Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hranice

21. 12. 2004
8
0
5141
Autor
Kandelabr

O hranici věděl.

 

Když se ráno probouzel, ležel v posteli na boku a civěl nepřítomně do prázdna, jasně ji viděl. Představoval si chlápky v dlouhých kožených pláštích, urousaných od ranní rosy, samozřejmě s prstem na spoušti dlouhé karabiny.Slýchal i vlčáky, jak čenichají ve vysoké trávě, slýchal tlumené rozkazy jejich pánů, ostře sekané, jako dávka z kulometu.

 

Myslel na hranici, když se mechanicky oblékal, přesně zapínal knoflíky a při tom v duchu počítal strážní věže, zavazoval si tkaničky a odměřoval metry ostnatého drátu, bral za kliku a slyšel bzukot elektrického napětí.

 

Samozřejmě, že snil o tom, že ji překoná. Některé dny snil o tom, že se nepozorovaně proplíží, že využije střídání stráží, psy oklame, pákovými kleštěmi přestříhá plot, přeskočí ostnaté dráty a…Jindy snil o tom, že si opatří zbraň a chladně odpraví všechny strážné i psiska, a pak klidně, jako král projde.

Přemýšlel o všech cestách.

 

Když procházel městem uvědomoval si, jak je ta hranice uzoučká, tak směšně, jen pár krůčků.

 

Když procházel městem, uvědomoval si, že je mistrem slepých uliček, ze všech stran na něj útočily odbočky a zatáčky, viděl tisíce možností, jak svůj život směřovat. Jít o trochu rychleji a mohlo ho srazit auto, jít o dva kroky více vlevo a mohl se setkat s nejzajímavější osobou světa.

Byl mistrem míjení.

 

Ráno se probudil a hranice tam nebyla.

Posadil se na posteli a s úsměvem vychutnával nově nabyté šílenství.
jakopes
06. 10. 2005
Dát tip
smekám. tip nestačí, ale jak se tak tady pomalu rozkoukávám, vypadá to, že je to asi ta největší pocta (kromě vlastních pochvalných slov, kterých se mi ale nyní buhužel jaksi nedostává:), jakou můžu dílku složit. takže je tady. *

alina
31. 01. 2005
Dát tip
no, lehce mimoidní to je, ale je to zas jednou parádní kousek! "Jít o trochu rychleji a mohlo ho srazit auto, jít o dva kroky více vlevo a mohl se setkat s nejzajímavější osobou světa. Byl mistrem míjení..." - - - možná jsme všichni mistry v míjení!!!*

katugiro
25. 12. 2004
Dát tip
ano, ano, jistě... jenže nemůžu přijít na to, co jsi tím chtěl říct o hranici mezi čím šlo? hranice dělící od šílenství? únik kam? opravdu do jiné země, nebo do jiné reality, nebo ještě někam jinam? rád bych to věděl

Vespa
23. 12. 2004
Dát tip
To "klišoidní" bych s lehkým srdcem vynechala, zase tak strašný to neni, naopak. Po dlouhý době zase něco dobrýho, co se tady na Písmáku dá přečíst a během dvou minut to nezmizí z paměti. Předposlední odstavec je fakt dobrej.

Kytiii
23. 12. 2004
Dát tip
krátká věc... co v důsledku krátká není a dosahuje mnohem dál... takže tip

Jinny
22. 12. 2004
Dát tip
Taky mě bere možnost volby á la Lola běží o život ;)

jj, taky myslim, že by EU neměla rušit hranice :-)) klišoidní mimoidnost? Ty se snad podceňuješ schválně.*

Sunmoon
21. 12. 2004
Dát tip
"...jít o dva kroky více vlevo a mohl se setkat s nejzajímavější osobou světa." tohle zaujalo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru