Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Místo těch třešní

16. 11. 2000
8
0
5048
Autor
hermit

Na každém místě v sadu musí vyrůst strom. Den po dni bude vysbíraný. Všechny verše vysloveny a utonulá z nich láska. A právě k poledni je třeba dojít ke stolům. Za těžce dolehlých tónů známé víno posté pijem. Na té stráni s bílými loučemi sedíme spolu odjakživa. Procházíme se - Ty ve mně a já v Tobě.
Krel
21. 09. 2003
Dát tip
hezké příměry...popravdě já Skácela moc ne..takže v tomhle jsem v klidu:-)

Miroslawek
27. 11. 2000
Dát tip
Rivka: proč tolik námahy na mne ubohého primitiva ;o))) btw. Napadlo mne, že bych Ti napsal kritiku, proč je tvá kritika kritiky špatná, ale kritiku nějakého dalšího hermittova díla. To aspoň bude mít nějaký smysl.

Rivka
27. 11. 2000
Dát tip
Miroslawek: :) A to mě by to zase moc zajímalo:) Ostatně - myslíš si, že když někdo kritizuje něčí názor, smysl to nemá? Ouha, tak to se Darwin mohl jít se svou teorií vývoje druhů zasklít:))) Připouštím, že se třebas mýlím - ale za zbytečné to rozhodně nemám:) Už proto, že si nemyslím, že bys byl ubohý primitiv;) Tož, jestli můžeš a chceš napsat, proč se pletu, ráda bych si to...:)

Rivka
25. 11. 2000
Dát tip
Tak přislíbená "kritika" kritiky (lépe řečeno, byla to výhrůžka):c) - hermite, omlouvám se, že se Ti takhle pod dílkem... Miroslawku - původně jsem si sice chtěla dlouze řešit, jak a proč nemáš pravdu, leč pak jsem našla milý citát (neboli - opět to někdo řekl lépe a o mnoho let dřív).:) Takže - "Existují sbírky matematických úkolů, úkoly v nich jsou roztříděny popořádku. Jedny úkoly s rovnicemi o jedné neznámé, dále úkoly s rovnicemi druhého stupně. Na konci knihy jsou odpovědi popořádku ve sloupci: 4835......5 beranů 4836.....17 vodovodních kohoutků 4837.....13 dní 4838..1000 slanečků Chudák je ten, kdo počne se učit matematice přímo z odpovědí a snaží se najít smysl v tomto úpravném sloupci. Záleží na úkolech, na chodu jejich řešení, ale ne na odpovědích o sobě. V situaci člověka, jenž chtěje se učit matematice studuje sloupce odpovědí, jsou ti teoretikové, kteří v uměleckých výtvorech zajímají se o ideje, o závěry, ne však o stavbu díla. V jejich hlavě se děje toto: romantici = náboženské vzrušení Dostojevskij = hledání Boha Rozanov = sexuální otázka rok 18.. = náboženské vzrušení rok 19.. = hledání Boha rok 20.. = sexuální otázka rok 21.. = přesídlení do severní Sibiře Ubohý je spisovatel, jenž se snaží zvětšiti váhu svého díla ne propracováním jeho chodu, nýbrž velikostí "odpovědí" na svůj 'úkol'. Jako kdyby úkol 4838 byl větší a důležitější než úkol 4837, protože v odpovědi na jeden z nich stojí 13 a na druhý 1000 slanečků. ..." Uzavřu - vytýkat básni její "jednoduchost", to, že po ideové stránce nepřináší překvapivou pointu, je poněkud podivné... V básních přece nejde o pointy - od toho jsou reklamní slogany:) Pozornost se tu (dle mého skromného mínění, a taky jsem to někde četla):) má soustředit na slovo samotné. Taky nic ve zlém. (btw, použitá literatura je JAKOBSON, R. Konec básnického umprumáctví a živnostnictví. in: Poetická funkce. Praha, 1995 /on tam sice cituje Šklovského, tudíž bych to od něj správně vlastně takhle přejímat neměla, leč zdá se mi být výstižný a pro tyto potřeby dostačující:) /)

Rivka
25. 11. 2000
Dát tip
Av.

Miroslawek
21. 11. 2000
Dát tip
tohle je (vzhledem k úrovni jiných tvých dílek) docela špatné ... od prvního verše vidím Tvé tvůrčí úsilí a záměr jak na talíři ... vím (nebo aspoň zřetelně tuším), jak bude básnička pokračovat i co se stane a jak se to stane. Tak trochu upracované a zjevně odhadnutelné, nepřekvapivé. Dáváš mi málo prostoru pro fanatazii a málo myšlenek pro zábavu mozku. Ovšem poslední verš se Ti docela povedl. juj, to jsem byl zlý ... tak, nic ve zlém

šroubek
21. 11. 2000
Dát tip
fakt jsi byl :o)

zámek
21. 11. 2000
Dát tip
Možná, že .. svedlo mě to !!

Print
20. 11. 2000
Dát tip
Hermitovi napíši soukromě, bude-li chtít:-) Což jsem měl udělat hned a ne tady veřejně plácat polověty a čtvrtmyšlenky. Nic na to nemění ovšem fakt, že ta básnička je nádherná!

xpired
20. 11. 2000
Dát tip
Za básničku...*

hermit
20. 11. 2000
Dát tip
Všem díky. Print: napiš!

suva
19. 11. 2000
Dát tip
Všichni jsme blízko... *

rire
16. 11. 2000
Dát tip
V jiny den me to neoslovi. Dnes ano. Dekuju.

Víla
16. 11. 2000
Dát tip
asi mam dnes utlum :)

Print
16. 11. 2000
Dát tip
....bravo!!!!!* *!

ten konec !!! PANE !!! JO ! *!

Vyjan
16. 11. 2000
Dát tip
Dobré, ale čichám v tom trochu Skácela. Poslední verš je tam zbytečný - asi jako bys osladil čokoládu. Jinak opravdu dobré!

hermit
16. 11. 2000
Dát tip
Vyjan: Dík. Když jsem to psal, tak jsem Skácela hodně četl a ten vliv tam asi opravdu je znát, to uznávám. Co s tím? ?:-|

Print
16. 11. 2000
Dát tip
Ale chlapci... Co jste si tím vlastně řekli? A proč?

hermit
16. 11. 2000
Dát tip
Print: Vyjan odhalil to, co já jsem si nechtěl přiznat, a v co jsem tajně doufal: že to nikomu nebude připomínat Skácela. (Nic jsem od něj neopsal, to ne.) Poslední verš v té básni nechám, ale takovéhle kritiky si smrtelně vážně cením. Takže mě to řeklo hodně. Opět poučení pro mě: jít si svou cestou. Básničky, co jsem sem posílal v poslední době, jsou staré asi tak pět let. V tom, co píšu teď (občas), jsem asi svobodnější od vlivů zvenčí.

Print
16. 11. 2000
Dát tip
Dost dobře nerozumím slovesům: odhalit, přiznat, doufat, připomínat... Je to o vině? O trestu? O nápravě? O poučení? O svobodě? O vlivech "zvenčí"? Svou cestou? Smrtelně cením? Řeklo hodně? Hm... To je pro mě těžko směnitelné...

hermit
16. 11. 2000
Dát tip
Print: Promiň, asi jsem se nevyjádřil srozumitelně. 1. Mám hodně rád Skácela. Jsem dost senzitivní, takže když na mě něco takhle působí, podvědomě píšu trochu pod tím vlivem. V tom asi nejsem vůbec sám. Prostě: nešel jsem tak úplně "ve svých botách". 2. Vyjan to poznal, napsal to a tím mi připomněl: jdi si svou cestou, piš jenom tak, jak narostl tvůj vlastní zobák, nekoukej se, jak to píše soused v lavici. Proto jsem za to vděčný. A vůbec za každé nakopnutí. A že jich potřebuju dostat! Tak. Rozumíme si?

Print
16. 11. 2000
Dát tip
Ne... Nerozumím ti. Ale když už je to tak, pak spolehám na tebe, že pochopíš, že je to můj problém a ne tvůj!:-)

šroubek
16. 11. 2000
Dát tip
ale klucí klíd jinak se mi to děsně líbí Hermit:taky miluju Skácela, ale vážně mě to nenapadlo, ovšem já bývám roztěkaná

Šílená
16. 11. 2000
Dát tip
*!asi si budu muset přečíst Skácela:o))) jestli je tak dobrej jako ty tak se moc těším...(aneb různé úhly pohledu) Printe: když jsem u toho komu kdo koho připomíná... mě si svými připomínkami připomněl okřídlené učitele z knížečky "Nikdo není daleko" ... a to že ti to píšu samozřejmě nic neřeší jak už to u slov bývá.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru