Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Voják

05. 02. 1999
0
0
1570
Autor
Zappy

jedna militaristická

Na stráži u hradu stál voják. Uniformu měl čistou, upravenou, hlavu vzpřímenou, pušku připravenou k boji a jistě by se nezalekl žádného vetřelce. Bedlivě sledoval okolí a dělal jako by nic, když kolem něj běhali děti, ukazovali na něj prstem a vesele švitořili. Nevadili mu ani Japonští turisté, s jejichž blesků ho ale občas bolela hlava. Nikdo však netušil, co se mu honí v hlavě, a vůbec nikdo si nedokázal představit, jak se vlastně náš voják bojí. A on se opravdu bál, věděl, že v tuhle dobu je služba nejhorší a útoku se téměř nedá zabránit, bude muset bojovat, ale ne s nepřítelem, ale sám se sebou, což je boj nejtěžší a mnohdy přináší stoprocentní ztráty. Čas pomalu utíkal a blížil se konec služby, napětí rostlo a voják se potil čím dál víc. Byl by vůbec prvním, který by se nedočkal nepřítele v tuto denní hodinu. Ještě deset minut, věděl že střídání stráží je přesné. Ač ateista, voják se modlil, vzýval nebesa, ať jen se mu to podaří. Z hradu se ozval zvuk píšťalky a dupání těch, co ho mají vystřídat. Zbývá pět minut. Kdesi nad jeho hlavou zaslechl, či jen vycítil, pohyb křídel. Jeho kolegové prošli branou a seřadili se naproti němu, připraveni k výměně. V té chvíli již byla křídla ptáků jasně slyšitelná a jejich skřehotání ne nepodobné smíchu také. První hovínko zasáhlo vojáka přímo do výložky a následná sprška nenechala na uniformě jediné místo suché. Voják prohrál, chopil se zbraně a začal střílet Pánu Bohu do oken, řvát a poskakovat. A protože Pánu Bohu se do oken střílet nemá a řvát už vůbec ne, byl voják degradován a za použití střelné zbraně si poseděl i pár dní v chládku. Ale bylo mu tam dobře, tam totiž ptáci nesmějí. Ti zatím vymýšlí nové fígle na vojáky a zlepšují techniku střelby, protože lehko na cvičišti, těžko na bojišti. Nebo obráceně?
Rumcajs_
17. 02. 2003
Dát tip
Zajímavé, ale poněkud špatně vyloženo.

mike
11. 01. 2000
Dát tip
Dost dobrý námět. Na tvé povídce je skvěle vidět, že žádný lidský vynález (puška, šaty) neubrání člověka před morální pohanou.

PS
27. 02. 1999
Dát tip
Zappy, musím tě taky pochválit, protože píšeš dobře. (Važ si toho, že máš tak hezkou fantazii!)
Co se týče těch chyb... Nemáš kamaráda,který češtinu ovládá, aby ti to vždycky opravil?

nichťa
09. 02. 1999
Dát tip
GENIÁLNÍ! Já Ti snad dam 10 bodů. Jo! Udělam to! (Dal jsem Ti jich nakonec 9, řeknu Ti proč: buď zmiň japonský turisty víc (utahuj si z nich třeba), nebo je NEZMIŇUJ vůbec (věta "nevadili mu ani Japonští turisté, s jejichž blesků ho ale občas bolela hlava" by mi vůbec nechyběla.)
Co se týče vygradování povídky: BOMBA.
P. S. tyhle kritiky (i ty moje) ber s rezervou. Jen mi při čtení blesklo něco hlavou, a už máš o bod míň. Chi chi chi. (Ne, v pohodě.)

Zappy
08. 02. 1999
Dát tip
To bude asi problém, chyby po sobě neodhalím, protože je nevidím, ber to prosím jako mé postižení.

Dík

Paul
08. 02. 1999
Dát tip
Je to celkem dobré. Hodnotím to podle toho, jak to na mě zapůsobí a tohle jo.

MM
07. 02. 1999
Dát tip
Velmi psychologický začátek - a ejhle, opravdu vtipná pointa. Dobré, jen by neškodil před zveřejněním korektor (a nebo alespoň jednou si to po sobě přečíst). Jinak chválím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru