Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mrňavý fantaskní exkurz poéziou, aneb prvních deset hříchů páchačů poezie.

Výběr: Pišta_Hufnágl
17. 12. 2004
19
0
12518
Autor
Rowenna

Abych se nikoho nedotkla, „vyplodila“ jsem své vlastní vzory. Proto nejsou příliš dokonalé a nedemonstrují úplně přesně, co popisuji. Ale já se polepším. Příště....

 

I.

       o šednutí

o tom

že ze mne ještěrka

      malý drak

pitoreskní a směšný

 

         o vůli

udržet se na kameni

ať nikdo neodkryje

ten život pod ním

 

a zatím       řeka

kterou se     brodím

každý den za úsvitu

 

pokaždé znovu

       se zrodí

 

No, tahle by mohla uspokojit milovníka těch básní, kterým cvičně říkám „básně děravé.“ Mezera v děravé básni většinou znamená, že autor vymazal nějaké významné slovo, které by text posunulo a osvětlilo. Většinou sloveso. Tahle věc nevznikala přesně tímhle způsobem. Autorka pouze zlovolně posouvala slova, bez vymazávání. Přesto báseň nenese žádné výrazné poselství. Je jen tak blahovolně nabubřelá a hloupá. Zvláště bych vypíchla obzvlášť lákavý atribut pro kýčaře - řeku. Mohla by se tam mrsknout ryba, nebo kdyby se tak na nás aspoň vypoulilo rybí oko, prosím..... Když nebude rybí, no co mám s vámi dělat, přihoďte vraní, taky dobrý.

II.

Když se muž vrací v neděli k ránu

že a že...

zalykám se hněvem

nebe se města dotýká

mokrými prsty deště

 

město má vlastní nářek

táhlý jak nářek koček

 

obdobně vřískám

 

sečítám

nedělní kremrole

a veletucty řízků

nedělní bulvár

každé tvé zívnutí

každé tvé zasnění

když překročila tě

nějaká splavná

top

slečna

 

sbalím ti rendlíky

a mlýnek na mák, kocour

je na půl, z koberce třásně

dečku na konferák

sbalím si Danta

sbalím si Balzaca

sbalím si Šiktance

sbalím si stříbrňák

od císaře pána

 

a sbalím tvého

nejveselejšího

kumpána

 

to abys zíral

jak roztáčím to já.

 

Co k tomu dodat? Žáček v sukních. Pobaví přitroublé. Nabídne náznak metafor, vlísá se kočkami, pro milovníky koček. Hodil by se i pes pro ty, co by nesnesli, aby se ubližovalo pejskům, ale s klidem angličana sledují dokumenty o vraždění dětí v Beslamu. Uspokojí týrané manželky, i ty, co ještě manžela nemají, z čiré radosti, že zatím unikají. Upokojí hladovce seznamem pochoutek. Porozumí všichni, nikdo si nemusí příliš namáhat rozoumek, hihihaha. Checht. Pro opravdové znalce, všimli jste si malinké slovní hříčky? Bože, já jsem dokonalá. A vtipnáááááá.

III.

Okolo Třeboně

Nedělám okolky

okolík okolkuje

 

když trouba

tvarožník

se odkrojí zkraje

 

i lata vztyčí se.

 

Pro milovníky hříček. Bože, dovtipa v tom najde význam dle své nátury. Ta, která hledá falický symbol ve všem, skočí na okolík, protože okolík sakra, ano nebo ne? Ale ano. Huráááá. Pro panice a nadržené mládence zase zazní slibně lata. A ať si dělá ta blbá lata co chce, třeba se i vztyčuje. Možná, že své by si našel i nás výše zmiňovaný jedlík. Třeba vegetarián?

IV.

do ztracena se ztrácím

ještě si na řeku zapískám

na něžné kamenité toky

tím ranním oparem

 

ještě si vzpomenu

ještě si láskou

zabolím

 

než tichá   ztracená

mlžná kontura

 

se navždy

vytratím

 

Pozor, nesahat, neklopit, netřást. A nekopat do toho. Typicky blbá ženská poezie. Bože, tak něžná. Píchneš do toho, jen lehce, a z trhliny to zasmrdí. Citlivoučká, s nádechem smutku, ručku si drží na bolavém srdíčku, všímáte si, vnímaví čtenáři, no ano, máme tam řeku. Ale prdlajs řeka, on je to Botič, ona je to strouha. Ona je to stoka, co teče ze šachty, co v ní leží mumifikované mrtvolky ptáků, ryb a jiných krásně stříbřitých záležitostí, mumifikované olejem a lecjakým jiným sajrajtem. Jen je těžké to poznat na první pohled. Tváří se to elegantně, žádná kurva, to je přímo bordelmamá. Má to jednu urputnou myšlenku, a ta je blbá. Je to „báseň blondýna“, a taková musí šetřit. Když už má zásob myšlenek jen na pět vteřin, ještě aby plýtvala.

 

V.

Ouhorová

Neobcuj více s ouhorem

přináší ujímání

ta žluklá pozdní úroda

marně svou plíseň tají

 

jen popel špínu zakryje

zešednou jizvy kříži

 

koníček hrabe v maštali

na stromě mrznou jívy

 

neobcuj s polem bez sklizně

ten nářek v dalších dimenzích

útěkům nohy sklíží

 

Máme zde báseň dutou. Vyznačuje se líbivostí a dutostí. Vyznačuje se elegantními slůvky a prazvláštními obrazy. Působí zvláštní jímavostí. Opět, píchni do toho, a co se vyvalí? náš známý zápach. Cože chce autorka vlastně říct? Já vím, proč jsem tuto báseň psala, ale nedokázala jsem se bohužel chovat až tak zpovykaně, jako mnozí autoři, takže jsem nevytvořila hady metafor, kde první had požírá ocas druhému, ten čtvrtému, pátý druhému, a támhle se nám sune nějaký chcípáček hádeček, co by se rád zakousnul, ale netuší, kterého hada popadnout za ocas. Ale přece jenom jsem pyšná zvláště na čtyřverší:

jen popel špínu zakryje /zešednou jizvy kříži

koníček hrabe v maštali / na stromě mrznou jívy

protože vpašovat kříž a koníčka a jívy do básničky o ouhoru, na tom jsem si dala záležet. Tady jsem aspoň naznačila, jak neomaleně se občas autoři  chovají ke svým čtenářům. Taky jsem použila slůvko pro obzvlášť zpovykané milovníky poezie, totiž dimenze. Mohla jsem ještě použít časoprostor, křivku, přímku, případně jiný matematický či fyzikální termín. Dodá náznak takřka vědecké serióznosti.

VI.

Ráno jsi lhala

K čemu je ohni jeho záře?

k čemu je ohni jeho popel?

jako když tobě někdo smázne

tu něžnou pihu ze tvé tváře

jako když nebe zmizí náhle

 

na švestce zcela nečekaně

vyrostly květy

čas se mate

 

teď mráz tu švestku láme

je pozdě lžím svým odpustit

 

lež v kruhu běhá, cos zrána řekla

do noci zpuchří, a střevíc

v kterém točila ses

si zlomí podpatek.

 

Báseň mravokárná sličná. Tyhle básně v sobě skrývají poučení, ve kterém se řeší jedno z deseti přikázání, ale i jiné závažnosti, které je nejlíp zobecnit, aby se staly všeobecně přijímanými pravdami. Čím více se námět přibližuje k tomu názoru, o němž se čtenáři domnívají, že by se jím měli řídit, tím spíše je báseň přijímaná. Obávám se, že tahle báseň je poněkud rozplizlejší, než aby demonstrovala, jak báseň mravokárná sličná vypadá. Muselo by se tam objevit důrazněji vedené, proč se lhát nemá. Třeba, že si autor zlomí nohu. Když se autorce vlastně zlomí jenom podpatek, není to taková tragédie, aby se čtenáři řádně lekli a mohli správně reagovat.

 

Nedotkla jsem se spousty dalších literárních úžasností. Básně surrealistické a beatnické, to bývá taky někdy soustíčko pro gurmány. (VII.)  (VIII),  Básně psané formou nóny, rýmem obkročným, či jinou pikantní zastaralostí. Přihodila bych básně, které se s vázanou formou potýkají, a přitom jsou požírány arytmií, disonancí a hloupými gramatickými rýmy. (IX) Básně hloupě vulgární. Básně prostě jen tak z radosti blbé. Básně deníčkové. Zápisy o tom, že cmundu máš v troubě a klíč pod rohožkou. Zápisky o tom, kolik piv jsem včera vypil, a koho jsem sbalil tam v rohu u popelnic. (X.)

A nad tím vším existuje pořád poezie, ze které vám zatrne, jen je tak těžké ji hledat. Dalo by se říct, že je to ta, co ji nenacpete do žádné škatulky.


Eilil
27. 04. 2005
Dát tip
Skvělé dílo.. vzala jsem to na jeden nádech... setsakramensky chytré.... a taky dost vtipné :o) smála jsem se.. a taky dost smutné... když se to vezme kolem a kolem... (mluvím dost všeobecně...) a řekla bych, že i dost potřebné... stojí to za zamyšlení... a rozhodně je to motivující.. tedy alepoň pro mě.. t

REDH0T
14. 02. 2005
Dát tip
...to je vážně dobrý. Za války by tento druh kanónu dokázal zlikvidovat i Hirošimu :o)))))))))))))))))))))))))) Chtěl bych umět pracovat se dřevem, jako ty se slovy... To by byly nádherné housličky :o)

TAM
27. 01. 2005
Dát tip
Vážená paní Roweno, po delší době se ocitám zde, na Písmáku, v tuto chvíli plném AVÍZ. Namátkou vybírám... a čtu. Čtu sebe... s vysvětlením, čtu jiné... i s popisem. Rozbory, součty, výčty. Škatulka vedle škatulky se otvíra, a oslnivě prosté vzorky mých, tvých, naších,vašich... chyb se mi tu prostírají až s vulgární ležérností. Co kus, to poezie. Co vzorek, to výtka mých prací. Čtu s chutí, jedním dechem. Jindy bych řekl: "...moc dlouhé", dnes čtu až do konce. Nejsem fatalista, ale na některé paranormální jevy věřím. Například i na to, že když mám problém, otevřu namátkou vybranou knihu na náhodné stránce a začnu číst. Třeba od prostředka. Většinou tam najdu radu. Dnes jsem tu a čtu. A nacházím odpovědi i radu. Má dílka se stěží budou moci vymanit ze zajetí škatulek, ale mám pocit, že ode dneška je aspoň uvidím. Nadále si budu otvírat víčka své "tvorby" a srovnávat. Pak vše přerovnám do mých dvou krabiček. LÍBÍ-NELÍBÍ. A budu věřit že se trfím tak, aby i Vaše škatulka LÍBÍ byla o kousek bohatší. PS: Pro ty ostatní: Nevím zda se vám to bude, či nebude líbit, ale psát jsem nepřestal, jen mám takovou pauzu. Myslím, že nikdo rozumný (a za takového se samolibě považuji) po přečtení tohoto dílka psát nepřestane. Bude psát. A lépe. Pá moji milí a nezlobte se za ten slovní průjem. Budu zase chvíli mlčet.

Makča
27. 01. 2005
Dát tip
tak tohle fakt nesmrdí:-) * příjemnej, zdravej přístup * kdo nepochopil, že k sobě především? * hlupák, suchar, blb, kritik a básník * ostatní se oblažili inspirací:-)

Rowenna
27. 01. 2005
Dát tip
Jenomže já ty lidi tak nějak chápu. Může se to bolestně dotknout, pokud se v tom zahlídnou. A já jim napíšu, že je to blbé. Každý přehlídne tu doušku na závěr - A nad tím vším existuje pořád poezie, ze které vám zatrne, jen je tak těžké ji hledat. Ovšem nejlepší kousek se stejně povedl jisté "chytré", známé i zde, která se jala věnovat kritice, aby dokázala, jak blbé básně to jsou. Mi došlo až po několika poznámkách, že ona nepochopila, že ty básně prostě blbé být mají.

Diana: tak ja zacnu a budu te velmi pozitivne hodnotit:*)))))

Diana
10. 01. 2005
Dát tip
No tak já, vážení, píšu pouze básně blondýny - já to tušila!!!! Ale! Vono to bude ještě horší, protože těhotnej hroch mne nečte! Aha, to pro ten obkročný rým a jiné pikantní zastaralosti. Jsi dobrá, Roweno, moc se mi ukázky líbily! T******** Makrelko, dyť je to všechno legrace. Rowena je sice skvělá autorka, ale také moc laskavá ženská.

no tak se malinko desim...aspon vidim ze se mi libi derave pritrouble dute a mravokarne slicne basne...a samozrejme i blbe zenske...takze sem asi ouplnej zoufalec a mam se jit zahrabat pac nemam vkus:*)))))))))))))

isabell
29. 12. 2004
Dát tip
Já nevím, i já se našla v pár bodech. Ale to asi každý, a přece nemůžu souhlasit s povrchním odsouzením. Vždyť každý cítíme jinak a co se nelíbí mě se může líbit někomu jinému a naopak, že?

Natasha_
22. 12. 2004
Dát tip
Nadhled, vzácná to věc. Sama bych našla ještě pár kategorií, ale podstatné je to, jak pěkně Ti to tady vyšlo. Tohle by si zasloužilo širší obec než jsou Tví "avízáři", myslím...už právě pro jistou naději, že se občas někdo chytí za nos...a nebo vzácně zařehtá :)

Mno. Tak jsem zas jednou zavítal na Písmáka a řekl si, že si přečtu jedno dílko. Pak k němu něco napíšu. A pak uvidim. Listoval jsem autory a vzpomínal, kdo tu tak nějak stával za přečtení...:-) Tohle se mi moc líbí. Nelíbí se mi to "Ráno jsi lhala", asi jsem to nějak nepochopil, ale přislo mi to každopádně takové... Nenápadité. Resp. tak první sloka, zbytek je fine. To o tom ohni je jaksi... Nemoderní. Jinak chválím za příjemné plynutí, které se obejde bez pevné stavby, na druhou stranu to nejsou jen tak nějak rozkouskované texty, aby jako básně vypadaly, ono se to tak i čte... :-) Asi nejvíc se mi líbí čísla 1 a 3, 3 je příjemně lehká, na čísle 1 je pak vidět um "schovat" rýmy, takže má čtenář sice pocit, že tam jsou, ale nějak je na první pohled nevidí. A až při hlubším zkoumání zjistí, že tam opravdu takové malé, nenásilné verše jsou:-) A tak. TiP* Krásný večer, Jrr

mirek
18. 12. 2004
Dát tip
:-))..........některý ty básničky jsou lepší, než to co píšeš normálně ;-)))) ...koukám, že bych si mohl ze svých vlastních udělat sbírky očíslované římskými číslicemi, akorát "báseň blondýna" mi ještě chybí...budu to muset dohnat ;-))) ...jo eště tip...pobavilo...;-) T*

malykuba01
18. 12. 2004
Dát tip
*,moc hezké:))

dadik
17. 12. 2004
Dát tip
dobré.....ještě pročtu...:))).....t

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
hledej, šmudlo. :-)))))))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Já vím, to by tak bylo, aby se ještě nenašlo, když proto psáno. :-))))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Jejda, nestraš. :-)

dapler
17. 12. 2004
Dát tip
Skvělá rukojeť...poprosil bych o pokračování. :o) ..a kam řadíš sebe?? T

guy
17. 12. 2004
Dát tip
souhlasím s recenzentkou ... k tomu kurzívovému poslednímu odstavci podotýkám, že někdy ani z té poezie, kterou nejde nacpat do žádné škatulky, nemusí zatrnout ... a přiznám se, že mně někdy docela slušně zatrne i z té poezie, která leží v nějaké škatulce už od minulého století ... :-)*

guy
17. 12. 2004
Dát tip
a ještě dodávám, že mě vždycky naštve, když se mi rozdělí koncovej smajlík do dvou řádků ... :-)

dapler
17. 12. 2004
Dát tip
Autor hypochondr si sám sebe najde ve všech bodech. Pokud je muž, tak snad.. jen skon k samovolným potratům může předem vyloučit.:o))) viz. J.Klapka.J

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Guy: jo, to mě taky. Smajlíky nepovedený. No, asi nebudu příliš vědecky a škatulkově stavěná, co myslíš? Já jsem všechno z toho, přece, všechny ty hříchy.

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Mimochodem, guy: ta poezie, z které zatrne, může být beatnická, vázaná, ženská, přírodní lyrika - to je fuk. :-)))))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
chrouste, nemať, když jsem si to tak srovnala v hlavě, tak to přece nebudu posouvat někam jinam. :-)

guy
17. 12. 2004
Dát tip
já bych řekl, že i ty máš pár škatulek označených tvým jménem ... jednu docela velkou a pár menších ... ale je pravda, že ne všechno do nich strkáš ... :-)

guy
17. 12. 2004
Dát tip
jasně, že trne z čehokoliv ... ještě by se pro upřesnění mělo dodat, že to trnutí je myšleno v pozitivním významu ... teda - aspoň doufám ... protože z něčeho někdy dost trne i jinak ... :-)

Elyn
17. 12. 2004
Dát tip
tak nevím, hříchů je tam pohříchu... :) a na oko ryby nesahat.. kouše (ryba, ne oko...) Hezky sis pohrála... :)

Elyn
17. 12. 2004
Dát tip
jo a souhlas s první větou... nedemonstrují úplně to, co demonstrovat porřebuješ - v čemž je trochu kámen úrazu celého exkurzu...

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Ryba je v současné době poněkud epidemická, i já jsem několik bahňáků vypustila do světa. Je to částečně módní záležitost, a částečně je věčná, a tudíž nesmrtelná. :-)

Žíně
17. 12. 2004
Dát tip
Mně se ty básničky líbí - nezapřou svého autora. :-DDDDDDDDDDDD

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Žíně, nerouhej se. :-)

Žíně
17. 12. 2004
Dát tip
:-) beru zpět, už jsem se lek, žes zpychla.:-)

Elyn
17. 12. 2004
Dát tip
no, pro mě je ryba velmi osobní záležitost a s tím ji když tak do svých dílek vkládám, jestli je to módní záležitost nebo ne, je mi šumák... myslím, že ryba je prostě věčná..;) jo, tak nějak to Žíně řekl za mě.. ty básničky nezapřou svého autora, proto nedemonstrují :)) Takže se připojuju k rouhání - minimálně dvě třetiny se mi jich líbí dost :))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
No jo no, a tolika jsem se snažila učinit se ještě blbější, než jsme doufali. :-)

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Vissel: jasně že jo. Pochechtávala jsem se jak trouba. :-))))

MeTB
17. 12. 2004
Dát tip
Víš, potom, co si tohle člověk přečte, už nemusí číst zbytek "básnického" Písmáka. Stačí trošku změnit slova, snad trošku zapermutovat a máme to. Hm. A to je v podstatě strašné. Dobrá práce. Tip. Tom

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
MeTB: myslím, že k tomu tahle dišputace nesměřovala, aby v někom probudila tenhle názor. Vyskytne se tu občas dobrá poezie, ale pravda, je jí jak šafránu.

katugiro
17. 12. 2004
Dát tip
Na každou si můžeš udělat škatulku. Třeba XXIV. - Nezaškatulkovatelné. A ani básničky ze škatulek nemusí být špatné. Dokonce ani samy škatulky nemusí být tak duté. Snad ani dutost nemusí být a bytí nedutat. Tak něco... *

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
pane, nepomotávejte se tady tak dokola, tohle je převážně nevážně. I když trochu závažně jo, to tedy zase jo. :-)

katugiro
17. 12. 2004
Dát tip
No vždyť to říkám, ne?

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Mě vlastně dodatečně napadlo, že tyhle škatulky, které jsem vytvořila, jsou vlastně fór ze všech největší. :-))))))

Delahaye
17. 12. 2004
Dát tip
A co takhle 2 škatulky : Básně dobré .... a ty druhé :-) Fajn počtení - a kdyby v těch "vysvětlivkách" nebyla osobní zvolání a herself odkazy, tak by mi to připomnělo Karla Čapka...říkám kdyby :-))) ale fajn počin (zločin) .-) T.

Pacer
17. 12. 2004
Dát tip
Lady Rowenna z Rowenska..nemyslet si, že jsi žencká, tak ti řeknu že jsi lump, mizera, holomek..dále viz Loupežnická Čapkovo pohádka Nejsem expert, ale historicky vím, že je naprosto nemožné jakékoli umění předem škatulkovat a předem předpokládat, co se bude lidem líbit. Byly by tisíce příkladů z muziky, malířství..jak směšně dnes vypadají kritiky z Timesů 60tých let na Beatles..:)) A ktitici se budu desítky let živit tím (a trýznit žáčky) tímcotímchtělbásníkříct Ty máš na rozdávání, a i když sis z toho udělala fórek, dopadlo to jako řada Dalího obrazů, kde paroduje či diskutuje s obrazy jiných autorů....hele, a jsou to nyní slavné obrazy Nedám ti tip, nepotřebuješ ho :))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
A co brát to jako odlehčené řešení věcí, které vidím a hodnotím a vnímám? Koneckonců, zasáhla jsem konkrétně tebe? :-)

Škatulky jsou přenádherné! :))) Nevím, jak ostatní, ale já se bavil velice. *V*

Pacer
17. 12. 2004
Dát tip
Rowen, krom toho, že jsem za ty lumpy aaa nedal smajlíka :)) to byla přeci poklona tobě Samozřejmě, zasáhla si mne do srdce, protože vím, že píšu to nejhorší ze tvých kategorii :)) Prostě, pro méně chápavé:)) bylo to hezké a rád jsem si to přečetl (Takhle je to lepší??):))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
No jo, dyk by mi taky přišlo líto, když jsem to s takovou radostí psala, aby se lidi ještě nebavili. Jestli střílím na všechny strany, tak na sebe nejvíc, drazí šmudlové :-)

P.S. Bude druhý díl?:)

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
to netuším, parodovat se dá cokoliv. Já jsem si vzpomněla na Papouchovu úžasnou napodobeninu Lyrykovy novotvarové básně. Ale vpodstatě jsem nezvládla ani to jalové - co se tu tak zhusta vyskytuje.

papouch
17. 12. 2004
Dát tip
šmarjáá Rowi - kterou? ;-) Já jsem byl někdy snad tak drzý, že jsem si dovolil .. oné? Dotknouti se Mistra? Jinak než pochvalně? :-))

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
Že by se stařenka spletla? Jinak se domnívám, že to možná byla pocta, nebo ne?

papouch
17. 12. 2004
Dát tip
vííš, je možné, že jsem něco takového napsal, ale já jsem už napsal takovejch blábolů, že při své skleróze... :-))

tenos
17. 12. 2004
Dát tip
dostal jsem se jenom k první - to je doplňovačka - že ? jako vzor, jak se má psát - tak já to zkusím : neuniknu lásce (doplňovačka) já šeptám o šednutí Rowi o ještěrce, jež tvými slovy soptí jak malý drak pitoreskní a směšný také ti šeptám o své vůli uvízla plachá pod kamenem pusť ji ať spolu jedem na víno mešní od říčních svahů k orbitu vůně rybích rtů dny bez úsvitů stíny tvých třešní je deprimující ve chvění hladiny atlantiku neslyšet tvůj sten za horizontem vln pokud tento svět zahrnuje tebe i mne pokud obdaří nás oba můj život není chybou.......................tenos_:-) t*

Rowenna
17. 12. 2004
Dát tip
No, trochu rozpačitě děkuji. :-)

Yossie
17. 12. 2004
Dát tip
Ano, všude jsem se našla. Jakože :)

Markel
17. 12. 2004
Dát tip
Nesouhlasím, manipulativní a návodné. Kategorie jako líbivé, děravé, ženská poezie, duté a pod., to si máme všichni rvát vlasy, neboť jsme v těch básních poznalii své nedostatky, jak by ne, a předělávat se? Nebo raději nepsat vůbec?! Ty básně, co tam byly uvedeny jako odstrašující se mi líbily všechny bez výhrad. Nechápu, co tím chtěla autorka říci, nebo jinak, vím, co tím chtěla autorka říci, nechápu však, čeho tím chtěla docílit. Všeobecného sebemrskačství? Toho bylo dosaženo. Od zítřka se Písmák bude plnit jen tou nejkvalitnější poezií a prózou, když jsme si všichni tak pěkně posypali hlavu popelem. A nebo že by zel prázdnotou?Jsem z toho tak nějak zklamaná, protože jestliže svoji tvorbu vidí autorka opravdu tak, jak výše uvedla, tak nevím, jakou sebereflexi máme u sebe uplatnit my, ostatní,třeba začínající, možná, že jsem jen nepochopila to, co ostatní diskutéři, je to možné.Celé mne to trochu nazlobilo a nadzvedlo, autorka se jistě pobavila kritikami. Nebo možná tuhle diskuzi vyvolala záměrně, škrtila svoje děti, které nám ostatním přijdou téměř dokonalé za nějakým mně neznámým účelem. To nic nemění na tom, že mám autorku mezi svými třemi nejoblíbenějšímu autory a nehodlám to měnit. Teď jsem si to po sobě přečetla, asi bych měla mít větší nadhled a nebrat tohle všechno tak vážně. Nemám dnes dobrej den, asi to bude tím.

Marthin
17. 12. 2004
Dát tip
To řežeš hlava nehlava...řek bych, že se najde každý tady..:-)) Moc fajn věc..:-)

Craerassy
17. 12. 2004
Dát tip
:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru