Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příteli

04. 02. 2005
7
2
9401
Autor
Tragicus

Smočil anděl hrot svého oka na prázdné mé skořápce, i slétl ke mně a hedvábnou paží svou pohladil mou tvář a medem své duše objal mé nitro; děl:
"Člověče, jak prázdný jsi a přitom pln: Pln žalu a smutku, jehož nosíš pro sebe. Pro svou sebelítost jsi hoden politování.
Chtěla bych ti pomoci.
Pamatuji si tě. Však jiný´s byl: Po loukách běhal jsi, po stromech šplhals sotva cos spad´. V mlhách jsi plaval a v travách topil ses. Změnil ses, človíčku, prozraď mi, proč?
Mlčíš?"
Tak, mlčel jsem. Neschopen slova.
"Chtěla bych ti pomoci."
"Příteli můj..." pravil jsem jen.
A anděl? Zalekl se, uletěl.

I stál jsem tam dál, sám a samoten, přistoupil ke mně důstojným krokem ďábel; ostrým jazykem děl:
"Jdeš černou nocí, bez hvězd, měsíce, pohrdáš životem, sebou a všemi. Zapři své ideály, víru, morálku, světlo. Otevři svou prázdnotu nám a tmě.
Co říkáš člověče?"
"Příteli můj..." pravil jsem jen.
A ďábel? Vysmál se. A odešel.

Stál jsem, plačíc hledě do nebe, vyhlížejíc anděla; i nepřišel anděl, člověk však; děl:
"Proč pláčeš, bratře, příteli?"
A já? Vysmál jsem se. A odešel.


2 názory

mon24
15. 10. 2011
Dát tip
hahaha

Je to pěkné. Připomělo mi to, že když se ti daří tak se k tobě každý má a když jsi v bahně tak se ti každej akorát směje. Je to ten případ kamaráda závislého na drogách kupříkladu. Zdařené dílko-hezky zpracovaná pravda t.....

angel1
08. 03. 2005
Dát tip
jsem moc ráda, že píšeš ! zrovna tohle se mě hodně dotýká. *

Tragicus
08. 03. 2005
Dát tip
angel1: Jsem rad, ze ctes. :] Procpak se te to hodne dotyka? Protoze andel?

Tragicus
07. 03. 2005
Dát tip
:] Diky.

Tohle dát přečíst mojí sestře, nepochopí. :-) TIP s velkým T!

Tragicus
02. 03. 2005
Dát tip
Vzdycky. ;]

Tragicus
01. 03. 2005
Dát tip
Maldecanka: Take nevnimam svet jen ocima. Obcas i sluchem, hmatem, cichem a prilezitostne i chuti. :] No, mnoho jsme toho neprobrali, nez nas Nimue poctila svou pritomnosti. A pochybuji, ze by ses dostala do "meho sveta". Zvlaste ne za tak kratkou diskuzi. Nevidim jediny duvod, proc bych te mel povazovat za temnou. A navic, temnotu na to mam moc rad. :] Skutecne je to, co se da poznat nasimi peti smysly. A pravda, nenapada mne zrovna nic "nefysickeho", co by bylo skutecne. Ne, neco mezi skutecnym a neskutecnym znamena, ze castecne je to Ona a castecne iluze vytvorena mnou.

Tragicus
28. 02. 2005
Dát tip
Maldecanka: Ne, to sis mne spatne vylozila. Jsem rad za tve kritiky.

Tragicus
28. 02. 2005
Dát tip
Nimue: Malem jsem zapomnel. Andelem je, alespon castecne, Ona. Alespon tak mi prijde nas "vztah", pseudovztah, predcasne narozeny zarodek pratelstvi, snad spise jeste potraceny... Maldecanka: Ona, kdo jest tim andelem, je neco mezi skutecnym a neskutecnym.

Nimue
25. 02. 2005
Dát tip
To by bylo asi na dlouho. Z miniatury cítím tvou víru v naději, kterou následně zatracuješ pesimistickým smýšlením. K čemu je ti tmavá část duše? Co ti přinesla ?

Nimue
25. 02. 2005
Dát tip
Kdo je ten anděl ??? Konkrétní osoba ??

Nimue
25. 02. 2005
Dát tip
Anděl je ti neustále na blízku, jen ho nevidíš kvůli své sleposti a nevědomosti. Vždy je ochotný ti pomost, žádná svobodná vůle.

Tragicus
25. 02. 2005
Dát tip
Nimue: Tak to v teto miniature ctes spravne. Co mi prinesla ma tmava cast? Nevim, ale mozna tebe, lepe receno - alespon tak jsem to vyrozumel z tvych slov -, diky ni sis mne vsimla, ne? Maldecanka: Nevylucuji... Fantasie "nefunguje" vzdy spravne. Ja mam napriklad vybornou predstavivost, ale ctyr dimenzionalni krychli si nepredstavim. Beres mne za slovo nebo to spatne chapes... Andel si nedokazal predstavit, ze by se dokazal se mnou pratelit a take nechtel ani tu zodpovednost, kterou by mu me pratelstvi prineslo. Kazde pratelstvi prinasi zodpovednost. Nemusim mit ani predstavivost, abych to vedel dopredu. A myslim, ze ti Nimue poslila avizo od zpravy "Anděl je ti neustále na blízku, jen ho nevidíš kvůli své sleposti a nevědomosti. Vždy je ochotný ti pomost, žádná svobodná vůle.", coz byla jiste reakce na konec tve predposledni kritiky. ;]

Tragicus
24. 02. 2005
Dát tip
Vysvetlil jsem si to tak, ze si onen andel nedokazal predstavit pratelstvi s nekym jako jsem ja a nechtel mit takovou zodpovednost.

Tragicus
17. 02. 2005
Dát tip
No, nevim, k cemu by mi svetla cast duse byla... A v cempak si odporuji?

Nimue
11. 02. 2005
Dát tip
Smutné, že v sobě stále nedokákážeš, ovšem ani nechceš, najít tu světlou část duše. Že ji stále zatracuješ.

Nimue
11. 02. 2005
Dát tip
V mnohém i ovšem odporuješ.

StvN
06. 02. 2005
Dát tip
Třeba ten "zastaralej" styl. Zpočátku jsem byl vážně na rozpacích, jestli tohle myslíš vážně.

Tragicus
06. 02. 2005
Dát tip
StvN: No, nemel jsem co delat v nejake hodine ve skole, tak jsem zacal psat. Dival jsem se na Ni a chtel jsem to psat zastarale... No, a zacatek uz byl... Pak jsem tomu vymyslel pointu a bylo to cele...

StvN
06. 02. 2005
Dát tip
Jasně.

Tragicus
05. 02. 2005
Dát tip
StvN: Jinak bys to asi nedocetl, coz? A nechces rozvest to "lecos", co myslenka napravila?

Empty
04. 02. 2005
Dát tip
Myšlenka není špatná. Dalo by se to samozřejmě dobře rozvést, takhle je to příliš stručné a ačkoliv je to moc dobře napsané, působí to na mě spíš jako nějaké vyprávění vtipu, povídka to podle mě není...

Tragicus
04. 02. 2005
Dát tip
To mas pravdu ... Povidka to neni - proto take to upresneni kategorie "Miniatura, Cvičení" ... ;] Ale diky. Bal jsem se, ze kdybych to rozvedl, ze to znicim.

StvN
04. 02. 2005
Dát tip
Dobré. Nejdřív mě zarazil biblický tón. Myšlenka lecos napravila.

Tragicus
04. 02. 2005
Dát tip
StvN: Kdyz jsem to po sobe cetl, znelo mi to take jako nejake vypraveni "osviceneho". Mne to pobavilo, dobra ironie. Diky.

StvN
04. 02. 2005
Dát tip
Jasně, pobavilo. Máš štěstí, že tě trochu znám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru