Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O štěstí v člověku

17. 12. 2004
8
0
6389
Autor
Semeno

Děkuji Bílé pouti. Toto dílo, ač je zde prezentováno jako ..obdoba povídky, se pokusím v pondělí 20.12.2004 zdramatizovat. Tudíž představte si to ještě s pohybovou a hudební kulisou, ..a kdo to nedokáže, toho srdečně zvu v pondělí 20.12 do Kulturního domu v Mělníce, na Kulturku mé Střední zahradnické školy, kde tato hra bude uvedena.. Pod tenkou bílou laťkou bylo vzduchoprázdno. Modrá obloha nad hlavou by přála krásnému dni. Všichni jsme ale stáli jednou špičkou na této laťce v poloze holubičky. Byly nás tam miliony. Obrovsky dlouhá linie lidí dělajících holubičku. Všichni v bílém baletním úboru, který jen pramálo odpovídal grimasám hrůzy v obličejích. Nikdo nemohl dát nohu dolů. Nikdo se bezpečně dolů nedostane. Pár tisíc metrů pod námi tomu zabrání. Slabá noha se podlamuje, dav propuká v křik a mnozí padajíce, mizí v hloubce. Nikdo se pořádně nesoustředí. Všichni se děsí toho, co jim po zásluze musí nastat. Pád. A smrt. Vypjal jsem nohu a napřímil se. Polknutím zacpal uši, abych se oprostil od jejich křiku a strachu, kterému se poddali. Jak hloupé! Ve všech mých nádherně vykreslených svalech se zračily roky tréninku a dobré nálady. Úsměv pro publikum. Má nejkrásnější holubička.

Víš co  si představím, když uslyším rovnováha? Rovnováha..


Vítr proběhnuvší flegmaticky mezi prázdnými zdmi a ulicemi tichého opuštěného města. Kde jsou lidé? Kde jsou?


Když zastavíš vprostřed a zakloníš hlavu.. . Vysoko, vysoko.. pamatuješ na ten provaz? Napnut od nekonečna jako přímka výhledově spojující obzory. Jsou tam. Všichni zděšení, balancují na jedné noze. Všichni se topí ve vlastní hrůze. Kývající se těla přepadávají z jedné strany na druhou. Jeden po druhém jsou neúprosně sráženi svou slabostí do propasti. Když myslí na nevyhnutelný pád, propadají jedině své duševní neukázněnosti.
   Však já polknutím utiším nářek, svou koncentraci plně přizpůsobuji vlastnímu prožitku. Po milimetrech postupuje svalové napětí mého těla; od prstů na noze, nárt, kotník, lýtko, koleno, stehno, třísla, stoupá výš, hruď, záda, ramena, krk, brada, čelo.
I druhou nohou teče síla vůle skrz zdravé maso. Právě toto je okamžik vrcholu. Veškeré jednotlivé částečky se žárem roztékají v jedinou ohnivou pevnost ocele.
Mé tělo se v pozici vznešené holubice mění v kámen. Kámen,.. socha s nejdokonalejším tvarem, nejdokonaleji vykreslenými proporcemi.

S výdechem spouštím ruce dolů, zobrazím křídla, nohy spojuji v ocasové kormidlo. Opojně naberu čistý, hedvábný vzdušný opar do nosu a úst. Svlažím mysl v uvolnění a v drtivě rozkošné záři potlesku se odrazím a letím, tak šťastný, jak jen jsem si přál...
víš co, to nebylo naschvál to první zapomněla sem, že sem jinak zalogovaná. hm. (bruwr-štrůdl)

Semeno
04. 12. 2005
Dát tip
mlask :o)

Semeno
03. 12. 2005
Dát tip
A chj o. T5o znamená že jsemnatolik neschopný, že mi musíš dělat nápovědu. Ale když já nevědělo kde začít, odkud hledat, a při tom na internet tak málo času,..vždyť víš,..jenžemi to hledání přišlo tak dobrodružný ... :o)) No a teď už máme v pohodě internet i doma. V pokoji. :o)) No a letos,...letos to teprve bude!!!! :o))

Semeno
01. 12. 2005
Dát tip
Mám to eště někde furt? No teď nevim o co přesně ti jde, jestli to mám na videu jak se mi to krásně nepovedlo? Ano, myslím že bych to našlo. Proč?

sem doufala, že odpovíš: ne, už sem to smazala, ale tenhle rok, jen počkej, tenhle rok to bude mazec, přijeď.. ¨ ten houslista neměl bejt v záběru zrovna v tu chvíli.. to je fakt no nic, bobule kdy budeš v praze v pátek?

máš to eště někde furt?

oleandr
26. 05. 2005
Dát tip
Myslím, že z jendoho pohledu smrt je konec v tomto těle, které je v určitém směru exluzivní, ale vidím a beru i tu druhou stranu bez těla a mimo hmotu...., měj se

Semeno
25. 05. 2005
Dát tip
Krásně jsi to vystihl. Jen ta smrt mi moc nesedí. Smrt jsi naznačil jako konečnou, a to je pro mne příliš konkrétní představa, kterou nedokáži snést. Snad dokáži ale nerado. kuji

oleandr
24. 05. 2005
Dát tip
mluvíš o krocích života, kde každý krok na rozscestí může znamenat smrt či naprosté štěstí v přímé koncentraci bytosti v přítomnosti na svůj úděl v tom konkrétním čase....

Semeno
23. 05. 2005
Dát tip
Znám kroky, které nejsou nevnímanou součástí chůze, ale každý pečlivě vytvořeným stabilním jedincem na kterém záleží.. rovnováha Tož, pojednat rovnováhu se dá nejrůzněji, .. má je však vyrovnání průměru dokonalostí, nazývanou hanlivě extrémem.

oleandr
18. 05. 2005
Dát tip
připomíná mi to, když jsem šel po sněhových dunách v poli, kde jsem se snažil držet rovnováhu, abych se půl metru nepropadl do něj, každý krok nohou byl dokonale v souladu s celým tělem, ale ne vždy se to zdařilo.....

evalota47
04. 05. 2005
Dát tip
Už nemám slov - toť nádherná fantasie - taky rozpřáhnout pomyslná křídla a letět .......................

Semeno
23. 03. 2005
Dát tip
Kladné ohlasy od publika přijímám A klaním se odvaze publika přijet, vidět a odjet Tleskám tobě! :o) sem

To predstaveni bylo skvele

turandot
13. 01. 2005
Dát tip
já vim, nebylas tam, když probíhal tvůj hlavní výstup, byl tam, houslista... přesto si to umim představit. semeno! doprdele: mám tě ráda. nejraději. nejradějovsky. povídej si se mnou. doopravdicky.

Semeno
13. 01. 2005
Dát tip
To bylo špatný. No, máš pravdu, alespoň něco. Jsem rádo. Tak moc. Jen tak. :o)

turandot
12. 01. 2005
Dát tip
sem ráda, že sem to viděla.

Semeno
03. 01. 2005
Dát tip
Ach,........... to mě mrzí. Bohužel vím co myslíš. Zajímalo by mě, jestli to vadilo i při představení. Ono, jak se to čte... vypadá to jinak, taktéž se to jiným stává..

sicco
30. 12. 2004
Dát tip
jojo chvíle krásné, ale až příliš rychle pomíjivé

Semeno
19. 12. 2004
Dát tip
Behem k orgastickému blahu. Utíkam... ze strachu i radosti, pro zachovani..

Semeno
18. 12. 2004
Dát tip
šmíral: Co znáš? Že bys dokázal být šťastný? Ovládat svou vůli? Nechce se mi ti věřit.. Jo Fouckault: Osvěžující? Potřebuju konstruktivní kritiku..co je špatně? Seš Fouckault proto žes četl Fouckaultovo kyvadlo?

Fouckault
18. 12. 2004
Dát tip
Bingo.. ale tam je Foucault a já jsem vlastně překlep :-)) ale ta kniha je bezpochyby nejlepší co jsem kdy četl.. abych se přiznal nevím co je špatně.. ta imaginace je chytlavá.. ale celkově až tak nesevřelo.. vysloveně mi vadí ta tučná pasáž.. a nechápu moc spojitost nebo nespojitost či proč je to rozseklé na prolog a dílo.. taky jsem líný číst odkazy na jiná dílka.. pokud bylo něčím inspirováno.. promiň na víc teď nemám čas.. ale budu tě sledovat .-)

Semeno
18. 12. 2004
Dát tip
neni inspirována Ta tučná pasáž,..jasný, já..no, dobře přiznám to, nechtělo jsem jí tam psát, protože je to opsaný z textu pro recitaci, ale pak jsem si řeklo..je totak, tak to tak zůstane. dělám to často, hodně je mi to vyčítáno, ale čerstvosti od sebe a svého vztahu ke každému písmenku, nedovedu odtrhnout. :o) Toužím již velmi dlouho si kyvadlo přečíst. Jenže ještě jsem se neodhodlalo si ji pořídit. Vlastně abych řeklo pravdu, začalo jsem tě číst, když jsem jednou zahlídlo tvojí přezdívku v přihlášených a tajně doufalo že se něco dozvím o kyvadlu. už dlouho jsem toužilo se tě na to zeptat. Doma mi zatím leží Ostrov včerejšího dne. Nový tolik, že mě to mrzí. :o) Nespojitost není nic složitého. Tu krátkost, která je jen paralelním dílem, jsem použilo jako zasvěcení do pocitu. I v mé hře je použito jakoby zdánlivě nesouvisející recitál před začátkem. Ve skutečnosti je to ale to jediné pravé dílo. To druhé vzniklo po paměti.

Fouckault
18. 12. 2004
Dát tip
Ostrov včerejšího dne je taky skvělý... já teď čtu Baudolino.. A pak co se týče literární teorie.. skvělá je jeho kniha Skeptikové a těšitelé.. ale.. pokud je ti fakt 15 let tak klobouk dolů!!!!!!!.. Škoda že v pondělí nemohu.. nemám to daleko a rád bych to viděl.. dej vědět až budeš mít zase nějakou akci .-)

Semeno
18. 12. 2004
Dát tip
Je mi třináct, když se srovnávám s lidmi. je mi devět když zavřu oči. a pak mi bude osmnáct, když si chci ublížit, ponížit a nebo uspořádat čtení :o)

ch_34
18. 12. 2004
Dát tip
tohle se ti, Semeno drahé, povedlo... už dlouho jsem od tebe nic nečetl.... a tohle --- je dobré. zasloužíš si tip čte se to velice dobře a má to i nějakej obsah.... třeba bych s ním nemusel souhlasit... ale jistý je, že je to dobře napsáno takže, ať žije de Sade a hrdost zas tak vážně to nemyslim... jen chci říci, že je to dobré a není to hloupé

pozorovatel
18. 12. 2004
Dát tip
jistěže znám to štěstí:)) dřív to sice bylo častější než teď, ale stále znám sportuju a po každym vydařenym tréninku jsem šťastný vůli mám nejlepší pocity asi mám z běhání:))

Semeno
18. 12. 2004
Dát tip
mmm, behani, nepise mi to hacky. nechapu, ale chyba je v pismaku co se mnou behani dela, ti snad radsi ani rikat nebudu :o) nevim, asi te moc neznam, ale z posledniho(jedineho) setkani jsem z tebe melo velmi prizemni pocit. Odpust. kanalnik: hele, smoulo ty neaktualizujes stranky nasi literarni skupiny! Ale chapu tvoje..nejpis casove a psychicke duvody..neni to skoda?.. mm Nechces se stavit? Vezmes sebou michaelu. Asi ne. byla to hloupa otazka.Myslim teda to pondeli. TOTO pondeli.

ch_34
18. 12. 2004
Dát tip
a víš, že bych opravdu rád!? jenže musim jet do Prahy, koupit tam kytaru, jít za Michaelou a naučit jí 19. století z hleista dějepravy a to znamená, že jí nemohu vzít s seou, protože má druhej den písemku... a krom toho... to nejdůležitější... ráno musíme koupit lístky pro její maminku do divadla...
stránky opravdu předělávám... je to ten důvod, proč stojej..... jenže, jelikož jsou všechny texty v html, trvá to tak dlouho... teď se to snažim předělat do php... tomu sice nerozumíš, ale věř, že pak budou úpravy a přidávání textů a nějakejch událostí hračka pro všechny... che, che... takže vylepšuju...sice pomalu, páč nemám čas... víkendy trávim ve vlaku... a taky to pořádně neumim... :-) ale učim se... učim... co? to nevim... ale snažim se

mám tě rád, Dominiko... a jsem rád, že už konečně chápu, proč pořád utíkáš... neutuchajícím během k nekonečnému orgastickému blahu!!!

pozorovatel
17. 12. 2004
Dát tip
originální a velmi dobré to štěstí a rovnováhu znám... vidíš, málem bych už na ní zapomněl dík* ještě si to přečtu

pozorovatel
17. 12. 2004
Dát tip
"Bílá pouť"? To napsal StvN, ne?

Fouckault
17. 12. 2004
Dát tip
šmarjá ty v tom lítáš :-).. místy docela osvěžující .-)**

Nicollette
17. 12. 2004
Dát tip
jakože i tady ti přeji mnohoh zdaru :-)) * * *

fungus2
17. 12. 2004
Dát tip
o)))Skvělé!!***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru