Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večer

03. 01. 2005
0
0
1959
Autor
Joen_B

Večer , bylo sychravé počasí kapky deště se nepravidelně snášely na budovy ospalého města . Podzim byl v plném proudu a poslední listy opadávaly . Létajíc městskými parky vytvářely barevné listy romantickou náladu . Páry se choulily k sobě na lavičkách. Právě v tu dobu se po ulicích procházejí lidé velice zachmuření . Studený vítr ,jenž značí příchod zimy , šlehá do tváří odcizených . Světla nočních lamp prosvicujíc dlážděné ulice dopadala i do okolních krámků v malé zapadlé uličce .
V malé kavárně na rohu ,naproti niž stála již zavřená cukrárna , se setkávala rozmanitá společnost. V rohu přesně naproti vchodu ,který byl přímo na rohu ,aby lákal kolemjdoucí na návštěvu stálo malé podium na které každý večer hrál klavírista staré swingové šlágry . Každý pátek ovšem zaskočil i nějaký ten basista ,hráč na saxofon . Jazz vnášel do podzimního chmurného večera trochu optimismu ,který každý člověk v pátek po práci potřebuje. Letmé úsměvy na sebe házely mladí lidé . Staří zase vzpomínali na zlatá léta jejich mládí . U baru kmital muž v motýlku a přijímal objednávky od zákazníku na koláče a na kvalitní kávu a doptával se jich : S cukrem nebo bez , a smetanu také ? takový byl večer v malé kavárničce v malé zapadlé uličce.
Na opačné straně města stály přístavní haly ukrývající zboží z exotických zemí orientu. Námořníci potloukající se po přístavním molu zapadaly do nejbližších putyk jichž je v každém přístavu nepočítaně . Lehká děvčata nabízejí hodinu svojí lásky námořníkům jenž po několika měsících plavby neviděli ženu . Na hlavní silnici připojující přístav stála taková hospoda nabízející povyražení po měsících půstu. Hospůdka byla zastrčena ve sklepních místnostech ponurého starého domu . Po schodech se scházelo dolů směrem k výčepu ,kde žena s cigaretou v koutku čepovala místní ležák. Jekot a smích povolných děvčat zvedal náladu . Muži z přístavu se výborně bavili , po celodenní dřině jim dávala kořalka a pivo zapomenout . V hustém kouři tabákového dýmu hrály v pravém rohu směrem od schodiště muži s potetovanými pažemi karty a v dalším rohu se vášnivě hrál kulečník , jehož vítěze obletovala děvčata . Tak se trávil večer v hospodě v oprýskaném domě.
V centru města,kde po hlavním bulváru pojížděly černé limuzíny zbohatlíků , stála luxusní budova místního klubu . Každý večer se zde setkávali obchodníci z města ,aby si promluvili o nových trendech a kolik akcií koupit a prodat a zda se to vůbec vyplatí . Klubu vévodil červený koberec vytažený až na chodník kde postával muž v hotelovém úboru a otevíral dveře a uctivě zdravil : Dobrý večer pane X a oni mu na oplátku předávali nenápadně drobné jež měli v kapsách . Klub měl dvě patra dlouhý bar jež obsluhovalo 5 barmanů a okolo stolů se točily sličné číšnice . Po klubu procházel pyšně majitel podniku a kontroloval zda vše běží jak má . Na podiu vyhrával 30 členný orchestr vyhrávající hudbu do tance všem přítomným dámám a pánům z vysokých kruhů. A na stropě visel křišťálový lustr osazený stovkou svíček . z loží kde většinou seděly již menší společnosti vycházel smích bylo i slyšet objednávky na nejlepší víno z Francie či Portugalska. Ženy kouřily ze špiček cigarety a dekadentně odklepávaly o popelník . Zatímco muži s prošedivělými skráněmi si zapalovali kubánské doutníky dovážené od Vasquese. A hudba hrála dále v tom velkém společenském divadle.
Dále do centra směrem od moře stálo předměstí s malými rodinnými domky . Kolem domků byly malé zahrádky s květinami a okrasnými stromky. Deštík se snášel na záhony zavlažujíc květiny . V domku svítila světla z kuchyně a obývacího pokoje. Žárovka osvětlovala celou místnost ,zatímco malé světlo osvětlovalo pouze zaujaté obličeje tří mužů , otce a jeho dvou synů. Sledovali něco co je uvádělo v úžas, gestikulovali mluvili nahlas diskutovali nad událostmi v obrazovce. Žena sama byla v kuchyni, roztahané židle, vytažené prkno na žehlení k práci jí hrálo malé rádio s hity jejího mládí . Přinášelo jí to radost ve chvíli, kdy musela žehlit prádlo na své syny a manžela . Nedělala to ani z povinnosti ani z lásky . byla to prostě její nutnost . To ona zařizovala teplo domova a klid jenž je pro všechny tak důležitý . Její manžel donášel peníze a zajišťoval domácnost svojí tvrdou prací a ona se starala o běh domácnosti ,proto nenamítala nic proti jejich večernímu sedání u televize . Věděla že ji všichni mají rádi byla jejich jistotou a oporou ,stejně jako jí byl její muž .
Celkem vzato šťastný a poklidný večer se dál v tomto zapomenutém městě , kde k večeru nesvítila jenom jediná svíce.


Joen_B
27. 01. 2005
Dát tip
Katarina: No..díky moc, docela se to dobře poslouchá..takže díky :o)

Katerina
26. 01. 2005
Dát tip
Tuším několikagenerační román, kapitola první, začátek! Kdybych někde našla svoje sešity z dob gymplu, našla bych tam něco podobnýho a pak několik zmatených osnov. Jestli budeš psát i za 11 let, tak to bude zajímavý. :-))

jeremiasz
03. 01. 2005
Dát tip
a pointa? důvod proč bych to měl číst, co bych si z toho měl odnést?

Joen_B
03. 01. 2005
Dát tip
No..toť otázka, to musí každý poznat sám, jestli jsi to ty nepoznal, tudíž se ti to nelíbilo..to je má odpověď.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru