Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Novorocni prani

30. 12. 2004
1
0
1746
Autor
qark

Prosinec 2004

Věnováno Háděti

 

Bylo, nebylo….. (všimněte si, že hned od druhého slova autor neví, kterým směrem se děj bude ubírat….), žil jeden švarný jinoch jménem Fakdys (toto jméno pochází z angličtiny… dříve dvě slova běžně používaná  během  dialogu a znamená to něco jako ….něco jako, ale však víte…), který měl zajímavý původ.

Dříve žil v Mikroměkké (občas i Mokroměkké) čtvrti, ale několikrát mu spadl celý dům vždy, když si otevřel nějaké okno, a tak se musel přestěhovat do chudší čtvrti jménem Linux, kde žil šťastně až do smrti.

Tak moment, tady jsem se jako autor drobet unáhlil. A protože vidim, že pár z vás ze samé nechutě nepostihla ještě žádná srdeční příhoda a ani nemají žádné vnitřní krvácení a ani vám nevypadávají zuby, musim pár řádků ještě přidat (uvidíme, kolik toho ještě vydržíte).

Nuže …. Jednoho dne se náš Fakdys doslechl, že v sousedním mikroknížectví jménem Spojené státy demogratické byl tamní Křovácký náčelník svrhnut ……z třetího schodu své chýše poté, co ho sesadili z trůnu proto, že nedojedl svůj brokolicový salát (??? …. OSN bohužel stojí na straně matky…..). A vlády se ujal tamní představitel armády ….. seržant Kompresor (své jméno si získal díky tomu, že svých neuvěřitelných 316 kg dokázal pohodlně vtěstnat do uniformy velikosti S).

No, ale zpátky k ději (tedy pokud tady někde nějaký je, o čemž nejspíš všichni pochybujeme, že).

Náš hrdina se rozhodl tedy politickou situaci v krajině tlustých lidí   …. ignorovat a, protože bylo po výplatě a nastával víkend, šel se projít do lesa, neb byl na sociální podpoře , kterou musel skoro celou obětovat na alimenty svých dětí (zde je menší faktografická nesrovnalost, neboť si nikdo nevzpomíná, že by kdy Fakdys přišel o panictví …… no co, on stejně ani neznal žádnou z 34 žen , se kterými měl mít …… ty děti, samozřejmě).

Nuže, abychom se trochu posunuli někam dále (ale radši se neptejte kam), vynecháme nudnou pasáž o bloudění v lese, vytí vlkodlaků, plížení masového vraha, vichřici v Tatrách, výrobě pórobetonových tvárnic  a tančení polonahých (cože ….. no, dobře , přemluvili jste mne) tak tedy úplně nahých víl, neboť našemu hrdinovi nic z toho nedošlo, neb ho trápila jeho rozvázaná tkanička hrozný ale opravdu hrozný smutek (no, smutek je jen zástěrka od autora, ale prameny hovoří o tom, že Fakdys nebyl schopen vystudovat ani katolickou školu).

Leč náhoda tomu chtěla (či spíše zlomyslnost autora), že ho cesta zavedla až do …… sousední ulice.

A tam si řekl: „Tak takhle tedy ne.“ A rozhodl se vydat do světa na zkušenou .

Sbalil si svých pár švestek a meruněk, třešní, hrušek, kiwi a protipovodňových bariér a šel do světa.

Nicméně již první kroky se ukázaly neuvěřitelně kapitalisticky těžké. Hned za svou rodnou hroudou musel překonat široširou  poušť od Lisabonu až po Quito (Quito je domorodá vesnice na 36°s.š. a 118°v.d. na Novém Zélandě). Jak tedy překonat tento nehostinný cár země?

Jednoduše. Nejprve si chtěl najmout létající koberec, ale Aladin se o svůj koberec příliš nestaral, a tak mu propadla technická. Rozhodl se tedy použít poněkud primitivnějšího způsobu a sice … velblouda. Bohužel mu ho hned někdo za druhou dunou vykouřil (toho camela pochopitelně…. Jste se ještě nevzpamatovali z těch víl, že… no, já taky ne). A proto si najal jiný živočišný prostředek a sice…. psí spřežení tažené soby. A to ho zavezlo až do Spojených států demogratických. Chtěl sice na Mt. Olympus, ale v oblasti Trójanů začlo blbnout rádio, a tak při hledání signálu skončil tam, kde si spousta lidí sní svůj americký sen ( o hubené postavě).

Nicméně páč zaparkoval svůj své psí spřežení na zákazu zastavení, a tak mu byl zabaven jeho oblíbený pes Renault. To ale neměli dělat. Renault byl Fakdysův oblíbený pes, neboť jako jediný uměl vyplňovat daňový přiznání.

A tak si pro něj šel ….. ale nevěděl kam, a tak šel tam , kde se kouřilo. No, a natrefil na úřad náčelníka toho času okupovaného naším známým K….rálíčkem Azuritem (tedy, promiňte, tisková chyba) ……Kompresorem (samozřejmě).

Jistě, teď očekáváte nelítostný souboj těch dvou, co? No, neměl jsem to tedy  v úmyslu, ale když tedy chcete.

On totiž vůbec není důvod k jakémukoliv násilí, vše mohlo proběhnout čistě byrokratickou cestou během 13 let, ale vy jste čtenáři, kteří vědí, co chtějí.

A protože to není fakt (samozřejmě, že kvůli vám), jak navázat, přejdu rovnou k boji. Tak tedy.

Oba stáli proti sobě, navzájem se měřili a odhadovali očima, ušima a …… hej, já to slyšel…..kdo řekl, že i jazykem?.....to je až v další scéně.

Takže tam stáli a měřili se, vítr převaloval po hlavní ulici uschlé houští a tučňáky (což nás ale nezajímá, protože ta řež se odehraje uvnitř náčelnického tee-pee).

Kompresor se hned na začátek vytasil se svou strašlivou zbraní…svým dechem. Fakdys kontroval samozřejmě žvýkačkami Orbit (ovšem, musíme zmínit, že musel být nasazen obzvláště velký model, kterým disponuje jen Jupiter).tak a pak byl na řadě Fakdys. Použil záludnou ale přesto konvenční zbraň  …. samozhutnitelný beton (takže autor je a)flink b)úplně mimo c)STAVAŘ). Stříkl jím tedy po Kompresorovi, ale ten zůstal ledově klidný, neboť na něj působí zhoubně pouze kamenivo frakce 4-8, kterou ale naneštěstí samozhutnitelný beton neobsahuje. Ale díky tomu vypadá trocha betonu jako kravský lejno(to jako když udělá kravička EE). A do tohoto právě Kompresor šlápl, když se chystal Fakdyse totálně zničit a když Fakdys nasazoval svoji poslední obrannou a na 100% fungující zbraň …. panický útěk. Takže když se jal Kompresor Fakdyse pronásledovat na ulici . Pro svou nevzhledně obalenou botu se stal terčem posměchu, což znemožnilo jeho další politickou kariéru i kariéru pošťáka.

Tlustí občané a jiný sociologický materiál tedy souhlasili s návratem Křováckého náčelníka jeho ženy Laury(tato žena mu kupodivu nezničila kariéru, i když má od svých chlapeckých let křeč ve tváři jako Joker v Batmanovi).

Tak tedy slyšíte, že vše skončilo tak, jak předpovídaly sázkové kanceláře.

A co se stalo s Fakdysem? Když vám to řeknu, tak vám nemam příště co napsat. Nechte se překvapit.

A jaké z toho plyne ponaučení?

Ať vás v nadcházejícím novém roce potkává zdravý rozum častěji než mě.

 

Ahoj qark


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru