Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kouzlo Vánoc

18. 12. 2004
4
0
3527
Autor
cherubinka

Rodiče jsou konečně pryč. Jeli do města nakoupit na poslední chvíli ještě nějaký cukroví, takže se můžu přestat tvářit zbědovaně.

 Rozhodla jsem se totiž, že se letošního vánočního běsnění neúčastním, a tak trošičku simuluju. Ale řeknu vám, že to není zas tak jednoduchý předstírat chřipku. Zvlášť když si matinka vezme volno a stojí vedle postele, dokud si nezměřím teplotu. Normálně pomůže hrnek horkýho čaje, ale takhle mám co dělat, aby se rtuť vyšplhala aspoň na 37,2. No, v každým případě teď jsou pryč a já vylezu z postele a jdu se mrknout do obýváku.

 Zdobení stromku připadlo kvůli mý nemoci na tátu a jak koukám, tak se docela činil. Stromek jako z katalogu. Utrhnu si jednoho čokoládovýho andělíčka. Mňam! Chvíli se courám po bytě a najednou mě napadne, že jsem ještě letos nehledala dárky. To je taková moje soukromá vánoční tradice.

 Rodiče dárky schovávaj každej rok na stejný místo, takže jdu najisto. Snad už budou zabalený, to je pak větší legrace, hádat, co je uvnitř. Otevřu skříň a pod kupou tašek najdu dárky, bohužel ještě nezabalený. No, tak to bude těžký, předstírat letos pod stromečkem překvapení nebo radost, jestliže mi nadělí tohle. Místo očekávanýho pruhovanýho svetříku z Orsaye dostanu štípavej zelenej svetr, kterej s láskou posílá babička společně se dvěma páry stejně štípavejch rukavic – palčáků. Dál na mě čeká hrneček s krávou a nápisem NA MLÍČKO.  Konečně narazim na něco trochu přijatelnýho – knížka. Ale když kouknu na titul, můžou mě jít omejvat – Dospívám v ženu. Proboha, matinka mě chce uvádět do tajů dospívání?! Vždyť je mi sedmnáct! Znechuceně zavřu skříň a jdu si lehnout.

„Co to jako mělo znamenat?“ ozve se najednou kousek ode mě. Asi mi teď nebudete věřit, ale na pelesti postele sedí maličkej andělíček. Vypadá, jako by právě uletěl z barokního oltáře: buclatý tělíčko, kudrnatý zlatý vlásky a maličký bělounký křídla. Provrtává mě svýma modrýma kukadlama a já hned nevim, co mu říct. „Ptám se, co to jako mělo bejt? Tohle se přece nedělá! Víš, co způsobuješ tím, že hledáš dárky a pak předstíráš radost a klameš ostatní?“ rozčiluje se andílek, až mu tvářičky rudnou. „Ničíš kouzlo Vánoc. A to je odporné. A vůbec, celý tvůj postoj k Vánocům je odporný.“

Tak tohle mně vyrazilo dech. Chci mu říct něco hodně vošklivýho, ale než stačím otevřít pusu, vyšpulí na mě baculatou barokní prdelku a vyletí oknem ven. No tohle? Najednou slyším klíč v zámku. Rodiče!

„Tak jak ti je?“ zeptá se máma. Chvíli se přemáhám a pak odpovím: „Už mi je dobře, ale víš, co se mi stalo, mami? Mluvila jsem s andělem.“ Máma mi položí ruku na čelo a pak řekne: „Víš co? Běž si zase lehnout.“

 


kýbl
25. 02. 2005
Dát tip
Zajímavé čtení, zajímavé myšlenky... Ale možná až moc ulítlý.

fungus2
19. 12. 2004
Dát tip
Mě se to líbí. TIP

chicoria
19. 12. 2004
Dát tip
Hehe, miloučké, tip

Nicollette
18. 12. 2004
Dát tip
až po toho andělíčka mi přišlo jak kdybych zase četla Lanczovou.... ale pak ta pasáž s nim - je vynikající :-)))) barokní prdelka :-))) dam za ní tip *

Jeheheman
18. 12. 2004
Dát tip
:-)* můj vztah k vánocem aspoň není odporný (protože není žádný):o)

Empty
18. 12. 2004
Dát tip
nechytlo:-(

Perlino
18. 12. 2004
Dát tip
No jo no, už jsou tady zase Vánoce.Já je mám rád, ale ten mumraj kolem nich...škoda, že ti andělíček neřekl, že Vánoce vlastně ani nejsou o dárcích, ale o příjemném čase s milými lidmi, o klidu, o potěšení, lásce, společně stráveném čase...mohl bych pokračovat...pak by mě to možná zaujalo, takhle mě to fakt nevzalo...připadá mi to jako další vánoční dílko v čase Vánoc...promiň

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru