Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moj Drug Pelis

Výběr:
19. 01. 2005
56
17
14081
Autor
Vaud

Kamarádím se s kdekým. Od pomocných dělníků po univerzitní profesory. Když to na mě přijde, tak jsem kámoš s celým světem. Takhle udržuji přátelství i s několika bankéři.  Občas zajdeme na tenis nebo debatujeme o víně. Přitom je to blbost. Jediná banka, která má o nás lékaře vážnější zájem, je spermatická banka v Černožicích nad Labem. A bankéři? Ti se druží jen proto, kdyby náhle při spatření své výplaty upadli do bankómatu. Doktor po ruce se vždycky hodí. Lékařovi přátelé se promění časem v pacienty a tak jedinými nezjištnými přáteli jsou zdravotníci.

 

         S jedním takovým felčarem se kamarádím už od osmé třídy základní školy. Tehdy pochopitelně ještě nebyl lékař, ale již vykazoval některé příznaky postižení medicínou. David chtěl být odmalička  chirurgem. Poprvé se jeho choutky projevily, když jejich pes potrhal sousedovic slepice. Malý David  mrtvé kury zašil  a naházel  zpátky přes plot. Ne, že by si nikdo ničeho nevšimnul…. 

 

         Zažili jsme toho už hodně. Seděli jsme spolu v jedné lavici na gymplu. Pak jsem spolu i studovali ve stejném kruhu medicínu a nakonec jsme skončili  ve stejném špitále. Trochu se teď stydím - tolik let přátelství a naposledy jsem o něm psal v prváku na gymplu. Byla to písemná práce z Ruštiny  na téma Moj Drug. Od té doby ani řádku.

 

         Davidovi jsme na gymplu říkali Pelis, což je zkomolenina jeho příjmení. Už tenkrát jsem měl s touhle přezdívkou  problémy.  Chemikářka mi dokonce chtěla dát poznámku, protože mě slyšela, jak křičím na ulici slovo „penis“, zatímco já jsem hledal ztraceného kámoše.  David je kudrnatý jak ovce. Svůj úspěch u žen přičítá nápadné podobnosti svých kadeří s pubickým ochlupením. V opilosti plácá lidi do zad a na znamení přátelství se vám pokouší zlomit obratel nebo lopatku. Druhou jeho specialitou je "most". Asi nevíte o co jde. Někdy uprostřed diskotance se náhle váš soused prohne prudce vzad a hlasitě dopadne na hlavu. V medicíně se této poloze říká opistotonus a je příznakem tetanu. U Pelisů by se dalo hovořit o rodovém prokletí. Viděl jsem jejich rodinu v akci při svatbě. Někteří členové dovedou zařadit prvek "most" i do tance jako je polka nebo čardáš. Po půl litru vína dělají tři generace Pelisů most na požádání a posléze i přes úpěnlivé prosby, aby tak nečinili. V pozdních hodinách se Pelisové již ani neprohýbají a jen s duněním nekontrolovatelně padají naznak. Posléze se přestávají hýbat úplně. Neexistují vhodné kombinace alkoholu. Ať pijou cokoliv, vždycky je ráno bolí hlava.

 

         Rodina Pelisů zřejmě stála modelem pro Troškův film Slunce, seno, jahody. Včetně čiperné stoleté babičky. Bydlí na vesnici kousek od našeho města, kam jsem rád jezdil na zábavy.  Jednou jsme se vraceli z hospodské veselice  až nad ránem. Měl jsem spát u Pelisů doma. Pelis starší čekal na zápraží. S fixama a slivovicí.  Zvláštní kombinace, ale brzy jsem pochopil proč. Prý u nich nemůžu přespat, dokud nepokreslím před hospodou volební plakát ministra zemědělství. Tak jsme šli asi ve tři ráno pro žebřík a já jsem udělal z ministra vepře. Druhý den výtvor někdo vyfotil a poslal do Zemědělských novin.  Jde o jediné moje výtvarné dílo, které se dostalo na titulní stranu novin! Ale nemaloval jsem sám. Hodně mi pomáhala slivovice a oba Pelisové, kteří mi drželi žebřík.

        

         Davidova maminka tvrdí, že správná žena má být svému muži oporou. Tím trochu omlouvá svou nadváhu. O Pelisovu maminku se může v pohodě opřít i celé družstvo místních dobrovolných hasičů. Když jsem ještě prožíval svou slavnou karatistickou éru, tak ráda zkoušela můj postřeh.  Způsobem, který vřele nedoporučuji.  Čekala v zaparkovaném autě u krajnice na trase kudy jsem chodil ze školy. Jakmile jsem prošel, tak rychle vyběhla z auta a… skočila mi na záda! Bože! Přirovnal bych to asi k pocitu člověka sraženého rychlíkem Medzilaborec. S výkřikem: „Postřééééh!“, mi  mlátila hlavou o výlohu obchodů. Dodnes cítím zvláštní šimrání v žaludku při spatření bílé Škodovky zaparkované u chodníku. Preventivně si sundávám brýle, kdybych si měl zase zblízka prohlížet výlohu. U Pelisů člověk totiž nikdy neví. Jsou  všude. Tedy pokud mezitím nedostali čestné občanství v Mostu!  

 


17 názorů

neděkuj a (o)plať :-P

Vaud
24. 04. 2010
Dát tip
:-)) díkes!

aha, toto dílo ještě nedostalo můj tip...

Vaud
23. 03. 2009
Dát tip
Pelisové mají tenhle fejeton taky rádi :-))

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Nojo, super! Drahoušci, tihle Pelisovi. :-)))********

Na tohle se nedá nic říct. Prostě - děsná sranda.

Vaud
11. 11. 2008
Dát tip
Dela v HK na ortopedii a jedna z prispivajich do tehle diskuse je jeho sestrenice :-))

Vaud
11. 11. 2008
Dát tip
hele - jsou to Hradečáci, tak je určitě znáš :-)

Vaud
14. 08. 2008
Dát tip
to jsme rád :-))

malá*
14. 08. 2008
Dát tip
:D dlouho jsem se takhle nezasmála, je to skvělé!

romi
01. 12. 2007
Dát tip
já po próze moc nejdu, ale toto je teda nářez :-))) *

palino8
18. 02. 2007
Dát tip
*

tak dobre som si už dávno nepočítala;) tí jo, normálne sa pôjdem aj tú anatómiu učiť, sa k tomu dokopem...;)))) (iba kvôli a vďaka tebe;) ) dík;) * a avi... PS: najlepšie sa mi čítalo to s tými mostami a Pelisovcami:DDDD

Smeesheck
30. 08. 2005
Dát tip
:-))) *

(obrázek značící smajlíky zmítajícího se v křečích smíchu) .....tv

Vaud
27. 07. 2005
Dát tip
Z_w_v_ř: móc velkou radost jsi mi udělal!!

Vaud
27. 06. 2005
Dát tip
Ahojky! Jsem teď na tom s návštěvama špatně, ale určitě se stavím!!

Vaud
27. 06. 2005
Dát tip
Ahojky! Jsem teď na tom s návštěvama špatně, ale určitě se stavím!!

poliana
26. 06. 2005
Dát tip
Milý Vaude! Jsem z rodu Pelisů a velmi mě to pobavilo. Předpokládám, že to nebyla Tvá poslední návštěva v reodině Pellových

Vaud
12. 05. 2005
Dát tip
mishko - to je skvělý, že jsem Ti zlepšil náladu. Kupodivu se to líbilo o Pelisovic rodině ;-)

mishka
09. 05. 2005
Dát tip
ještě nikdy jsem neměla na konci noční služby tak dobrou náladu jako dneska, po přečtení tohodle super dílka hážu TIP - postřéééééh!!!

Alojs
08. 05. 2005
Dát tip
jenom 39 tipů? pche... přidávám 40. Dlouho jsem tě nečetl a teď tak aspoň mohu učinit prostřednictvím klubíku Dobré nálady.

Empty
24. 04. 2005
Dát tip
dneska mi tohle dílko donesla na srázek gabio a moc sem se pobavil:-) Škoda, že si se synkem přišel tak pozdě, už sem musel na vlak. Tak třeba příště... *t

Vaud
24. 04. 2005
Dát tip
Empty díky moc! Jen jsme se tam mihnuli na čaj, ale i tak jsem rád, že jsem Tebe i ostatní Písmáky mohl poznat!

katugiro
07. 04. 2005
Dát tip
čtvrtý odstavec pobavil moc :) jinak taková omáčka, no...

gemina
28. 03. 2005
Dát tip
Prozmenu jsem se zase smala:) t

_Psyché_
06. 03. 2005
Dát tip
skvěle :o) (trochu se u tebe pokouknu, protože zítra dostanu za úkol napsat fejeton) *

Vaud
28. 02. 2005
Dát tip
mezisvětec - to jsem poctěn! Kytiii - díky, někdy mám taky depku depkovatou, kdy nenapíšu ani ň. Pak si přečtu pár kritik u některého ze svých zdařilejších dílek a zvedne mi to náladu. gabio - dobré holubičky se vracejí :-) To jsem moc rád!

gabio
27. 02. 2005
Dát tip
Vrátila jsem se, abych zjistoila, jestli je tak bezvadná jako minule a pořád se ještě mlátím smíchy:)

Kytiii
15. 02. 2005
Dát tip
z čeho ty tak můžeš mít depku? taky bych v depresi chtěla psát jako ty :o) tip tip tip

mezisvětec
13. 02. 2005
Dát tip
:) hodně mi to připomíná Š&G, je to hodně dobrý...

Vaud
10. 02. 2005
Dát tip
Montrealer - díky! Už přemýšlím o něčem dalším.

Montrealer
09. 02. 2005
Dát tip
Vždycky mě pobavíš a už nemám žádný nepřečtený avízo s tvým jménem. Musím čekat, až zas něco napíšeš. *t*

Vaud
08. 02. 2005
Dát tip
Mariana, pikacu - díky!!

pikacu
07. 02. 2005
Dát tip
Člověče, tenhle styl se mi líbí. A jestli je to podle kritik nejslabší Tvoje dílo, v tom případě se hned juknu na ty ostatní. TIP ****

Yossarian
29. 01. 2005
Dát tip
já se nedělám srandu, tohle má skutečně kvalitu na knížku tip a avi

Vaud
29. 01. 2005
Dát tip
Yossariane - díííííííííííík!


Janajka
28. 01. 2005
Dát tip
Rodové prokletí Pelisů - nejsuprovatější část celého textu - i slza smíchu mi ukanula. Ovšem i další hlášky, např. ta o jediné bance, která jeví zájem o lékaře, bankómatu, nebo o tom, jak Davidova maminka omlouvá svou nadváhu jsou perličky. Pobavila jsem se náramně :o) TIP

Delahaye
27. 01. 2005
Dát tip
opět tradiční síla ... :-)) jen houšť a větší kapky .. T.

John_Ceder
27. 01. 2005
Dát tip
líbí se mi začátek, pak se mi zdá, jakoby se z toho textu něco vytratilo..

Vaud
27. 01. 2005
Dát tip
Delahaye - díky za povzbuzení. Už začínám vymýšlet něco dalšího. J_C - aspoň půl tipu jsi mohl poslat ;-)

John_Ceder
27. 01. 2005
Dát tip
tak příště dám celej;) mimochodem, moc si mi jich taky neposlal;))))))

Bedrunka
26. 01. 2005
Dát tip
Musím přiznat, že si Vaud nic nevymyslel, je to čista pravda. Pelisovic rodina je opravdu nekonvenční a Vaud je nekonečná studnice životních příběhů. S jakou lehkostí podává okamžiky, které by jiného položily, je prostě obdivuhodné.Díky za tvůj humor, dodává mi životní optimismus!!!

Vaud
26. 01. 2005
Dát tip
Bedru - Tvé řádky mi hodně zlepšili náladu!! Díkyyyy moc!

Vaud
25. 01. 2005
Dát tip
Zbyhoni - ty neznáš most? Co doma po večerech děláš? (navíc je to tam v textu vysvětlený :-)))). Nedivil bych se, kdybys neznal opistotonus, ten doma běžně necvičíme. B_G: dík! Já jsem si vyzvedl opravené auto po srážce se srno-zajícem. Druhý den nějaký šikula v protisměru dostal smyk a připravil mě o zrcátko a víru ve slušné lidi, protože ujel.

Zbyhoň
22. 01. 2005
Dát tip
Mnohé velmi pěkné perličky, jen něco mi nevyhovuje: Píšeš totiž o občas věcech ("most"), které ostatní neznají, neumí si představit - a tudíž jim ani nepřijdou moc vtipné. Achjo, jak Tě mám hodnotit... u nováčka by to byl velkej tip, ale nároky se zvyšovat musí...tak teda malej tip :o)))

vesuvanka
19. 01. 2005
Dát tip
první chirurgické zákroky na slepicích.... zašité je naházel zpátky do zahrady... a ne že by si nikdo ničeho nevšimnul... Hodně mi pomáhala slivovice a oba Pelisové... pocit člověka sraženého rychlíkem Medzilaborec.... Skvělé..celé dílo srší vtipem ... TIP

Dotek
19. 01. 2005
Dát tip
:-))) *t

Pacer
19. 01. 2005
Dát tip
Jak už jsem dříve řekl, děláš mi stejné radosti jako kolega Holub. Pro mne samozřejmě stačí, že tě můžu číst tady, ale tohle jsou fakt krásné texty pro širokou veřejnost. Díky :))*

Lotoska
19. 01. 2005
Dát tip
úžasný, kránu chytám dobrou náladu a chlámu se.....zručně napsané....:-)*

RuDa
19. 01. 2005
Dát tip
No vida, co měla paní učitelka za asociace. Co by slyšela na "bundu"? :-) Super počteníčko... *

Yeziiinka
19. 01. 2005
Dát tip
Hahahahááá! Skvělý!! Ten most jsem dělávala taky, ale s věkem se od sebe piloty toliko vzdalovaly a dnes by se dalo hovořit už jen o prosté silnici. ***

Vaud
19. 01. 2005
Dát tip
vesuvanko - díky, že jsi se stavila a jsem rád, že Tě dílko bavilo Dotek - :-)))!! Pacer - díky, někdy si musím přečíst Holuba!! Lotoska - blbá nálada je určitě nakažlivá, doufám, že to platí i o dobré!! RuDa - díky!! Yeziiinka - já už jsem dlouho most nezkoušel, ale zkusím si jeden tréninkový. Možná až trochu vytrávím po obědě.

johanne
19. 01. 2005
Dát tip
výborný :D *

Yeziiinka
19. 01. 2005
Dát tip
Vaud: chápu. Teď jsem začala trávit pikantní kuřecí stehýnko na žampionech s bramborovou kaší. Od chvíle, kdy se naše pracoviště přestěhovalo do DPS s veřejnou jídelnou, vlastně se ničemu nevěnuji tak intenzivně, jako trávení.

Kolouch
19. 01. 2005
Dát tip
:)))))))))))))))))))))))*

Vaud
19. 01. 2005
Dát tip
rtymá - díkes! Tebe ještě neznám, tak se půjdu kouknout, co píšeš, až budu mít chvilku! Vissel_ asi nemám tak vysoké literární ambice jako básníci, ale aspoň že Tě to pobavilo. Kolouchu-chuchuchu! Dík za tip!

sidonia
19. 01. 2005
Dát tip
výborný! *t:)

Craerassy
19. 01. 2005
Dát tip
nádhera:-)))) tip

MKbaby
19. 01. 2005
Dát tip
Kam na to ten chlap chodí? :)))) *tip

Vaud
19. 01. 2005
Dát tip
sidonia Craerassy MKbaby díky za návštěvu i za tipy!!!!!

podezdívka
18. 01. 2005
Dát tip
Při čtení tvých děl jdu vždycky smíchy do mostu ;-) *t

:)

klipeto
18. 01. 2005
Dát tip
Ať pijou cokoliv, vždycky je ráno bolí hlava. :-)))

Vaud
18. 01. 2005
Dát tip
podezdívko, Slůůňo, klipeto, Erin - vaše milé kritiky mi zlepšily náladu! Díky moc!

Vespa
18. 01. 2005
Dát tip
Hehe. Postřéééh... chytej tip :o)

Vaud
18. 01. 2005
Dát tip
Holky díkas! Doufám, že se to bude líbit i Davidovi, pokud zrovna nedělá někde most..

Markel
17. 01. 2005
Dát tip
Protože rodina šla dnes brzy spát, nemohu se smát nahlas, fakt superiozní, jako všecko, co píšeš. - T :-)))))))))))))

Vaud
17. 01. 2005
Dát tip
Markel díky, jsi první!

Elyn
17. 01. 2005
Dát tip
:)))

gabio
17. 01. 2005
Dát tip
Markel:čteš mi myšlenky, musela jsem zavřít oboje dveře, protože jsem si řekla, že kdyxž už tě budu číst, radši si to pojistím. A dobře jsem udělala:) Ty dokážeš člověka dostat do pohody. t+nej

Vaud
17. 01. 2005
Dát tip
Elyn dík! gabio - jsem moc rád, protože má depku depkovatou. Tak jsem si řekl, že napíšu něco veselýho (pro změnu). Vždycky jsem pak nejistej, jestli se nebud svým vtipům smát jen sám. Moc dík!

Vaud
17. 01. 2005
Dát tip
Oprava - mám depku, ne má :-)) Ale snad se z ní vypíšu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru