Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na hranici světla stínu

Výběr: vesuvanka, Vesly, Kid_A, dream
20. 12. 2004
18
0
6612
Autor
Tady

(Motto(r): Před několika měsíci se mi zdál sen, ve kterém jsem držel v ruce velkou skleněnou tubu plnou motýlů. Byli krásně, zářivě zbarvení. Opatrně jsem otevřel zátku a vysypal motýly na desku stolu. S hrůzou jsem viděl, že jich je mnoho mrtvých. Nebylo to předtím poznat.
Vzápětí jsem se octl v podzimním parku. Bylo chladno, záhony byly zryté a tráva už šedla.
Motýli se po parku rozlétli jako barevné body.
***

Na hranici světla stínu

na hranici mezi tím čím nejsem

u kovadliny věcí které jsou nezřetelné

které jsou nezřetelné míjejí mě

které jsou skoro černé

na kovadlině stínů ve mně

 

Slunce sedá

paprskem kovadlinu rozehřeje

na hranici světa

 

Na hranici toho co já vidím

kdy udeří mě tohle co mě hledá

kdy udeřím já spletu stín a světlo

řetízek tenký jak světlostín

 

Světlostín přetnu budu sbírat

to co mi dolů spadlo

to co spadlo od kovaného dolů

to odměna má bude

 

Jak jiskra v temném proužku

bude mi světlo zářit

ve tmavém stínu kroužku

 

Toho jež Bůh mi navlík


Witch
03. 07. 2005
Dát tip
tak už jsem tu zas, zřejmě s lepší náladu pro tohle dílo :o) a zdá se mi teď hodně dobrý, moc se mi líbí *

dadik
17. 03. 2005
Dát tip
moc fajn....t

Jannia99
13. 03. 2005
Dát tip
Pěkné, líbí se mi

Witch
13. 03. 2005
Dát tip
prolog je krásně snovej.. ten se mi líbí, zbytku jsem bohužel nejspíš neporozuměla, asi to není můj styl, nebo na to nemám zrovna tu správnou náladu.. zkusím později zatímmmm W.

Anis
12. 03. 2005
Dát tip
už bylo řečeno asi vše :) *T

Tady
12. 03. 2005
Dát tip
Anis: nikdy toho nebylo řečeno tolik, abys k tomu nemohla přidat něco vlastního. A zajímá mě, co si myslíš. Nenech se odradit :o) Don´t worry: díky za zastavení a vklad vlastních obrazů k básni. Kid_A: Děkuju Ti, že sis našel čas. drfaust: já vím, mám tu první část taky nejraději. Všem díky za zastavení a slova.

Anis
12. 03. 2005
Dát tip
Je to doopravdy moc hezký, má to hloubku a chytne za duši , tak asi tak :)

Líbí se mi. Jako ruka. která je v další a pořád navazuje, pokud se drží a neustále se víc a víc propadá. V prsty. Je prostě propletená. * "co mě hledá kdy udeřím já spletu stín a světlo ..."

Lunka
11. 02. 2005
Dát tip
...je pozoruhodná....k zamyšlení a prolog mě moc zaujal...*T

MilanH
03. 01. 2005
Dát tip
Fakt dobrý TIP

drfaust
28. 12. 2004
Dát tip
Na hranici světla stínu na hranici mezi tím čím nejsem u kovadliny věcí které jsou nezřetelné které jsou nezřetelné míjejí mě které jsou skoro černé na kovadlině stínů ve mně *

vesuvanka
24. 12. 2004
Dát tip
Slunce sedá paprskem kovadlinu rozehřeje na hranici světa Jak jiskra v temném proužku bude mi světlo zářit ve tmavém stínu kroužku Toho jež Bůh mi navlík Nádherné... zaslouží nejen TIP, ale i V

Samicka007
23. 12. 2004
Dát tip
Souhlasím s Vesly ohledně odstavců - jinak totiž básen hodně svádí k rychlému čtení a přicházení o požitek - což by byla škoda :-)

Tady
23. 12. 2004
Dát tip
Nakonec jsem rozdělil text a zbavil ho čárek. Původně byl text jednolitý - vysvětlení pro lidi, kteří přijdou později. Díky za podněty Veslymu a Samičce.

Petr_Pan
21. 12. 2004
Dát tip
Tady> Jsem rád, že se nezlobíš - většina autorů je tady na kritiku už alergická - přestává to bejt normální, říkat něco víc než hvězdičky, natož pak zabrousit k výtkám .. & - to je špatně, podle mě .. Měj se fajn, jdu na Tvoje nový dílko ( jen že jsem viděl avi .. :-))

Vesly
20. 12. 2004
Dát tip
Nádhera...potěšils! Je v to kus Skácela...taky ho mám rád...o) Tip* a mé velké dík! Celé dílko je velmi povedené! Ten název je skvělý...hned mě zaujal... Prolog mile poetický s nádechem vážnosti, smutku a radosti.... A samotná báseň má...krásné, hluboké obraty i myšlenky! Ale abych jen nechválil...škoda, že jsi báseň nerozdělil na víc částí, bylo by lehčí se orientovat v myšlenkách...Zkus nad tím popřemýšlet! Juj... P.s.- Dávám si do nejoblíbenějších tebe i dílko...o) Už se těším na tvůj další příspěvek...

Vesly
20. 12. 2004
Dát tip
Na hranici světla stínu Na hranici světla stínu na hranici mezi tím, čím nejsem u kovadliny věcí, které jsou nezřetelné které jsou nezřetelné, míjejí mě které jsou skoro černé Na kovadlině stínů ve mně slunce sedá paprskem kovadlinu rozehřeje na hranici světa na hranici toho, co já vidím Kdy udeří mě tohle, co mě hledá kdy udeřím já, spletu stín a světlo řetízek tenký jak světlostín Světlostín přetnu, budu sbírat to, co mi dolů spadlo to, co spadlo od kovaného dolů to odměna má bude Jak jiskra v temném proužku bude mi světlo zářit ve tmavém stínu kroužku toho, jež Bůh mi navlík P.s. tak to třeba cítím já...

Vesly
20. 12. 2004
Dát tip
avi pro A_Š o) A další Skácelovec do sbírky...usměf

Jinovata
20. 12. 2004
Dát tip
vítej! *

znociměsta
20. 12. 2004
Dát tip
moc blízké na hranici mezi dvěma světy, je nebezpečné tudy se jen procházet ... :) ***

Vesly
20. 12. 2004
Dát tip

***** Tahle se mi líbila asi nejvíc z těch, co jsi četl poprvé v Nuslích... je moc krásná, já se k ní ještě vrátím, teď jsem v takovém dost podivném psychickém rozpoložení... :o)

Petr_Pan
20. 12. 2004
Dát tip
Nelíbí se mi "navlík" + je zvláštní - já se přiznám, že takhle duchovní - vnitřní - poesii moc nemusím .. Nechci říct, že je špatná - ani k tomu nemám právo - jen - stala se obětí mého vkusu .. Těším se na další + .. Ten prolog je nejlepší na tom .. :-) avi> Dero, jestli tady ještě nebyl ..

Líbí se mi -navlík- duchovní vnitřní poesii mám velmi rád, takže za oběť mému vkusu rozhodně padla taky líbí se mi i stavba textu, je to asi věcí názoru, ale asi bych ho nerozděloval obrazy, které předkládáš, mne nadchly, párkrát si je ještě pročtu také si tě dám do oblíbených a budu se těšit... t.

Elyn
20. 12. 2004
Dát tip
to, co spadlo od kovaného dolů ...*

Tady
20. 12. 2004
Dát tip
Vesly: díky :o), nečekal jsem. To, jak jsi rozdělil báseň do odstavců, by mělo své oprávnění, zamyslím se nad tím. Zatím jsem se nad grafickým ztvárněním nemusel zamýšlet. Díky za obrázek.. Jinovata: díky. Budu vděčný za každou delší poznámku nebo připomínku. znociměsta: díky :o) Přitahuje mě ta hranice. Sn_vojáček: díky, že ses stavila a budu rád, když se stavíš zas. Petr_Pan: nad "navlík" už jsem se zamýšlel a bohužel nevím, jak to udělat líp. nepohnul jsem s tím. A především díky za upřímnost, za to, že napíšeš, že se ti něco nelíbí. Prosím, pokračuj v tom. Dík za slovo o prologu. Augustin_Šípek: díky. Budu rád i za konkrétnější slova o tom, co se ti líbí/nelíbí. Díky všem, že jste se tu zastavili!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru