Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...len o „prachy?“

27. 12. 2004
7
1
8071
Autor
zvedavec

...len o „prachy?“

 

 

„Vy už nemusíte ostať nikomu na krku...“ nesympatické, bezcitné stareny a starci znemožňujú život utrápeným pracujúcim mladým ľuďom...sledujem televíznu reklamu, mlčia cirkvi, aj keď niektoré z nich bojujú proti nákupom v nedeľu, ...a mlčí každý. V tomto svete slobody.

 

A snáď ani na krku neostanem, ak budem hľadieť ešte niekoľkokrát na túto reklamu - lebo ma porazí.

 

...

 

Patrí k vybojovaným „slobodám“, že sa vkladá  do myslenia mojich detí, že sa majú (spôsobom, na ktorom niekto zarobí) postarať o seba a zároveň!, že každý, starý, chorý, slabý,... je na obtiaž.

 

(A myslím na filmový dokument o dieťati  sledujúcom film zachytávajúci milé a láskavé správanie sa k bábke – dieťa v následnom skutočnom kontakte bábku hladilo a objímalo, ale myslím aj na agresívnu, zlostnú reakciu dieťaťa,  ktoré predtým videlo vo filme, ako bábku bili.)

 

Čakám, kedy budeme dôslední a vyslovíme nahlas, že sa na nás priživujú aj novorodenci.

 

My, čo žijeme ešte nejako dožijeme a „po nás potopa!“ – ale vlastne, nie, to nemôžeme urobiť, ...veď kto sa o NÁS (nie o tých druhých) postará, keď MY zostarneme?

 

...

 

Nejde mi do hlavy, ako som sa mohla v dobe zaznávaného komunizmu učiť o úcte k človeku, o úcte ku starým, o úcte k chorým a napríklad i  o tom, že v dopravných prostriedkoch mám uvoľniť miesto staršiemu a nemyslieť len na seba...

 

Hoci som bola štrngať kľúčami, nejde mi všeličo do hlavy.

 

 

 


1 názor

Andulka
03. 01. 2005
Dát tip
po tom, co si mi vysvetlila tu reklamu.....tak je opravdu hnusna a souhlasim.

Markel
03. 01. 2005
Dát tip
Mošramocený žebříček hodnot, reklama výše citovaná je fakt hnus. Jinak souhlasím s Barbarem a myslím ani nezašel moc daleko mimo určené téma, všechno souvisí se vším. A pokud už lidi ztratili smysl pro spravedlnost, já bych odsouhlasila zákon, který by jasně určoval péči o nezbranné, staré, děti.. Za podnětnou diskusi - T

zvedavec
02. 01. 2005
Dát tip
vďaka, že ste čítali. Andulka: VIs, nechapu....kde si vzala to, ze na duchodce se nekdo kouka, ze ziji na nas ukor. Zvedavec: chápem, že nechápeš, nevidela si reklamu. Začína pohľadom do obrazovky, kde vidíš starrcov a starenky s bezcitným, zlým pohľadom a postupne as kamera skĺzava nižšie a zisťujeme, že tie bezcitné na pohľad zlé stvorenia vlastne doslova sedia na krku, na pleciach bezradne sa tváriacich a vyčerpaných mladých ľu´doch, ktorí sa pri rôznych pracovných činnostiach vôbec nevedia sústrediť na prácu, nevládzu - napr. na porade vidíš záber vyčerpaného človeka s príživníkom starcom, komu je to úplne jedno, ako ťažko je mladému... ... Zaujímavé by bolo, kebu v priebehu futbalového zápasu niekto vyhlásil, že táto hra nemá zmysel. Treba zmeniť pravidlá. Stanoviť povedzme fiktívne bránky, bez ohľadu na dovtedajší priebeh zápasu. čo na tom, že tým jedno z družstiev stratí šancu na spravodlivý výsledok? "Je mi to žinantní říkat, ale oni se důchodci taky mnohdy nechovají vzorově. " podľa mňa je chybou rozmýšľať o skupine dôchodcov a o skupine mladých. Ani jedni, ani druhí nemôžu povedať, že by nemali medzi sebou príslušníkov, ktorí sa nechovajú vzorovo ... A ešte raz Andulka: Duchodci delali cely zivot, a na duchod si priplaceli....a maji penize, ktere jim nalezi.... Zvedavec: už som inde spomínala: moja bývalá kolegyňa - už je v dôchodku, spomínala, že toto isté bolo i za čias prvej Československej republiky, a napriek tomu, že jej otec do tohoto systému vložil veľmi veľkú časť svojho príjmu, mal jeden z najmenších dôchodkov: prišli komunisti, a nedostal z priplateného nič...no, zmenili sa pravidlá. V našej divokej spoločnosti sa menia pravidlá tiež každú chvíľu a excistuje tu nekonečné množstvo špekulantov. A čo s ľuďmi, ktorí ochorejú, ktorí nemajú prácu - nie vlastnou zásluhou? ako to, že nie sú zohľadnené sebou samým nezapríčinenené riziká života v tejto našej spoločnosti? Kto za to, že je tu toľko nezamestnaných zodpovedá? Ja? A nakoľko? Alebo tí, ktorí to tu už nie práve krátko kočírujú? A týmto smerom, ktorý nehľadí na občana, ale na vybrané skupiny občanov? Tu sa len prepúšťa a kto je prepustený a nie je mladý, nemá veľa šancí... Přeno: Kde žiješ? Zvedavec: Na Slovensku.

synáček
02. 01. 2005
Dát tip
V Japonsku je údajně péče o rodiče formulována zákonem... Jiný kraj, jiný mrav... T**

Barbar
02. 01. 2005
Dát tip
"Patrí k vybojovaným „slobodám“, že sa vkladá do myslenia mojich detí, že sa majú (spôsobom, na ktorom niekto zarobí) postarať o seba a zároveň!, že každý, starý, chorý, slabý,... je na obtiaž.... co to kečáš člověče? Kde žiješ? Naopak, co já vím, tak se dětem vždy neustále říká, aby byly ke starším ohleduplní... ! No vidíš Přenosile, špatně sleduješ co kdo říká a tak se Ti možná do vědomí v mozku ukládá jenom ten prvoplán (BUĎTE OHLEDUPLNÍ K STARŠÍM LIDEM) a poněkud Ti uniká, že celý život platíme jakési důchodové pojištění a najednou se z "posvěcených míst" ozývá, že je nutné si K TOMU platit privátní pojištění jakýmsi soukromým pojišťovnám za které nikdo neručí a které fungují na ryze komerčním principu. To, že s penězi na důchod, které platíš povinně ze zákona , si STÁT nakládá jak chce a už vůbec ne hospodárně, nikdo nemluví. To, že tyto peníze jsou užívány jako flek na díry v nehospodárném hospodářství státu, se snad už ani říkat nesmí. Že jsou sdělovací prostředky plné pochopení pro staré, nemocné a postižené je pěkné, nicméně všechna opatření našeho mocenského aparátu, která oklešťují práva nemocných, starých a postižených jsou sdělovacími prostředky označována za nevyhnutelná, šíření strachu z toho, že nebudeme mít peníze na obživu důchodců a postižených v blízké budoucnosti jsou záměrným zaséváním zášti ke starým a nemocným. Jistě dětem říkáme, že mají pouštět staré sednout v tramvaji. První, co udělá maminka po nastoupení do tramvaje je, že posadí dítě na sedadlo, aby se mu něco nestalo, aby nespadlo, aby nemusela na něj dávat pozor. Když dítě poporoste, už nedovede pochopit, proč mohlo sedět do teď a najednou by mělo stát? Nicméně naše děti mají už víc let, než Ty :-)))) ty. Holt jsem už starý BARBAR :-)))

Přeno
02. 01. 2005
Dát tip
Zvědavec - kde žiju? Stačí se podívat na můj profil. Barbar - no vidíš. A mě to zase přijde jako typický projev čecháčkovského (slováčkovského) remcání a naříkání nad tím jak je strašně špatně, bez ohledu na to, jak to ve skutečnosti je. (ano, asi s tím máš více zkušeností, ale to si ve svém mladickém egoismu můžu s přehledem dovolit ignorovat, že? ;-) "šíření strachu z toho, že nebudeme mít peníze na obživu důchodců a postižených v blízké budoucnosti jsou záměrným zaséváním zášti ke starým a nemocným." - dobře, ještě jsem ochoten překousnout to, že si myslíš, že to má ten negativní efekt, ale že by to bylo záměrné? To snad ne. Nebo myslíš, že tam někde v televizi sedí velkej zlej rohatej satan, jehož jedinou prácí je zajistit, aby v každých zprávách byla alespoň jedna zpráva, která "zasévá zášť ke starým a nemocným"? :) "špatně sleduješ co kdo říká a tak se Ti možná do vědomí v mozku ukládá jenom ten prvoplán (BUĎTE OHLEDUPLNÍ K STARŠÍM LIDEM)" - teď se sám vyvracíš.

Barbar
02. 01. 2005
Dát tip
myslíš, že tam někde v televizi sedí velkej zlej rohatej satan, jehož jedinou prácí je zajistit, aby v každých zprávách byla alespoň jedna zpráva, která "zasévá zášť... Skoro jo, jde o to, že špatný zprávy mají větší sledovanost a ta je kritériem úspěšnosti. Povedlo se za posledních patnáct let spousta dobrýho, nicméně o tom jsou zprávy jenom kusé a brzy zapomenuté. špatně sleduješ co kdo říká a tak se Ti možná do vědomí v mozku ukládá jenom ten prvoplán (BUĎTE OHLEDUPLNÍ K STARŠÍM LIDEM)" - teď se sám vyvracíš. ...myslel jsem tím, že do vědomé části se ukládají ty hlasitě propagované postoje a do podvědomí potom to ostatní, to že Tom mlátí Jerryho po hlavě a nic se neděje, to že ...... až do filmů pro dospělé. Pokud sleduješ tvorbu zákonů a jejich uplatňování je to opravdová katastrofa. Odsuzují se podvedení za podvody, okradení za krádeže a pokud to není zrovna "trhák" pro sdělovací prostředky, nikdo si toho ani nevšimne. Pokud prohlásí soudci, že by byli méně nezávislí pokud by dostali méně peněz, je to prohlášení nemorální, hloupé a cynické (kdo krade když má málo, má málo vždy). Pokud k tomu však mlčí vláda i parlament, sdělovací prostředky to přejdou málem jako jeden z úspěchů boje za práva pracujících, je to moc špatné. Mysli si, že jsem jenom "uremcanej" BARBAR, ale je mi z toho na blití. BARBAR P ro .S randu . Znám případ, kdy odsoudili před jedenácti lety člověka za krádež kterou nespáchal, následně pro to přišel o živnost, rodinu, byt, zdraví a když po víc jak deseti letech dokázal pomocí svých přátel najít pravého zloděje, napsali mu z policie, že případ odkládají, protože je starší deseti let. NIKDO se mu ani neomluvil, nikdo mu nehodlá nahradit vzniklé materiální škody a nic se neděje. Nejde tady už jenom o úctu k člověku, jde tady už popřena samotná podstata práva. Totéž je v případě většiny odsouzených za úvěrové podvody. Tito lidé byli přesvědčováni osobami s oprávněním jednat jménem peněžního ústavu od kterého byly půjčky sjednávány (a který JIM VYSVĚTLIL že budou na nákup licence tyto prostředky použity) o správnosti postupu. Přesto v rozsudcích stojí že "zatajili skutečný důvod úvěru" . Ve všech protokolech je jasně uvedeno, že byli převědčováni zástupcem peněžního ústavu o správnosti postupu a v rozsudku pak je napsáno, že ONI JEMU zatajili k čemu jim úvěr bude sloužit.

zvedavec
02. 01. 2005
Dát tip
Přemo: No, si, zdá sa, mladý, a zatiaľ sa Ti darí. Neuveríš, ale aj ja som bola mladšia - hoci občas sa cítim aj dnes ako puberťák ;) Nebuď ohľaduplný... nemysli si, že niekto žiada Tvoju ohľaduplnosť. Ja však žiadam, aby sa nevysielali reklamy, ktoré oberajú KTORÚKOĽVEK skupinu ľudí o ĽUDSKÚ DÔSTOJNOSŤ. (štve ma, ak ak sa do ponižujúcej situácie dostávajú povedzme aj mladí).

Barbar
02. 01. 2005
Dát tip
.

Přeno
02. 01. 2005
Dát tip
BARBAR - "Jde o to, že špatný zprávy mají větší sledovanost a ta je kritériem úspěšnosti. Povedlo se za posledních patnáct let spousta dobrýho, nicméně o tom jsou zprávy jenom kusé a brzy zapomenuté." - tak tak. Prostě lidi si rádi postěžujou a z toho to celý plyne. I tvůj příspěvek (viz poslední dva odstavce) i můj. "Pokud sleduješ tvorbu zákonů a jejich uplatňování je to opravdová katastrofa. Odsuzují se podvedení za podvody, okradení za krádeže a pokud to není zrovna "trhák" pro sdělovací prostředky, nikdo si toho ani nevšimne." - tak tak. Třeba já jsem si toho nevšiml. Zato jsem si všiml, že je modou řikat věci jako "odsuzují se podvedení za podvody". Nakolik je to založené na pravdě, nevím. Třeba má uremcený barbar pravdu, třeba ne. (ovšem všiml jsem si, že 90 procent tvého příspěvku postrádalo relevanci k otázce "důstojnosti starých". Ale už bych to nepitval, třeba máš pravdu) Zvedavec - "Ja však žiadam, aby sa nevysielali reklamy, ktoré oberajú KTORÚKOĽVEK skupinu ľudí o ĽUDSKÚ DÔSTOJNOSŤ." - dobře. Vzhledem k tomu, že sem tu reklamu neviděl, tak těžko můžu posoudit, ale budu ti věřit. :)

Barbar
02. 01. 2005
Dát tip
Máš pravdu. Netýkalo. :-)))))

beda
02. 01. 2005
Dát tip
Ahoj zvedavec, tak jsem si přečetl i diskusi až sem a musím říct, že to moc nepotěšilo. No, ještě nějakou chvíli to holt bude trvat. :-))) Ach jo !

Přeno
30. 12. 2004
Dát tip
"Patrí k vybojovaným „slobodám“, že sa vkladá do myslenia mojich detí, že sa majú (spôsobom, na ktorom niekto zarobí) postarať o seba a zároveň!, že každý, starý, chorý, slabý,... je na obtiaž.... co to kečáš člověče? Kde žiješ? Naopak, co já vím, tak se dětem vždy neustále říká, aby byly ke starším ohleduplní... !

Markel
29. 12. 2004
Dát tip
Je mi to žinantní říkat, ale oni se důchodci taky mnohdy nechovají vzorově. To, jak je postaráno o ty nejslabší, je vizitka každého státu. U nás, se mi zdá, to pány poslance netlačí, jen ekonomika, přes spáleniště, přes krvavé řeky, jak nás nutili zpívat komunisti, nic se nezměnilo - po nás potopa, je mi smutno, jedu v tom taky a nevím, co s tím. Snad každý ve své rodině, - T*

Paranoicus
28. 12. 2004
Dát tip
Tak trochu mi to připomnělo dvojverší o lidech, kteří "mysleli jen na sebe, a přitom na sebe úplně zapomněli."
Slávek Janoušek bylo jméno autora, myslím.

Paranoicus
28. 12. 2004
Dát tip
... a ještě
"... před šedinami povstaň a starci vzdej poctu ..."

... ale to už se tu vůbec nenosí.

Naso
28. 12. 2004
Dát tip
ja už dlho hovorím - a aj svojej trojročnej dcére - moje heslo: REKLAMA NEKLAM MA!

beda
28. 12. 2004
Dát tip
zvedavec: zrovna nedávno jsem viděl nějakou reklamu na Markíze o důchodech a taky jsem z toho měl dost. Většinou jsou ty reklamy pěkný humus a osobně jsem na tom již tak špatně, že je nejsem schopen sledovat. Měj se hezky. :-) *

Andulka
28. 12. 2004
Dát tip
Je to dobre napsana uvaha.....ale obsahove jsem zticha.....jelikoz jsem nevidela reklamu.....a ja si myslim, ze kazdy z nas ma zodpovednost si na ten duchod nasetrit.....ze to nemuzeme chtit po nasich detech ci statu... VIs, nechapu....kde si vzala to, ze na duchodce se nekdo kouka, ze ziji na nas ukor. Duchodci delali cely zivot, a na duchod si priplaceli....a maji penize, ktere jim nalezi....

vesuvanka
27. 12. 2004
Dát tip
Velmi zajímavá úvaha. Televizní reklamu neznám, ale je fakt, že všechno se čím dál tím více přepočítává na peníze - a možná i úcta ke starým a nemocným lidem. - Zaujal mě tento odstavec o úctě ke starým a nemocným, k níž jsme byli kdysi vedeni...naštěstí.... Totiž nejednou jsem si povšimla, že naši západní sousedé takto vychováváni nebyli a nejsou.. v dopravních prostředcích je musí invalidní občané s holemi často prosit o uvolnění místa pro invalidy... Není to neochota západních turistů, oni nakonec invalidu pustí sednout, ale spíše údiv... v jejich zemi toto není zvykem - když si zaplatí jízdné, mají právo sedět ... tak mi to bylo vysvětleno.... TIP

Barbar
27. 12. 2004
Dát tip
Neboj dívko, je to tady nerodíme, nemřem hlady na co děti, jsou drahý špás kdo by chtěl tři, snad žádný z nás!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru