Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kartuziáni se modlí

16. 01. 2005
10
2
9666
Autor
supizmus

Byla noc. Všude se rozprostíralo ticho a vládl neobyčejný pokoj. Dovnitř kostela pronikalo slabé světlo. Fr. Jošt rozžehnul svíce a do ticha a lehkého náznaku světla se začala rozléhat slova "Deus in adiutorium meum intende, Domine ad adiuvandum me festina" a začala se naše noční modlitba. Mám rád naše noční modlitby, neboť nás spojují se světem, jehož jsme se zřekli z lásky k Bohu, a v tuto noční dobu, když spí, tak se za něj u Boha modlíme. Na závěr jsme dostali požehnání od P. Štěpána, převora, fr. Jošt sfoukl svíce a znovu se rozlila tma a ticho. Zůstal jsem spolu s fr. Martinem v kostele a v duchu jsme stále přebývali v modlitbě. Je krásné vědět, že jediná slova, která za den svými ústy vyřkneme, budou slova modliteb. Vracím se do cely opět dočerpat spánkem síly, bratr Martin se ještě modlí. Snad naše modlitba světu pomůže.

 

sepsáno na žádost pokračování kartuziánských příběhů


2 názory

/Markéta/
29. 09. 2008
Dát tip
Vskutku krásné a Bohu jistě milé.

NePoe_ta
13. 04. 2008
Dát tip
Co to jen za bytí: nepromluvit jiného slova, než slova modlidby ..., dohání v přemýšlení do koutka úst úsměv. -t-

supizmus
17. 01. 2006
Dát tip
tak to se omlouvám

reka
14. 01. 2006
Dát tip
hm. povidka to neni. ani kratululinka povidecka ne. jenom takovy jeden obraz. ktery me nijak nezaujal.

Afranat
11. 10. 2005
Dát tip
Máš pravdu, Suíku, jako obvykle, promiň...

Afranat
10. 10. 2005
Dát tip
Promiň, co jsou ta latinská slova, kterými se tady oháníš? Má víra stojí na jiných věcech než na slovech...

supizmus
10. 10. 2005
Dát tip
tak mládenci. tady se jeden raduje že mu někdo komentuje slova a mezitím se tady pár puberťáků hádá. takže alou ven a založte si hádací dílo Afralaking a tam se pro mne za mne třeba zabijte (:

supizmus
10. 10. 2005
Dát tip
tak mládenci. tady se jeden raduje že mu někdo komentuje slova a mezitím se tady pár puberťáků hádá. takže alou ven a založte si hádací dílo Afralaking a tam se pro mne za mne třeba zabijte (:

kokolaking
09. 10. 2005
Dát tip
Ex Deo nascimur, in Jesu mortimur, per spiritum sanctum reviviscimus

kokolaking
09. 10. 2005
Dát tip
ale fuj! za****ý připojení. Takhle: tys asi nečet žádnou mojí práci, viď křesťánku. Jakže to říkáte? Ex recto puerorum nascimur...

Afranat
06. 10. 2005
Dát tip
Přeji tiTranskribovanyKokolakingu krásný den!!! Vidět v křesťanství toho krásného ducha, ten pokoj, mír, lásku a vlídnost, to je dar. Kdo ten dar nemá, má názor jako Ty a je to obrovská škoda. Škoda hlavně proto, že si onen človíček nedokázal upřímně říci, že by chtěl znát tu krásu a moc onoho vyznání, kdyby to se vší upřímností udělal, dostal by ji. Ale on se bojí, omezit se a radši to ze strachu odsoudí. Máš strach, proto se neposmíváš!!! :-) Pkoj Tobě

bůže, to je řečí kvůli takému pšóku. Enem néchapem kdě tó sebrálo tolko tajpů. Volóďa by měl radóst. ------------ tákec jéděn pó druhé. 1. Mon le plus admiré revolucionár je Marát. Vždy, když slyším, že "Pro spásu republiky je třeba setnout sto tisíc hlav" zahřeje mě u srdce takový pocit blízkosti a vzájemnosti, jaký by člověk pociťoval snad jen v lůně matičky církve;) (K. otázka: jaká je běžná teplota a pH lůna církve?) 2. Nikdy jsem nepochopil, proč si tu stát církve vydržuje (vč. sóvisejůcech próblemó comme restituce) 3. jak se vůbec může věřící katolík snížit k prohlášení, že jsou to "bajky, alegorie", přičemž nejdůležitějším kapitolám pentateuchu přičítá jen jakýsi mlhavý symbolický výnam, aby mohl první kapitoly Genese shrnout do prohlášení "smyslem je, že stvoření je dobré". Církev upadá; místo toho, aby budila strach a hrůzu, což je přeci jen důstojnější, budí nyní tak akorát posměch. 4. abých tů nebýl zá nudnégo: Víte, ako sa rozmnožují praví a skuteční křesťané? Neposkvrněným početím - proto jich bylo tak málo.

Havranka5
27. 09. 2005
Dát tip
...že všechno stvoření je dobré a člověk je jeho vrcholem... a co takhle boží stvoření zvané pravé neštovice? ...Skrze ně nám Trojbůh pravděpodobně ukazují, že krása není ta tělesná... a my se rouháme boží vůli pohansko kacířským očkováním... na ramenou neseme značku Satanovu... fuj!

Smetiprach
27. 09. 2005
Dát tip
To takhle leží Job na smetišti, samej vřed a bolák, obrací oči k nebi, modlí se a mumlá: bože, proč, za co??? A pojednou shůry zazní mocný hlas: ani ti nevim Job, prostě mě nějak sereš... Tolik k nekonečné dobrotivosti...

supizmus
20. 07. 2005
Dát tip
pro studium Bible je zapotřebí aspoň trošičku znát jazyky, abychom mohli číst z originálu, potom znát trochu religionistiku a židovské obyčeje a jejich symboliku a v neposlední řadě historický kontext. Neřku-li že většina z biblických textů (hlavně SZ) jsou alegorie, bajky a vůbec jsou to vlastně vymyšlená vyprávění, kde jde v prvé řadě o symbolický význam, např. stvoření zcela jistě neproběhlo tak, jak je to v Bibli. Tam jsou nejdůležitější věci ty, že všechno stvoření je dobré a člověk je jeho vrcholem. Víra je samozřejmě věcí každého člověka proto nebudu dále pokračovat. 4. kapitola Tvé povídky je zajímavá a napínavá. Baví mě číst jiné názory a zamýšlet se nad nimi. V září jedu na měsíc do Francie do kláštera, tak snad dopadnu lépe než ta děvčata (:

Havranka5
20. 07. 2005
Dát tip
Do Francie? Tak to ode mne pozdravuj občany Marata, Robespierra a taky Fouchého, pojedeš-li přes Lyon :-) Díky za přečtení mých teologických úletů. Obsáhlejší a ostřejší kritiku od studenta teologie bych docela uvítala.

Mrakula
20. 07. 2005
Dát tip
Eé? Toto sedm tipů? Že mikropovídka? Jako samostatný text teda nevim nevim... Anebo jinak: Příště zkusim ke své povídce přilepit dovětek jen tak mimochodem, že On existuje, třeba to tu zvýší tipovanost :-)))))))))))))))) Havranka: chudáček zagráglovaný Marat, rodák z Arrasu Robespierre a taky Fouché ,,lyonský kat", který zanechal na jednom hřbitově mému oku nepříliš lahodící nápis - SMRT JE VĚČNÝ SPÁNEK - moji oblíbenci, hlavně Maxík (kolega právník), dokonce kvůli nim plánuji i osvojit si znalost jazyka francouzského, bych mohla jejich osudy lépe vstřebat. Chválím za jejich zmínku! (A ještě mi tu chybí Talleyrand - biskup:-)

Havranka5
19. 07. 2005
Dát tip
....Zůstal jsem spolu s fr. Martinem v kostele. Vytáhli jsme bibli. Rozevřela se nám náhodou na knize Soudců. Znamení ? Poselství? Jistě Boží přikázání ! fr. Jošt začal předčítat: 21,11 Toto je úkol, který máte splnit: Vyhubíte jako klaté všechny mužského pohlaví i každou ženu, která poznala muže a obcovala s ním." 21,12 Mezi obyvateli Jábeše v Gileádu se našlo čtyři sta dívek, panen, které dosud muže nepoznaly a s mužem neobcovaly. Přivedli je do tábora v Šílu, jež je v kenaanské zemi. 21,14 Tak se toho času Benjamín vrátil. Dali jim ženy, které ponechali naživu z žen z Jábeše v Gileádu, ale nebylo jich pro ně dost. 21,19 Pak řekli: "Hle, rok co rok bývá Hospodinova slavnost v Šílu, které je severně od Bét-elu, východně od silnice vystupující z Bét-elu do Šekemu a jižně od Lebóny." 21,20 Benjamínovcům přikázali: "Skryjte se ve vinicích jako zálohy. 21,21 Jak uvidíte, že šíloské dcery vycházejí v průvodu k tanečním rejům, vyrazte z vinic a uchvaťte si každý ženu ze šíloských dcer. Pak odejděte do benjamínské země. 21,22 Kdyby přišli jejich otcové nebo bratři a chtěli před námi vést spor, řekneme jim: Smilujte se nad nimi kvůli nám. Nevzali jsme v boji ženu pro každého. Vy jste jim je přece nedali, abyste se teď provinili." 21,23 Benjamínovci to tak udělali a unesli si ženy podle svého počtu z tančících dívek, které uloupili. Pak odešli a vrátili se do svého dědictví, vystavěli města a usadili se v nich. (nepřipomíná vám to únos Sabinek z římské mytologie?) O týden později před klášterem zaparkovaly dva černé mercedesy SL 600 TDI. Na dveřích měly vymalovány erby Vatikánu a Kongregace pro nauku víry.

pozorovatel
21. 06. 2005
Dát tip
*

Janajka
09. 02. 2005
Dát tip
Jé, to je fajn, žes u mě zanechal kritiku, alespoň jsem se o tobě dozvěděla... z povídky dýchá krásná duchovní atmosféra...

supizmus
18. 01. 2005
Dát tip
Bože pospěš mi na pomoc, slyš naše volání

vesuvanka
18. 01. 2005
Dát tip
Zaujala mě moc krásnou myšlenkou... a pěkně jsi vyjádřil i celkovou atmosféru... TIP a jdu si přečíst další Tvá dílka

Afranat
17. 01. 2005
Dát tip
Vnášíš sem duchovno a to je dobře. Chtěl bych umět latinu, jistě je to moc pěkná motlitba támhle nahoře :-) Tip

Folavril
16. 01. 2005
Dát tip
Jsi věřící? Or... It just must have been misundazztood..

supizmus
16. 01. 2005
Dát tip
člověče, to bys neřek, alejsem věřící (:

GretkaN
16. 01. 2005
Dát tip
kéž by to tak šlo...co ta slova vyřčená v duchu?vždycky tam je ještě něco...ale každopádně T

bohus
16. 01. 2005
Dát tip
držím palce...

slonovina2
16. 01. 2005
Dát tip
velice dobré..poutavé a aktuální......jen někde a,a....v,v....super tip (jsem rád, že se nědo dokáže ještě vcítit do tak vzdálené reality....sám jsem nedávno přemýšlel o nutnosti celibátu pro kněží....stavba církve (v dnešní situaci) se nesmí rozkládat na písková zrnka unášená větrem doby. tip, tip, tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru