Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úplatek za nadstandardní péči...

22. 12. 2004
1
0
2365
Autor
Montrealer

Bude-li se vám dílko zdát poněkud odněkud opsané, pak je to tím. Já jsem jen měnil některé formulace.

Úplatek za nadstandardní péči

 

U začínajícího, ale i u zkušeného anesteziologa, je takzvaná intubace - zavedení trubičky do průdušnice - obávaným manévrem během přípravy anestezie. Nejde jen o stabilizaci stavu pacientova organismu, ale především o mechanickou stránku aktu. Lékař se pohybuje laryngoskopem v dutině ústní a snaží se zavést endotracheální rourku do dýchacích cest, aby jejím prostřednictvím mohl převzít zodpovědnost za dýchání nemocného během operace.

 

Když pracovala MUDryně Vendula Nováková na II. Chirurgické klinice Všeobecné nemocnice v Praze, byla "převelena" k urologickému týmu, který vedl přísný profesor Hradec. Bylo to tedy před rokem 1976, resp. před otevřením Urologické kliniky na Karlově. Byla to teprve její třetí samostatná anestézie, a byť na vedlejším sále pracoval zkušený kolega, opustit uspaného pacienta samozřejmě nemohl ani na chvilku. Vendula Nováková měla tudíž pocity všelijaké… Ty byly ještě umocněny zjištěním, že stařence, kterou právě uložili zřízenci na operační stůl, ční z dásní evidentně postižených paradentózou dva zuby, které nemohl její tehdy těžký, masivní kovový laryngoskop minout. Proto se taky ihned s úsměvem, který stará paní opětovala, zeptala Vendula Nováková pacientky na "kvalitu" jejího chrupu. Bylo jí ale řečeno, že zuby jsou prý pevné. Z přílišného taktu a z ještě větší nezkušenosti si teprve při úvodu do anestézie ověřila, že zbytky chrupu jsou téměř bez kořenů a tedy více než uvolněné, a proto musela oba zuby na místě extrahovat kleštěmi. Začínající lékařka z toho byla nešťastná a dokonce horečně přehodnocovala svoje mladicky neuvážené rozhodnutí, že vůbec kdy šla studovat medicínu … ale operace už začala a nakonec proběhla bez komplikací. Ani při samotné anestézii nenastaly další problémy...

 

Po několika dnech rozhodování Venduly Novákové, zda a kdy půjde navštívit nemocnou, aby jí vše vysvětlila, od ní obdržela prostřednictvím sestry z urologického oddělení nečekané psaníčko:

„Paní doktorko uspávací, moc Vám děkuju za vytrhnutí těch pitomých zubů. Několik let jsem se bála jít k zubaři. Protože za 3 dny bude Mezinárodní den žen, přikládám 8 korun, prosím, kupte si fialky. Neuražte se, koupila bych Vám je sama, ale pochopitelně ještě ležím. Ještě jednou Vám moc děkuji.“

Odmítnout dr. Nováková nemohla, ale k onomu tehdy velevznešeně slavenému svátku si koupila růžičky. Mimochodem to byl jediný honorář, který kdy jako anestezioložka od pacienta obdržela.


JiKo
06. 02. 2006
Dát tip
No vida, Rath by porát něco měnil a my máme nadstandartní výkony v běžné praxi již dávno zavedeny. 2 v 1 :-)

Montrealer
24. 12. 2004
Dát tip
Tedy, pokud už tady není, dej ji sem. Jsi zde mým nejoblíbenějším prozaikem a cokoliv napíšeš... oni mi to už ohlásej, jelikož tě mám v seznamu oblíbených autorův. Happy Christmas !

Montrealer
23. 12. 2004
Dát tip
Aspoň si myslím, že ze serveru www.zdravcentra.cz Kromě informací pro pacienty a jiné odborníky jsou tam i veselé příhody medicinské. Jen je tam najít...

Montrealer
23. 12. 2004
Dát tip
Mně se nejvíc líbila formulace "Paní doktorko uspávací". Proto jsem to sem vpašoval, pro dobrou předvánoční náladu publika.

Montrealer
23. 12. 2004
Dát tip
ještě avi...

Vaud
23. 12. 2004
Dát tip
Nevím jestli je to fejeton, ale je to hezká historka. Taky mám jednu s laryngoskopem.. *

A odkudže jsi opisoval?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru