Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modrá sasanka

16. 12. 2004
0
0
6965
Autor
cubka

Modrá sasanka oblohou krouží,
ve větru s bílou srazit se touží,
pocitem moci ze snu se souží,
přiletí blíže - spojí se s noži,
nehledá tvar, snad jen strach cítí,
přemýšlí s ostřím o tom jak svítí
jasem blesku z mračen pol kvítí,
umírá tohou, chce nyní býti
krvavým okem, jež z okna praží,
sasanka neví, barvit se snaží,
ocel je světlá, po oku baží,
nepřejde most, vítr je sráží.

Zemřou společně, modrá i sasanka.
probe
10. 03. 2005
Dát tip
Té básni jsem ne zcela porozuměl, což je zřejmě moje chyba. Avšak ta diskuse o tom jaká slova smí autor použít mi přijde jednoznačně uhnutá. Jsou tvůrci, kteří používají vulgarismů bezdůvodně a bez jakéhokoli kontextu v básni a tomu se plácá, to je moderna. "Býti" je krásné české slovo a já je klidně používám v denní mluvě.

Protestuji. Mám Word 2000 a slovo býti se mi nepodtrhává! A je to hezký slovo, tak bych prosil Richieeho, aby šel prudit jinam.

romale
28. 12. 2004
Dát tip
Ach, pochopitelně...

Richiee
27. 12. 2004
Dát tip
Obojí, pochopitelně...

romale
25. 12. 2004
Dát tip
Počkej, takže kvůli nemodernosti nebo proto, že nesedí do kontextu té básně? To se mi právě zdá, že ano. Podle normy??? Ale no tak...

Richiee
22. 12. 2004
Dát tip
že by podle normy a podle toho, že se již pár sedítek let neužívá v normální a běžné, tedy v takové jakou je napsaná báseň, češtině?

Děkuji našemu Pampalinimu, a zařazuji textík do Klubu, konkrétně do kat. Emnice. Doplňuji, že důvody pro zařazení jsou vysvětleny zde, v Etickém kodexu klubu.

romale
21. 12. 2004
Dát tip
Mohu se zeptat Richieho, proč si myslí, že by se dnes nemělo používat sloveso "býti"??? Jinak - na básni se mi líbí hlavně stavba. Do toho obsahu se nějak nemohu dostat.

sk8ergirl
20. 12. 2004
Dát tip
avi - emnice...

Rhett
19. 12. 2004
Dát tip
To je opravdu drsné.

Richiee
16. 12. 2004
Dát tip
Vážně by mě zajímalo, komu je tato "báseň" určena. Rozhodně rýmovanka je to povedená, určitě jsi dlouze přemýšlela, jak to všechno tak pěkně zrýmovat. Ale jen tak pro upřesnění... Zkusila sis napsat býti ve Wordu? Všimla sis, že to podtrhne? Býti je už dnes dobré doopravdy tak k tomu, aby se rýmovalo s kvítí, svítí a dalšími cíťami. Prostě ti radím: čti, čti a čti, přemýšlej a zase čti. Pak možná poznáš, že tohle nění zrovna ono...

cubka
16. 12. 2004
Dát tip
Richiee, diky za kritiku, jen drobna upresneni: 1. jsem "ten" cubka, nikoliv "ta" cubka (snad jsi nemyslel to osklive slovo s hackem, mozna by stalo za analyzu proc te napadlo zrovna toto :) 2. Word nepouzivam, takze se mi nic nepodtrhne a editor vi podtrhavat neumi :)

ziby
16. 12. 2004
Dát tip
Nevím...nějak mi to nic neříká.

Richiee
16. 12. 2004
Dát tip
Omlouvam se, je to zavadejici... Jinak to na kritice nic nemeni...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru