Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K tématu o nejstarší rodičce

21. 01. 2005
2
0
5727
Autor
Matylda

Jaký máte názor vy?

 

Vlnu polemik vyvolalo těhotenství a porod šestašedesátileté rumunské univerzitní profesorky Adriany Illiescu.

Zvlášť poslanec Karas se vyjádřil o nezodpovědnosti rodičky a projevil obavy o osud případného sirotka. Pan poslanec, kdyby mohl, něco takového by zakázal.

Co je a co není etické? Na jedné straně se svéprávný člověk, vědomý si případných rizik, rozhodl počít dítě na straně druhé mu to lékařská věda umožnila.

Do jaké míry lze uměle a nepřirozeně zasahovat do lidského organismu? Kdybychom to brali důsledně, pak bychom za nepřirozený zásah mohli považovat jakékoliv operace apendixem počínaje a transplantací srdce konče. Mohlo by se říct, že se do organismu nemá zasahovat vůbec, protože jen ten zdravý bez vnějších zásahů má právo na přežití. Starší žena tedy nemá právo mít svobodně dítě? Protože je to nepřirozené? Protože se to šovinistům disgustuje? Protože přirozeně by "na tak starou bábu nevlezli"?

Ano, příroda to zařídila tak, že žena je pro muže - přirozeného oplodnitele přitažlivá jen pokud je ve fertilním věku.

Civilizace pokročila a s ní i lékařské možnosti. Všechen tento pokrok vznikl vůlí lidstva, pokud tedy vědeckým pokrokem vznikne další člověk, co je na tom nepřirozené? Neobvyklé jistě, ale nepřirozené?


angel1
02. 02. 2005
Dát tip
řekla bych, že kojit bude asi těžko. A že tahle přirozená strava je pro dítě nejlepší, o tom není sporu. Leč spousta dětí kojena není, protože ani v mladém věku matky to nemusí vždycky fungovat, i když maminka chce.

Jasně, není to nepřirozené. Je to totiž sobecké, a to vůči dítěti samotnému. Není radostná vyhlídka, když jde rodičům na pohřeb v deseti. Někdo tu už myslím argumentoval tím, že se děti stávají sirotky i kvůli větším blbostem. Jo - jenže ne zbytečně a vědomě. Ta žena to dělá čistě kvůli sobě a svému "chtění" a nepomýšlí na důsledky. Lásky v tom není ani za mák..hledat něco, k čemu se dá lpět................


sakriš - takovou práci to dalo a teď nevím, jestli jsem dala avi :)

Sunmoon
01. 02. 2005
Dát tip
No, tohle je opravdu diskutabilní...lékaři zas jednou "překročili hranici" Nezdá se mi to přirozené, ani správné...za celou kauzou vidím jen snahu o zviditelnění se-jestli jen ze strany lékařů nebo i samotné paní je těžké posoudit. Otázkou zůstává, jak dlouho (jedno v jaké fyzické a duševní formě je dnes) se bude matka schopná (a ochotná) se o to děcko starat. Na druhou stranu...co z dítěte vyroste záleží na spoustě aspektů, nejen na tom, komu a kdy se narodilo. Jedné známé se narodil kluk...dnes jsou mu 3 roky a skoro nemluví. proč? Matka se jaksi nestará...a tak se můžeme stejně ptát - zda bylo správné mít dítě v 19, když na to absolutně nebyla připravená. Ani dneska není. Ale nad tím se asi nikdo nepozastavuje. a tak si říkám...je tedy lepší jít mámě na pohřeb v deseti nebo se v deseti ptát, jestli mě máma nemá ráda - nebo proč jsem pořád u babičky? (v)anilinová: teda Ty mě voláš ke kauzám..:o))

StvN
01. 02. 2005
Dát tip
Napadla mě další věc. Ví tu někdo, jestli tak stará matka schopná kojit? Pro život dítěte je docela podstatný fakt, je přece známé, že děti odkojené mateřským mlékem, bývají zdravější.

Solitary
01. 02. 2005
Dát tip
existují mléčné banky (snad..)

Yossarian
29. 01. 2005
Dát tip
nečetl jsem diskuzi, nechtělo se mi :-) "Protože přirozeně by "na tak starou bábu nevlezli"?"- není pravda, jsou případy znásilnění i osmdesátiletých žen ale k tématu se těžko vyjadřovat- na jedné straně, žena má právo mít dítě, i kdyby ji bylo třeba sto co si ale to dítě počne, až maminka/babička/prababička umře, toť otázka přirozené to není nic proti umělým oplodněním, někdy prostě příroda selže, ale po přechodu už asi není moc přirozené rodit

papouch
24. 01. 2005
Dát tip
ješišmarijáááááááááááááá... CO JE KOMU PO TOM ?? proč lidi strkaj zobáky do cizího soukromí???

Souhlas s papouchem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

drfaust
24. 01. 2005
Dát tip
tenhle konkrétní případ neznám... že by byla 66-letá žena fertilní se mi moc věřit nechce... nicméně si myslím, že rodičovství je poměrně dost odpovědná věc, která je na zvážení především rodičů... ti jsou za to zodpovědní, nikoli já..., a tak bych to nechal na nich...

angel1
24. 01. 2005
Dát tip
souhlas s Papouchem, Canishou, Andulkou a dalšími. A jéžíš StvN, co to meleš? Copak ty víš, jaká to bude matka? Možná to bude báječná máma, lepší než tisíc mladých maminek a dá tomu tvorečku víc lásky a péče než kdokoliv z nás. Já osobně bych do toho taky nešla, protože bych tu odpovědnost cítila. Ale každý jsme jiný. A co když se třeba narodil nový Einstein?

StvN
24. 01. 2005
Dát tip
Jelikož znám několik tak starých žen, tak můžu říct, že to máma dobrá nebude. Starý lidi maj pokřivenej pohled na svět většinou starej v tomhle věku už nějakých dvacet let. nezajímaj se o nový věci a jejich domácnost je zastaralá. Dítě naopak potřebuje co nejvíc nových věmů atd. Tohle prostě neobhájíš. Jenom spekuluješ o tom - co ty víš, jaká to bude matka? A co když atd. To je bezpředmětný.

angel1
24. 01. 2005
Dát tip
StvN: Znáš několik tak starých žen a zobecňuješ hned na všechny. Já taky znám pár mladých s některýma názorama z prvobytně pospolné společnosti, ale nehážu všechny do jednoho pytle a přít se nebudu.

StvN
24. 01. 2005
Dát tip
Ano zobecňuju, neboť člověk tak starý je víc ovládán přírodou a odcházejícím životem než rozumem. Lidé jsou si podobní čím jsou blíž narození a smrti, to je snad zřejmé. Nač se hádat?

StvN
23. 01. 2005
Dát tip
klipeto - směšuješ dvě nesměsitelný věci, dva pohledy. Jednou je tu přání, aby dítě bylo hluché a podruhé udělat to tak, aby skutečně bylo. Pak si z něj děláš loutku. Je to sobeckej čin. A ruku na srdce, ty by ses chtěl narodit tak starý ženský?

Kačírek
23. 01. 2005
Dát tip
jo tak pan poslenec, kdyby mohl, tak by to zakázal? co do toho má co kecat, a ještě k tomu jako chlap, kolik běhá po světe sirotků a z ještě blbějších příčin. Já té ženě fandím, je v tom velká odvaha, moc chtění a moc lásky.

klipeto: To přecej není o tym, koho znám nebo neznám. I kdyby byla jará jako kůzlátko, v šestašedesáti nemůže počítat s tím, že plnohodnotně vychová děcko. Jasně, může žít do devadesáti a pětadvacetiletou maminu může přejet autobus cestou z porodnice. Ale ty pravděpodobnosti...

Andulka
22. 01. 2005
Dát tip
Kurna....co pak nevite....ze lidi se miluji fyzicky i psychicky i v sedmdesati ....:-)))) Ja spis vidim pokrytecke od spolecnosti, ze kdyz chlap ma v sedmdesati miminko.....nikdo ani nemrkne. Kdyz zenska....hned jsou toho plny noviny......:-) Me se to zda velmi sobecke.....z hlediska toho ditete......Ja bych tu odvahu nemela.....ja bych se bala, co by bylo s malym az me ztrati.....Ale ona se neboji....A kdo jsem ja, abych nekoho odsuzovala. Na druhou stranku je tu novy zivot, ktery by tu jinak nebyl, treba bude lepsi matkou nez ktera koliv z nas v rodicim veku, a treba bude vychovavat dite v blizkosti nekoho.....kdo pro dite bude blizkym clovekem....az ona tu pro neho tu nebude moc byt.... Zivot je zajimavy....nekdo chce v sedmadesati posedavat po kavarnach a myslet na casy, kdyz byl mladej......jinej chce psat knihy a malovat obrazy......jinej ma touhu formovat novy zivot....Jak rikam....kdo sem ja, aby to hodnotil....:-)

Feanor
21. 01. 2005
Dát tip
co je na tom nepřirozeného? značí-li slovo přirozené něco, co je v souladu s přírodou, pak vše. Pan poslenc Karas je pako a krom toho i lidovec (což bývá většinou ekvivaletní) ale dnes s ním musím bohužel souhlasit. Jistě, věda a civilizace pokročila, já tě plně chápu; místo kamenem po sobě házíme atomovky.

Nicollette
21. 01. 2005
Dát tip
O tom jsem zatim nic nečetla, ale vyrozumněla sem, že byla oplozena uměle. Já samozřejmě nemám nic proti plození dětí v jakémkoliv věku, ale záleží na tom, jak se ta žena cítí zdravotně a psychicky... přece jen v 66ti neni každejch schopen vychovat dítě, honit se za ním po bytě, chápat mu a rozumět mu ve smyslu moderní doby..... ale tady de vážně jen o to jak se ta žena cítí. Znám ženy, které v padesáti vypadají jak kdyby jim bylo sto, jsou už unavené životem a nad vším mentorsky kroutí hlavu. Znam ale i žen, které jsou v sedmdesáti čiperky (dle fyzických možností) a přebírají moderní názory (resp. nejde o názory moderní, ale o názory rozumné, nezkreslené)....takže tak

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Já to čet a souhlasím s názorem, že je to od ní sobecké. Zbytek je omáčka, kterou není těžké vyvrátit nebo podpořit, ale ani jeden postoj nemá významnější smysl.

Markel
21. 01. 2005
Dát tip
Je dobře i výdobytky vědy užívat s rozumem. Tohle je jen další z mnoha hloupých "vítězství" nad přírodou.Hodné tak akorát k zapsání jako kuriozita do ginesový knihy rekordů.

klipeto
21. 01. 2005
Dát tip
do duše jí nevidíte všichni, kdo o tom/ní vynášejí nějaký soudy, melou nesmysly

StvN
21. 01. 2005
Dát tip
Duše se projevuje činy a tento čin je veskrze sobecký.

Markel
21. 01. 2005
Dát tip
klipeto: já jsem nevynášela žádné soudy o té starší paní, jen obecně jsem chtěla podotknout, že ne všechny moderní počiny věděckých pracovníků jsou na místě. A promiň mi tu troufalost, s duší to nemá mnoho společného.

klipeto
21. 01. 2005
Dát tip
Markel: to jsem řekl obecně... to nebylo mířené přímo na Tebe. StvN: hmm, dám příklad... fakta, která znám a která nejsou ojedinělá... Neslyšící rodiče čekají miminko. Oba mají strach, že bude slyšící a přejí si, aby neslyšelo. Veskrze sobecký čin. Jenže až moc lidský... Mají totiž strach, že se se svým dítětem nedorozumí, že ho nebudou moci pořádně vychovávat. Navíc... Se slyšícímy lidmi mají špatné zkušenosti... hlavně spoustu nedorozumění od malička. Mají mnoho přátel mezi neslyšícími, protože se spolu domluví znakovým jazykem. Občas je někde nějaký slyšící, který umí znakový jazyk, ale k němu nemaj nikdy tolik důvěry, jako k neslyšícím. Zdánlivě sobecký čin z pohledu někoho, kdo do těch lidí nevidí. Znáte tu paní tak dobře?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru