Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

5x2

16. 01. 2005
0
0
2551
Autor
drfaust

5x2 Francois Ozon

5x2

François Ozon

Francie, 2003

 

 

 

 

 

Od chvíle, kdy jsem viděl Ozonu film Kapky deště na rozpálených kamenech (oceněný Cesarem, na MFF v Berlíně a New Yorku – 1999, 2000), stále čekám, že se Françoisovi Ozonovi podaří tento můj divácký zážitek nějak vyrovnat. Čekal jsem to na jaře 2004 od filmu Bazén, čekal jsem to v lednu 2005 i od filmu 5x2. Musím přiznat, že jsem se nedočkal. Tento, v současné době jeden z nejpopulárnějších francouzských režisérů, si v roce 1999 nasadil laťku tak vysoko, že se mu ji zřejmě na dlouhou dobu nepodaří překonat.

            Film 5x2 je retrospektivním vyprávěním zobrazujícím osud manželského páru od jejich rozvodu až po seznámení. Vystihuje základní momenty dlouhodobého partnerského soužití tak, jak je všichni známe. Gilles a Marion, hlavní hrdinové, překonávají všechny překážky, které jim do cesty k vyváženému soužití staví lidské vášně a pudy. Z úhlu pohledu diváka nezbývá než konstatovat – metajazykem poezie –, že film je umný; bohužel pouze umný. Zřejmě i právě pro ono tolik lidské jsem odcházel z kina s pocitem, že toto znám, chápu ale nic víc. Pravda, vzhledem k umnosti ani nic míň. Přesto se domnívám, že Ozón má na víc jak v oblasti scénáře, tak v oblasti scény (to, co by se, podle mne, dalo filmu skutečně vytknout, je výběr hudby – jako bych měl místy pocit, že jde o vtip, ale tenhle autorský záměr mi nebyl čitelný, a tak jsem měl místy pocit jisté nepatřičnosti).

            Přesto, film stojí za vidění, avšak divák nemůže jít do kina s očekáváním, že se Ozonovi podaří navázat na jeho největší úspěchy, popřípadě, že se mu podaří navázat na úspěchy francouzské kinematografie devadesátých let, jaké představovaly filmy typu: Noci šelem či třeba Mina Tannenbaum.    

 

 

***/*****


AudreyR
17. 01. 2005
Dát tip
Nu, mě ten film taky "zklamal". A s tou hudbou jsem to viděla velmi podobně, ona sama o sobě nebyla špatná, jen k tomu tak nějak nepasovala... Díky, ráda jsem si přečetla jiný názor, my o tom teď pořád ve dvou horlivě diskutujeme;-)

drfaust
17. 01. 2005
Dát tip
já jsem rád, že nejsem jedinej komu se Ozon líbí...


drfaust
16. 01. 2005
Dát tip
ten link mi odkazuje s nějakou chybou..:( takže: http://www.pismak.cz/dilo.php?num=90159

pozorovatel
16. 01. 2005
Dát tip
jsem ani jeden z těch filmů neviděl, ale možná to změnim "Film 5x2 je retrospektivním vyprávěním zobrazujícím osud manželského páru od jejich rozvodu až po seznámení. Vystihuje základní momenty dlouhodobého partnerského soužití tak, jak je všichni známe." - neříkali to samý v televizi? Mám pocit jako bych to už slyšel na ČT1 po tv novinách

drfaust
16. 01. 2005
Dát tip
:))

gabio
16. 01. 2005
Dát tip
zkusím aspoň něco z toho zkouknout

Vesly
16. 01. 2005
Dát tip
Dík za tip na "doufám" dobrou podívanou...:) ...usměf...

pozorovatel
16. 01. 2005
Dát tip
proč se mi směješ? fňuk

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru