Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

človek človeku

30. 01. 2005
5
1
9267
Autor
zvedavec

Pozerala som na kríž

so spiacimi citmi

príbeh Boha

až priveľmi známy...

 

 

 

 

a! uvidela som - človeka.

 

Jedného

z mnohých mrúcich

v mukách na kríži

(ale i celkom inak).

Možno aj s vinou.

 

Vydaného napospas

spravodlivým?

čo rozhodli o nutnosti

zobrať život,

 

ale ešte i o tom,

že to iné ľudské telo

priklincujú

na prekrížené drevo

 

a tvora, čo tam visí,

nechajú hlavne

 

      Trpieť .

 

a budú sa na to

asi aj dívať.

 

Inak nechápem dôvod.

 

Áno, človek človeku.


1 názor

Liso
05. 02. 2005
Dát tip
Prečo môžeme byť takí - netvrdím, že dôvod na to nie je, ale aký? Chces to analyzovat rozumom (vlastne asi skor "rozumom") ako synacek??? :) Pozri na lasku! Mohla by byt tak skvela, keby nam spolu so stastim nebola schopna prinasat aj utrpenie? (ja nevravim, ze to vysvetluje globalnu otazku! Ale sme si ju (tu globalnu otazku vobec schopni polozit???) V laske castokrat prezivas to uvedomenie (aspon ja ano) -> "To utrpenie za to stalo" a zda sa mi, ze niekde tu by mohlo byt aj vseobecnejsie vysvetlenie zmyslu zivota, vesmiru a vobec :) ( pozri pripadne tiez -> http://en.wikipedia.org/wiki/The_Answer_to_Life%2C_the_Universe%2C_and_Everything ;)

zvedavec
05. 02. 2005
Dát tip
"stálo to za to" - tento pocit mi je dôverne známy...vlastne všetko, čo má pre mňa cenu - nebolo získané len tak. Možno to získam aj bez toho utrpenia, ale HODNOTU čohokoľvek začínam zväčša chápať, až keď som niečo s tým súvisiace získala (alebo už aj stratila) s prekážkami, so strádaním. Fakt. Rozum: mne zase pripadá "hriešne" nepoužívať rozum dostatočne - áno, kým si neuvedomujem určité nezrovnalosti, tak je to v poriadku. Ale ak mi niečo nesedí a nejdem za tým až DOKONCA, kam sa dá ( lebo sa povedzme bojím, že stratím svoju istotu, rovnováhu, bojím sa zistenia, že pravda je iná, ako som ju videla doteraz), tak sa mi zdá, že konám "hriešne" - príliš pohodlne a ako "hriech" vnímam, že sa možnej bolesti vyhýbam - možno práve tým ma dokážu využiť sily "zla".

synáček
05. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: Možná jsem to neřekl dost jasně… ale to o čem ty mluvíš je něco, co by se dalo nazvat pochopením problému… Pokud něco dostatečně nepochopím, tak jistě nemohu ani rozpoznat, je-li to dobré, či zlé… Tady přece vůbec nejde ale o to, zda používáme mozek málo nebo hodně… Mluvil jsem o tom, že člověk začal všechno své počínání hodnotit pouze(!) jen rozumem… (a je naprosto nepodstatné, jestli rozumem hodně nebo málo. ) Jediné, čím se lišíme od opice (a od všech zvířat vůbec) je náš duch… Jsme duchovní bytosti a proto také naše působení na zemi… naše rozhodování… naše „kralování“ chceš-li… mělo mít duchovní rozměr. Člověk však začal rozvíjet pouze jen své rozumové schopnosti (tedy přední mozek), kdežto o rozvoj duchovních oblastí svého mozku se staral čím dál tím méně… Právě v této nerovnoměrnosti lidského snažení tkví podstata hříchu…

synáček
05. 02. 2005
Dát tip
Liso: „Pozri na lasku! Mohla by byt tak skvela, keby nam spolu so stastim nebola schopna prinasat aj utrpenie?…“ Raději se ještě jednou zeptám… tohle myslíš opravdu vážně…?

zvedavec
05. 02. 2005
Dát tip
To je to, čo nechápem, ako to myslíš: človek je teda podľa Tvojej koncepcie telesný, rozumový a duchovný. A mám dojem, že toto sme už rozoberali, ibaže ak stále nerozumiem - ;) a to rozumom, ani duchom - o čom hovoríš, tak prosím Ťa, skús napísať ešte raz. Telo viem, čo je, ako definuješ pojmy rozum a duch? A prečo je podľa Teba používanie rozumu hriešne? Osobne si myslím, že ak používam rozum na vymýšľanie čohohoľvek, čo je spojené s niečím, čo vedie OD lásky, je to naozaj hriešne. Ak to robím vedome. ... ozaj, myslím si, že utrpenie aj skvalitňuje moju lásku. Pretože ak si spočiatku možno myslím, že dám najviac, ak svojej láske budem povedzme raz za týždeň robiť romatické večery so sviečkami a ... možno niečo celkom iné, ale podľa mojej predstavy, to je nepodstatné, čo... a pritom budem ignorovať JEJ potreby - a tie môžu byť pre rôznych konkrétnych ľudí rozdielne, napokon ma až určitá dávka utrpenia presvedčí o tom, že človek, ktorého milujem, je niekto, kto má iné potreby, iným metrom hodnotí to, či ho niekto miluje, alebo nie. Ak všetko hladko funguje, prežívam niečo, čo ma nijako neformuje. A myslím si, že utrpenie i láska (a veľakrát aj spojené) sú veľmi silnými hybnými silami, ktoré človeka dokážu meniť (za podmienky, že sa pokúša byť hlavne k sebe úprimný) .

synáček
05. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: Budeš-li stále trvat na svých představách, a budeš-li se ptát stále stejnými slovy… nedostaneš se ani o jediný krůček dopředu… „A prečo je podľa Teba používanie rozumu hriešne?…“ Vždyť jsem nikdy a nikde nic takového vůbec neřekl a oba dva předešlé vstupy Ti to znovu právě toto popírám a vysvětluji… A výsledkem všeho je, že se mne ve svém novém vstupu zeptáš na totéž…? Nechme tedy vysvětlování… řeknu Ti to jinak… Nestalo se Ti nikdy, že bys před sebou měla člověka… který by působil trochu jinak, nežli všichni ostatní… že bys měla pocit, že z něho přímo vyzařuje láska a dobrota a laskavost, vlídnost… člověka, který by byl takový ke všem bez rozdílu… a ve všech svých rozhodnutích…? Takoví lidé mají zcela jinou auru… do které jakmile se dostaneš tak máš pocit bezpečí a lásky a velké duchovní ceny… Myslím, že někoho takového (v různých intenzitách, pochopitelně) jsme již potkali snad všichni… A teď si vezmi pravý opak… člověka naprosto racionálního, který bude všechna svá rozhodnutí podrobovat pouze chladnému rozumu… naprosto ho nezajímají následky jeho rozhodnutí… pouze jen prosperita… V jeho (jakémkoli) rozhodnutí není ani jen náznak jakéhokoli citu… je to jen a jen chladná kalkulace rozumu…. Chápeš… už o čem (po celou tu dobu) mluvím…?

synáček
05. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: „…ozaj, myslím si, že utrpenie aj skvalitňuje moju lásku…“ Ne… utrpení nezkvalitňuje Tvoji lásku, ale především Tebe. Čím víc jsi vytrpěla, tím víc dokážeš být všímavá a schopná soucitu… Jenže existuje i plno jiných jedinců, kteří naopak utrpením ztvrdnou natolik, že už s nimi nehne nic a namísto soucitu okolo sebe šíří nezměrnou bolest. Jejich srdce se utrpením proměnilo v kámen… byl to jakýsi jejich pud sebezáchovy…

Liso
05. 02. 2005
Dát tip
Rozum: mne zase pripadá "hriešne" nepoužívať rozum dostatočne Mne to pripada hriesne aj bez uvodzoviek! :) Ibaze je rozdiel medzi rozum POUZIVAT a rozum ... nenapada ma primerane slovo... (zneuzivat je prisilne a predpoklada cosi co ... no nebudem sa zapletat) No a prave v tom pouzivani su nevyhnutne iste bazalne predpoklady. Aspon iste rozlisenie co su to metafyziky, preco a v com mozu byt skodlive a tak by bolo dobre... Rozumej nejake "chobotiny" typu vodnici, ufo, ci trebars synackove "presvedcenie" o tom, ze boh je sucastou sveta (alebo ze clovek ma ducha, ktoreho opice nemaju) - ozajstnemu rozumu nestoja za hlbsie uvahy, prave trebars pre bazalny predpoklad poctivosti myslenia... Ak všetko hladko funguje, prežívam niečo, čo ma nijako neformuje. A myslím si, že utrpenie i láska (a veľakrát aj spojené) sú veľmi silnými hybnými silami, ktoré človeka dokážu meniť (za podmienky, že sa pokúša byť hlavne k sebe úprimný) . Presne tak! :) Pokial si uvedomime, ze je potrebna nasa ZMENA, pochopime, ze je potrebne aby sme trpeli... A najlepsie zvnutra zistime, ze by sme sa mali zmenit vtedy, ked pocitime, ze chceme/potrebujeme svojej laske (milovenej bytosti) ponuknut viac nez mame/sme! :) (Jedna z moznosti je, ze zasadny problem vo vztahu k B-hu jev tom, ze sa mu nemame pokusat poskytnut viac a ze trebars toto konkretne utrpenie si vytvarame sami :)

zvedavec
04. 02. 2005
Dát tip
synáček: teda stvoril všetko...nie je nič okrem Neho?

synáček
04. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: Nezlob se... ale Tvoje otázka mi připadá, že se spíš hodí k položení někomu, kdy by Tě chtěl ujišťovat o tom, že bůh stvořil skutečně vesmír a všechno živé na naší planetě za pouhých sedm dnů... jak je to i psáno v Bibli. Copak Ty nevíš, jak dlouho trvalo, než došlo ke koncentraci mlhovin... sluncí a planet... jak dlouho a jakým způsobem se formovala flora a fauna... až k dnešnímu člověku... nevíš nic o vývoji druhů...? A nevíš, co všechno... jaké síly a jaké fyzikální a biologické zákony tu musely sehrát svou roli...? Já bych spíš řekl, že Bůh je někdo, kdo umožnil vývoj Vesmíru tím, že dodal základní substanci a potřebnou energii.... ale Tvá (stále urputně stejně formulovaná) otázka mi zde připadá již zcela nepatřičná. Myslím, že se spíš hodí pro sv. Augustina, který tvrdí skutečně to samé, co (touto otázkou i) Ty (že totiž Bůh stvořil všechno podobně jako kouzelník, když vytahuje z klobouku králíky...) Dnešní církev se jeho dogmatu drží stále... a přitom ani církvi... ani Tobě nedochází, že právě otázka Zla stojí v cestě vám oběma... a řešíte ten rozpor (dlel mého soudu) naprosto dětinsky: Církev tím, že o Zlu raději nemluví a jeho původ nevysvětluje... a Ty tím, že jsi přesvědčena o tom, že tedy Bůh nemůže být dobrý... Jo... a abych nezapomněl, tak je tu ještě (v některých východních směrech) verze třetí (dle mého soudu stejně dětinská), že totiž existují hned Bohové dva... jeden dobrý... a druhý zlý... a tak je nechávají donekonečna(na nebi) mezi sebou zápasit...

Liso
04. 02. 2005
Dát tip
Mozno je lepsie pytat sa co nam ktory B-h dava v nasom konkretnom osobnom kazdodennom zivote... Myslim, ze tym sa snad mozno vyhnut analyzovaniu duchaprazdnych teorii najlepsie! :) Pripadne este mlcat a nechat to vykvasit! :)

zvedavec
04. 02. 2005
Dát tip
"a Ty tím, že jsi přesvědčena o tom, že tedy Bůh nemůže být dobrý... " nie som o tom presvedčená :)! a akokoľvek Ti moje slová vyznievajú, verím skôr v opak. Obraciam sa LEN k dobrému Bohu, o kontakt s niečím iným NEMÁM ZÁUJEM. Môže byť aj slabší, ako sa tvrdí, alebo,..., môže byť aj INÝ. Ak mi čokoľvek niekde "nesedí", hľadám odpoveď. I ja kladiem otázky, myslíš, že je to chyba? Nechcem ostať na úrovni dieťaťa, ktoré sa hnevá, keď zistí, že nie Ježiško je tým, kto nosí darčeky. Ak je Boh naozaj dobrý, myslíš, že mi to bude zazlievať? Nebude predsa malicherný, ješitný, ocení snáď aj moje otázky, ak sú cestou k PRAVDE a nie k nejakej poslušnej viere, ktorá s pravdou nekorešponduje. Ale vysporadúvam sa s KAŽDOU pochybnosťou. Zatiaľ som - napriek tomu - svoj vzťah k Bohu nestratila. Jednou z podstatných otázok je i pre mňa otázka, ako to, že je tu tak veľa utrpenia, keď Boh je dobrý. Odpovedí som našla niekoľko, niektoré sa zrútili a iné zatiaľ nie. Ale ak sa nezrútili po určitých mojich zážitkoch, to ešte neznamená, že sú tak blízko pravdy, že sa nezrútia...ak sa stretnem s niečím novým, čo som ešte nepoznala. Som otvorená a netvrdím, že poznám pravdu. Ja ju ale hľadám.

synáček
04. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: „Jednou z podstatných otázok je i pre mňa otázka, ako to, že je tu tak veľa utrpenia, keď Boh je dobrý.“ Není nikde mnoho utrpení… pouze jen mezi lidmi na této planetě zemi… Už tento fakt sám o sobě (alespoň tedy pro mne) vypovídá pouze jen o špatnosti člověka… nikoli Boha…

Liso
04. 02. 2005
Dát tip
Je to len o tom ako dokazeme milovat! Spekulacie trebars nad tym, ze zvierata stahovane z koze zaziva netrpia su zda sa mi hodne len prazdneho mudrovania, prazdnej nabubrelej sebaistoty a nelasky (v tomto pripade napr. k tym "nemym" tvorom)... (a to som ochotny pripustit, ze netrpia. Som ochotny pripustit aj solipsizmus :)

zvedavec
04. 02. 2005
Dát tip
:) no dobre,...,a ešte mne k tomu pristupuje otázka, prečo sme my takí, že občas vieme naozaj spôsobiť to utrpenie iným? Kto je náš "autor"? Prečo môžeme byť takí - netvrdím, že dôvod na to nie je, ale aký?

synáček
04. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: no dobre,...,a ešte mne k tomu pristupuje otázka, prečo sme my takí, že občas vieme naozaj spôsobiť to utrpenie iným? Kto je náš "autor"? Prečo môžeme byť takí - netvrdím, že dôvod na to nie je, ale aký? Kdo je náš „autor“? No přece rozum…! Rozum, jakožto produkt hmotného (k zemi připoutaného) mozku… Jakékoli ubližování… jakýkoli hřích… to vše je věcí našeho rozumu… Ochutnat ovoce ze stromu poznání je přece totéž, jako začít užívat rozum, neboť rozumem poznáváme. Hřích ale jistě nebyl v tom (jak je uvedeno dávným biblickým vypravěčem)… že člověk začal rozum užívat - že „ochutnal ovoce ze stromu poznání“… Hříšná byla až později vzniklá závislost: oddávání se požitku poznávání pomocí rozumu a pokušení bylo jistě velké… jak je i velmi výstižně uvedeno v bibli: „Plody onoho stromu byly dobré k jídlu, lákavé pro oči a slibující vševědoucnost.“ (Gn 3,6). Člověk zcela podlehl tomuto požitku a začal všechno své počínání hodnotit pouze jen rozumem. V tom spočívá hřích člověka… a v tom je i pramen veškerého zla…

zvedavec
03. 02. 2005
Dát tip
ak si dobre pamätám, stvoril anjelov, a aj ľudí...tak je to napísané. A ON IM DAL im možnosť výberu. ak mám veriť, že je Stvoriteľom všetkého, potom ako môžem odmietať, že stvoril aj zlých ľudí a padlých anjelov? Inak, občas mám dojem, že to zlo, ktoré stretáme, má pri našom vývoji dosť veľkú úlohu. Iste inak sa správa človek, ktorému všetko vychádza a inak ten, komu nie. A zdá sa mi, že postupne ajten "dobrý" postupne začína chápať, že nie je až tak veľký SKUTOČNÝ rozdiel medzi ním a tým, koho on považuje za zlého...možno sa mu postupne začína zdať, že byť lepším je skôrvecou pochopenia ako vôle. Ja si to začínam myslieť. dokelu, synáček, Liso pravdu naozaj HĽADÁ (poznám ho), rozhodne neprijíma žiadne pohodlné polopravdy, a ani nebojí sa dať Ti i za pravdu, ak ho PRESVEDČÍŠ. Zdá sa mi, že ho môže dráždiť predovšetkým spôsob predkladania Tvojho presvedčenia (ktorý práve jemu môže znieť, ako napadanie)

synáček
03. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: Dokelu...? I Ty se zlobíš...? Nejsem si vědom žádného napadání... nenapadám jeho, ale předkládám alternativu, která je v souladu s logikou... je přirozená a nejsou v ní žádné mezery, žádná tabu a řádné rozpory, které jsou naopak v té oficiální (budované tisíc let v pochmurných laboratořích lidského mozku, který v té době ještě nevěděl nic o mohutnosti vesmíru, takže např. i ráj nemohl umístit nikam jinam nežli jen na tuto zem...) Uvědom si, prosím, že předkládání jakéhokoli přesvědčení může vypadat arogantně, pokud jsme si jisti tím svým... a to jsme přece vždycky. Bývá to tvrzení proti tvrzení... Já naopak neapeluji vůbec na své tvrzení, ale na všeobecný zdravý rozum a zdravou (a nezaujatou) logiku. On (spolu s Tebou) útočí na Boha na základě toho, v co věří Křesťané... Já tvrdím, že jsou základy křesťanství postavené na písku a jsou proti logice a rozumu a taková (děravá) místa přikrývají svými tabu... On (i Ty) nejste v rozporu se mnou ale s církví, která díky svému (dle mého soudu chybnému) modelu Stvoření ex nihilo nedokáže v podstatě vůbec vysvětlit pojem Zla. Proto máte vy (ale nejen vy) tak širokou půdu pro napadání Boha... Nepřipadá vám už např. toto, jako minimálně podezřelé... nemáte náhodou taky pocit, že ty jejich "pravdy" jsou nepravdy, když něco takového vůbec umožňují...? Nebo si snad vážně myslíte, že Bůh je takový a dělá takové věci ze kterých ho vy dva viníte...? Podle mne celý základ křesťanství je chybný... vy se nedomníváte, že je chybný, ale že chybný je naopak Bůh... Stavíte se na roveň Bohu... ukazujete na něho prstem a snažíte se dokazovat, že je zlý... a Liso, jestli jsem to dobře pochopil dokonce obhajuje i nutnost zla ve světě a spatřuje v tom nějaký smysl... Já mu to nevyčítám... ale připadalo mi, že se trápí tím, co musí o Bohu říkat... co si o něm musí myslet... a myslel jsem, že se mu uleví, když zjistí, že existuje možnost postavit se naopak proti učení církve a proti způsobu výkladu biblických dějů a uvést vše do souladu s vědeckými poznatky naší doby a logiky...

zvedavec
03. 02. 2005
Dát tip
"Nebo si snad vážně myslíte, že Bůh je takový a dělá takové věci ze kterých ho vy dva viníte...?" Neviním Boha. Len konštatujem čo vidím, čo viem a konštatujem , ak mi niečo nesedí s niektorými predpokladmi. Mám pred sebou zaprieť, ak mi niečo nesedí? Prispôsobiť všetko svojim prianiam? a čo ak nik z nás nemá pravdu? Nie, nenapadám Boha. V akého Boha veríš? Ktorý nestvoril všetko, alebo ktorý stvoril všetko? A čím je Boh Bohom? prečo sa mi má uľaviť, ak nemám dôkaz, že veci sú také, ako ich predkladáš? Nemyslím, že tieto otázky vychádzajú zo slepého prijímania učenia cirkvi...to rozhodne nie. Na cirkev a jej učenie sa dívam dosť kriticky a nedogmaticky, i keď osobne jej členom sa cítim byť.

Liso
03. 02. 2005
Dát tip
Uvědom si, prosím, že předkládání jakéhokoli přesvědčení může vypadat arogantně, pokud jsme si jisti tím svým... a to jsme přece vždycky. :) Mily zvedavec! Ty vazne nevidis tie vazne diery v logike a stavbe jeho pohladu na svet? Podle mne celý základ křesťanství je chybný... :) No aspon v niecom som so synackom nazorovo blizko! :) Nech ho Shiva pozehna! :))) ... vy se nedomníváte, že je chybný, ale že chybný je naopak Bůh... Mne ide o osobnu uprimnost! :) Ja si to s Nim vydiskutujem a verim, ze sa budeme lubit dalej! :) Ale ked nebudem diskutovat svoje pochybnosti ako mozem zmenit svoje hlupe predstavy o svete? a Liso, jestli jsem to dobře pochopil dokonce obhajuje i nutnost zla ve světě a spatřuje v tom nějaký smysl... No nepochopil... :) Ale to je tak s kazdym poznavanim, ktore ide iba po povrchu... (ale mozno ze aj s kazdym poznavanim, ved kedy naozaj pozname? :)) co si o něm musí myslet... a myslel jsem, že se mu uleví, když zjistí, že existuje možnost postavit se naopak proti učení církve a proti způsobu výkladu biblických dějů a uvést vše do souladu s vědeckými poznatky naší doby a logiky... Ale zial poctive logicke myslenie je postavene viac na pochybnosti (vid prvy odstavec, ktory citujem) nez nejakych "arogantnych" presvedceniach... Takze zatial velmi (v pozitivnom zmysle slova) niet nad cim premyslat! Ziadnu "logiku" ani ziadne poznanie tu synacek podla mna nepredstavil (aspon nie v zrozumitelnej podobe)...

synáček
03. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: „Nie, nenapadám Boha. V akého Boha veríš? Ktorý nestvoril všetko, alebo ktorý stvoril všetko?“ V kterého Boha věřím? V biblického… trojjediného Boha… Protože nevěřím tomu, že v něčem, co nemá ani atributy prostoru (jen vakuum, tma a absolutní bod mrazu) může sama od sebe vzniknout hmota a z části této hmoty dokonce jednoduchá forma života, která rovněž sama sebe přivede až k dnešní lidské dokonalosti… tak prostě musím věřit v teorii stvoření… jiná možnost podle mne není… Věřím tedy v jediného Boha, který současně se slovy: „Budiž Světlo“ rozšířil své (původní) vyzařování do volného („nekonečného“) prostoru a podle vzdálenosti od Božského Zdroje, se podle stupně „ochlazení“ začaly tvořit příslušné hladiny… přičemž poslední a nevzdálenější hladina, kde energie „zářivá“ ztrácela již svůj vlnový charakter a měnila se v elementární částice… je tedy hmotnost… Od této chvíle (od chvíle vzniku prvních elementárních částic hmoty) probíhalo všechno již tak, jak nám současná věda tvrdí, protože co je hmotné, dokážeme již kontrolovat svými smysly… a můžeme tudíž i vědecky zkoumat… Toto vyzařování je jedinou skutečně živou energií v celém vesmíru… Všechny ostatní energie jaké známe a jaké poznat ještě můžeme jsou sekundární… a zcela závislé na této životodárné energii, která od „počátku světa“ prostupuje celým Stvořením…. Toto záření, tato živá síla je Duch Svatý… A od stejné chvíle, kdy k tomuto vyzařování došlo se Bůh stává dvojjediným… protože Duch svatý není nic jiného nežli další Božská „osoba“ jelikož svou podstatou je s „původním“ jediným Bohem naprosto identická… Za nějakých (dnes si myslíme, že) asi tak třináct miliard let později, kdy tedy na zemi již žili nejenom nižší živočichové, ale i bytosti duchovní, tedy lidé a kdy (díky stále většímu uprednostňování rozumu) začalo lidské chtění směřovat pouze jen k pozemským věcem a až na několik málo lidí (v roli proroků) nemohl již nikdo navázat spojení se Světlem, neboť Temno, obklopující zemi, dusilo vše (opravdu živé) již v zárodku, a prorokům samotným bylo věnováno pramálo pozornosti... takže lidstvu neodvratně hrozila duchovní smrt… to nejstrašnější, co může duchovní bytosti potkat… bylo již jasné, že jedině Bůh sám může ještě lidstvo zachránit... a Bůh to udělat chtěl: Pro všechny vážně hledající, (tehdy) současné, ale i budoucí, se Bůh rozhodl zakotvit své Slovo přímo na zemi... Celým Stvořením prolétla ona radostná zvěst: Bůh oddělí nepatrnou částečku Sama Sebe a tato Jeho část bude dopravena do hlubin hmotnosti, aby se ( namísto lidského ducha) vtělila do pozemského těla člověka a tak se také stalo: „Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi.“ (J 1,14).... Od této chvíle se dvojdediný Bůh stává trojjediným… a třetí Božskou bytostí je tedy pozemský Ježíš Kristus… Působnost každé z těchto Božských bytostí je sice rozdílná, avšak Božská podstata je u všech tří naprosto stejná…

Liso
02. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: Preco rebricek? Lebo je to najvyssie PRIKAZANIE! -> "Milovať budeš Pána, svojho B-ha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, zo všetkých svojich síl a z celej svojej mysle a svojho blížneho ako seba samého!" synacek: Nie som ani taky hlupy a ani voci B-hu necitim az taku nenavist aby to bolo take jednoduche! Slovo prikazanie chapem ako vynucovanie. Tie bolesti, ktorymi nas mnohych castuje (ja totiz verim, ze co je v mojom zivote, je z Jeho vole a jeho riadenim, mne na dobro) prebudza su niekedy tak velke, ze prekonavaju ludske mucenie. Trebars ludia trpiaci na rakovinu hrubeho creva maju podobne bolesti ako keby som Ti zeravym kutacom trhal prdel... (preco je B-h taky morbidny?? No ja myslim, ze nam chce dokazat, ze mu patri vsetko, ze mu vsetko treba odovzdat...) (Ne)Zasahujuci B-h? No asi by si si to mal sam vyjasnit, nie? :) Ak zakony vlozene B-hom posobia, je to jeho zodpovednost rovnako ako ked vystreleny sip zabija, hoci strelec uz davno odlozil luk... Tie zakony su totiz zakony zivota a SMRTI a UTRPENIA a slasti... Nech sa deje, co sa deje v tomto svete (=napr. krute mucenie) je to v zmysle duchovnych zakonov dobre a na prospech onou (mucenemu) cloveku... Pokial by som mohol prijat, ze B-h za to //, ze ludia trpia, ze umieraju milovani, ako by som ho mohol povazovat za vsemohuceho?? To ze B-ha milujem snad predsa neznamena, ze si nevsimnem rozdiel ako mam milovat blizneho a samotneho B-ha! Ze si nevsimnem co odo mna ocakava! Ja nevravim, ze nanho ziarlim (ked napr. moja milovana ma milovat viac jeho ako mna), ja len vravim ze toto ponatie ma dosledky pre krestansku antropologiu... Ake? To si skus odvodit sam! :) Vies on splodil s pozemskou zenou dieta a potom ho pribil na drevo... Keby som ja urobil podobne, co by si vravel, keby si ma tak videl s klincami a kladivom?? :) Keby som miloval tak, ze by som svoju lasku ponechaval v pochybnostiach v trapeni a ani prstom by som nepohol hoci by som mohol? Co by si vravel potom? :) To je priatelstvo, ze clovek sa Ho nieco spyta a on odpoveda v hadankach (ak rovno necusi)?? Mas aj inych takychto priatelov? :) (len mi nepovedz, ze Tebe B-h vzdy v kazdej chvili odpovie zrozumitelne a jasne! :)

zvedavec
02. 02. 2005
Dát tip
kto je Boh v mojom poňatí? je stelesnenín Dobra, Lásky, Mieru, Spravodlivosti,...asi som mnohé nevymenovala, aj keď podvedome mu prisudzujem aj iné podľa mňa pozitívne vlastnosti. milovať ho pre mňa znamená, že ak sa ocitnem na križovatke, obrátim sa smerom k Nemu - podľa svojej predstavy.Zvolím dobro. Aj tak ho neviem milovať inak, len ako (takýto) pojem. Ty sa pýtaš, prečo je svet taký, aký je? Ako ho mohol stvoriť takýto? To sa pýtam aj ja. Dokonca si myslím, že i ja a Ty a aj ten bezdomovec sme jeho deti...dosť podobne, ako ten, čo zomrel na kríži. Kladieš podobné otázky, ako moja mama. - previnila sa, ak sa niekoľko dní pred smrťou spýtala, že Ježiš trpel na kríži - ale ona trpí už onmoho dlhšie a veľmi? Pravdu povediac, ak sa previnila, potom aj ja, lebo vidím (aj toto) podobne. A netýka sa to len mojej mamy.

zvedavec
02. 02. 2005
Dát tip
A keď sa dozvedám o fungovaní ľudského mozgu a o vytváraní rôznych schém (o tom tuším ešte napíšem, mňa to ohromilo, ibaže inokedy), tak stále menej dokážem zazlievať konanie "zla" iným. Máš pravdu, nik z nás tento materiál nedal do obehu.

Liso
02. 02. 2005
Dát tip
Je jedna piesen od Freeland-u co sa vola We want your soul. Je to parodia o tom ako americka (ale asi aj ina) vlada chce od obcana vsetko... (skus http://www.google.sk/search?q=freeland+we+want+your+soul+cellphone&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official - pisem googla preto, ze zapis textov sa rozni...) We want your soul x5 (In the background...Your Cash, Your House, Your Phone, Your Life, Your Cash, Your House, Your Life) (Break) Your cellphone, your wallet, your time, your ideas No barcode, no party, no iodine, no beers your bankcard, your license, your thoughts, your fears no simcard, no disco, no photo, not here your blood, your sweat, your passions, your regrets your office, your timeoff, your fashions, your sex your tits, your pass, your face, your ass. Ja som taky znabozenstely pako, ze to vnimam v duchovnom kontexte ... :) B-h chce presne to iste a este viac! On chce navyse aby sme ho milovali! Ked citam, ze chce your ass, vnimam to skrze cloveka co poznam, co musel zomriet v strasnych bolestiach rakoviny hrubeho creva... A predsa aj ked to vsetko bola B-zia vola - on caka ze ho budeme milovat nadovsetko, celou svojou silou, celou svojou dusou, myslou, srdcom... A mne sa to zda spravna cesta (milovat Ho) aj ked asi v snahe zakryt vlastne nedostatky mam chut mu hrozne skaredo nadavat (a obcas ked nevydrzim ten tlak aj nadavam...) ... Co je toto za svet??? Milujem na tomto svete kopec veci a bytosti, mam byt stastny, ze B-h je pri mne aj ked tie veci, bytosti stracam??? Moje srdce sa tomu buri... Zda sa mi teda, ze nieco nechapem! :( "Eli, eli lama sabachtani!!! "

synáček
02. 02. 2005
Dát tip
Liso: Nemyslím si, že bys byl tak hloupý… ale tak svázaný nesprávnými výklady, kterým se (podle mne) musí smát i malé děti… a přesto je (dospělí) lidé celého světa opakují stále dál… a dál… Bůh je láska… nemůže být morbidní… Stvoření je dokonalé a neviditelné zákony v něm působí naprosto spravedlivě a neochvějně, takže není potřeba do nich zasahovat. Ba naopak… každý (svévolný) zásah by v tomto systému znamenal nerovnováhu a vedl by k jeho „zhroucení“. Bůh není svévolný a proto navýsost spravedlivé zákony (příčin a následků) nebude nikdy měnit – vždyť jeho zákony… to je on sám… obojí proto musí být dokonalé… On i Jeho Zákony… Zákony vložené Bohem nepůsobí tak, jak píšeš Ty… to je demagogie. Přece šíp vystřelený z něčí ruky je svévolný čin… a ne ustanovený zákon. Zákon je naopak v tom, že svévolnou rukou vystřelený šíp dopadne tak, jak dopadnout (vzhledem k síle vymrštění, sklonu proti zemi. síle větru…) má. O to se starají zákony. Zákon vždy přece pouze jen kontroluje… ale nikdy nenese žádnou(!) odpovědnost. Srazíš-li někoho z vysoké skály, tak za jeho smrt přece nenese Bůh, který má pod kontrolou gravitační zákon… ale ruka toho, který strčil… Bůh také nezplodil s pozemskou ženou dítě, protože kdyby něco takového mohl dokázat, mohl by dokázat i to, že by vynechal všechna ta zbytečná a dokonce i riskantní léta jeho dětství a jeho dospívání. Vždyť jako Boží Syn začal působit až v nějakých třiceti letech a trvalo to jen tři roky… to bylo stěžejní… to před tím rozhodně ne… Bůh nikdy nejednal a nikdy ani nebude jednat svévolně. Pokud se pohřbuje dostat na samotný konec Stvoření… až do hmotnosti, tak se musí i On podřídit zákonu plození lidí… to znamená, že se nemůže „udělat“ ať již rovnou jako dospělý, ale dokonce ani ne jako dítě. Nemůže zplodit dítě s pozemskou ženou, protože k tomu je přece potřeba jen pozemského může… i to ví dnes každé malé dítě. Může však v době, kdy již zplozené dítě existuje inkarnovat namísto lidské duše částečku sama sebe… Boží jiskru… Anebo si (spolu se všemi) můžeš klidně věřit dál tomu, že Josef byl jen jeho pěstoun… Stejně tak je nesmysl tvrdit, že Bůh sám Božího Syna ukřižoval… Pokus se o to (jestli to ještě je vůbec možné), přečíst si všechna Evangelia jako někdo, kdo neví o té věci vůbec nic. Naprosto nestranně a hlavně za pomoci logiky a zdravého selského rozumu. Pokud to dokážeš, tak zjistíš, že Boží Syn neměl vůbec v úmyslu nechat se ukřižovat… že nepřišel zemřít… ale přišel mezi naprosté nevzdělance (izolované a téměř udušené pod neproniknutelným příkrovem temnoty zla a samolibé lidské pýchy) s radostnou zvěstí o tom, že nebeský Otec je něco úplně jiného nežli to, co o něm hlásají „jeho“ žáci… tedy tehdejší církev. Proč si myslíš, že ten, který o něm jedině mohl vydávat svědectví byl někdo, kdo se držel v naprosté izolaci od lidí a ne naopak někdo z kněží… což by asi bylo příhodnější… ne? Jenže temnota a zlo, které se samo nemohlo přiblížit k někomu tak čistému jako byl Kristus, použilo velmi ochotných lidí k tomu, aby byl umlčen… A když se pozorně začteš do dějin církve, tak zjistíš, že velmi dlouho nebylo jasno proč vlastně JK přišel. Původně se mělo za to, že ústřední myšlenkou evangelií je boj mezi Bohem a ďáblem. V pátém století sv. Augustin zdůraznil, že ukřižovaný dokonalý člověk Ježíš byl Bohem přijat jako náhrada za hříšné lidstvo. A teprve od desátého století byla Ježíšova smrt chápána jako „oběť“ za hříšné lidstvo a byly zdůrazňovány už jen zásluhy Ježíšovy smrti… Přeji krásný den.

zvedavec
02. 02. 2005
Dát tip
Synáček, v mnohom s Tebou súhlasím (nie s naprostou istotou, ale mohlo to tak byť), napr. v určitých veciach nie. "Přece šíp vystřelený z něčí ruky je svévolný čin… a ne ustanovený zákon. " Kto vytvoril človeka, ktorý môže (môže naozaj?) rozhodovať? Kto mu dal možnosť rôznych mučivých stavov, pre ktoré koná určitým nutkavým (a zlým) spôsobom? Kto vytvoril to čo je? Tuším aj diabla, nie? Aspoň to sa píše...verí. Kto stanovil podmienky? Ale možno

zvedavec
02. 02. 2005
Dát tip
no, nedokončila som a už ani neviem, čo som chcela písať :)

Liso
02. 02. 2005
Dát tip
synacek: ja takymto sposobom nebudem diskutovat. Napr.: Nemyslím si, že bys byl tak hloupý… ale tak svázaný nesprávnými výklady, kterým se (podle mne) musí smát i malé děti… a přesto je (dospělí) lidé celého světa opakují stále dál… a dál… Bůh je láska… nemůže být morbidní… Je pre mna ukazkou arogantneho a pysneho nepochopenia vychodisk oponenta! :) Jeden by snad povdeal, ze az zatvrdenia srdca! :) Pokial nevidis rozdiel medzi mojimi vychodiskami (odporucajucimi milovat B-ha) a beznymi ateistickymi zavermi, ktore opakuju bezni ludia celeho sveta stale... Domnievam sa, ze sa o nicom poriadnom ani nemozeme bavit.... Takisto veta Stvoření je dokonalé a neviditelné zákony v něm působí naprosto spravedlivě a neochvějně, takže není potřeba do nich zasahovat. Ba naopak… každý (svévolný) zásah by v tomto systému znamenal nerovnováhu a vedl by k jeho „zhroucení“. mi pride skor z mnoziny filozofickych povier a mal by si ju skusit zanalyzovat! Napr. by si mohol napisat -> a) ako si na to prisiel. b) ako by sa to dalo vyvratit (=ako by sa dalo vypozorovat, ze zakony nie su dokonale a ze svet potrebuje premenu :) Maj sa pekne! :) Tiez ma mrzia arogantne "pindy" typu: Stejně tak je nesmysl tvrdit, že Bůh sám Božího Syna ukřižoval… Pokus se o to (jestli to ještě je vůbec možné), přečíst si všechna Evangelia jako někdo, kdo neví o té věci vůbec nic. predpokladas azda, ze evanjelia citaju len ludia ktorych nazor je podobny Tebe? A ako by si reagoval, keby niekto (napr. ja) sa prizeral ako mu ukrizovavaju syna a mal tu moc zabranit tomu, ibaze ho nechal napospas vrahom? Tiez by si "mermomoci" nastojil, ze onen clovek neukrizoval svojho syna? No ak chces byt ZAKONIK, mozno mas pravdu, zodpovednost toho tvora za ukrizovanie je ale ROVNAKA!!! Tie veci maju svoju vnutornu hodnotu, ktora nie je zrejma z prveho pohladu (alebo nemaju ziadnu hodnotu :) . Zjednodusene nahliadanie sveta, laska k nemu je ruhanim sa! :)

synáček
02. 02. 2005
Dát tip
Liso: Naprosto nechápu proč mě napadáš.. Ty sám jsi přece napsal: "Nie som ani taky hlupy a ani voci B-hu necitim az taku nenavist aby to bolo take jednoduche! " Reagoval jsem pouze na toto Tvé tvrzení... Víš, mám tyto debaty strašně nerad, protože velmi dobře vím, že není možno nikoho přesvědčit v podstatě o ničem. Záleží jen na tom, zda jsme, či nejsme hledající. Nechtěl jsem ni Tě přesvědčovat… Myslel jsem ale, že Ty jsi hledající... a tak jsem Ti pouze jen nabídl alternativu o které já jsem přesvědčen, že je správnější, nežli je ta oficiální… Není to žádný můj výmysl… je přece mnoho variant tzv. Pravdy… a já se prostě jen přikláním k takové, která není v žádném rozporu s logikou a selským rozumem… a nemá žádná tabu… Takže se nezlob... a měj se fajn...

Liso
02. 02. 2005
Dát tip
Nehnevam sa. Preco? Kvoli tomu ze Tvoju alternativu povazujem za bludy?? :) Maj sa pekne! :)

synáček
02. 02. 2005
Dát tip
zvedavec: „Kto vytvoril človeka, ktorý môže (môže naozaj?) rozhodovať? Kto mu dal možnosť rôznych mučivých stavov, pre ktoré koná určitým nutkavým (a zlým) spôsobom? Kto vytvoril to čo je? Tuším aj diabla, nie? Aspoň to sa píše...verí. Kto stanovil podmienky? „ Že by Bůh vytvořil ´dábla…(?) tak takový názor jsem neslyšel snad ještě nikdy… to vážně nevím, odkud jsi vzala… Hlavně je to naprosto nelogické… proč by někdo úmyslně vytvářel někoho, kdo by mu všechno jen kazil… Ty něčemu takovému věříš…? Ale i to všechno ostatní, co jsi tu napsala… to je jako bys např. u třicetiletého zloděje či vraha volala k zodpovědnosti jeho matku zato, že mu dala život… protože kdyby mu život nebyla dávala, tak by se nenarodil a nemohl by nyní ani spáchat žádný trestní čin… A kdo stanovil podmínky…? Tomu moc nerozumím… Jaké podmínky máš konkrétně na mysli… ?

Liso
01. 02. 2005
Dát tip
Este doplnim ako ukazku mojho vlastneho nepochopenia veci => Ak mam milovat ako Otec moj Nebesky, mam tiez ziadat od druhych (PRIKAZOVAT im??) lasku ku mne celym srdcom, celou dusou, celou myslou? T.j. viac ako seba samych ci bliznych? Alebo to mam aspon ocakavat? :)

zvedavec
01. 02. 2005
Dát tip
Vďaka K tomu prikazovaniu lásky: Akosi sa potom vytráca láska - ako ju poznám, jej vlastnosťou je dobrovoľnosť. Láska je i niečo neklasifikovateľné. Stanovovať poradie mi pripadá trochu aj zradou...Jasné, viem, že niektorý človek mi ľahostajný je, o iných viem, že ich mám rada tak trochu, je mi s nimi dobre, ale nevytvorila som si vzťah. Ibaže ak som si vytvorila s niekým naozaj vzťah, ak si potom ešte vytvorím ďalší, to neznamená, že ten pôvodný zanikne. Teda prečo by som mala milovať viac niekoho a prečo by som sa mala trápiť stanovovaním rebríčka?

synáček
01. 02. 2005
Dát tip
Liso: Nejenom v interpretaci Písma, ale i v chápání samotného Boha je mezi lidmi spousta čistě pozemského zkreslení, takže dochází až k pitoreskním situacím… čehož důkazem je např. i Tvoje připomínka o všemohoucnosti Boha a vynucování si lásky… Bůh nikdy(!) nezasahoval a nikdy ani zasahovat nebude do jakéhokoli dění… To o čem mluvíš Ty, je starozákonní pojetí Boha, kde je pisateli Bible vylíčen jako Bůh žárlivý a přísný… krutě trestající každou lidskou nevěru… Bůh vložil do tohoto Stvoření neviditelné zákony… o kterých lidé tak nějak vždy věděli… nebo alespoň tušili jejich existenci… a „počítali“ s nimi. (Viz např. lidové rčení o Božích mlýnech…) Tyto zákony působí naprosto stejně (neomylně a přesně) jako fyzikální zákony ve světě hmotném… A stejně tak, jako i fyzikální zákony pomáhají těm, kteří je znají a respektují… ale kladou odpor, nebo dokonce i zničí toho, kdy by je respektovat neuměl, či nechtěl… Protože tyto zákony jsou „pod ochranou Boží“ (naprosto stejně jako i zákony fyzikální), tak ten, kdo je nezachovává… (rozuměj: kdo nemiluje Boha…) dostává se s těmito věčnými neviditelnými zákony do konfliktu… Proto ono citované přikazování lásky neznamená nějaké prokazování úcty Bohu… ale jedinou možnou záchranu samotného člověka, právě před neblahou působností těchto zákonů… (při jejich nevědomém, nebo dokonce svévolném nerespektování)… Chápeš…?

Liso
31. 01. 2005
Dát tip
Zaki: mne to pripada nove, pretoze sa mi zda, ze to vnimam hlbsie ako tradicne uslintane krestanske ponatie... :) Zvedavec: Aj ja som uvazoval nad podobnou temou! Ibaze moja "basen", ktoru by som snad raz aj mohol napisat by sa volala "ako nas otec nebesky" a bola by o laske a jej prejavoch... Vlastne je to uz aj reakcia na synacka, ved ci tie vsetky hrozy ktore popisuje nie su aj v moci B-zej? Ci nie su vsetky tie bolesti prejavom jeho lasky?

Nicollette
30. 01. 2005
Dát tip
ty o tom poslední dobou hodně přemýšlíš, viď... proč se k sobě lidi takhle chovali a chovají.... a si moc hodná duše (já to vim) * * *

zaki
30. 01. 2005
Dát tip
krestanska tematika...humanisticke myslienky..vsetko schvalujem aj ked nie je to originalne ale pekne napisane...*

synáček
30. 01. 2005
Dát tip
Kojenecké ústavy jsou plné těch, kteří se nevhod narodili… Dětské domovy jsou plné osiřelých dětí… Domovy důchodců jsou plné osiřelých rodičů a prarodičů… Věznice jsou plné těch, kteří ubližovali jiným… Místa o nichž všichni víme jsou planá bezdomovců… Jiná místa jsou plná feťáků… A ještě jiná jsou plná prostitutek… Víme o týraných dětech… zmlácených manželkách… přepadených a okradených lidech na ulicích, dokonce už i za bílého dne… víme o válkách… pumových atentátech… a pokusech na zvířatech… o zabíjení zvířat pro kožešiny nejbohatších krásek světa… víme o podvodech… zneužívání pravomoci politiků… o jejich (mnohdy) očividném lhaní… víme o vytunelovaných bankovních domech… víme o milionech dětí umírajících hlady a nedostatkem obyčejné pitné vody… víme o genocidách… o bombardování… víme… Ten seznam by mohl jít téměř do nekonečna… a stále je to jeden a tentýž kříž… I já jsem člověk… všichni jsme lidé… a Bůh ví … že se věru nemáme čím chlubit… T****

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru