Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stretla som človeka...

26. 12. 2004
5
0
3780
Autor
zvedavec

Je to zároveň môj pokus o odpoveď AJ na otázku, ako to, že niekedy vo vzťahoch muž-žena môže vzniknúť ochladenie, vedúce k fyzickému nezáujmu, až odmietaniu.

Stretla som človeka...

 

 

 

Pozeral na MŇA a skúmal, aké hýbu mnou túžby, bolesti  a potreby a cítila som, ako z neho – cudzieho - žiari ku mne láska a prijatie,  vtedy neznámej. Hľadel mojím smerom, počúval, čo hovorím, zaujímal  sa, čím žijem,  aké mám trápenia, i aké radosti, myšlienky. Stál pri mne. Dal mi čas, pozornosť a tým – silu a dôstojnosť.

 

Pýtal sa, zaujímal, niekedy aj radil. Bez všetkých nárokov.  Skúšal sa pomôcť, nie dokázať, že je dobrý, dobrý radca, že vie...

 

Išlo o MŇA.

 

...

 

A stretla som iného človeka,

 

navonok hľadel na mňa rovnako, robil veci tak isto.

 

Tušila som však a cítila, že sa pokúša naplniť seba a svoje potreby, nevedome vnímala som nepatrné dôkazy o jeho vnútorných utajených MOTÍVOCH.

 

...

 

Šla som rozhodným krokom za prvým.

 

Život bol štedrý, veď stretla som takých prvých viacerých, všetci ma menili a učili.

 

Tí prví si ma ZÍSKALI.

Dávali, nečakajúc takýto výsledok, a všetko sa im - VRCHOVATO -  I ODO  MŇA - VRACALO.

 

Druhým som sa začala stále viac vzďaľovať, neskôr i vyhýbať.


Markel
29. 12. 2004
Dát tip
Souhlasím, líbilo moc - T, taky to tak vnímám a dělám. Není to o tom, zda se kolem mne něco nebo někdo točí, chápu Tvoji filozofii a je to tak dobře.

Barbar
27. 12. 2004
Dát tip
viz Anka z Vesuvu :-) BARBAR

Jeden
26. 12. 2004
Dát tip
Takže pokud se všechno netočí kolem tebe, jdeš od toho pryč? To mi nepřipadá úplně v pořádku :-) Řekni, opravdu ti vyhovuje mít vedle sebe jakýhokoliv ňoumu, kterej se alespoň trochu nesnaží uspokojit i svoje potřeby?

vesuvanka
26. 12. 2004
Dát tip
Pěkně napsané... TIP, ale zařadila bych dílko také jako úvahu... Je moc těžké projevovat někomu lásku, rozdávat se mu, myslet na něj a z nejrůznějších důvodů - třeba už někoho má nebo z důvodů malicherných (že se nelíbí zjevem, výškou atd.), se nedočkat žádného projevu lásky a dokonce ho ani nečekat. Dotyčného milovat, nemít vůbec žádnou odezvu, to musí být strašně líto, to není možné unést jen tak a smířit se s tím jako by se nic nestalo... kolik takových nešťastných lásek bylo, je a bohužel asi bude.... a kolik literárních děl na toto téma bylo napsáno... Milovat někoho bez nároku na jakoukoliv sebemenší odezvu alespoň sympatií, když už ne opětování citu, myslím dost dobře nejde....

Barbar
26. 12. 2004
Dát tip
No, chápu jak to myslíš, asi bych to napsal jinak...... Celý život světem běhám lovím krásky vnadné získat si jejich důvěru věru není snadné lísám se a stále hledám čím ji rychle získám když se mi to pak povede vesele si výskám To co dnes se stalo se mnou nikdy nepochopím v jejich krásných modrých očích najednou se topím běhám za ní jako pejsek dělám vše co mohu aby se to veršovalo snad si zlomím nohu.......... :-)))) Holt jsem BARBAR

maia
26. 12. 2004
Dát tip
Dva tipy - jeden pre zvedavca a jeden pre Barbara. :-)

zvedavec
26. 12. 2004
Dát tip
Chroustjazz + Vesuvanka - kľudne, môže to byť i úvaha. Nechce sa mi vymýšľať zaradenia, chcela som sa vyhnúť diskusiám o tom, že nie toto to nebolo. :) nevyhla som sa, ale to nevadí. Jeden: NIe, práve o tom píšem, že mi nepripadá vhodné "ísť od toho", ale pokúsiť sa dávať, zamerať sa na druhého. NIe, s "obchodným duchom", aby som získala, len preto, že mi na druhom záleží. A ťažko sa odoláva skutočnému záujmu. Myslím, že práve toto, a nie vyžadovanie je presvedčovacia metóda. Vesuvanka: Myslím, že ozaj láska je to, až keď mi ide o druhého a o to, čo potrebuje, čo ho urobí šťastným. A myslím si, že také správanie je nemôže byť odmietané až natoľko, ako píšeš: Milovat někoho bez nároku na jakoukoliv sebemenší odezvu alespoň sympatií, když už ne opětování citu, myslím dost dobře nejde... Myslím, že aspoň ten náznak sympatií vznikne určite :) Barbar: :) ale to je moja odpoveď na trochu inú otázku: ak prestávam byť zaujímavou(vým) ako sexuálny partner, čo robiť? ísť inde? dopustiť rozpad manželstva, lebo sa cítim zranená(ný)? skončiť tieto aktivity? Myslím, že riešením by mohlo byť, ak sa nevzdám, prestanem sledovať, čo sa deje mne, a sústredím sa úplne a vytrvalo (nie pokusne raz) na potešenie a potreby partnera. Ak záujem začal ochabovať, myslím, že znovu vznikne, ak partner cíti, že je najdôležitejší. Maia - vďaka :)

zvedavec
26. 12. 2004
Dát tip
ozaj, a nevedela som, ako to inak napísať, čo som chcela k tejto tak trochu háklivej téme dodať

vesuvanka
26. 12. 2004
Dát tip
zvedavec děkuji za vysvětlení

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru