Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ A DÁLNICE

29. 01. 2005
5
11
8267
Autor
vesuvanka

Louka a motýli ptáci, kopec, les kámen a květ před Tebou se rozprostírá svět Českého středohoří Kráčíš po cestě lemované květy léta po cestě hlinité i kamenité Klid panenské krajiny hladí Tě po duši a do očí vhání i slzy o jejím osudu už rozhodnou brzy.... (z básně Prosba za Středohoří, 24. 6. 2000)

Milí Písmáci,

z prologu asi tušíte, že se jedná o velmi ožehavý problém stavby dálnice D8 přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří... bylo o tom napsáno již hodně, a tak bych Vám ráda sdělila, že je ještě naděje na jisté kompromisní řešení - výstavbu tunelu Kubačka, který ochrání nejcennější partie této krajiny. V současné době probíhá podpisová akce petice "Ano výstavbě tunelu Kubačka na dálnici D8 v Českém středohoří"
Pokud byste měli zájem, bližší informace, fotografie krajiny i petici, kterou je možno podepsat přímo v elektronické podobě anebo stáhnout a vytisknout, najdete na

www.tunelkubacka.ecn.cz

-----------------------------

LIDÉ A ZEMĚ č. 2/2005

Malou botanickou (ale i zoologickou a geologickou) exkurzí po západní části Českého středohoří je článek Naděždy Gutzerové "Kopce Českého středohoří" s doprovodnými fotografiemi novém čísle časopisu LIDÉ A ZEMÉ č. 2/2005. Zastavíme se na Oblíku, Ranné, Srdově a Brníku.

Určitě zaujme (zejména Vás, kteří píšete haiku) fotoreportáž Zdeňka Thomy "Cesty tažných mraků" s doprovodem haiku japonského básníka Macuo Bošóa, který žil v druhé polovině 17. století.

Oba příspěvky jsou pohlazením po duši. Ale najdete tu další krásné a zajímavé články a reportáže z Kapverdských ostrovů, jižní Ameriky, Nepálu atd.

Přeji Vám hezké zážitky na cestách....

vesuvanka

11 názorů

vesuvanka
25. 09. 2020
Dát tip

Milý Kaji, děkuji za odpověď. To je pro mě novinka, vůbec jsem nevěděla, že se dají tesat sochy z ytongu. Našla jsem si několik fotek soch, jsou moc hezké. Pórobeton na první pohled připomíná pemzu.


Kaj
24. 09. 2020
Dát tip

Milá Vesuvanko, socháme z ytongu. Fota někde jsou, nevím ale kde.

dík za pochopení


vesuvanka
23. 09. 2020
Dát tip

Kaji, děkuji. Moc toho neznám a do Středohoří už se bohužel nedostanu, takže teď je sleduji alespoň na internetu. Snad vodopády nebudou ještě vyschlé. 

Ještě se vracím k sochání. Přečetla jsem si také Tvoji báseň SOCHA a komentář. Zaujalo mě, že Tvůj syn vždy vytesá nějakou sopku. Sopky mě zajímají i z hlediska výtvarného. Z jakého materiálu tesáte? Pokud máte fotky soch na internetu, ráda se podívám.


Kaj
22. 09. 2020
Dát tip

Vidím, že jsi znalkyně. 

Bude to ten rybník, co o něm píšeš. U bříz jsme také chodili. 

U vodopádů mám bždy strach, že budou vyschlé. Třeba jim dám také šanci.

 


vesuvanka
22. 09. 2020
Dát tip

Kaji, díky za komentář :-))). Seriál Děti od kouřové hory neznám, i když ten název je mně povědomý, asi jsem o tom něco už dříve četla. 

To je prima, že Tvůj syn má rád sopky - ony mají s chemií moc společného. Chemie byla ve škole mým nejoblíbenějším předmětem, chodila jsem na chemický kroužek  a na jedenáctiletce, která bývala kdysi místo gymnázia, jsem si vybrala chemii jako volitelný maturitní předmět .

Ano, Středohoří, pohledy na Středohoří z vlaku z různých stran jsou zajímavé, například z Prahy na Louny. Obzvláště se mně líbí pohled z trati od Lovosic do Litoměřic, kde je panorama blízko kopce vynikají strmostí. Porta Bohemika je krásná (někde ji mám i namalovanou),  a unikátní tím, že si Labe razí cestu tvrdými  horninami, řeky si většinou hledají cestu v měkčím terénu. Ve Středohoří jsou i krásné vodopády, například Vaňovský na Podlešínském potoce, tak trochu schovaný za skálou Vrkoč, který padá z kolmé 12 m vysoké čedičové  stěny. Nad ním je ještě poměrně málo známý asi 8 m vysoký Horní Vaňovský vodopád. Další vodopády jsou u Moravan a na Pekelském potoce poblíž Mlýnišťan. 

Vojenský rybník - patrně máš na mysli rybník na Březině, odkud je zajímavý pohled na Milešovku, která se tu nezdá moc vysoká, vzhledem k tomu, že rybník je v nadmořské výšce asi 600 m. Březinu jsme navštívili několikrát a a prošli i bývalé vojenské pásmo zarostlé zejména břízami.


Kaj
22. 09. 2020
Dát tip

PSII: opravuji: když jsem si myslel, že ve Středohoří to na hodně místech vypadá jako v Portě Bohemice


Kaj
22. 09. 2020
Dát tip

PS: Ve Středohoří mohu doporučit třeba Vojenský rybník

 


Kaj
22. 09. 2020
Dát tip

Jako dítě jsem měl velmi rád seriál děti z kouřové hory. Působyl na mě i trochu úzkostně - blízké spojení života u vulkánu a smrti. 

Sopky má velmi rád můj prostřední syn. Je to spojeno i s jeho zájmem o chemické pokusy. Jezdíme na sochání a on vždy vytesá nějakou sopku.

Středohoří je jiné, když se koukáme z vlaku projíždějícího Portou Bohemicou a jiné když se jede dnes už bohužel neúplnou lokálkou Lovosice - Most a zase jiné když se jede lokálkou Litoměřice - Česká Lípa. Místo jako Porta Bohemica jinde ve Středohoří není. Možná jsem byl trochu zklamaný, když jsem je ve Středohoří hledal. Těším se, že se tam opět vypravím. Letos jsem jel od Mostu do Litoměřic autem. Musím s lítostí napsat, že usychání lesů se nevyhnulo ani tomuto koutu země a na krajině to nechává nesmazatelný stín. O okraji Středohoří jsem napsal Údolí Bíliny. Mám rád i krajinu dolů pod Středohořím, hledání identity zaniklé krajiny a nakonec i to chemické Ústí, na které se ale ze Středohoří nerad dívam. Jezdil jsem tam z Prahy už jako dospívající, takže mě to tam hodně formovalo. 

krásný den

 


vesuvanka
22. 09. 2020
Dát tip

Milý Kaji, děkuji za přečtení tohoto staršího díla a milou odezvu. Také jsme si přáli, aby dálnice vedla rovinatou krajinou mimo Středohoří okolo Loun, varianta dlouhého tunelu byla kompromisním návrhem Dětí Země. Jsem z Prahy, ale České středohoří upoutalo moji pozornost už ve škole, když jsme se o něm učili, že je sopečného původu. (Sopky mě fascinují od dětství, kdy jsem uviděla na staré pohlednici kouřící Vesuv.). České středohoří už při pohledu z vlaku na mě působilo exoticky a tušila jsem v této krajině něco jedinečného, s čím se u nás jinde nesetkáme. Tušení nezklamalo. Tolik zajímavostí a přímo unikátů z přírody živé a neživé na poměrně malé ploše, navíc v sousedství chemického průmyslu a dolů. Výlety do Středohoří byly pro mě velkou inspirací k psaní a malování.

Přeji krásný den :-)))


Kaj
21. 09. 2020
Dát tip

Milá Vesuvanko, dálnice přes Středohoří mě bolela. Hodně jsme tam jezdili, abychom si to ještě užili, než to spustí. Pdle mě to klidně mohli udělat okolo Loun. Ty jsi odtamtud?

krásný večer


Oldjerry
04. 01. 2006
Dát tip
To je pro mne neřešitelné dilema - já v tom kraji bydlím. Mám rád přírodu a mám rád lidi. V tomto sporu jsem půl metru na straně dálnice. Pokud nebudou lidé nebude mít kdo tu krásu obdivovat... Každý, kdo neví přesně, o čem mluvím, by měl týden bydlet u silnice č. 8 - ve Velemíně, Bořislavi, Žalanech... Je mi z toho smutno...

vesuvanka
04. 01. 2006
Dát tip
Oldjerry děkuji za přečtení i slova.... vím co máte na mysli.... byl to nešťastný projekt už od začátku, nakonec jsme prohráli... i mně je z toho smutno...

Reinhard
04. 07. 2005
Dát tip
Zdravím všechny. Chtěl bych upozornit na článek v Brit. listech, který se týká Českého středohoří a vztahu lidí ke krajině. Tady je adresa: http://www.blisty.cz/art/23791.html

vesuvanka
04. 07. 2005
Dát tip
Reinhard - děkuji Ti za návštěvu i zájem... moc ráda bych si článek přečetla, je jistě zajímavý, ale ty stránky nejdou otevřít - objeví se mi anglicky psané upozornění, že je to z nějakého důvodu nefunkční (nerozumím anglicky)

chaImin
01. 02. 2005
Dát tip
já miluji beton, ocel a vůbec to všechno, co to drásá ty chlorofylové závisláky na slunci a naprosto převyšuje svou estetickou hodnotou nezapomínejte, kostelní kříže mají k nebi blíž než vrcholky borovic, ale vůbec nejblíž jsou tovární komíny 8^)

vesuvanka
01. 02. 2005
Dát tip
chalmin - díky za přečtení, ale nejblíž k nebi má Mont Everest.... rebecca13 - díky, přinesu....

MilanH
31. 01. 2005
Dát tip
TIP + klub

vesuvanka
31. 01. 2005
Dát tip
MilanH - Milane, díky moc!

KayTee
31. 01. 2005
Dát tip
*

vesuvanka
31. 01. 2005
Dát tip
KayTee - díky

vesuvanka
31. 01. 2005
Dát tip
alternative4 - díky moc i za České středohoří. Bojovali jsme skoro 10 let, dálnici jsme ve Středohoří původně vůbec nechtěli, ale nátlak byl tak obrovský, že byla nakonec udělena výjimka pro stavbu dálnice (v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny, který zakazuje stavby dálnic v chráněných krajinných oblastec) v té nejhorší - povrchové variantě... boj pokračoval dál a jeho výsledkem je určitá naděje na šetrnější variantu delšího tunelu...

vesuvanka
31. 01. 2005
Dát tip
alternativew4 - Je to smutné.... díky za avi

Candy
30. 01. 2005
Dát tip
Děkuju zainformace, určitě se na tu stránku podívám...jinak i organizace Arnika - konkrétně její část "Tým Bořena" se věnuje ochraně Českého Středohoří formou tzv."pozemkových spolků", jejichž podstatou je ochrana biodiverzita a hlavně ohrožených druhů rostlin a živočichů, kteří se tam vyskytují (len žlutý, hadí mord, běložářkka, otakárek, čolci,...) - koho by to zajímalo, stačí nakouknout na stránku: www.arnika.org

Ri_ko
30. 01. 2005
Dát tip
Dostal jsem avi a tak jsem se vrátil.... Člověk by řekl, že snad už nebudeš mít o čem psát, že už jsi snad vše o Českém středohoří napsala, ale je mi jasný, že stačí seběhnout kopec, nebo vyběhnout na druhý a krásy je kolem dost a dost... Jen si jí člověk neumí zatím asi vážit. Až to bude "umět", bude už asi pozdě. Proto pokračuj - všichni s tebou procházíme pohořím i tam, kde jsme sami třeba nebyli a získáváme jiný pohled na krajinu - a myslím z pod tvého "pera", že ten pohled je krásný. Poprvé jsem zapoměl dát tip, tak tady je. Měj se krásně...
T *

vesuvanka
30. 01. 2005
Dát tip
Candy děkuji moc. O sdružení Bořena jsem kdysi slyšela, že se zabývá návratem původní květeny na Radovesickou výsypku, ale nikde jsem se ničeho bližšího nedopátrala a tak díky za webové stránky, ráda se na ně podívám. Ri_Ko díky moc za další Tvá milá slova i tip. Právě to bych si přála svým dílem zaujmout lidi pro přírodu... Když jsem se začínala zabývat Středohořím, byla překvapená, kolik lidí vůbec tuto krajinu nezná a považuje ji za nezajímavou a nelákavou, protože je na severu Čech, které mají pověst zdevastované krajiny"... a zatím je to přírodní unikát ve střední Evropě... Ona je spousta zajímavých míst, kde něco zajímavého kvete, třeba i na okraji měst. Ale, bohužel, takové to jak já říkám "přecivilizování", kdy je pomalu považována i pampeliška za plevel, každá kopřiva a bodlák se musí v rámci "městské krásy" posekat, nám přírodu ochuzuje.... Bodlák - a jak je krásný, urostlý a kolik čmeláků a motýlů přiláká....

synáček
30. 01. 2005
Dát tip
Díky, Janinko, už jsem na seznamu podepsaných...

Empty
30. 01. 2005
Dát tip
Je smutné, jak civilizace ničí přírodu, za chvíli to tu bude všechno z betonu a železa:-(

vesuvanka
30. 01. 2005
Dát tip
synáček - Petře, potěšil jsi mě moc , díky i za České středohoří... Empty díky, bohužel máš pravdu... zelené plochy ve městech (pokud to není zrovna park s cennými stromy), pomalu, ale jistě mizí...

vesuvanka
29. 01. 2005
Dát tip
avi

Ri_ko
29. 01. 2005
Dát tip
S přírodou a nejen v tomto kraji je to čím dál tím horší - je to krásně vystiženo, jako prosba všem.... hezký

vesuvanka
29. 01. 2005
Dát tip
Ri_ko - díky za milé zastavení i slova, je to tak, bohužel....

Craerassy
29. 01. 2005
Dát tip
je hrozně hezký, že jsou ještě lidé jako ty, ves, kteří se snaží bojovat..

vesuvanka
29. 01. 2005
Dát tip
Craerassy díky moc, potěšila jsi mě milými slovy, snažíme se, aby zásah člověka do krajiny (když se mu nelze vyhnout, jak jsme si původně přáli) byl co možná nejšetrnější...

vesuvanka
29. 01. 2005
Dát tip
dream - díky moc za milé přání i za tip...

Craerassy
29. 01. 2005
Dát tip
ano..měl by být, to je pravda a málokdo na to myslí...jsem ráda, že jsi taková, ves..:-)

vesuvanka
29. 01. 2005
Dát tip
Craerassy - díky :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru