Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Les

30. 06. 1999
8
0
7226
Autor
Merle

Touhletou básničkou bych se s váma chtěl rozloučit. Bohužel s největší pravděpodobostí přijdu o internet, a v nejlepším případě se sem dostanu tak jednou za týden. Když už nebudu stíhat číst, nemá význam sem ani něco posílat, protože hlavní krása Písmáka pro mě spočívala ve čtení a učení se a srovnávání. Tahle básnička je první (jediná), kterou jsem napsal až po setkání s Písmákem a kde sem se snažil něco odsud zůročit. Doufám, že se mi to podařilo. Těm co se s nimi neuvidím na srazu: Čau a díky, bylo to fajn.

motto: Z lesa sem zaznívá jenom zpěv drozda...

List tančí vzduchem, nad mechovou tůní, kousek dál po proudu, si vodopád duní. Co list to příběh, co příběh to rok, co rok to k věčnosti, droboučký krok. Potok dál teče, skáče přes kamení, opírá se do skal, zuby na ně pění. Odlesky světla si, s hladinou hrají, ve větru stromy si, dál šepotají. Přes listy se prodírají, teplé slunce paprsky. Dole rozplácnou se o zem, v jiskry, kroužky, náprstky. Drsná kůra velikánů, pokroucené kořeny, majestátné stromy byly, pro klid a mír stvořeny. Po kmenech se šplhají, psího vína prstýnky. Na mělčině jiskří září, vyplavené kamínky. Na kameni ještěrka, s rozkoší se sluní. Starý vyschlý bílý jasan, v rytmu datla duní. V duchu slávy zašlých časů, mezi stíny stromů, rýsují se rozvaliny, hradu a pár domů. Vzduch ještě projasní, svým zpěvem drozd. Les mého srdce. Ardenský hvozd.
niXt
26. 03. 2001
Dát tip
Nejsem na Písmaákoj dlouho, ale píšeš skvěle, škoda!

J
02. 11. 2000
Dát tip
Líbí.

Yeziiinka
20. 10. 2000
Dát tip
Naštěstí to dobře dopadlo :) - až mi zatrnulo, když jsem viděla, kolik lidiček by tvůj odchod bolel. Tvá lesní básenka je skotačivější, než samotné sluneční paprsky na jehličí...v takových chvílích o jaké vypráví zapomínáme i my jezinky, že náš hlavní úkol v lese není němé koukání skrz orosené pavučinky, ale dobývání se do domečku na palouku...

Merle
20. 10. 2000
Dát tip
Yezz: tehdy jsem tolik nekritizoval... teď už by mě tolik lidí nepřemlouvalo.

Prokletí
10. 10. 2000
Dát tip
*Les: no tak absurdno ještě žije...za celou dobu, co jsem v Písmáku by se dal spočítat na prstech obou rukou počet mejch připojení, při kterejch nebyl na "lidech v Písmáku" napsanej Merle...ty lháři, vždyť tu trávíš veškerej můj čas!!!...škoda, v polemice o Tvém odchodu trochu zanikla debata o Tvém dílku...připadám si dík Tobě starej...jak postupuju po merle-index, připadá mi, žes od svýho "básnickýho dětství" pořádně vyrost...a rovně nahoru...narozdíl od Krytyka už cejtím Tvé střídání počtu slabik ve verši jinak...asi Merlovštěji (óóó)´...máme tě velmi rádo,,,,piš dál m.

hermit
03. 10. 2000
Dát tip
Klasika. Dobrý. Myslím jako hodně dobrý. :-)

Olí
20. 08. 2000
Dát tip
Merle, místo kritiky jsem napsala básničku Dopis s příchutí (pro Merleho). Najdeš ji pod mým jménem - doufám, že se mi podařilo vyjádřit rozdíl mezi antiperlou a řízkem. Nechtěla jsem vůbec říct, že píšeš špatně, třeba Tvá báseň o květných bojích je opravdu osvěžující antiperla - ale řízek to není. Potěší mě, když mi odpovíš - vůbec jsem zvědavá na to, co mezi písmáky svou básničkou vyvolám.

Sadaf
20. 08. 2000
Dát tip
Nelepším přítelem člověka je les. Za tuhle pravdu mi stojí se i bít.

Wolfling
21. 07. 2000
Dát tip
Nádhera. Rozhodně stojí za TIP.

Motl
18. 07. 2000
Dát tip
Ten Tvůj odchod také nějak nevyšel, koukáme po roce. ;-) Nic proti tomu nemám, jen mě to nechytá a vadí mně laciný rým abcb.

Merle
26. 04. 2000
Dát tip
Zlatovlasok: ne, počet slabik není o strojovosti, ale o melodii, a rytmu... ani to ne za každou cenu, ale pokud si tvůrce zvolí verše rytmické, měl by se toho držet... (případně nedržet schválně) proto jsem skřítka upozornil na "chyby" v počtu slabik. Poezie, která je čistě o pocitech, je jen jeden druh, a těch druhů je mnohem víc. Já se v tom pořádně nevyznám, ale tohle ještě vím. Kromě toho i melodie, nebo rytmus dokázže vyvolat pocity, o kterejch se slovům ani nesní... Klidně mě kritizuj dál, posledni dobou mi připadne, že se do mě nikomu neche rejt, a tak přicházím o tu druhou stránku názorů... díky.

Anonym
26. 04. 2000
Dát tip
Ahoj Merle,nemyslela som to tak zle, nechala som sa uniest kritikou zleho skriatka, lebo ho poznam a je to fajn clovek. Mala som sa profesionalne drzat poezie. Ale zasa trocha kritiky nezaskodi.Aby si nebol namysleny, ked Ta vsetci chvalia.Pekny den Zlatovlasok

Anonym
25. 04. 2000
Dát tip
Ahoj Merle, prave som si precitala Tvoju kritiku Zleho Skriatka, v ktorej slohe ma kolko slabik naviac... Podla mna poezia nie je o cislach, ale o pocitoch, okrem toho, presny pocet slabik niekedy vyznieva dost strojovo. To je ale kritika po vsetkych tych chvalach na Teba, co? Maj sa dobre Zlatovlasok

Merle
19. 04. 2000
Dát tip
šak už nikam neutíkám, a dokud mě nevyhoděj z práce, taky neuteču...

mike
18. 04. 2000
Dát tip
Tak k tomuhle se mám možnost vyjádřit trochu se zpožděním. Vím, samozřejmě bych se mohl přidat k zběsilým výzvám a prosbám. Řeknu jen jednu věc : Nemám rád slova typu nejlepší a nejhorší, ale pokud na Písmákovi nejsi nejlepší, tak určitě patříš do vyšších příček pomyslného žebříčku. Bez tebe by snad Písmák ani nebyl Písmákem !!! Uvědom si to člověče.

metan
11. 04. 2000
Dát tip
je mi líto že chceš zdrhnout ze světa, ale jinak bych měl výhrady vůdči rytmu...to co říkal krytyk no a nejak ty obrazy necítím vůbec silne.. z toho co tu ctu (vsude kolem) je svet docela naplnen zdrobnelinami a nikdo moc neláme obraz pres obraz:-)

Krytyk
03. 03. 2000
Dát tip
Rytmus veršů je dosti náhodný, zajímavé je, že bez nějakého pravidla jsou verše v délkách od 4 do 8 slabik?? Sudé liché počty kombinované jen se sudými?? Nechtěl bych s tebou tancovat!!:-))
Obkročmé rýmy jsou propracované a navzdory mnoha slovům, jimž říkají kritici klišé (odlesky apod.), daří se ti vtipem překvapivých point (potůček co pění...zuby cení) vytrhávat staré šedivé významy z jejich letargie.
Celková sdělnost je vynikající a báseň je přitažlivá. Přes ještěrku na kameni nejde o kýč, protože vtipné pointy a některé vysloveně originální a podařené metafory (List tančí vzduchem...Co list to příběh..."Ardenský hvozd") přesahují rámec kýče. Celá ta idylka lesa je trochu povalena posledním veršem.. Myslels´ na les v Ardenách 1944?? Já ano.
Vzhledem k tomu, že znám tvoje ostatní básně musím uznat, že jsi vybral dobře. Tato báseň patří do kategorie publikovatelných - nadprůměrných, ale vracet se k ní nebudu, na to je v ní k nalezení příliš málo nových sdělení při opakovaném čtení. Přeji ti tvoji širší obec čtenářskou, rozhodně jednou můžeš být populární básník.

Bříza
02. 03. 2000
Dát tip
Vidíš Merlíku - viděsils Zámka;-) - neboj- on neodejde! To je stará, odbytá věc ...
K básničce (když si říkáš o to přitvrzení): trvalý obdiv k bohatému dějovému vnitřnímu vidění - v tom jsi silný bez pochyb. Co mi (s odstupem, který dal práci) vadí: To, že je verš krátký, střídavý - tedy nejjednodušší možný, spolu s některými zvolenými slovy (např. "rozplácnou") sice dodává bezstarostné hravosti - až dětského výrazu, strašně to ale ubárá na hloubce a plasticitě obrazu. Není to "přírodní lyryka" jak jí chápu - spíš mi to připomíná krásné barvité říkání z dětské ilustrované knihy (za první republiky existoval takový ušlechtilejši comix - jmenovalo se to Kulihrášek - to mi to hrozně připomenulo). Shrnuto: Je to širokoúhlé, ale málo plastické.

Bříza
02. 03. 2000
Dát tip
Ježíš pardon vyděsil !!! Uff - to jsem se viděsil ;-)

zámek
01. 03. 2000
Dát tip
... drahý Merle,
nemohu jinak, než se připojit ke všem "svým" nade mnou. Tvůj prolog mě naladil do nostalgie a melancholie ... a tak jsem taky četl tvůj "les" ... náš les ... kdo ví.
.... a chci tě povzbudit příteli ... kdybys věděl, kolik z nás, kteří sem píšeme se k internetu dostane mnohdy i jednou za měsíc ... nesmíš to brát tak, že už nezastaneš tu roli, co doteď. Na tom nesejde. Všichni si tě tady cení ... včetně mě, vždyť ty jsi pro mě "hozená rukavice" ... a prosím, snad i za nás za všechny : " Kdykoli budeš moci, udělej si na nás čas ..."
Věřím, že nezmizíš ...
.. s láskou
.Zámek.

Hackman
21. 02. 2000
Dát tip
cejtil jsem les a to je moc dobry

Bibša
27. 07. 1999
Dát tip
Ty blázínku básníku, copak to jde od všech nahoře odejít? Drž se jich zuby nehty, protože to jsou lidičky ze zlata, pro které hodně znamenáš, víš?

snoopy
08. 07. 1999
Dát tip
kdybyste náhodou nevěděli, o čem vinil mluví: http://freeweb.coco.cz/smrst/vinil1.htm

Lea
07. 07. 1999
Dát tip
I když jsem ti psala míň kritik než ostatní, přesto jsem tě četla, myslím, že tu budeš chybět :-(

ViNiL
06. 07. 1999
Dát tip
Merle, tys snad cetl mou "prozu" Schazi mi! Presny! A uz jen proto neodchazej. Problemy jsou zde od toho, by se jim celilo - ne podlehalo, kapisto?

slavek
03. 07. 1999
Dát tip
merle: dovoluji se svou skromnou prosbičkou přidat k ostatním nahoře ode mě. Prosím objev se alespoň občas. Pošli občas něco. Tvá díla jsou super, alespon co mohu na základě svého skromnéhu úsudku posoudit...

Merle
01. 07. 1999
Dát tip
Lidi: Díky vám, ó díky. Ani nevíte, co tohle pro mě znamená. Mám vás všechny rád, i toho drsnýho Krytyka, nebo uštěpačnou K.K.K. (ikdyž každýho asi jinak).
Pokud to půjde, objevím se tu, ale opravdu nebudu stíhat přečíst všechny díla, a to mě mrzí. Možná, když Olda dodělá off-line čtení...
Původně tohle mělo být jen takový upozornění (jak už jste si asi všimli) že už se skoro nebudu vyjadřovat (kritikama se to nazvat nedá) k vašim dílkům. Ale skončilo to tak, že sem sám sebe dojal :-)))
Nebudu psát žádný osobní vzkazy (snad kromě Sašy - huh, mám blbej pocit, že tě vůbec neznám, a nic sem od tebe nečetl...), protože se tu ještě uvidíme. Budu bojovat až do konce.
Ještě jednou díky vám VŠEM.

Print
01. 07. 1999
Dát tip
Ty neděkuj!!!:-))) My děkujem!!! Já zvlášť, pokud si to můžu dovolit...
Hlavně se vrať!!!!! Prosím!!!!

Print
30. 06. 1999
Dát tip
Merle... Merlíku!! Neodcházej! Přijď aspoň jednou za týden!! Víš, byl jsi tady Pan Někdo! I když my dva jsme fakt byli v jiných zahradách, jak jsi mi jednou napsal, rád jsem po tý tvý pokukoval! Vyrostla a uzrála tam celá řada krásných a sladkých plodů... Děkuju ti za všechno, Merlíku!!! Věř mi, že mám za co!! Ale slib mi, že se tu aspoň čas od času objevíš!!! Prosím...!!!
S úctou, pokorou a láskou - Tvůj Print!:-)

Saša
30. 06. 1999
Dát tip
Merle, Merlíku, Sire Merle z Avalonu - neodcházej, přijď alespoň jednou za týden, chybělo by mi potěšení z tvých kritik i děl. ( I když se ti možná zdá, že jsme se právě my míjeli, není to tak docela pravda a moc bys mi tu chyběl !!) Tvoje básničky mi vždycky přinesly potěšení, uklidnění, a i když asi píšu trochu déle než ty, přeci jen mám pocit, že jsi lepší skladatel slov, myšlenek, pocitů, atd. nežli já. Zdá se mi, že co já pracně sesmolím, ty píšeš s lehkostí vrozeného talentu (na tvůj talent upozorňují i jiní - např. i Krytyk). Piš, piš básničky, piš dílka, piš kritiky, ale hlavně - piš sem, byť i jednou za týden. Zkus najít čas a vrať se k nám zas, a zas, a zas! Těším se, až zase uvidím, že jsi tu, žes nás opět obohatil svou virtuální návštěvou a i když se asi neuvidíme na srazu, budu tě tu stále čekat. Díky. díky za všechno krásné.
Přidávám i svou úctu, pokoru a lásku. Saša

Bříza
30. 06. 1999
Dát tip
Jsem tu sice krátce, ale i tak bych se chtěl připojit k všeobecnému lamentování, které teď určitě nastane, protože to co píšeš fakt stojí za přečtení. K téhle poslední básni bych chtěl připsati, že ve mě vzbudila reálný pocit, že jsem v lese - i s jeho tajemstvím a atavistickými názvuky - což je velmi příjemné. Děkuji.

Gity
30. 06. 1999
Dát tip
Merlíku, neodejdeš doopravdy, že ne?!? Chyběl bys mi, a to tak, že velmi.....jednou je víc než nikdy...

Štěpán
30. 06. 1999
Dát tip
Budeš mi chybět, Merlíku!!! I když jsem tady jen krátce, bez Tebe by to už nebyl ten starý dobrý Písmák! Zkus si to s Internetem nějak zařídit... a vrať se!!!

Dík za tu básničku! Je to moc krásný zpovídání...

B.Ezejmenij
30. 06. 1999
Dát tip
Ahoj Merliku. Zmizis mi z ICQ i ze světa ?
Neblbni - ja jsem sem chodil taky jednou za tejden a šlo to.Prosim, prosim.
Básnička na mě působila tak konečně.
Že to bzlo špatně.

snoopy
30. 06. 1999
Dát tip
na takovou díru by nebyla záplata!
asi kvůli tobě na ten sraz fakt půjdu!
rád bych něco řekl, ale svíráš mi hrdlo..
ztratil bych v tobě půdu pod nohama..
něco, čemu rozumím.. ach ne!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru