Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záporníček Pacholíček a Odmocninky

13. 11. 2000
13
8
9753
Autor
Danny
Bylo nebylo, v jednom malém útulném intervalu uprostřed širé číselné osy (vprostřed přímky je totiž každý její bod) žil byl Záporníček pacholíček. S ním tam žil také Jeden (číslo 1), který se o něho staral. Jednou ráno dostal Jeden hlad. Před tím, než se šel na paseku napást a shodit parohy, uzavřel Záporníčkův interval a varoval ho: "Nesmíš nikomu otevírat interval! Potulují se tu kolem všelijaké zlé funkce a výrazy. Musíš počkat až se vrátím!" Záporníček pacholíček odpověděl: "Ano, neboj se Jedene, dám si na sebe pozor." Jeden se usmál a odcválal se napást. Uběhlo několik hodin, když tu na Záporníčkův uzavřený interval kdosi zaťukal: "Záporníčku pacholíčku, otevři nám svůj interval, jen jednu operaci provedeme a hned zase půjdeme!" "Kdo je tam?" zeptal se opatrně Záporníček. "To jsme jen my, hodné odmocninky" bylo slyšet za dveřmi tenké hlásky, které zakrátko znovu spustily svou básničku: "Záporníčku pacholíčku, otevři nám svůj interval, jen jednu operaci provedeme a hned zase půjdeme!" Záporníček netušil, že odmocninky jsou zlé bytosti, a nedbaje Jedenovy rady změnil lomené závorky na kulaté a tím udělal ze svého uzavřeného intervalu otevřený. Odmocninky s chechotem vrazily dovnitř a milého Záporníčka okamžitě odmocnily. Jelikož byl Záporníček - jak jistě tušíte - číslo záporné, odmocněním se propadl do nehmotného světa imaginárních čísel, odkud pro něho není návratu. Když se Jeden vrátil z pastvy, našel interval otevřený a Záporníčka nikde. Jal se ho hledat, ale i když prošel číselnou osu křížem krážem, nyní imaginárního Záporníčka na ní pochopitelně nenašel. Jestli neumřel, hledá ho dodnes. Dobrou noc, děti.

8 názorů

Jo, vyústění je velmi dramatické. Ale jak mohl žít Jeden vedle záporníčka? To musela být nějaká anomálie číselné osy.....


Danny
10. 05. 2017
Dát tip
korloid: tohle je hodně stará věc, psaná ještě na gymplu. pokud chceš pohádku s nadějí, zkus třeba "Stejný a jiný", snad jsem se za tu dobu poučil :)

pacajda
16. 08. 2008
Dát tip
Tak to mě nadchlo! Díky a *!

hledacek
29. 12. 2002
Dát tip
ja kazdymu rikam ze matematika je skvela... ikdyz svymu diteti bych jeste dodal, ze ten svet imaginarnich cisel je vlastne mnohem lepsi, protoze skyta vic moznosti, nebo neco v tom smyslu, aby se pak ve skole nebalo :)

hurvinek
17. 12. 2002
Dát tip
sice nemam matiku rad, ale takovehle horory ano

Eremita
05. 09. 2002
Dát tip
Svymu synovi vypravim vsechny Tvoje pohadky... chudak :-))) . Aspon je pripravenej na zivot. Nejradeji hraje nethack na Linuxu :-)

Pepe
07. 08. 2001
Dát tip
Tak to je maso! :o))) úplně se mi rozklepala kolena

fuckie
16. 07. 2001
Dát tip
prima pohadka, ale na dobru noc by to chtelo neco idilictejsiho

Tak toto jednou budu vyprávět svým geniálním dětem :-)) Tady mi zpracování skutečně sedí. Výborné. Záporníčku ztracený uprostřed číselné osy :-))) Vynikající myšlenka. Tady je vidět na co myslíš nad učením :-) PS: navrhuji fielovu medajli !!

Anonym
23. 04. 2001
Dát tip
je to fakt dobrý,matematická pohádka pro starší a pokročilé

Wolfling
22. 04. 2001
Dát tip
Bájo. Tyhle abstrakce ti jdou, pokračuj v nich.

Merle
15. 11. 2000
Dát tip
hň hň hň :-)))

Katerina
13. 11. 2000
Dát tip
Matematicka nocni mura!! Nééééé!!! To je tak desiva predstava, byt nehmotne imaginarni, to uz se rovnou propadnout do ctvrty dimenze a bejt zaziva pitvaná sedivozelenejma Martánkama :-)))) tip

Grim
13. 11. 2000
Dát tip
Horor!*

kalinka
13. 11. 2000
Dát tip
upřímné soucítění s tvými eventuelními potomky!:o) Tatínek gavariť toljka jázykom pragramírovanija:O)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru