Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Make Love, not War!"

28. 12. 2004
12
0
8449

Taky žerete války jako já?

Opatrně se plížíme deštivou a smrdící vietnamskou džunglí. Držím se za skupinou, nechci se dostat k tomu, až se bude střílet. Nechci střílet. Bojím se toho. Nechci zabíjet, nikdo mi nic neudělal. Nechápu to. Nevím proč bych měl někomu ubližovat! Protože mi to řekli? Nasrat… Proč jsem tady? Taky nevím. Je mi osmnáct, sakra! Teď bych měl ležet zfetovanej v Central Parku s kamarády… Přesně odsud mě vytáhli. Ostříhali mi vlasy, navlékli do zelených hader, do ruky strčili samopal. Vzali mi i jméno a udělali ze mě číslo. A řekli běž. Šel jsem, co mi zbývalo. Už jsem tu skoro půl roku, ale ještě jsem nikoho nezabil. Nechci. Když musím střílet, střílím někam nad hlavy toho „nepřítele“. Radši bych se teď válel v trávě s nějakou slečnou, ne v téhle zasrané bažině se samopalem…
Z přemýšlení mě vytrhnul ostrý zvuk výstřelu, který se mi zaříznul do uší. Pak další a ještě jeden… strhla se přestřelka. Je to nechutný! V tomhle zeleným pekle není nic vidět. Jenom kolem mě proletují trasírky z kalašnikovů… Choulím se za tlející kládou a skoro brečím. Lítostí, vztekem, strachem… Co tu kurva dělám?! Já tu nechci být! Mami, mami…
Několik desítek metrů ode mne dopadl s ohlušujícím výbuchem a oslepujícím zábleskem minometný granát. Všude kolem rány, všude smrt. Přes můj úkryt přepadává jeden z mých „spolubojovníků“. Neznám ho. Je docela zbytečné se s někým hlouběji seznamovat. Stejně ti ho zabijou… I kdybych ho znal, nepoznal bych ho. Má ustřelenou spodní čelist. Z obličeje mu cáká krev, je všude kolem. Z horní čelisti visí pár zubů. Nekřičí. Je v šoku. Vylekaný. Nechápe. Jenom z krku vypouští bubliny, asi se dusí… Jeho vykulené oči se upírají na mě. Nevím jak mu mám pomoct. „Zdravotník! Zdravotník!“ Řvu hrůzou se zajíkajícím hlasem. Oba na sebe vytřeštěně hledíme. Zní to blbě, ale asi se ho bojím… Hlavu má položenou v mém klíně. Krvácí na mě. Chce se mi zvracet. Plíží se sem voják s červeným křížem na přilbě. Kus od něj vybuchl granát. Zdravotník chvíli leží s rukama přes hlavu, pak se otřepe a blíží se k nám. Zvracím.
Jako ve snu se zvedám. Vojákova hlava se sesunula do vysoké mokré trávy. Přiskakuje k němu doktor a sklání se nad ním. Dál nic nevnímám, jenom skrčen a kličkujíc zmateně pobíhám v zoufalé snaze najít nějaký úkryt. Žádný nenacházím. Zalehávám na břicho do trávy. Mám prázdné ruce. Samopal jsem zapomněl u klády. Kolem zuří neustálé štěkání výstřelů, výkřiků rozkazů, nadávek, zoufalství a bolesti. Svist letících minometných granátů. Výbuchy, záblesky, rány… Mihne se kolem mě několik trasírek a vedle mě v zemi rostou malé krátery… nemůžu se hnout… strach mě přikoval k zemi… Slyším tlukot listů rotoru vrtulníku… Slyším řev jeho kulometu… Slyším hlas opodál dřepícího radisty žádajícího o dělostřeleckou podporu – smrtonosný déšť… Slyším svist kolem mě se míhajících kulek… Slyším své srdce a dech… Slyším ostrý náraz kulky do mého čela…
Shammann
12. 01. 2006
Dát tip
Vypadá to jako část vystřihnutá z Hair:-)

Jollo
19. 10. 2005
Dát tip
krom toho, že povídka je opět řemeslně dokonalá se v kritikách objevila zajímavá matematicko-fyzikálně-medicínská slovní úloha: Dorazí zvuk způsobený proražením lebky kulkou do mozkového centra vnímajícího zvuk dříve, než toto bude kulkou zbaveno schopnosti vnímat zvuk? Rychlost zvuku není až zas tak velká, ale vzdálenost čelo-ucho-mozek také ne.

Spirit
22. 08. 2005
Dát tip
tuhle moc dobře pamatuju ze srazu teď ji čtu když...má stejnou náladu jako ta dešťová tma za oknem Spi*

Pippilotka
22. 07. 2005
Dát tip
tip,protože je to opravdu dobře poutavě napsaný. Ale mám pocit, že už to není nic nového,přesto tipuji.Make love not war..hippies?jako já?

Rabb
17. 05. 2005
Dát tip
Během těch málo řádků jsem si stihnul okousat všechny nehty na rukou. Kdyby byla jen o kousek delší, pustil bych se i do dolních končetin. Dokonale jsem se dokázal vcítit do toho chudáka, kolem kterýho zbytečně umíralo hrozný množství přátelských i nepřátelských vojáků. Živě jsem před očima viděl, jak rožhavené patrony padají použité na zem a letící projektily vyhlubují díry do stromů, do skály, do živých těl. Líbí se mi, jsi můj oblíbený autor. T!P

Eva_S
05. 05. 2005
Dát tip
Zemřels....Tyjo, dává to dosti autentickou představu....myslím....T

Neslyšel kulku, jenom její náraz do čela

Zřejmě z AKčka :o) Prostě jenom takové to "křup" když mu prorazila lebku :o) poslední věc co uslyšíš když tě někdo střelí do hlavy možná ještě slyšel mlasknutí když mu vjela do mozku, ale pak už fakt nic :o)

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
to sem ho naučil já:-)))

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
v tom případě to máš ale vode mě :o)))))

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
A od koho to máš ty??? :-)

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
bohužel na tuhle otázku Ti nemůžu dát vtipnou odpověď

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
takže sem vyhrál??? jo! Seš dobrej Empťáku!:-)))

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
pakliže bereš jako výhru že někoho hodíš do deprese asi jo já vim že seš džoukézní já sem moc převážnělá sorry seš dobrej Empty :o))

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
Nechtěl sem tě hodit do depky:o(((( Já sem trochu nakaženej Zbrožkem, Českej Lev byl mazecózní a zvedl mi o moc náladu. Už se nemrač:-) Sem takovej schizofrenní magor, kecám, je to blbá přetvářka, ne! Sem schizofrenní magor! Kecám! Je to přetvářka! Seru na to... Chudák Zdenda, takovejch zbytečnejch kritik...

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
Sem takovej schizofrenní magor, kecám, je to blbá přetvářka, ne! Sem schizofrenní magor! Kecám! Je to přetvářka! Seru na to... teď si mě rozesmál ale fakt :o)

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
Ufff... No dalo mi to zabrat, ale sem rád že úspěch:-)

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
make love.... (toto je konec přátelé)

Empty
05. 03. 2005
Dát tip
a serme na války (dycky musim mít poslední slovo:-))

_Psyché_
05. 03. 2005
Dát tip
dneska ne :o)

_Psyché_
01. 03. 2005
Dát tip
no tak ten konec je brutální proč je necháváš všechny umírat?.... *

Díky :o)

h_a_r_r_y
09. 01. 2005
Dát tip
hustý.. tys to zažil...?t.

Empty
01. 01. 2005
Dát tip
Jojo, jako bych tam byl... Dobře napsaná***

Lúmenn
30. 12. 2004
Dát tip
Nemám ráda válku, ale přesto mě to zaujalo T

Alojs
29. 12. 2004
Dát tip
Poutave je to napsane, to jo - i proto budu tipovat - nektere myslenkove pochody hrdiny jsou vsak v mirnem rozporu s nekterymi popisy (alespon me to tak prislo, coz je dost mozna pouze ma stouravost).

Chazzy
28. 12. 2004
Dát tip
Upřímě já nejsem zrovna na tyhle hrubý svědectví z reálnýho světa, raději se směju. Ale uznávám, že kdo si na to potrpí, tomu se to bude líbit, protože je to dobře napsaný. Četl si Na západní frontě klid?

wazzup
28. 12. 2004
Dát tip
hm, tak nějak nic pro mě... nelíbilo

fungus2
28. 12. 2004
Dát tip
Dobře zpracovaná povídka na válečné téma.

Dík :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru