Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kroky stranou

Výběr: Print
30. 12. 2004
13
0
12370
Autor
Delahaye

 

 

Asi přežiju tuhle neděli

jako každou jinou

jen si tak mlčím na poplach

 

Zapomínám, když jsem bděl nad Sluncem

a přisvěcoval Měsíc

 

Až získaná dokonalost

v psích otáčkách

při vědomí, že každá cesta

smí mít jen jeden konec

 

I když už směňuji běh za chůzi

a snažím se zasloužit si své jizvy

s největším úsilím

ještě nad sebou nemávnout

 

stejně za všechny růže hozené do kostelů

úvěrem zaplatím

 

Ale ještě zašívám plachty

a spravuji ráhnoví

 

Myslím, že už jsem všude jednou byl

ale nebolím víc než

všemi

kroky

 

stranou

 

 

 


LaMouette
25. 03. 2006
Dát tip
tohlencto mi cipomina cosi velliho..:-) doufam tedkonc.. ze se nedotknu ni jednoho z vas.. je to mysleno samoze pozytyfne..:-)

Diana
09. 10. 2005
Dát tip
na tohle jsem moc jednoduchá. Myšlenku jsem nepochopila. Moc se mi líbí verš "jen si tak mlčím na poplach".

Evička
05. 05. 2005
Dát tip
ano, objevila jsem pro sebe dalšího "mužného" autora - dobrého básníka ***** (viz Alimra, jak si tak čtu)

Alimra
17. 02. 2005
Dát tip
ty jo, jak jsem tě mohla míjet...*

pozorovatel
30. 01. 2005
Dát tip
hezký kritiky Dobře se mi plynulo, tak se mi i líbí*

leenai
14. 01. 2005
Dát tip
:) hm... to je moc hezký oslovení, víš? :)) trochu se červenám ale to s těma plachtama mě opravdu vzalo! :) krásný spojení

Delahaye
09. 01. 2005
Dát tip
Leenai : tedy, teď už jsi na mě moc přísná .. :-) myslím, že právě proto, že se tady snažím odtrhnout od stereotypu, tak to není přijímáno kladně .. Ale já jsem do toho šel právě s tím rizikem .. Nejsem smutný Měj se krásně, světýlko .. :-)

leenai
08. 01. 2005
Dát tip
zapůsobilo na mě: Ale ještě zašívám plachty a spravuji ráhnoví jinak..., vždyť víš, nesměla bych tě číst celého od hlavy k patě... a nebuď smutný, usměj se maličko

Amanda
07. 01. 2005
Dát tip
Zvlastni necim me pritahuje...

kassiope
04. 01. 2005
Dát tip
Od "Ale...." nejsilněji, tak nějak to cítím a líbí se mi to....t*

líbí, moc, svým vlastním a zvláštním způsobem mi mluví z duše....ale zároveň je tam kus tvýho já, které mi skoro dýchá na krk..........tip*

Delahaye
01. 01. 2005
Dát tip
záhadná_prokletá : děkuju. Asi jsi vystihla přesně to, co jsem podvědomě chtěl. Cannisha : i Tobě dík a samozřejmě Krásný celý příští rok plný tak fajn lidí, jako jsi Ty .. :-)

Delahaye - to jsem ráda, že to vnímáš podobně:-) šťastnej a veselej plnej básní, básníček rýmovaček i nerýmovaček citátů a miniaturek :-)

Delahaye
01. 01. 2005
Dát tip
:-) a totéž i Tobě ... milá_záhadná_prokletá

delahaye - díky:-)**

jen si tak mlčím na poplach *

cypřiš
30. 12. 2004
Dát tip
Proboha neobešlo by se to bez těch všepřítomných růže... navíc... ještě...manon ach manon z arasa.........atd.... nepříliš původní......

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
cyp : :-)))) díky za....názor (jak jsem zdrcen z odhalení plagiátu, no to si snad ani neumíš představit ... :-) )

cypřiš
30. 12. 2004
Dát tip
ale umím cha chá:) Ps... nešlo o plagiát...ale o dost nepůvodní plagiát...Ale byl-li to jen odkaz na výše zmíněné dílo...hlubokoširoko se omlouvám:)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
:-))) Ty jsi dar z nebes. Mslím, že pojmem "nepůvodní plagiát" jsi se zapsala do análů kritických statí zlatým písmem. Myslím, že si již dál netroufám plýtvat Tvým časem, jen drobnost - pokud někomu píšeš kritiku, již mu nezasílej avízo. Je navíc a zbytečně mate. Hezký den Ti přeji.

cypřiš
30. 12. 2004
Dát tip
rád matu:)....Tobě hezký den též.

Elyn
30. 12. 2004
Dát tip
*....nějak je mi hodně blízká...

JiKo
30. 12. 2004
Dát tip
je to styl vypouštění některých slovních druhů, cesta ke zkratce, ale na zkratku jsou ty věty ještě příliš celistvé. Pak mi nevychází nic. To jen tak na první pohled ps: "Původní plagiát" ale zní eště divočeji :)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Elyn : děkuju...jsem to celej já :-) Jiko : taky dík.Je zajímavé, co jsi napsal...já to vědomě nedělal, to samo (asi směřuju ke zkratce - za chvíli skončím u začátečních písmen ... :-) ) A náhodou - "původní plagiát" je moje doména, v tom se velmi orientuju .. .-)))

JiKo
30. 12. 2004
Dát tip
JJ je to něco jako Originální kopie:-)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Viss : no...díky za názor, ale tohle mi moc nedá. Všechno už tu jednou bylo, to je přece jasné. A vědomě nikoho nevykrádám - ani stylově , ani nápady. Píšu, co mi běží hlavou ... pokaždé. V čem může být tedy teď chyba ? Zkusíš to víc rozebrat ? Díky za Tvůj čas.

Fouckault
30. 12. 2004
Dát tip
myšlenka je skvělá.. *** subjektivně mi to přijde málo poetická a trochu těžkopádná (přetížená mnohostí metafor, které nemají jednotící linku).. každopádně Písmácký nadstandard.

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Fouckault : díky. Tohle je fakt. Já ujíždím na metaforách a někdy se mi to sype pod rukama. Měl bych to víc promýšlet ... ale je fajn, že existují kritici, kteří tu slabinu umí najít a ještě pojmenovat. Ještě jednou dík. :-)

Fouckault
30. 12. 2004
Dát tip
Taky děkuji za tvé trefné kritiky u mých věcí :-)

a2a2a
30. 12. 2004
Dát tip
Milý Karle, báseň je jakýmsi zamyšlením nad tempem i smyslem životaběhu a nepostrádá pěkné obrazy,1.,5. a 6. sloka, snad i druhá, ale tam mi nějak, nevím jak to vysvětlit, ten druhý řádek krkolomnš zní, ale to je jen subjektivní a možná nesprávné, nicméně obsahově pěkné. 3., 4. sloka, tak jak je formulována, mi přijde jakoby neukončena, nikoliv obsahově, ale ty závěry slok mi zní jako formulačně kostrbaté. Taktéž poslední sloka v dobré snaze neokecávat je jakoby zkosena. Nabízíš ve své básni sebereflexi, sympatickou sebereflexi, ale báseň nezní plynule, budí dojem, že je víc sebebičující, než odpovídá uritě tvé realitě ( myslím si to ), tak i realitě obecné při zvážení rovnice - co chceme a co můžeme. Typ bych mohl a měl dát za "životní postoj", kterému v tvém případě věřím, ovšem natolik, že by jsi to neocenil.

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Jirko, tak dneska dostávám teda do těla. :-) Ale to je dobře. Krkolomně znějící ... ano, může to tak působit . Jen, Jirko, s tím "odpovídáním realitě". Já sice samozřejmě píšu svá dílka sám a z hlavy, ale realitě odpovídají málokdy a jen velmi vzdáleně. Já jsem šťastný a veselý konzervativní týpek....rozervanýho jen občas markýruju ... .-)) Díky za kritiku.

a2a2a
30. 12. 2004
Dát tip
Karle, já o tobě nepochybuji, myslel jsem to dobře, protože jsem přesvědčen, že jak ty, tak i veliká většina nás všech vcelku poctivě usilujeme o slušný život. Ta báseň je obsahově v pořádku, to sebebičování jako výtka je jen už filosofizující polemika bez nároku na pravdu. Jen to znění je jiné, než jsem byl u tebe zvyklý.

a2a2a
30. 12. 2004
Dát tip
Třeba ve sloce: I když už směňuji běh za chůzi a snažím se zasloužit si své jizvy s největším úsilím ještě nad sebou nemávnout byla jen přehozena větta : I když už směňuji běh za chůzi a snažím se s největším úsilím zasloužit si své jizvy ještě chci nad sebou nemávnout tak by to pro mne bylo plynulejší. To jen, abych osvětlil, o co mi šlo.

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Jirko, to bude tím, že se pokouším psát taky něco jinýho, než pořád o ženskejch ... .-)) Drž mi palce, jednou se mi to určitě povede ...

Elyn
30. 12. 2004
Dát tip
já nevím, ale pro mě to má smysl právě takhle.. nepřijde mi třeba tady: I když už směňuji běh za chůzi a snažím se zasloužit si své jizvy s největším úsilím ještě nad sebou nemávnout těžkopádný slovosled... beru to jako zámě autora a nutí mě to hledat v tom další a další věci... třeba tady si vztahuju verš "s největším úsilím" - jak k verši předchozímu, tak k následujícímu. Kdyby to bylo přehozené, tak to prostě vztáhnout nejde.. asi tak..

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
El...to je přesné. Já už to několikrát použil : vztáhnout jeden řádek jak k předchozímu , tak následujícímu textu ... prostě se mi to líbí ... :-)

Elyn
30. 12. 2004
Dát tip
mně se to taky líbí, jen se to nesmí přehnat.. ale.. pro mě je to známka toho, že tohle všechno není jen myšlenka, jak rychle prolítávala hlavou, ale že je v tom něco víc.. hraní si se slovy, významy... že člověk ví, alespoň z padesáti procent, co píše..:) Ono se tam toho totiž vždycky najde víc, než si myslíme, proto mluvím jen o padesáti procentech..;)

Print
30. 12. 2004
Dát tip
Myslím si, že jsou to kroky správným směrem, rozhodně mě nemíjejí:-)*

Markel
30. 12. 2004
Dát tip
Je mi to blízké - T

Craerassy
30. 12. 2004
Dát tip
k té první sloce...asi přežiju tuhle neděli jako každou jinou...necítím v ní nic rytmického...neoponuj, nejsem blbá, vidím, že to není rýmovaný...ale chci tím jen říci, že mě nenakopla...jen konstatování, nic víc... jen si tak mlčím na poplach...no jo, ale tady mě dostáváš, protože se vracíš na začátek a nutíš mě přečíst si tu první větu znovu a probrat se jí...konstatování měníš na cesty.. Zapomínám, když jsem bděl nad Sluncem a přisvěcoval Měsíc...upřímně...nelíbí...cítím v ní touhu zalíbit se, podsunout něco vyumělkovanýho místo přiznání skutečných pocitů.. třetí...psí otáčky a cesta...kruhy...tak nějak to cítím...nádherně poskládaný pocity... I když už směňuji běh za chůzi a snažím se zasloužit si své jizvy s největším úsilím ještě nad sebou nemávnout ..směňuješ často...to mi vadí..opakuješ se a navíc...ty jizvy...znám...povím Ti soukr. i odkud.. další...růže a úvěry...jo...úvěrem...líbí se mi, že si to můžu vyložit jakkoli...půjčka...taky si to můžu otočit a dát si tam uvěřit...klidně se vzpírej, stejně si to vyložím po svém:-) plachty a ráhnoví...pro mě nejkouzelnější část týhle věcičky..nejdou prochozené cesty, nevzdáváš se...pro mě je to něco jako obraz naděje.. a ten konec...Ty znáš můj názor...přesto...zřejmě to tak na mě působilo oddělením posledního slova...mýlila jsem se..je to Tvoje..a vím, že v té poslední sloce bolíš málo..nescházíš z cest.. tyyy jooo...hele, klidně řekni, že jsem napsala blábol, ale tipa za snahu mi neupřeš:-))) jo a zapomněla jsem říci, že tip ode mě máš, protože jsi mě donutil přemýšlet a nakonec..líbí se mi tu:-)

Craerassy
30. 12. 2004
Dát tip
nejdou prochozené cesty...nejednou tam má být..:-)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Crae : tak teď se snažím jen zavřít ústa .... a pak, že už mě nemáš čím překvapit :-) děkuju (a Ty víš, že ne za Tip)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Takže : jen malinké doplnění. Vcelku souhlas, přesné postřehy. To Slunce a Měsíc : měl to být záměrně přestřelený a napěchovaný obraz nereálných tužeb a snah nedospělého (?) ducha, který časem moudří (?) A navíc....spojení "bdít nad Sluncem" v sobě nosím od Svojšického Letorostu v červnu t.r. - zaznělo tam v 1 písničce....v nepravidelných intervalech se mi pak vracelo a já si říkal, že se toho musím zbavit použitím... no ale cítím, že je to tak přestřelené, až to odpuzuje ... :-/ směňování ....jo, jo ... máš recht ... nechutný materialista jsem .. :-( ale copak Ty mi dáš (něco) zadarmo ? :-))) Máš ode mě velkého Tipa za snahu !

Craerassy
30. 12. 2004
Dát tip
jupííí...tipa mám?? skvělý!!! budu Ti psát častěji:-))) ne..to směňování by mi nevadilo, kdybys je nepoužil už potřetí (tuším) zadarmo? ale joo...dám Ti zadarmo...hele a stačilo by něco, co si neodneseš?:-)

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
Mno...dá se poctivost vodnýst ???? :-))) (ale nepřijdu s ní, jestli Tě to napadlo .. :-))) )

Craerassy
30. 12. 2004
Dát tip
De...to bys taky přišel s křížkem po funuse:-)))

Delahaye
30. 12. 2004
Dát tip
já tušil, že to k Tobě včas nestihnu ! Asi tak o půl století, co ? :-)))

Craerassy
30. 12. 2004
Dát tip
feš fynem fmrti!!!

dadik
30. 12. 2004
Dát tip
moc se mi líbí...t

a2a2a
30. 12. 2004
Dát tip
Karle, jinému bych tip dal, tobě ne, protože umíš víc. K tomu, co jsem ti vytýkal a Elyn naopak ocenila. Je to věc názoru. Elyn má pravdu, já zřejmě taky. Prostě takovéto úsporné vyjadřování obrazů mi přijde neplynulé, nepoetické a mimo Písmáka se s tím nesetkávám, ale málo čtu. A ještě dnes odpoledne jsem přemýšlel, aniž jsem četl tvou odpověď, a napadlo mne, že na podobnou rekapitulaci nejsme zralí a je to prostě znát. A jinak si svými reakcemi potvrdil, proč si tě cením a proč ti budu muset odpustit, až mne zase setřeš ty.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru