Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezdomovec

04. 07. 1999
0
0
2267
Autor
slavek

Nasedám do trmvaje. Odjíždím z konečné a jsem tam sám. Sedím si v druhém voze a přemýšlím o zbytečných věcech. Tramvaj se zastaví na další stanici. Dveře se otevíraji. Nastupuje stařeček. Pomalým stařeckým krokem dojde na sedadlo blízko k tomu mému. Stará moudrá očička sledují živě okolí. Na chvilku se setkají s těmi mými. Mohu v nich číst. Je tam vidět vzpomínky na mnoho a mnoho dob. Vzpomínka na druhou světovou válku, ve které mu zabili jediného syna. Vzpomínka na padesátá léta. Jas strašný strach měl o svoji dceru, když o ní týden neslyšel a od které pak dostal dopis ze Spojených států. Na výslechy na Bezpečnosti, které následovaly. Vz¨pomínka na den, kdy se s ním manželka nechala rozvést. To už bylo v šedesátých letech. Od té doby byl sám. Měl jen psa. Benyho si opatřil v roce 1972. měl ho až do roku 1985, kdy ho musel nechat utratit, protože měl příliš nemocné kyčle a on už nesnesl pohled do těch věrných, trpících očí. Nakonec jej jakýsi příbuzný vyštval v roce 1990 z bytu. No a od té doby byl bezdomovec. Veškerý svůj majetek si nosil s sebou. Jednu deku, ručník... Jedno oblečení. Po nikom nic nechtěl. Nikoho neobtěžoval. Prostě žil.... Bože - přál si - hlavně ať to netrvá dlouho...
slavek
31. 07. 1999
Dát tip
...nebo nedej Bože s nimí dýchat stejný vzduch.

snoopy
06. 07. 1999
Dát tip
milý břízo, sepsul? (snad že jsem pes)..tak jsem to ale nemyslel, nevím proč to tak bereš.. já s tebou naopak souhlasil.. rádia se tímto směrem zřejmě přímo specializují.. ať se tedy omlouvají ona, ne však ty! nemáš za co.
taky soulasím se slávkem.. bezdomovectví označuje spoustu rozdílných věcí, je to výraz/špinavej pytel na ty, na který se někdo nechce koukat, natož kolem nich jen projít..

Bříza
05. 07. 1999
Dát tip
Vzpomínám si, jak o "novém" zjevu bezdomovectví vyjadřovala "myšlenkotvorná" media (dokud mu ještě věnovala pozornost). Potom mě Snoopy sepsuje za to, že jsem v jednom dílku napsal, že jsou v rádiu "sračky" (znovu se všem omlouvám...). Slávku - moc jsi mě potěšil - děkuju.

Rivka
04. 07. 1999
Dát tip
Jenže život není to, co chceme, ale to, co máme...
Je to krátké, ale výstižné. Tichá "bomba". Vzhledem k tomu, co máme za rok...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru