Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrádek, ale (morální) teploučko!

21. 01. 2005
8
0
4741
Autor
Zbyhoň

Duševní hygiena. A vůbec nemusí být hygienická. Občas je vhodnější obalit svou duši řádnou izolační vrstvou ze škodolibosti, poťouchlosti a tak vůbec. Nechat to uvnitř zahnívat, neboť proces hniloby produkuje teploučko. Umění duševní hygieny v nejvlastnějším smyslu znamená umět necítit vznikající smrádek, naopak si ono teplíčko vychutnávat.

   Mé praktické příklady jednotlivých dílčích strategií se povětšinou týkají školy. On se jí totiž dost výrazně dotýkal také celý můj dosavadní život. Přesto myslím, že ony taktiky by mohly něco dát i mnohým vetchým kmetům.

  Tak třeba: jak na blbce? Nazýváte-li někoho vnitřně blbcem, dle svého přesvědčení stojíte ve všech ohledech nebetyčně nad ním. Tedy byste měli být schopni ho veřejně zesměšnit. Ale pozor – právě to se nedoporučuje. A pokud ano, neměl by na vás padnout ni stín podezření. Na to musíte od lesa, například já s oblibou rozprostírám své škodolibé sítě mystifikace. Jsem na sebe hrdý a to je správný výsledek, nikoli světská sláva. Není možné se stát slavným mystifikátorem, pak už vám prostě nikdo neuvěří, zato můžete být velmi spokojeným mystifikátorem.

   Slyšeli jste někdy o česko-slovenském hraničním přechodu Chvalnice-Biely hrob? Asi ne, stvořili jsme ho včera s jedním zasvěceným kamarádem v době hektických příprav na test ze zeměpisu střední Evropy. Bleskově rozšířen. Otázka o hraničních přechodech pohříchu nakonec nepadla, ale hřeje mě potměšilé vědomí, že nyní asi patnáct lidí pokládá fiktivní přechod v Chvalnicích za dokonalou realitu. Uznávám, to bylo trošku nefér a ne tak úplně cíleno na blbce, ale snad vás obměkčím dalším případem: Psal jsem písemku z biologie, po levici dívku krásnou a ... no, ne toutéž měrou chytrou. Gratuluji si dodnes za nápad napsat zcela přirozeně mezi zástupce ptáků „papouška sněžného“. Já ho stačil škrtnout včas, milá opisovačka ale už ne...

   Pak je jiná sorta – ne blbci, ale nadšenci. To jsou začasté současně učitelé, tím elegantnější je forma boje proti nim. Uchopte předmět zájmu nadšence a smeťte dotyčného vlnou svého předstíraného šestkrát většího zaujetí pro totéž. Chcete-li si to skutečně vychutnat, teoreticky svůj zájem podpořte. Horlila vaše paní profesorka češtiny po tři vyučovací hodiny s výkladem Máchova Máje? Dýchl-li na vás démon zvrácenosti, naučte se Máj nazpaměť. Následně ji v každou vhodnou chvíli deptejte s některým „neuvěřitelně sedícím, odpovídajícím“ veršem hodícím se pro danou příležitost. Nemáte-li ji skutečně rádi výrazně, praktikujte to po celé dva roky, než se v češtině dohrabete od obrozenců k maturitě.

   Má poslední strategie má svůj původ také ve školních zdech, ale úspěšně jsem ji rozvinul do všepoužitelnosti. Víte, co je to „morální jednička“? V mém současném pojetí je to vlastně kopanec do tváře logiky, podpásovka morálce samotné. Morální jedničku totiž dáváte sami sobě, a to kdykoli uznáte za vhodné. Když dostanete potřebu sám sebe náležitě pochválit, bez obav si ji dejte, úžasně to zvedne náladu. Můžete si ji udělit za cokoli, kdykoli, a krásně to zahřeje. Třeba já si dávám obyčejně aspoň čtyři morální jedničky denně.

   No a teď se blíží pololetí. Budu bilancovat a dám si morální vysvědčení. A když mám takový skvělý prospěch, hádejte, co si dám!
Petr_Pan
04. 02. 2005
Dát tip
jj .. :-)) TIP Dero> jsem nepozorný, nebo je to poprvý, co to říkáš ? :-)

Dero
04. 02. 2005
Dát tip
P_P: Ještě jsem to říkal egilovi. :o)

Petr_Pan
04. 02. 2005
Dát tip
o egilovi jsem nevěděl vlastně nic než že má hafo moc véček a téček a pak, když jsem ho prvně viděl - uchvátil mě .. nedivím se .. ale - stejně ho pořád nečtu ( dík za opravení obrazu :-) )

Je to dobré. Ba co víc, ještě lepší. Konečně jsem dneska po přečtení asi sedmi fejetonů narazil na hodně slušný kousek. Kdybych ale neměl jenom chválit, tak pár detailů: Podle mě o něco slabší začátek a pointa a ještě technickou "Má poslední strategie má svůj původ..." - bych nahradil první má "Moje" - lépe to pak zní :) Tip Klub

Zbyhoň
03. 02. 2005
Dát tip
Parádní pruda je jedním uchem poslouchat učitele a vzápětí po něm potichu opakovat jeho věty spolusedícímu do ucha, něco jako simultánní překlad :o)

Vespa
30. 01. 2005
Dát tip
Čoveče, já věděla, proč si na tebe najít čas, i když je tím ohrožena moje dostatečná z němčiny. Hele, ale proč to máš tak složitý, vono stačí učitele při výkladu pozorně a napjatě sledovat, kývat společně s ním a vlastně napodobovat všechny jeho drobné pohyby a mimiku, vystíhuje ho (jí) to neuvěřitelně. Jinak na spolužáky mam ověřený způsob prudy... a to je spustit výklad o nějaké knize... většinou to zabere okamžitě, kor u blbců co nečetli víc než Kačera Donalda a nyní se po dlouhé době přeorientovali na lehce lechtivé časopisy tipu Maxim a PentHouse... takovej Kafka, popřípadě Eco je odrovná. :o) tip, začnu být asi rafinovanější :o)

Yossarian
29. 01. 2005
Dát tip
i já se přidávám, povedený kousek *

Zbyhoň
28. 01. 2005
Dát tip
Na dvě vteřiny jsi mě dostal! :o)))))

Zbyhoň
22. 01. 2005
Dát tip
Vaude: Rozhodně ho napiš! Miluju mystifikace všeho druhu! A pár dalších si šetřím nejen na fejeton, ale taky do reálného života... Dero: Bacha aby to nebyla noha, když už ty mystifikace :o)))

Finch
22. 01. 2005
Dát tip
Pěkný, mluvíš mi z duše. Taky si sem tam rád zamystifikuju, a tudíž dávám tip :)

pozorovatel
21. 01. 2005
Dát tip
znám trochu jinou škodlibost my studenti nepraktikujeme tak složité a promyšlené fígle na ostatní, my jdeme k našemu cíli a veřejně ho třeba mučíme nebo slovně napadáme - hrozná sranda. Cíl je tak potupen a má pocit, že ho nikdo nemá rád. Občas se nám někdo pokusí o sebevraždu studenti jsou většinou škodlibí veřejně, protože jinak by z toho neměli takovou radost a pozornost diváků, kdyby o tom věděli jen oni samy když nemám některou učitelku rád, tak se na ní celou hodinu usmívám. Je to divný, ale vždycky to zabere. Asi nejsou zvyklý na úsměv a tak jim přijde podivný nebo pitvorný

Vaud
21. 01. 2005
Dát tip
hezký! * Já mám v hlavě pár mystiffikací ze školy, ale šetřím si je na fejeton...

Empty
21. 01. 2005
Dát tip
Je to velmi dobré! Jako všechny tvoje, ostatně...****

Dero
21. 01. 2005
Dát tip
S Tebou mi bude ctí si jednou potřást rukou. :op *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru