Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poprava

06. 07. 1999
0
0
3677
Autor
slavek

Už dnes snad nastane ten den, den poslední, snad někdo zásluhy mé, přeci ocení. Slova o ničem bude říkat kněží, neb můj život pozemský byl peklem, v ráj mohu věřit stěží. Že jsem okradl kohosi? Já kradl jenom z hladu, a potom v chýši chatrné snil jsem o pokladu. Vyhlížel jsem zlatou rybu, bez prutu a návnady. Chtěl jsem stavět nové domy, ne však hloubit základy. Možná i dar slova měl jsem, však chyběl mi dar řeči, a k čemu hlava básníka je, když tělo trpí v křeči? Pravda přeci dlouhá léta už se nenosí, A když někdo pravdu slyší, čelo strachy se mu orosí. Tak tu stojím pod oprátkou, než kat mi ji nasadí. Potom tenhle lidský život nějaký jiný nahradí. Narodím se jako člověk, nebo jako zvíře? Závisí to na mých skutcích, nebo na mé víře? Pojď už kate, přes oči mi nasaď černou pásku, za vteřinku umrtvíš mou touhu i lásku. Díky Bože za ten život, byť krátký byl a hloupý, Nikdo jiný než já sám, mé hříchy nevykoupí.
castan
03. 08. 1999
Dát tip
Slávek: Ale ta komposice - je příšerně nevyvážená...:-((

slavek
03. 08. 1999
Dát tip
castan: já vím.. Ale kdybych to psal podruhé, asi bych to napsal stejně :-)) To víš, nenapravitelný hříšník..

slavek
31. 07. 1999
Dát tip
Adarhaz: a byla mu ta odpověď k něčemu?

slavek
11. 07. 1999
Dát tip
snoopy: naopak, líbí se mi Tvá kritika.

snoopy
09. 07. 1999
Dát tip
já vím, právě proto by to bylo umělé.. a z mýho věčnýho rejpalství si nic nedělej.. snažím se přiblížit skutečným kritikám, jenže brabenčími kroky.. teorie mi totiž moc neříká..

slavek
08. 07. 1999
Dát tip
Gity: souhlasím
Rivka: děkuji Ti moc
Lea: nevěřím, že žijeme jednou..
snoopy: děkuji i Tobě. Budu se snažit zbavit těch nepravidelností.
Křesťansky to znít moc nemůže. Nejsem křesťan. :-)

Rivka
07. 07. 1999
Dát tip
Slávku, už je docela unavující pořád psát, jak moc se mi to líb...í:-))

Lea
07. 07. 1999
Dát tip
...věřím, že žijem jenom jednou, a sami rozhodnout, zda budeme tu nebo nebudeme, je dost velký hazard, z toho neznáma se nikdo nevratil, aby mohl to či ono potvrdit, žít se musí, a mnohdy dny štěstí a dny smutku zavisí jen na nás... Jinak baseň je ovšem pěkná.. :-)

snoopy
07. 07. 1999
Dát tip
hezký. člověka to rafne a nepustí. donutí ho to přemýšlet.. nemá to jediný hluchý místo, dobře spojený děj s myšlenkami.. jen škoda některých obtížných nepravidelností, blížilo by se to dokonalosti..
celková myšlenka, pokud jsem to pochopil, vyzněla chytře.. trochu jsem se sice obával, tam, kde snil o pokladu (prázdné sny) ve spojení s hlavou básníka, ale myslím, že život krátký a hloupý, a hříchy, co nikdo za mne nevykoupí, to uvedly na správnou míru..
a přes veškerého Boha to nezní uměle křesťansky (křesťanské by nebylo špatné, ale umělé ano..).. shrnuto: povedený kousek

Gity
06. 07. 1999
Dát tip
nikdo jiný...jenom my sami...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru