Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dialog

Výběr: malej_blazen
21. 01. 2005
12
0
7068
Autor
StvN

Asi bych se měl zmínit, že za pár nápadů vděčím Martině.

 

?Vítej.?

?Můžu dál??

?Proč? Kam??

?Dovnitř.?

?Aha. Tak pojď.?

?Máš napřaženou ruku ... nebo ne??

?Bez ruky.?

?Dobrá.?

?Dala by sis čaj??

?Ráda. Koukám nová váza? A záclony? Žiješ si dobře.?

?Jde to. Co děláš??

?To víš, musím si to tu zútulnit.?

?Obsluž se. Já nejsem dobrý hostitel.?

?Já vím.?

?Ne ve všem nejsem dobrý.?

?Snad ne ve všem.?

?Třeba vařit moc neumim. Deska jsem nejed jenom ze strachu, že bych musel vařit.?

?Chlap nemusí umět vařit.?

?Co musí chlap umět??

?Chlap musí umět mít rád a dát to najevo. Ženská je hloupá, tohle jí stačí.?

?Umím mít rád. Ale někdy, někdy se peru za svý práva.?

?Práva. To zní blbě.?

?Zní to, jak to zní. Dá se s tim žít.?

?No vidíš,  pak si nemáš co stěžovat jen třeba proto, abys mohl kultivovaně žít. Aby ses nemusel hádat sám se sebou.?

?Nemyslím, že bych se hádal sám se sebou. Ale včerejšek je jaksi neskutečnej, z dnešního pohledu zítřka.?

?Tys asi nemohl spát, viď??

?Dlouho jsem jel autobusem.?

?Kam to bylo??

?Do tmy. A do dálky. Byl jsem daleko ve tmě a kolem jenom neznámý lidi, co se snažili dotknout mýho já, ale víš dobře, že to nebylo nikdy lehký. Smál jsem se jim. Jenom v duchu ale. Bál jsem se, že když uslyší můj hlas, budu hned jako oni. Osvítí mě ta jejich všední světla a spletou si mě se spoluobčanem.?

?A to bys nechtěl.?

?Protože to je lež.?

?Nic není lež.?

?Není to, jak chci já.?

?To také není lež.?

?Není to ani pravda.?

?Pravda je pojem, filozofie, není skutečná.?

?Ale jako taková nebolí, zatímco lež je srdcervoucí.?

?A srdce ty máš slabé.?

?Vrozená vada.?

?Náchylnost k bolesti.?

?Srdeční lapálie, mizérie, tesknoty.?

?Viděla jsem to v encyklopedii. Nevěděla jsem, že to ještě existuje.?

?Já donedávna také ne.?

?Žena??

?Lapila mě.?

?Nechal ses.?

?To taky. Bezděčně.?

?Rád.?

?Nezávazně.?

?Přijde vhod.?

?Bolí.?

?Okolí vždycky zraňuje. Nejvíc láska.?

?Budu se s nim bít.?

?Ne. Život není boj.?

?Nepřijde mi.?

?To je zřejmé. Dvě strany, to je vždycky o hubu. Jin a jang nebo Čechy versus Německo nebo ty a zrcadlo. Ber jak ber. Dokud budeš stát naproti, budeš mít pocit, že musíš bojovat. Soupeřit o lepší obraz. O pravdu.?

?Byla by to nuda.?

?Nuda je subjektivní pocit. V podstatě neexistuje.?

?Nebojoval bych. Vždycky se najde někdo, kdo se tě snaží zatlačit a já se přece zatlačit nenechám. Chci dýchat svůj vzduch. Nakonec nezbyde než si ho vzít na úkor jiného.?

?Nic jiného tě nenapadá. První obrázek, který vidíš přijmeš do srdce a hraješ s ním celý život.?

?Ty jistě vidíš dál a hloub.?

?Hloub. To je slovo. Vem si ho. Osamoceno ve tvé hlavě. Řekni mi, kam je to hloub??

?Nevím. Klidně to přiznám.?

?Ovšem. Laciné přiznání.?

?Elegantní a vznešené. Se vztyčenou hlavou. Ničeho nelituju.?

?To bys nebyl ty. Nebojuješ a přesto útočíš. Jak si protiřečíš.?

?Jsem jenom člověk. Neumím se hlídat dokonale.?

?Po lidech to chceš.?

?Chci toho hodně.?

?Asi takhle. Je to stejné jako s řekou. Hlupák se ji snaží přehradit. Buď si ji podmaní a pak s ní není spokojen, protože je klidná a mírná a dělá vše, jak si on zamane. Nebo ji nezkrotí a ona se přes něj převalí a zničí ho. Není snazší ji pouze lehce odklonit? Nebo na ni vyplout a nechat se nést??

?To je snazší. Ale umět to? Kdo to umí??

?A není nejlepší se jen dívat jak je dravá??

?Možná.?

?Přijmi ji do sebe. Buď slaboch. Miluj bez závazku.?

?Bez dluhů.?

?Nesobecky.?

?Mohl bych se dát na charitu.?

?Nebo kopat hroby.?

?Tahat mrtvoly.?

?Zpívat v kostele.?

?Věřit v Boha.?

?Hnít za živa.?

?Být šťastný.?

?Mlčet, když jsi tázán.?

?Být vyrovnaný.?

?Být zapomenut.?

?Ale být rád.?

?Na to nemám odpověď.?


Prebe> Je hezký, žes mi to takhle polopaticky vysvětlil(a). Ale o tomhle já tady vůbec nemluvím - o smyslu věty. A jestli jsem ho pochopila. O to mi vůbec nejde - myslím, že je každýmu jedno, jak jsem si to vyložila, významů může být spousta. Jen o to, kdo to říká. Podle střídání přímé řeči je to jasný - á bé á bé.... Jenže objeví-li se najednou výraz, který se na první pohled jeví jako vyřčený jinou osobou než mínil autor (i významově), stojím si za tím, co jsem se snažila vysvětlit výše. Promiň, ale už se vážně nechci opakovat..

probe
23. 04. 2005
Dát tip
„Umím mít rád. Ale někdy, někdy se peru za svý práva.“ Není to, jak chci já.“ Budu se s nim bít.“ „Ne. Život není boj.“ „Nepřijde mi.“ Vždycky se najde někdo, kdo se tě snaží zatlačit a já se přece zatlačit nenechám. Chci dýchat svůj vzduch. Nakonec nezbyde než si ho vzít na úkor jiného.“ Vanilko, vždyť o tom celou dobu mluví, nemělo by Tě to překvapovat, bohužel.

Doposud jsem Tě jako autora a hlavně kritika uznávala, ale někdy mě Tvoje výlevy od Tebe překvapily. Nemusíš se zavděčovat všem, ona stačí trocha slušnosti.. Mně se tohle dílko taky líbí, jen jsem se vyjádřila k v podstatě maličkosti. Ale u Tebe a Ioannese jsem si všimla, že vy dva prostě nesnesete jinou než kladnou kritiku. Dobře tedy; to, co jsem tu zmínila ber jen jako "znamínko krásy"... měj se

StvN
04. 04. 2005
Dát tip
Pleteš se a já ti nehodlám nic dokazovat. S tim člověkem mě nesrovnávej.

StvN
02. 04. 2005
Dát tip
Hele mě je to fuk. Nemám v povaze touhu zavděčit se všem. Proto se ti možná zdám zašprajclej.

To Ti pochopitelně, jako autorovi, nalhat nemůžou, to máš pravdu. Jenže - je to napsaný z Tvého úhlu, tys to zažil (nebo třeba ne) a je to podaný jako já nevím co, snad vzpomínka. Nepopírám, že Ona to takhle řekla. Tobě je to jasné, ovšem dáš-li to dál, už to vyzní naprosto jinak. Teď zkusím vymyslet rychle jednoduchý příklad úplně jiného dialogu: - Ahoj! - Nazdar! Je tady bordel.. atd atd Teď můžu říct, že je to přece jasné. Že se, coby hostitel, omlouvám za nepořádek....a bla bla.. Ale čtenáři to vyzní jako jízlivá poznámka příchozího. A když mu neřeknu, čí je to věta, nepozná to. Je to prostý fakt a není to vůbec nic o chápání či nechápání. A vadí mi to proto, že musím dávat bacha, kdo co pronesl předtím, abych se neztratila. Snad to byl úmysl, jenže dialog tím ztrácí na švihu a já si nemůžu vychutnat atmosféru. Možná tu tlachám úplně zbytečně...

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
„Dala by sis čaj?“ „Ráda. Koukám nová váza? A záclony? Žiješ si dobře.“ „Jde to. Co děláš?“ „To víš, musím si to tu zútulnit.“ „Obsluž se. Já nejsem dobrý hostitel.“ Přečti si tuhle část znovu a řekni mi, jestli ji stále vidíš tak nejasně. Až na to, že návštěva říká pro návštěvy ne zrovna typickou větu je naprosto vpořádku. Hele,kdyby to byla chyba, kdyby to byl překlep, tak se nehádám, ale tyhle věty maj svý místo, jsou tak poskládány úmyslně a třeba tomu lidi nerozuměj, je to součástí charakteru textu a ten by se změnou stylu dialogu změnil a neplnil by účel, jakej měl.

Je mi jasný, že by rozhovor ztratil polopatickým vysvětlováním na říznosti a tak...ale hlídání kontextu mne rozptylovalo, nešlo mi to hladce vstřebat. Asi´s mě to opravdu přinutil číst pozorněji..ale musela jsem hlavou a ne srdcem.. A nemyslím, že by jiná věta ve stejném duchu tolik změnila charakter textu. Já bych ji nevymyslela, Ty ale určitě jo..

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Je možný, že na to svý intelektem prostě nestačíš. Třeba uznáš, že jsi narazila na dílo, které tě převyšuje. Teorii relativity taky nerozumíš a nechceš po Einsteinovi, aby ji napsal jednoduše. To, co po mně chceš je, abych právě tohle udělal. Abych psal tak, aby mi rozuměl i ten nejhloupější tvoreček, ale to já nechci. Má laťka je výš. Neber si to osobně, každej máme svý meze.

Samozřejmě existují díla, na která nemám ani já, ani Ty, ani kdokoliv jiný. Ale nikdy jsem tu neřekla, že bych něco chtěla podat polopaticky. Zkus se, prosím do toho vžít - začnu číst a jedu, čtu, jedu...: . . . . .."Jde to. Co děláš?" (pořád čtu dál) - "To víš, musím si to tu zútulnit." Tady se zarazím se a říkám si Hergot kdože si to má zútulnit? a vrátím se o pár řádků výše, abych se ujistila, že jsem žádný nepřeskočila. Když zjistím, že ne, pokračuji ve čtení a nový řádek mne utvrdí v tom, že větu opravdu vyslovila návštěvnice. A proto se ptám, stojí to za to zdržení-škobrtnutí? V tomhle případě nejde o inteligenci a pochopení, jak jsem již naznačila výše. Je to drobnost, kvůli které jsem ani neměla v úmyslu se takhle vypisovat, ale trošku víc jsi mě k tomu vyprovokoval.. Zdá se, že každý omíláme tu svou "pravdu" dokolečka a chtělo by to nějaký nový objektivní názor. Třeba jsem na tohle opravdu debil.

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Podle mýho to pochopitelný je. „To víš, musím si to tu zútulnit.“ „Obsluž se. Já nejsem dobrý hostitel.“ Z druhé věty je jasně patrné, kdo říká tu předchozí, ba co víc. Já nejsem dobrý hostitel. Tahle věta dokonce říká, nebo přinejmenším naznačuje, proč příchozí reaguje tak nezvykle a chce si byt zútulňovat.

Sunmoon
01. 04. 2005
Dát tip
K dílu - líbí se mi - má to fakt zajímavý nápady a v lecčems bych nesouhlasila s Andulkou, která zde zbytečně upozorňuje na stokrát vymlácenou slámu o tom, co přísluší dělat mužům a co ženám. V některých rozhovorech to prostě bývá takhle a každý se na to dívá jinak. Autor (případně někdo s kým rozhovpr vedl) si to myslí takhle a já to tak beru. Baví mě číst "Ženská je hloupá, tohle jí stačí" - protože z toho čiší velká dávka zkušeností. - Opravdu zde jsi mě pobavil velmi... K tomu, co tady probíráš s (v)anilinovou - nebylo by jednodušší si říct - fajn, jsem pitomec, ne každý to čte jako já...uvědom si, že to tu nepochopila spousta lidí - včetně mě - a to proto, že je to v tomhle případě (promiň) špatně napsaný. Věta "Co děláš" je totiž natolik všeobecná, že čtenáře vůbec nepřipraví, neupozorní, že se děje něco, co nelze popsat přímou řečí, tedy bych radši zvolila něco konkrétnějšího...já nevim..."co to tam vyvádíš/děláš/štracháš...atd." aby to bylo průzračnější. To, že tady pak mluvíš o intelektu někoho, o kom nevíš ani ň krom toho, že se Ti celkem souvisle, nezmateně a bez urážek pokouší vysvětlit názor svůj coby čtenáře (a zdaleka není sama), mi přijde minimálně nevkusné a tohoto díla, potažmo Tebe jako autora nehodné. Řešení nevidím v tom, že si tady budou všichni čtenáři sypat popel na hlavu, že jsme to ale pitomci co to nepochopili, ale spíše v tom, že bys Ty řekl, že to skutečně bylo docela zmatené a pro čtenáře dost těžko odhalitelné. Přičemž ještě k tomu musím říct, že ta myšlenka s tím "zútulňováním si to v chlapským bytě" se mi vážně líbí...

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Naposledy zopakuju, že ten rozhovor skutečně proběhl. Kdybych to napsal já špatně, tak dobře, ale tohle ona opravdu řekla. Taky řekla to, že žena je hloupá, že to jí stačí. Nemám důvod přepisovat reálnej dialog jinak jenom proto, že ho někdo nechápe, rozumíš? Můžete se do mě všichni navézt, ale minulost nezměníte, ok? A nakonec zopakuju jinou věc - nehodlám a nebudu se podřizovat průměrnému čtenáři, i kdyby to znamenalo, že mě nikdy nikdo nebude číst.

Sunmoon
01. 04. 2005
Dát tip
jo jasně, já to přece chápu...nemám proč a v čem se s Tebou přít...a objektivní - subjektivní...ono jde o to, že tys u toho byl, a na ten svůj protějšek jsi i VIDĚL tady není vidět nic, proto nevím proč se rozčiluješ...ten výraz je prostě příliš všeobecný. není to špatně napsaný jako dílo jako takový, ale špatně vyjádřeno pro toho, kdo to čte. Spíš než cokoli mě popuzuje, že to nechceš uznat, že je rozdíl v tom tam sedět a v tom to jenom číst. Asi by bylo daleko lepší to prostě uvést na pravou míru slovy jako "ano, chápu, že to nemusí být srozumitelné, ale je to myšleno takhle a takhle" a neohánět se tu tím, že jsou všichni pitomci a Ty to máš (z hlediska čtenáře) napsané úplně a naprosto v pořádku. Tohle ale není už o díle, ale čistě o Tvém přístupu...takže se omlouvám, zda jsem tu mluvila dlouho a zbytečně...:o)

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Ale já uznávám, že to pro někoho nesrozumitelné. Pro jiné to je ale srozumitelné a teď mi řekni jedinej důvod, proč bych se měl řídit pohledem tvým a ne tim jejich? Mimojiné ten rozhovor proběhl na icq, takže jsme se ani neviděli.

Děkuju Sun, v posledním příspěvku jsi přesně vystihla, co se tu snažím celou dobu říct.. Stývne, ty ses dialogu přímo zúčastnil, z Tvýho pohledu byla před Tebou jedna osoba, ale nezapomeň, že před námi, čtenáři, jsou postavy dvě, a pokud se s námi o to chceš podělit, je třeba to tomu přizpůsobit a ne jen kopírovat z icq.

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Mluvíš za všechny čtenáře? Z jakého postu?

a bajdvéj> Teprv teď jsem si všimla, v jakém je to zařazeno klubu :)))))

StvN
01. 04. 2005
Dát tip
Já to do toho klubu nedal a přestaň se do mě navážet.

StvN> mluvím za čtenáře obecně, do žádných "postů" je nezařazuju.

ke klubu - nenavážím se, klídek, já jen jaká to náhodička

Sunmoon
01. 04. 2005
Dát tip
StvN: cože? Na icq si to nějaká slečna zútulňovala? Tak to jsem z toho fakt paf. jinak - těch spoustu čtenářů, co to pochopili - já jsem snad zaregistrovala jeden příspěvek, kterej to potvrdil - ne, nečetla jsem všechno a i když je toto jistě vážná debata, promiň, ale nebudu Ti zpětně vypočítávat kolik jich to výslovně potvrdilo či vyvrátilo, ono je to taky dost spekulativní, ale za sebe musím říct, že kdyby tady nebyla rozvinutá debata o srozumitelnosti textu, brala bych jako vysvětlení to, co jsem si přečetla - to vysvětlení autora (ač lehce jízlivé) zezačátku kritik. StvN - aby bylo jasno, já Ti to dílo chválim, jasný?!? nebud tak děsně zašprajclej..:o)))

StvN
31. 03. 2005
Dát tip
Jestli se našel jeden člověk, kterej tomu porozuměl, pak může být tisíc proti, ale nenalžou mi, že tomu porozumět nelze, víš?

Fajn. A nemyslíš, že když nás je víc (viz Pišta), tak na tom asi něco bude? Ale pro Tebe nejspíš varianta, že bys to měl třeba blbě stylizovaný, neexistuje, že? Věřím, že se Ti nechce psát polopaticky, jenže když někdo něco nepochopí je něco úplně jinýho, než když je čtenář zmatený větou v místě, na kterém mu má být jasné, kdo ji říká. Forma "musím si to tu zútulnit" tomu podle mne neodpovídá. Nu což, už táhnu jinam a doufám, že tu najdeš lidi, kteří mají NAPROSTO STEJNÉ myšlenkové pochody, jako Ty. Zdar.

StvN
25. 03. 2005
Dát tip
Tohle se zachránit nedá.

OK, teď je mi to jasný - ale stejně - zní to jako slova hostitele. Možná trošku pozměnit větu..

ááá koukám, že se opakuju, ale však Ty víš :) Ta věta je zavádějící a v dialogu čtenáře (tedy aspoň mne) to zbrzdilo - možná to byl úmysl, nevím..

StvN
24. 03. 2005
Dát tip
Ach holky.

Semeno
24. 03. 2005
Dát tip
No fuj

Semeno: Copak? StvN: No jo, holky....a jedna s dlouhým vedením :) (a navíc to zachraňuje smajlíkama....)

Semeno
23. 03. 2005
Dát tip
Jedná se o chtít moc. Dokud se to nevysloví ještě je šance na posun a uskutečnění chtěného a podobně,..když to najde svůj tvar stane se z toho zeď neprostupná a neuvolnitelná, jen těžko se bourá Tím žes mi řekl Chceš moc, ukončils možný posun z tvé strany, .. Netrap se takovýma hloupostma ode ,mne Říkám takovýhle věci složitě nacházím slova pro vyjádření mých citlivých myšlenek, ale ve skutečnosti po svém citu šlapu a poddávám se primitivnosti. Jsem jednoduchej chlap je jen místo zabrané písmeny, odvolej to.

Semeno
21. 03. 2005
Dát tip
V silných momentech oj a já chci vícChci mnoho, a nejvíce kontextu, chci začátek a konec. Proto je hudba lepší zařazená ve zrakovém vjemu. Prohlubuje a přesto zvýrazňuje , detail i pohled Chci mnoho dní, roky bez měsíců Toto těžko uvízne v celku, rozpitvávám, a vůči těcj slovům a myšlenkám mi to není příjemné Dám-li tip, neprotiřečím si sem

StvN
21. 03. 2005
Dát tip
S hudbou máš pravdu.

Semeno
21. 03. 2005
Dát tip
a vůči těm slovům a myšlenkám je mi to nepříjemné chci moc

StvN
21. 03. 2005
Dát tip
Chceš moc.

Semeno
21. 03. 2005
Dát tip
Vyslovil.Zklamal. Chci dál. Posun. vědět víc. pomoc.

StvN
21. 03. 2005
Dát tip
Já ti nerozumim. Jsem jednoduchej chlap. Když mi napíšeš větu, která bude obsahovat všechny podstatné větné členy, pak ti jistě porozumím.

..to "To víš, musím si to tu zútulnit" je dost matoucí. Vyznívá to spíš jako slova hostitele.. (no to já jen že nejsem jediná, koho to vyvedlo z míry)

StvN
07. 03. 2005
Dát tip
Já vám rozumim. Když si představíš, že přijdeš na návštěvu k někomu tobě drahému a on žije tak trochu spartánsky, nebo nějak, že je ti to nepříjemné, pak si to budeš chtít u něj zútulnit. Představi si to tak, že nejde o byt, ale o něčí hlavu. Když se dva chtějí domluvit, aby si nelezli na nervy, tak se vzájemně zútulňují.

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Máš pravdu. Je to problém dialogu, když ho chceš mít bez omáčky. Asi. Určitě by to šlo napsat líp, ale při delším textu se nepřehlednosti asi nevyhneš. Postavy se ti slejou, protože jsi jenom jeden člověk a snažíš se myslet za dva.

inlajn
23. 02. 2005
Dát tip
..ne...sorry, nesouhlasim. MUSÍŠ SE VYHNOUT...JINÁČ JE TO BEZVOHLEDNOST K TOMU, KDO SE ZAČTE, A TO SE NEDĚLÁ, SORRY..

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Tak jo. Musim víc zamakat. Nebejt malej.

inlajn
23. 02. 2005
Dát tip
...JÁ TI ANI NEVIM...VONO NĚKDY, MYSLIM čÍNANI TO ŘIKAJ, JE DOBRÝ BEJT "ŠPUNT NA VODĚ" A NEMAKAT...JEN SPLÝVAT...NEZNÁM TĚ TAK( myslim tolik)))), ALE, A MYSLIM, ŽE SE NEPLETU, JSI DOST POCTIVKA, TO SE MI LÍBÍ, A DOST, ALE NA DRUHÝ STRANĚ SI, MYSLIM JÁ, NĚKDY SI ZBYTEČNĚ RVEŠ ŽÍLY...

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Asi mi dost záleží na tom, jak mě lidi viděj. Snažim se. Taky je to trochu pofesní deformace (strojař se nezapře). A neboj, žíly mam silný.

inlajn
23. 02. 2005
Dát tip
..No, a to je oprávě to vono,m šak já věděl, že na tu Dg. přídem. Já se taky nevnucuju, ale napsal sem Paci, paci, pacičky, a ptrej dost hustý, a tam teda sem si servítky nebral, páč to neumim ani...Jáchym Topolojc mi to hned hoidil do revolverky, ale mně to příde normální, JO, v TOBĚ JE ŇÁKÁ AUTOCENZURA, MÁME TO!!!!!!!

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Zřejmě dost velká autocenzura. Bojim se bejt lacinej.

inlajn
23. 02. 2005
Dát tip
...zatim nejlepší, co jsem tu vod tebe čet...ale, třeba se pletu, ALE: místama by potřeboval text trochu víc nadhledu, což dá se "dát" i slovosledem: nebál bych se teda klidně skororuskýho: "Dobře si žiješ..."....-třeba. No a, myslim, bereš slova, i když ti dobře plynou, až moc vážně...zase ten nadhled. Spisovná čeština ani tak nedrhne, nevadí...a dialog to je, ale, myslim, chvílema nepřehlednej, jo, tak to bejvá, ale napsaný by to přehledně bejt mělo.

aniet
21. 02. 2005
Dát tip
nemohu nic říct. jen by promluvil laik, který psát neumí. stačí když řeknu: skvělý? oukej, tip! @niet.

aniet
21. 02. 2005
Dát tip
nemohu nic říct. jen by promluvil laik, který psát neumí. stačí když řeknu: skvělý? oukej, tip! @niet.

StvN
21. 02. 2005
Dát tip
Stačí, bohatě. Tady s tebou budu souhlasit, je to dobrý.

StvN
06. 02. 2005
Dát tip
cufktish - no jasně sidonia - řeka je taky dobrá, je skvělý, že si každej čtenář oblíbil jinou část

sidonia
06. 02. 2005
Dát tip
tak jasně, tak jako ve všem: i tady si každej najde to svý:)

Kastel
06. 02. 2005
Dát tip
myšlenku beru - T

cufktish
05. 02. 2005
Dát tip
s tím zútulněním sem to napodruhý, a to i při druhým promile, pobral...jo, sem příliš málo mimo:( ...hele je to...killing! /t!!

sidonia
05. 02. 2005
Dát tip
mi se líbí nejvíc to o tý řece jako celek je to ok *t

WiruZ
03. 02. 2005
Dát tip
„To je zřejmé. Dvě strany, to je vždycky o hubu. Jin a jang nebo Čechy versus Německo nebo ty a zrcadlo. Ber jak ber. Dokud budeš stát naproti, budeš mít pocit, že musíš bojovat. Soupeřit o lepší obraz. O pravdu.“ todle me teda dostalo...hodne moc...docela dost mi to pripomnelo cast z na ceste kdy se dean a starous bull lee bavej pod vlivem benzedrinu i kdyz todle svadi k rychlejsimu cteni a celkove to ma vetsi spad nez v one knize a v tom je docela ironie pac tohle se musi cist docela pomalu jo fakt dobry dam do klubu jestli neva....

a divim se ze tohle jeste nikdo nedal do vyberu

StvN
03. 02. 2005
Dát tip
Tohle bych od vás asi nečekal. Dík kluci, znám vás oba.

StvN
27. 01. 2005
Dát tip
Vadí mi, že nekritizuješ dílo a autora, proto se bráním.

Andulka
27. 01. 2005
Dát tip
kritizovala jsem dilo ...vyjadrovala jsem se k dilu....

StvN
27. 01. 2005
Dát tip
Chlap nemusí umět vařit.“ -> proc??? kazdej by se mel umet o sebe postarat, at je to chlap nebo zenska Například tohle není kritika díla. Další příklad? To jsi vážně tak slepá?

Andulka
27. 01. 2005
Dát tip
-Ne, jak jsem napsala na prvni radku.....tohle je jedna veci, ktera me myslenkove zarazila - ze mlada divka v u nas ma porad stejny nazory jako jeji maminka...:-). Prvni odstavec je to, co me pri cteni zabrzdilo jako ctenare..... Vyslovene jsem ti to tam napsala i do prvni radky. Vazne nechapu proc si tak vztahovacnej a proc si myslis, ze bych mela kritizovat zrovna tebe....? Znas me tady dost dlouho, aby si vedel, ze muj nazor je vzdycky jen a jen k dilu. Podivej, budto ocenis, ze ti nekdo venuje svuj cas, aby ti dal feedback anebo s nim budes mluvit tonem ("To jsi vážně tak slepá?")....ale ja ti nemam potrebu neco dokazovat, natoz se s tebou hadat. Jednou prijdes treba na to, ze na hadani je zivot kratkej...:-) Hezky den.

StvN
27. 01. 2005
Dát tip
Z mého pohledu je jedno, jestli dívka přemýšlí jako její matka nebo jestli dívka přemýšlí tak, jak jí to láduje do hlavy kultura. Navíc si vážně nemyslim, že by každej chlap musel umět vařit. Proč? Ty taky neumíš všechno. Od toho se lidi spojujou, aby se doplnili, ne? K čemu je pak stát, rodina?

Semeno
27. 01. 2005
Dát tip
Nechci číst andulky kritiky, co to je jako? -Ženská je hloupá, tohle jí stačí.“ -> rekl nekdo kdo nema zadny sebevedomi a uctu sam k sobe.... - abys mohl kultivovaně žít. Aby ses nemusel hádat sám se sebou-> kultivovane zit...:-))) kdyby si zil nekultivovane...tak se budes hadat sam se sebou:-))) ? Ženská je hloupá! A tohle jí stačí! .. potvrzuješ to a je to pravda jen to vyslov no a pak jsem ty kritiky nedočetlo, vlastně mě ještě rozčílilo, že čtenáře otravuje to číst vícekrát. Vyvolat tuto touhu a uspokojit ji je cílem! Brou, .. co jsem četlo jsem intenzivně vnímalo na některé pomlčky, jako že nuda neexistuje, které mě pozastavily. nemohu nic říct. nesnáším to každému vysvětlovat a nesnáším že si z mého mlčení dělají legraci, bez rozdílu věku a inteligence. Až na mé oblíbené vyjímky. Tudíž. Ještě chvíli

StvN
27. 01. 2005
Dát tip
Já ti sice nikdy nerozumim, ale asi děkuju.

Semeno
27. 01. 2005
Dát tip
Vytisknu si to. čas..

StvN
26. 01. 2005
Dát tip
Andulko, tvá kritika mi udělala radost, protože dokazuje, že jsem to napsal přesně tak, jak to mělo být. Je to rozhovor dvou lidí, nikoli filozofů. Možná jsem to měl napsat do prologu, ale čekal jsem, že se mi dostane inteligentních čtenářů. Dojímá mě tvé tvrzení, že bys cokoliv napsala chytřeji (jako bych někde psal, že to má být chytré, zřejmě to ale chytré je, když se k tomu stavíš takhle). Beru to z tvé strany jako chvástání, protože ty tohle tvrzení nedokážeš obhájit. V podstatě uvažuješ velmi schematicky a stereotypně. Což dokazuje především tvůj předsudek, že jako dvacetiletý toho vím o životě méně než někdo šedesátiletý. Je to holej nesmysl. Dokazuješ to mimojiné i ty tím, že se nedokážeš vcítit do tohoto Dialogu, který skutečně z určité části proběhl reálně, ale tys to nepoznala. Svým opovrhováním mládím se zesměšňuješ.

Andulka
26. 01. 2005
Dát tip
Je mi lito, ze si moji kritiku vysvetlujes takto. Napsala jsem, co jsem napsala.......jak jsem se citila jako ctenar pri cteni a potom. Mladim neopovrhuji, ale tak nejak ze svy zkusennosti vim, ze jinak se clovek na neco diva kdyz je mu dvacet a jinak, kdyz je mu ctyricet. Ve svem prispevku jsem ti vytkla co me rusilo jako ctenare a naopak sem se snazila vyzdvihnout co se mi tam zdalo jako dobry napad. V tomhle pripade to vidim jako ztratu casu, jelikoz kdybych napsala, ze jsem se pri cteni nudila, udelala bych lepsi. Nemohl by si pak alespon prekrucovat nektere moje odpovedi. Mas pravdu v tom, ze jsem se dohoto Dialogu nedokazala vcitit a je mi uplne jedno jestli probehl realne anebo sis to vymyslel. Lidi placaji hlouposti na zivo i na papire. Ale je uplne mozne, ze jsem jeste intelektualne nedosahla takove urovne, abych to vsechno mohla pochopit.

Tragicus
24. 01. 2005
Dát tip
K forme bych toho rekl asi tolik, ze by bylo lepsi to zapsat jako divadelni scenar: On: bla Ona: bla ... Je to dost neprehledne a neber si to zle, ale tady neni moc jinych duvodu, proc si to cist znovu a spise to ctenare otravuje. Ale i tak je to dobre... K obsahu: Libi se mi, ze je to dokonale predstavitelny dialog [ mozna dokonce skutecne probehl - i kdyz cely asi ne - ] ... "Do tmy, ... " To byla dobra vlozka ... Pripomina mi to nase filosoficke rozhovory, kdyz se jeden najednou nad necim zasni ... "Dve strany, to je vzdycky o hubu ..." - dobre napady ... Nejlepsi z nich asi "ty a zrcadlo" ... S tou subjektivnosti jsi to trochu prehanel, ale to se do "realneho" rozhovoru hodi ... ... :

StvN
24. 01. 2005
Dát tip
Popravdě začátek rozhovoru, několik vět, proběhl reálně a dokonce po ICQ. Filozofický úvahy jsou všechny moje a jsem rád, že jsem v sobě našel dva protikladný pohledy. Sám nevim, kterýho se držet, ale to je dobře. O úpravě ON, ONA jsem uvažoval, ale pak jsem se na to z lenosti vykašlal. Dík.

Alojs
22. 01. 2005
Dát tip
Rozhovor ma hlavu a patu, neni beverly-hillovsky... to je klad (i zavrseni mi imponovalo). Je ale skodou, ze se v tom clovek ztraci. Jak ale sam pises, chtel jsi donutit ctenare davat vice pozor... Blbej cas, ve tri rano na to nemam... Dokazu vsak ocenit tu snahu napsat neco, co neni tak ploche, jak se na prvni pohled muze zdat.

Andulka
22. 01. 2005
Dát tip
Tohle me pri cteni zarazilo.... -nova vaza a zaclony = zijes si dobre??? -Chlap nemusí umět vařit.“ -> proc??? kazdej by se mel umet o sebe postarat, at je to chlap nebo zenska -Ženská je hloupá, tohle jí stačí.“ -> rekl nekdo kdo nema zadny sebevedomi a uctu sam k sobe.... - abys mohl kultivovaně žít. Aby ses nemusel hádat sám se sebou-> kultivovane zit...:-))) kdyby si zil nekultivovane...tak se budes hadat sam se sebou:-))) ? Ze zacatku slova vyplnuji ticho......a pak rozhovor dvou velmi mladych lidi zabrusli do filosofie.....kde to zabijes tim...ze prilis mnoho, znamena moc. Dobry napad, nechala bych zacatek o nicem....ale jenom bych to napsala trochu chytreji....a z ty filosofie mozna vybrala jedno, dve....a spis popsala tvoje citeni na to.......Protoze, neber to osobne....splacavas tam hodne veci dohromady...a spouste z nich nevis...co znamenaji.....( tim myslim to....podivej se...kolik si toho vedel o zivote, kdyz ti bylo 15, kolik vis ted....a kolik budes vedet za 10, 20 let...:-) Takze to neznamena, ze nemuzes psat o urcitych veceh protoze ti jeste nebylo 60 a nebyl si v Rusku...:-)))) ale radeji mene...a popsat tvuj vztah k nim...:-) P.S. CO pise Pista, s tim souhlasim....tak jak to vysvetlujes ty pod textem....tak jsem to taky nepochopila.... Ale na druhou ten prvni odstavec, ktery ti vycita pozorovatel....ten se mi zrovna libi. Libi se mi....protoze je hodne lidi co nechce byt ovci....libi se mi jak to popisujes....i kdyz tam je citit mladi a nezralost....ale tady je to v poradku....je to pocit a tvoje reakce na to....a ctenar ti rozumi a je na tve strane....Ja osobne si myslim, ze tenhle odstavec je zrovna jeden z nejlepsich.....

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
To jsem tak ňák i tušil.

0/5+T jo...

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Jestli si ještě dobře pamatuju, tak 0/5 je v podstatě nejhorší hodnocení.

Vytkl bych pochopitelně čaj. A pak místy lehký zmatek v určení mluvčího. A poptal se, jak se nakonec imaginární autor rozhodl (jinak nebudu moct spát)

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Zmatek uznávám. Možná je to marná snaha donutit čtenáře číst pozorněji nebo víckrát.

Tak ukázka: „Dala by sis čaj?“ „Ráda. Koukám nová váza? A záclony? Žiješ si dobře.“ „Jde to. Co děláš?“ „To víš, musím si to tu zútulnit.“ Jestli se střídají, je to borčus. Jestli ne, je to blbě zapsaný.

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Aha, tak tohle. Si to představ. Střídají se. Ona přijde na návštěvu a chce si to zútulnit, aby jí tam bylo dobře, protože on žije tak trochu "nepřátelsky", spartánsky možná.

Z textu nelze rozpoznat.

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
To věřim. Zrovna tahle část je pravdivá. Přesně takhle se zachovala.

To nepopírám. Ale jaksi když jsi u toho byl, jistě ti to přišlo jasnější, než nebohému p.t. čtenáři...

StvN: nepamatuješ :) 0/5 znamená že se nechci hlouběji nějako vyjadřovat...jinak bych nedával tip ne ?...

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
„Do tmy. A do dálky. Byl jsem daleko ve tmě a kolem jenom neznámý lidi, co se snažili dotknout mýho já, ale víš dobře, že to nebylo nikdy lehký. Smál jsem se jim. Jenom v duchu ale. Bál jsem se, že když uslyší můj hlas, budu hned jako oni. Osvítí mě ta jejich všední světla a spletou si mě se spoluobčanem.“ - to se mi trochu nelíbí. Ta snovost mi asi vadí. „Nuda je subjektivní pocit. V podstatě neexistuje.“ - přijde mi to jako blbost Je to skvělý. Rád bych si takhle s někým popovídal. Nevim, jestli to jde... A je jedno, že bych na něco odpovídal jinak než obě postavy:)) Dobře dodržuješ povahu obou postav. Jsou si ale dost podobní, zdá se mi... přeci jenom

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
jo a tohle mi nepřijde jako úvaha dost sis to zjednodušil, tou formou ...možná je to jednodušší a jasnější, ale taky to může být neschopnost napsat normální povídku nebo úvahu

Vespa
21. 01. 2005
Dát tip
Jo, je to dobrý...cvičení. Nic víc v tom nevidim, až na myšlenky typu „Nuda je subjektivní pocit. V podstatě neexistuje.“, za který ti Lukáš vynadal. Dneska se mnou debatoval na podobný téma. Sem říkala, že nic neni důležitý.

Vespa
21. 01. 2005
Dát tip
Vracim se, neřekla sem všechno... Jako úvaha... hm, ne. Možná částečně, ale de o úhel pohledu. Spíš řešíš sám sebe, přetože se to snažíš zaobalit myšlenkami pro ostatní. Chalas.

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
pozorovatel - tobě se na tom nelíbí to, co se zrovna mě líbí nejvíc Vespa - víc v tom nevidíš, no, jak to říct, možná až budeš starší a možná taky nikdy

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
myslíš tu snovost?

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Ano. Ve snovostech si libuju.

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
Já vim, ale mám pocit, že ti reálno jde líp. Ty tu snovost převádíš i do reality. Hlavně mi nevěř

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Anebo se ti jenom reálno víc líbí.

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
Anebo tvému reálnu víc rozumím než snovosti.

Vespa
21. 01. 2005
Dát tip
Jasně, taky si říkám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru