Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Český Plašťál - reportáž

Výběr: Elyn
23. 01. 2005
8
0
5928
Autor
JiKo

Český plašťál - reportáž



V jižních Čechách, poblíž malé vesničky Rousná, vznikla nová výrobna pravého Českého broušeného plašťálu. Obdobnost názvu s Českým křišťálem je více než náhodná. Proto jsem se rozjel na třeboňsko přímo do sídla malé firmy Plastalex.
Podle slov ředitele Kamila Zásady výrobky této firmy vyplňují podstatnou mezeru na českém trhu s obalovými materiály.



Více informací přináší následující rozhovor:



Redakce: Představte čtenářům našeho časopisu Český plašťál.

Zásada: Tradice olovnatého skla, tedy Českého křišťálu, je u nás velmi zakořeněná. Toto ušlechtilé broušené sklo s přídavkem olova se vyznačuje vysokou optickou brilantností. Tato jeho vlastnost a poměrně vysoká cena jej však předurčuje spíše k plnění estetického významu. Lidé si jej pouze pořídí a vystaví do vitrínek svých obývacích stěn. Pro běžný život je jeho užitná hodnota téměř nulová.
Naše firma si tento jeho nedostatek uvědomila a vyvinula materiál nazvaný Český plašťál, který bude plnit nejen estetickou, ale i užitnou složku v běžném používání. Předpokládáme, že se designové kreace návrhářů broušeného skla známé z křišťálových sklenic a váz nově aplikované na Plašťál, stanou velmi oblíbené a používané malospotřebiteli. Oblast jeho využití je obrovská. Jako běžné nádobí určeným k pití při stolování, na zahradní party, jako nerozbitné vázy a vůbec při všech ostatních činnostech v běžném životě. Majitel se bude moci chlubit jakostním a esteticky ušlechtilým výrobkem a zároveň nebude mít strach, že přijde díky pádu sklenice na zem o cenný kousek svého Rudolfovského večerního broušeného servisu.
Naše firma se v první fázi bude orientovat spíše na velké odběratele, aby tak rozšířila povědomí o svých výrobcích. V druhém sledu bude Český plašťál dodáván maloobchodním prodejcům.







Redakce: Nemyslíte, že název "Český plašťál" bude vzbuzovat spíše nedůvěru?

Zásada: Kořením českého života je humor. Proto jsme tuto podobnost zvolili zcela záměrně. Myslím, že podobnou nedůvěru v lidech budily dříve například i názvy piv jako Ježek, Meloun, Březňák a podobně. V podstatě vše nové budí nedůvěru, ale lidé si nakonec zvyknou (však uvidíte - dodává s úsměvem).





Redakce: Jak se Český plašťál vyrábí?

Zásada: Naši chemici připraví směs (granulovaný polyethylen, tónovací barviva a tzv. hardnessmaker), která projde patentově chráněným procesem "plastizací" (změna běžného termoplastu polyethylenu chemickou cestou na termoset s vysokým stupněm tvrdosti), poté se směs přivádí do caloriferu, kde se udržuje plast v polotekutém stavu. Další postup je velmi podobný klasické sklářské výrobě. Plast se odlije do formy, lis vyrobí hrubý výlisek. Po ochlazení v temperační peci předkreslovačky vytvoří mříž podle vzorového návrhu a brusiči každý jednotlivý kus vybrousí do výsledné podoby. Na leštících linkách se Plašťál zbaví otřepů a nežádoucích matných ploch. Poté je balen a expedován odběratelům.



Redakce: Kde se může český spotřebitel s Plašťálem setkat?

Zásada: Zatím jsme navázali spoupráci s výrobcem minerálních vod firmou Mattoni, která distribuuje v našich obalech svou řadu minerálních vod Aqua linea, tento vzor je ovšem spíše zkušebním, kvůli jednoduššímu - méně zajímavému vzoru. Připravuje se i distribuce řady Mattoni.



Redakce: Jak vidíte budoucnost vašeho výrobku ve srovnání s konkurencí.

Zásada: Nepředpokládáme, že bysme porazili tradiční a velmi žádanou značku Bohémia na západních trzích. Ovšem ve střední Evropě, na východě a především v arabském teritoriu jsou naše šance nemalé. V příštím roce je naším záměrem vyrobit a prodat na pět milionů kusů různých typizovaných sérií.




Redakce: Na závěr vám tedy popřejme hladké splnění obchodního plánu při prodeji Českého plašťálu a děkuji za rozhovor.

Zásada: Děkuji.



Na závěr dodejme, že zájemci o exkurzi, která mapuje téměř celý výrobní postup, se mohou dostavit k vrátnici podniku ve všední dny od deseti do třinácti hodin. Případné větší skupiny je třeba písemně nebo telefonicky nahlásit.



+420609123456

Plastalex

Rousná - Zátiší 378

okr. Třeboň

111 50




Připravil Jiří Kočí

Bebitka
10. 02. 2005
Dát tip
:-))) hele a dostal´s suvenýr? to se exkurzím a novinářům dává... aspoň malou plašťálovou figurku...? ne?

JiKo
10. 02. 2005
Dát tip
Jo jistěže dostal :))

guestova
28. 01. 2005
Dát tip
×_× ))))

sicco
25. 01. 2005
Dát tip
tož koukám JiKoCimramne

Craerassy
24. 01. 2005
Dát tip
neměl by to být spíš plastšťál?:-))) tip!

JiKo
24. 01. 2005
Dát tip
křišťál - plašťál, víš? :)

Craerassy
24. 01. 2005
Dát tip
vím...to mi došlo, Ji:-))

papouch
24. 01. 2005
Dát tip
tak nevim .. je to fór, nebo je to doopravdy? .)

* broušená Mattonka k avi

JiKo
24. 01. 2005
Dát tip
papouch no jasně že doopravdy, chceš snad říct že lžu? :)))

Evidentní píárko od Mattoniho....

_JiKo: a žlež?

hutch
23. 01. 2005
Dát tip
hmmm. pěkné ilustrace. :) tip

Elyn
23. 01. 2005
Dát tip
:))))))))))))) hračičko.... :)))

Nicollette
23. 01. 2005
Dát tip
sem zas o něco chytřejší

katugiro
23. 01. 2005
Dát tip
kdo to má celé číst? :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru