

 

 

 

              čistého

 

                          ryzího

 

                                     neporušeného

 

               nenaplněného masem

 

               a pozemskou malicherností

 

                v  božské kráse

 

                za čas a prostor

          

 

 

          


Movsar
16. 12. 2004
Dát tip
zbora: bělohradský si v knize myslet zeleň světa posteskl, že se z našeho světa vytrácí všechna ta tíha prověřená staletími. všedchno věčné, vážné je definitivně pryč. lipovetsky zase píše, že nastala éra prázdnoty, soumrak povinnosti (což jsou mj. názvy 2 jeho titulů), všichni se chtějí bez přestání bavit. ta "přezávažnělost" na kterou si naříkáš, je skutečně to, co se dneska nenosí. machovec si kdesi správně všiml, že říkat dnes cokoli vážně, ptát se po podstatě, je jaksi "proti dobrému tónu". dokážu vystoupit z plytkých vod dnešního třeštění. báseň se mi líbí. tip

Evička
16. 12. 2004
Dát tip
no, vlastně je to výpisek z profláklého spisku nazvaného Symposion :-)) dík! :-)

Zbora
16. 12. 2004
Dát tip
Movsar: ano...a o tom to je, pokud předložíš text, který působí příliš uvědoměle, a vše v něm prezentuješ jako neoddiskutovatelná fakta, čtenář (nebo posluchač) má automatickou tendenci zlehčovat jej. (pokud se nejedná o kapacitu, sdělující informace těm, kdož je potřebují) Lidé nesnáší kázání o tom co by měli a jak by to měli...to je v první řadě třeba si uvědomit. A to, že je dnes vše založeno na zábavě, není problém jednotlivců. Je to problém doby. S tím neuděláš nic. S tím může něco udělat jen absolutní změna společenského ovzduší (válka, epidemie, hladomor), což doufám nechceš. Je sice fajn, brát život vážně, ale v současnosti je to spíš náběh k zbláznění. :o)

Evička
16. 12. 2004
Dát tip
vytrácí se moudrost a touha po ní pátrat ... není čas ... ten si Platon udělal ... proto je možná čím dál méně osvícených a na světě to vypadá, jak to vypadá ... jak najít harmonii? rovnováhu?

Zbora
16. 12. 2004
Dát tip
Nerad bych se opakoval. Lidi donutí k prohlédnutí pouze událost, která zásadně změní jejich život k horšímu. Pokud bude společenský vývoj pokračovat tím směrem, jakým se v současnosti ubírá, dříve nebo později taková událost příjde, protože s neinformovaným, případně zdezinformovaným obyvatelstvem se pracuje daleko jednodušeji, než se společností vzdělanou, schopnou vytvářet si vlastní názory. Je jen otázka kdy toho někdo zneužije. Pro příklady bychom nemuseli chodit daleko. Způsob jak donutit relativně spokojené jedince, aby měli zájem o skutečnou informovanost neexistuje. A je fakt, že na ulicích a v hospodách pravidelně slýchávám názory, z kterých se mi doslova zvedá žaludek. Jediné, co jsem v takovém případě schopen udělat, je přízemní humor. A kupodivu působí kolikrát daleko ostřeji, než kdybych se snažil rozumně předkládat fakta.

Evička
16. 12. 2004
Dát tip
drsným až morbidním humorem se dá dosáhnout mnoha věcí ... na tom pravém místě v ten správný okamžik - ... je pravda, že výše uvedená slova o krásnu - údajný rozhovor Sokrata s Diotimou - současnému konzumentovi médií už nic moc neřeknou a vyzní snad i jako moralizování ... .... byla to jen připomínka ... starých dobrých přemýšlivých časů :-)) díky! P.S. ano, apokalypsa se, zdá se, blíží - při našem nerozumu

Zbora
16. 12. 2004
Dát tip
Já bych se apokalypsy nebál. Kolotoč se prostě točí.

Movsar
16. 12. 2004
Dát tip
evičko, zdá se, že jsi zasáhla mé ego střelou s OPRAVDU zvýšeným ranivým účinkem přímo do životně důležitého středu. chvíli jsem se tak potácel jako opilý, až pud sebezáchovy zasáhl - tančil jsem pak jako kulhavý trpaslík z twin peaks mezi stoly počítačové místnosti a zraněným, ublíženým hlasem zpíval: podvedla mne, podvedla mne! nu a pak - už to znáte - objevili se pánové v bílých pláštích a odvezli mě tam, kde obvykle. a já chtěl přítomným ještě na španělku zabrnkat pár svižných melodií martina maxy a oddat je tak s jejich nepochopením... mást čtenáře se nemá, evičko. příští střela patří mně. a já jsem dobrý střelec!

Zbora
15. 12. 2004
Dát tip
Líbí, jen ten styl, jakým je napsaná, mi příjde přezávažnělý.

zaki
15. 12. 2004
Dát tip
len tak pre radost je to krasne...:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru