Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha 2019

25. 01. 2005
5
0
2821
Autor
Dvoukvitek

Ostrý blesk protnul zamračenou oblohu a na okamžik osvítil panorama Hradčan. Pomalu vychládající kov syčel pod dopadajícímy kapkami deště a kdesi v dálce zněla ostrá střelba. Vyklonil jsem se opatrně ze svého úkrytu a o klopu kabátu mi okamžitě pleskla kulka vypálená z okna naproti stojícího pobořeného domu.
"Sakra..", procedil jsem mezi zuby a rozběhl se rychle pod okno, kde se skrýval útočník. Krčil jsem se přitisknutý ke zdi a pomalu postupoval blíž. Další blesk na vteřinu osvítil ulici. Vrak mého pásového transportéru tu tvořil dokonalé zátiší spolu s převrácenou houfnicí a několika ohořelými osobáky. Koutkem oka jsem zahlédl něco červeného - byla to cedule se jménem ulice.. "Křížovnická". Ještě před třemi roky to tu bylo samý turista a teď tohle.. Vzdálená střelba pomalu umlkla a jen tu a tam se ozval osamocený výstřel. Opatrně jsem vtoupil rozbitými dveřmi do domu. Zhora se ozvalo několik rychlých kroků. Do utržené kabiny výtahu, která pravděpodobně při dopadu vybourala ocelové pletivo šachty a teď ležela z poloviny na schodech do prvního patra, spadlo pár granátů.
"Dopr..", udělal jsem kotoul a vykopl dveře po mé pravé ruce. Sušárna a kočárkárna. Na napnuté šňůře ještě teď visely docela nové kalhoty. Napadlo mě, že nebýt rozbitého okna, nebylo by ani poznat že se něco stalo. V tom okamžiku granáty explodovaly a celý dům se otřásl. Tlakové topení pod oknem nevydrželo a vzniklou puklinou se z něj začala valit voda. Vyhrabal jsem se z pod suti betonu a omítky a opatrně vykoukl zpět na chodbu. Prach se uzazoval velmi pomalu, ale i odsud bylo vidět že část schodiště vzalo za své. I když zbytek nevypadal moc pevně, vydal jsem se opatrně nahoru. Těsně před tím než jsem došlápl na poslední schod se v bleskovém sledu událo několik věcí. Za rohem na mě čekal můj střelec. Vyklonil se nad schodiště a okamžitě po mě vystřelil raketu z lawky kterou měl zapřenou na rameni. Překvapil mě. O něco víc mě ale překvapilo, když pod mou nohou část poničeného schodiště povolilo a já ztratil rovnováhu. Když jsem padal, všiml jsem si ještě stejně překvapeného výrazu ve tváři toho chapíka který střílel. Ten výraz ale neměl příliš dlouho. Není dobré střílet rakety když stojíte zády ke zdi. Zpětný plamen z něj nadělal několik ošklivých krvavých kousků. Pádem jsem na okamžik ztratil vědomí a když jsem přišel k sobě tak to vypadalo i na několik naštíplých žeber. Musel jsem rychle zmizet, výbuchy určitě přilákají bandity. Vykulhal jsem ven. Raketa naštěstí vyletěla oknem které bylo hned nad schody a explodovala neškodně o zbytky třetího pilíře Karlova mostu. Mostecká věž byla v sutinách už od Velkého výbuchu, sochy rozstřílené bandity a mezi šestým a sedmým pilířem byla díra od protitankové miny.
"Kdyby se tohohle dožili památkáři", ušklíbl jsem se pro sebe a pokračoval ztichlou ulicí směrem ke zbytkům Národního divadla. Opatrně jsem obešel vykolejenou a převrácenou tramvaj číslo 9 která blokovala Smetanovo nábřeží a zastavil jsem ve stínu drolících se zdí kavárny Slávie. Polovina zdi byla vybouraná na ulici a kolem ležely hromady suti, kamení a cihel..
"Další! chlapi, složíme se na další!", při pohledu na divadlo se mi vybavil jakýsi spot který běžel v televizi ještě když jsem chodil do školy. Musel jsem se usmát. Došel jsem na kraj silnice a po odsunutí několika trámů jsem našel težké litinové víko městské kanalizace. Stačilo několik rychlých úkonů a už jsem šplhal dolů po kluzkých železných stupních do relativního bezpečí pražského podzemí..


Kdyby se to jmenovalo Sarajevo 1995 a změnilo se pár reálií, tak to ani není sci-fi, že jo...

Vynech reklamu a napiš pokračování - již se těším - přečti si mou sbírku - Nekonečný vesmír Ale TIP

trigate
13. 02. 2005
Dát tip
Těžko hodnotit úvod příběhu, když nevíme, co bude pointou.

leenai
29. 01. 2005
Dát tip
taky se mi zdá, že kdyby sis na tom dal záležet a fakt se do toho opřel, vůbec nemusí zůstat u nástřelu, chtělo by to pomalu odhalit i něco z děje, nejen popis okolí (i když dost dobrý a nenucený) dam tipa, protože mě zajímá pokračování P.S. máš tam dva drobopřeklepy :))

Mortimer
28. 01. 2005
Dát tip
Skvělý !! O něčem takovém jsem sám dlouho přemýšlel , jen jsem nevěděl jak na to. Máš u mě obrovskej...Ť ... Co se týče zpracování, tak mám podobný pocit jako Dero - občas tam některá věta nezapane úplně nejlíp.

Win_Key
26. 01. 2005
Dát tip
Rozhodně zajímavé... ale vážně by to chtělo rozvést děj, zatím je to taková bitkařina. Jsem opravdu zvědav.

Dvoukvitek
25. 01. 2005
Dát tip
Zatím je to jen nástřel tak jsem zvědavý na názory ;) na pokračování se pracuje

Dero
25. 01. 2005
Dát tip
Rozpracuj to, ucel, pokus se eliminovat občasné lehce trapné, potažmo infantilní obraty a bude to dobré (anti)militantní, futuristické čtení.

fungus2
25. 01. 2005
Dát tip
Pokračování může být dost zajímavé. Dej si na něm záležet.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru